Νέα

Σεισμός στην Αϊτή!!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα stam_90
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 54
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

HARD19

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Μαΐ 2009
Μηνύματα
4.037
Κριτικές
11
Like
70
Πόντοι
246
OK
καλύτερα να ποστάρεις κάτι για το θέμα του θρεντ εδώ...

Τι να postaro? Το θέμα έχει εξαντληθεί...Αυτό που έπρεπε έγινε. Δόθηκαν οι λογαριασμοί και όλοι οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν είναι ώρα να postαρουμε και να νιώσουμε ανθρωπιστές αλλά και να μην πάμε να δώσουμε τα λεφτά μας. Αντιθέτως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε να καταθέσουμε όσα μπορούμε. Όσο για το κλέψιμο ναι μεν υπάρχει κίνδυνος να μην καταλήξουν όλα τα λεφτά εκεί, αλλά σίγουρα θα καταλήξουν τα περισσότερα. και όσα καταλήξουν βοήθεια θα είναι...

 

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Μηνύματα
22.251
Κριτικές
3
Like
1.423
Πόντοι
566
Η Αϊτή είναι από τα φτωχότερα κράτη, υπερχρεωμένο, χωρίς υποδομές, χωρίς τίποτα.

Μια μικρή βοήθεια από εμάς, για αυτούς είναι τεράστια.

Νομίζω πως οι ΜΚΟ θα παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά και σε επίπεδο Κρατών θα πρέπει να δοθεί βοήθεια.

Η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1.Ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, υγειονομικό υλικό.
2.Προσωπικό που θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και φυσικά υγειονομικό προσωπικό και σωστικά συνεργεία.
3. Προσωπικό που θα παρέχει ασφάλεια για την ομαλή διανομή της βοήθειας.
4. Αποκατάσταση στοιχειωδών υποδομών με διεθνή βοήθεια.
5. Διαγραφή χρεών και δανείων.        
 

gatto

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
22.160
Like
32
Πόντοι
366
Τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Στο πλαίσιο της συνάντησής του με υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης, όπου κεντρικό θέμα στην ατζέντα ήταν η τραγωδία της Αϊτής, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε, μια και για πάντα, ότι αυτή η χώρα θα απαλλαγεί από την κατάρα της» και διευκρίνισε ότι θα επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για την Αϊτή.
Γνωστοποίησε επίσης ότι δύο γαλλικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν ελικόπτερα και ένα πρόχειρο νοσοκομείο 50 κλινών έχουν αναχωρήσει για το Πορτ-Ο-Πρενς και πως περίπου 50 Γάλλοι πολίτες που βρίσκονταν στην Αϊτή αγνοούνται.
Ο Καναδάς θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη που πρότεινε η Γαλλία για τη βοήθεια της Αϊτής μετά από το σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού, Στέφεν Χάρπερ, Ντιμίτρι Σούδας.

Για να δούμε!  :rolleyes:


 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
imgad
 

OXIA

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.289
Like
8
Πόντοι
16
www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4556059]Πορτ-ο-Πρενς[/url]
Του Γκαζμέντ Καπλάνι gazikap@gmail. com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 19 Ιανουαρίου 2010


