Από άλλη μελέτη υπολογίζεται
ότι ο αριθμός των εκτρώσεων ετησίως στην Ελλάδα
είναι περίπου 70- 80.000
Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” θέλησε να μάθει περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα των αμβλώσεων στην Ελλάδα και επικοινώνησε με τον Σταύρο Σηφάκη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως διευθυντή του Τμήματος Μαιευτικής-Γυναικολογικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γιατί γενικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή περιστατικών. Αλλά με διάφορους άλλους τρόπους υπολογίζουμε ότι έχουμε γύρω στις 70-80 χιλιάδες διακοπές κύησης στη χώρα μας, δηλαδή αμβλώσεις. Παλαιότερα είχαμε 130 χιλιάδες τοκετούς το χρόνο και υπολογίζαμε ότι είχαμε περίπου και τόσες εκτρώσεις, δηλαδή 100-130 χιλιάδες τον χρόνο. Σήμερα θεωρούμε ότι έχουμε λιγότερες. Υπάρχουν και καλοί και μη καλοί λόγοι... Πρώτον, είναι περισσότερο διαδεδομένος ο τρόπος αντισύλληψης. Πολύ πιο εύκολα σήμερα παίρνουν τα νέα κορίτσια αντισυλληπτικά, αν και υστερούμε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερον, υπάρχει το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο αποτρέπει πολλές ανεπιθύμητες κυήσεις, και γενικώς η γνώση των νέων παιδιών με το διαδίκτυο έχει βελτιωθεί. Άρα, πιο δύσκολα έχουμε πια μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη απ’ ό,τι παλαιότερα που υπήρχε μια άγνοια. Αυτή είναι μια καλή εξήγηση», αναφέρει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Σταύρος Σηφάκης.
Μέσω φαρμακευτικής αγωγής
Ο κ. Σηφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, έκανε λόγο για τη φαρμακευτική διακοπή κύησης, η οποία πρακτικά αποτελεί καινοτομία για την ιατρική επιστήμη τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά αποτρέπει και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η διακοπή κύησης με ιατρικά εργαλεία.
«Μια, όχι με ιατρικούς όρους και κανόνες, διακοπή εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας. Μια χειρουργική απόξεση μπορεί να αφήσει πίσω της ανεπάρκεια τραχήλου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε δυσκολίες στην επόμενη σύλληψη ή εάν υπάρχει σύλληψη να έχουμε δυσκολίες στο να κρατηθεί η εγκυμοσύνη. Άρα, οι εκτρώσεις, πέρα από το γεγονός ότι δεν αυξάνεται ο πληθυσμός, έμμεσα δυσκολεύουν σε αρκετές περιπτώσεις την επίτευξη μιας νέας εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα εάν γίνεται με χειρουργικό τρόπο.
Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει η φαρμακευτική διακοπή κύησης. Υπάρχουν πολύ καλά φάρμακα, χωρίς να ακουμπούν τη μήτρα ή να χρησιμοποιούνται χειρουργικά εργαλεία. Έτσι, η μήτρα αποβάλλει το κύημα κάνοντας συσπάσεις, ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Δεν είναι όλοι οι συνάδελφοι θιασώτες αυτού. Είναι κρίμα, γιατί σήμερα έχουμε πολύ καλά πρωτόκολλα φαρμακευτικής διακοπής εγκυμοσύνης για να καταφεύγουμε στη χειρουργική διακοπή», δηλώνει ο κ. Σηφάκης.