stekas72
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Δεκ 2008
- Μηνύματα
- 22.264
- Κριτικές
- 3
- Like
- 1.443
- Πόντοι
- 566
H Κούβα θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όπλο τις ιδέες σου comadante
Αχρηστε λεφτι, σε όλα ασχετος...
Η Κούβα σιγά σιγά «αγκαλιάζει» τον καπιταλισμό
Η ελεύθερη αγορά έχει αρχίσει να αλλάζει τις ζωές των πολιτών
Στο μονοπάτι της ανοικτής κι ελεύθερης αγοράς δείχνει να μπαίνει για τα καλά πλέον μια χώρα-προμαχώνας του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η Κούβα, με οδηγό τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Ραούλ Κάστρο, δείχνει πλέον να «αγκαλιάζει» ένα είδος πρωτόλειου καπιταλισμού.
«Η ελεύθερη αγορά μπορεί ακόμη να είναι περιορισμένη στη Κούβα, αλλά ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει τις ζωές των κατοίκων της χώρας και να επαναπροσδιορίζει οικονομικές συμπεριφορές» έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Independent.
«Φυσικά κι εχουν υπάρξει αλλαγές κι όσο η χώρα μας αναπτύσσεται θα υπάρξουν και πολλές ακόμη», επισημαίνει ο Λουίς Βελίς, νεαρός ιδιοκτήτης του μπαρ «Αβάνα», προσθέτοντας εμφατικά πως «όλη αυτή η κατάσταση είναι θετική, αλλά πολλοί Κουβανοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να δεχτούν πως πλέον όλα δεν εξαρτώνται από το κράτος».
Φυσικά, όπως λέει ο Βελίς, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την πρότερη κατάσταση της κουβανικής οικονομίας, ότι πλέον ο κάθε πολίτης πρέπει να φροντίζει τα της επιχείρησης του. «Οταν έχεις τη δική σου δουλειά, πρέπει να φροντίζεις ο ίδιος για τα συμφέροντα σου, δεν μπορείς να επαναπαύεσαι στο κράτος. Αυτό σε κάνει πιο σκληρό και πιο αποφασιστικό», καταλήγει ο νεαρός επιχειρηματίας παραδεχόμενος πως η ανοικτή οικονομία και η ελεύθερη αγορά τον έχουν αναγκάσει να είναι επί 24ωρου βάσεως πάνω από το κινητό του τηλέφωνο.
Οι νόμοι του ήπιου και νεοπαγούς καπιταλισμού made in Cuba βρίσκουν την εφαρμογή τους σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας Αβάνα όπως η οδός Εγκίντο, όπου έχουν στήσει τις επιχειρήσεις τους πολλοί νέοι Κουβανοί με την ελπίδα να επωφεληθούν από το άνοιγμα των αγορών: στο δρόμο αυτό εχουν ανοίξει πρόσφατα 13 λουλουδάδικα κι επτά μπαρ-εστιατόρια.
Όχι πως τα νέα οικονομικα ήθη δεν εγκυμονούν και κάποιους κινδύνους - ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρούν κάποιοι Κουβανοί, όπως ο Γκιλμπέρτο Βαλαντάρες, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Artecorte. «Δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ο παράγοντας του κέρδους, αλλά και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο», τονίζει ο Βαλαντάρες, που είναι ταγμένος, όπως λεει, σε μια αποστολή: να πείσει τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες πως το σημαντικό, στη παρούσα φάση, δεν είναι μόνο να βγάλουν χρήματα, αλλά να δώσουν και κάτι πίσω στην κοινότητα. Ο ίδιος δίνει το παράδειγμα, χρησιμοποιώντας κάποια από τα μικρά κέρδη του κομμωτηρίου του για τη χρηματοδότηση έργων στη γειτονιά του, όπως δεντροφυτεύσεις και τοποθετήσεις φωτεινών σηματοδοτών.
Μετά τις απολύσεις περισσότερων του ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2011, από τις αρχές του 2012 η Κούβα «απελευθέρωσε» δεκάδες επαγγέλματα (όπως επιπλοποιούς, κλειδαράδες, φωτογράφους, ρολογάδες, υποδηματοποιούς, οδηγούς ταξί και ανθοπώληδες) δίνοντας στους πολίτες για πρώτη φορά ύστερα από μισόν αιώνα τη δυνατότητα να αυτοαπασχολούνται νόμιμα, να λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, να προσλαμβάνουν άλλους πολίτες, να καθορίζουν την τιμή των υπηρεσιών τους και των προϊόντων τους, μαζί όμως µε την υποχρέωση να πληρώνουν και φόρους.
Στόχος του προέδρου Ραούλ Κάστρο δεν είναι, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, να εγκαταλειφθεί το σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά να εκσυγχρονιστεί, ώστε «να εξαλειφθεί επιτέλους η ιδέα ότι η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου µπορεί κανείς να ζει χωρίς να εργάζεται».
Ως τώρα το 85% των Κουβανών εργαζόταν για τον δημόσιο τομέα, όμως σύμφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης Κάστρο ως το 2016 το 40% του εργατικού δυναμικού των 5,1 εκατομμυρίων πολιτών θα έχει μεταπηδήσει στον «µη κρατικό τομέα».