Για την Αϊτή ελάχιστα πράγματα ήξερα. Από ειδήσεις που το μάτι πιάνει κάθε τόσο στα πεταχτά και στη συνέχεια γίνονται πληροφορίες τις οποίες αποθηκεύεις στη μνήμη, σαν περιττά πράγματα που δεν θα σου χρειαστούν ποτέ και τα έχεις πετάξει πρόχειρα σε μια σκοτεινή γωνιά του σπιτιού. Από όλα όσα «ήξερα», μου είχε μείνει το όνομα της πρωτεύουσας: Πορτ-οΠρενς. Ένας ήχος εξωτικός και μελωδικός. Τώρα, πλέον, ηχεί σαν συνθηματικό που σου προκαλεί φρίκη. Καθώς το βλέπω γραμμένο, μοιάζει με ανθρώπινο πτώμα με μια μαύρη τρύπα στη μέση. Παρακινούμενος από τις τρομακτικές, θρυμματισμένες εικόνες που μας έρχονται από το Πορτο-Πρενς, έψαξα πληροφορίες για την ιστορία του νησιού. Η Αϊτή είναι η πατρίδα της πρώτης εξέγερσης των μαύρων δούλων, εμπνευσμένη από τη Γαλλική Επανάσταση. Απέχει μερικές εκατοντάδες μίλια από τη Φλόριντα, από την οποία τη χωρίζει η Κούβα. Όλοι ξέρουμε την Κούβα. Ελάχιστοι την Αϊτή. Η Κούβα έχει ένα καταπιεστικό καθεστώς και είναι περικυκλωμένη από το εμπάργκο των ΗΠΑ. Η Αϊτή ζει περικυκλωμένη από την απόλυτη αδιαφορία. Κυβερνάται από μαφιόζους και δικτατορίσκους νονούς της κοκαΐνης, που έχουν ως μοναδική έγνοια να κερδίσουν την εύνοια των ΗΠΑ. Τόσες ημέρες αναρωτιέμαι γιατί στις εικόνες δεν βλέπω ούτε έναν Αϊτινό υπουργό. Πού στον διάολο πήγαν; Αποκλείεται να πέθαναν όλοι τους. Αλλά τώρα όλοι είναι απασχολημένοι με το λεγόμενο ανθρωπιστικό σκέλος. Κατά πάσα πιθανότητα το πολιτικό δεν θα συζητηθεί ποτέ. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Κύρια είδηση:

14 Έλληνες, 12 Ιταλοί και 5 Πορτογάλοι είναι καλά στην υγεία τους. Εμφανίζεται μια Αμερικανίδα σεισμολόγος, ονόματι Κate Ηutton, και λέει ότι ένας παρόμοιος σεισμός έγινε πριν από είκοσι χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο. 62 νεκροί υπήρχαν εκεί, 100.000-200.000 στην Αϊτή. Όταν σε κυβερνούν δικτατορίσκοι και μαφιόζοι, η φύση πάντα σε τιμωρεί ανελέητα. Ψάχνοντας ακόμα πιο πολύ, ανακαλύπτω ότι οι ογδόντα στους εκατό Αϊτινούς ζουν (ζούσαν) με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Ο μέσος όρος ζωής είναι (ήταν) πενήντα χρόνια. Ότι η παιδική θνησιμότητα χτυπά (χτυπούσε) ένα στα τρία παιδιά. Και όποιο παιδί επιβιώνει (επιβίωνε) είχε πολλές πιθανότητες να πουληθεί ως σκλάβος. Όπως έγραψε και κάποιος αγαπητός μου δημοσιογράφος, εάν αυτό λέγεται (λεγόταν) ζωή, τότε ο θάνατος μάλλον δεν πρέπει να θεωρείται καταδίκη. Και όμως, η εικόνα αυτού του παιδιού που κείτεται άψυχο στο χώμα με κλονίζει συθέμελα. Αν και, σε αυτή την άκρη της Γης όπου έχω την τύχη να ζω, δεν ήξερα τίποτα για την ύπαρξή του. Για να είμαι ειλικρινής, αν και ντρέπομαι να το πω, αδιαφορούσα πλήρως για την Κόλαση στην οποία ζούσε. «Φυσιολογικό είναι», μου λέει ο κυνικός ρεαλιστής μέσα μου. «Υπάρχουν τόσες συμφορές, που θα έπρεπε να περνάμε τη ζωή μας πενθώντας. Ακόμα και οι άγιοι επιλέγουν κάθε φορά τον “στόχο” της συμπόνιας τους. Σκέψου ένας κοινός θνητός σαν κι εσένα». Και όμως, η εικόνα του άψυχου παιδιού την οποία μεταδίδει θρυμματισμένη η τηλεοπτική κάμερα, καταφέρνει να παραμερίσει τον κυνικό ρεαλιστή. Ξαφνικά, το άψυχο κορμί ενός άγνωστου παιδιού με θλίβει και με συνθλίβει. Νιώθω το υγρό, καυτό κύμα να φράζει τον λαιμό μου. Τι να ΄ναι αυτό άραγε; Έχω την ίδια υποψία με τον δημοσιογράφο. Ίσως αυτό που κομματιάζει την καρδιά δεν είναι η συμφορά των Αϊτινών. Εκείνη υπήρχε και πιο πριν. Την αγνοούσα και αδιαφορούσα. Ίσως να είναι, κυρίως, ο φόβος ότι μια τέτοια καταστροφή μπορεί μια ημέρα να χτυπήσει κι εμένα, κι εμάς. Δεν είναι τόσο η αλληλεγγύη για την άθλια ζωή τους όσο ο φόβος ότι ο θάνατός τους μπορεί μια ημέρα να γίνει και δικός μου...

http://gazikapllani.blogspot.com] [/url]
 

Επισκέπτης
Στις 150 χιλιάδες οι νεκροί στην Αϊτή
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στο σεισμό της Αϊτής έφτασε ήδη τις 150 χιλιάδες και εξέφρασαν φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στο σεισμό της Αϊτής έφτασε ήδη τις 150 χιλιάδες και εξέφρασαν φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια της ισοπεδωμένης πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι από 20 χώρες θα συναντηθούν στο Μόντρεαλ για να σχεδιάσουν την παροχή βοήθεια και τους τρόπους στήριξης προς την Αϊτή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Στη διεθνή διάσκεψη, εκτός από τον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν και τη σύνοδο δωρητών, που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Για το σκοπό αυτό στη διάσκεψη του Μόντρεαλ θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, όπως και αντιπροσωπείες από την Αργεντινή, τη Βραζιλίας, τη Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Ισπανία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Τζαμάικα, και την Ιαπωνία. Το Τόκιο αναμένεται να ανακοινώσει βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη, διαμαρτυρόμενες για την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική. Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Αϊτή να συμφωνήσουν στη διαγραφή του χρέους της χώρας αυτής που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Η διαγραφή του αϊτινού χρέους, ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Oxfam, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα μετασεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 20 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς, μετέδωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν ανακοινώσει αν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς στην Αϊτή τις επόμενες 30 ημέρες είναι αυξημένος, εκτιμά το USGS, αποκλείοντας όμως να φτάσουν τους 7 βαθμούς. Αντίθετα υπολογίζει πως οι πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών φτάνουν το 90% τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή αποτελεί τμήμα της ιδιαίτερα σεισμογενούς ζώνης ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Γουαδελούπη, ανακοίνωσε το Σεισμολογικό και Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο.(OVSG). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 60 χιλιομέτρων, και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το νησί Μαρί-Γκαλάντ.

Ογδόντα δύο υπάλληλοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Αϊτή και 53 εξακολουθούν να αγνοούνται δεκατρείς ημέρες μετά την καταστροφή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Φαρχάν Χακ. 

"Ο αριθμός των νεκρών είναι τώρα 82, και 53 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται", δήλωσε ο Χακ στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Ο κ. Χακ διευκρίνισε ότι από τους 82 νεκρούς που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ, οι 40 ήταν πολιτικοί υπάλληλοι, 24 στρατιωτικοί και 18 αστυνομικοί. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θυμάτων εργαζόταν για την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH).

Ο σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ που σάρωσε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου έχει καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο όπου στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της MINUSTAH. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρο καταστροφή για τον ΟΗΕ στην ιστορία του.

Ο συνολικός απολογισμός του δράματος έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τις αρχές της Αϊτής. Η Υγειονομική Επιτροπή αναμένει "έναν αριθμό γύρω στις 150.000" πτωμάτων που έχουν εντοπιστεί, δήλωσε την Κυριακή η Υπουργός Επικοινωνιών, Μαρί Λοράνς Ζοσελίν Λασέγκ.

Συνολικά, 133 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια από τα διεθνή σωστικά συνεργεία μετά από τον σεισμό που προκάλεσε περισσότερους από 194.000 τραυματίες και ένα εκατομμύριο άστεγους στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της Αμερικανικής ηπείρου. 

«Μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την Αϊτή»

Το κράτος μας είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία της ανοικοδόμησης της Αϊτής, δήλωσε ο Ζαν-Μαξ Μπελρίβ πρωθυπουργός της χώρας αυτής της Καραϊβικής, που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης στο Μόντρεαλ για τη διεθνή βοήθεια προς την Αϊτή.

"Το αϊτινό κράτος εργάζεται σε επισφαλείς συνθήκες, αλλά είναι σε θέση να ασκήσει την ηγεσία που επιθυμεί ο πληθυσμός", σημειώνει ο Μπελρίβ.

Αναφερόμενος στη γιγάντια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, ο αϊτινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για μαζική υποστήριξη. 

"Η Αϊτή χρειάζεται μαζική υποστήριξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από τους εταίρους της διεθνούς κοινότητας. Το εύρος του καθήκοντος αυτού απαιτεί να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και αναμφίβολα να τα κάνουμε διαφορετικά", σημείωσε.

Όμως "άμεση απόλυτη προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθούν οι ζωτικές ανάγκες των θυμάτων, όπως η ανάγκη για νερό και τρόφιμα, στέγη και ιατρικές υπηρεσίες", κατέληξε.

Λίγο πριν από την αναχώρησή της από την Ουάσινγκτον για το Μόντρεαλ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις σε αυτήν τη διάσκεψη και ότι η διάσκεψη των δωρητριών χωρών μπορεί να διεξαχθεί μέσα σε 30 με 60 ημέρες. Η Κλίντον υπογράμμισε εξάλλου το ρόλο του ΟΗΕ, ο οποίος "εργάζεται πολύ σκληρά" στην Αϊτή, όπως και "τον ιστορικό ρόλο" της Γαλλίας. 

Η Κλίντον, η οποία συνάντησε σήμερα το πρωί τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Ρώμης να στείλει στην Αϊτή αεροσκάφος που μεταφέρει 800 στρατιώτες όπως και πλωτό νοσοκομείο.

στειλτε κανα ευρω ρε μαλακες..
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
Πλακα πλακα, εχει δεν εχει δικιο ο συντροφος ουγκο! αυτος ο σεισμος τους αμερικανους πολυ τους βολεψε! και το νησι καταλαβανε με στρατο, και κυκλωσανε τη κουβα! και αλλο ενα μεγαλο νησι της καραιβικης ελεγχουν, εκτος απο το πουερτο ρικο! και κατι για κοιτασματα πετρελαιου ακουγετε? και ενα ακομα γαματο θερετρο για να χτισουν χοτελια οι πολυεθνικες τους ανεξελεγκτα βρηκαν! κουτι τους ηρθε ο σεισμουλης :headbang: και σε ολο το πλανητη δειξαν τις "ευαισθησιες" τους σαν εθνος, που βοηθαει ολους τους δυστηχισμενους :jerking: :jerking: :jerking: ρε τι αλλο θα δουμε ρε :headbang: ουτε κατα παραγγελια να ηταν ο σεισμος! αλλα ξεχασα :o οι φελοου αμερικανς να προκαλεσουν τοσους δεκαδες χιλιαδες θανατους? απα πα αποκλειεται!!! ειναι καλοι ανθρωποι (δε μιλαω για το μεσο αμερικανο, για την ελιτ τους μιλαω) :headbang:
 

giorgos58

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Αυγ 2008
Μηνύματα
13.713
Κριτικές
1
Like
4
Πόντοι
166
Νέος μετασεισμός 4,9 βαθμών Ρίχτερ στην Αϊτή
Μετασεισμός 4,9 βαθμών σε μικρό βάθος ταρακούνησε την Αϊτή χθες Τρίτη, δυο εβδομάδες μετά το σεισμό των 7 βαθμών που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και στοίχισε τη ζωή 150.000 ανθρώπων κι άφησε 1 εκατομμύριο άστεγους, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) των ΗΠΑ.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 07:57 [ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 02:57 ώρα Ελλάδας] εντοπίστηκε 44 χλμ. βορειοδυτικά της παράκτιας πόλης Ζακμέλ και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS.
 

Συνημμένα

  • haiti k.jpg
    haiti k.jpg
    176,9 KB · Εμφανίσεις: 17

gatto

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
22.160
Like
32
Πόντοι
366
Ζωντανός κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Πορτ-ο-Πρενς ανασύρθηκε ένας 31χρονος άνδρας σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή.
Τα αμερικανικά στρατεύματα ανέσυραν τον νεαρό άνδρα από τα συντρίμμια στην πρωτεύουσα του νησιού και ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο άνδρας παρέμεινε κάτω από τα ερείπια για δώδεκα ημέρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο 31χρονος είχε πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή τρόφιμα όσο έμεινε εγκλωβισμένος στα ερείπια, δύο τετράγωνα από τον καθεδρικό ναό της Αϊτινής πρωτεύουσας.
Ο άνδρας έχει υποστεί κάταγμα στο μηρό και υποφέρει από αφυδάτωση. Μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε ένα από τα νοσοκομεία εκστρατείας που έχει στήσει ο αμερικανικός στρατός.
Παρά το γεγονός ότι ο 31χρονος παγιδεύτηκε κάτω από τα ερείπια όχι από το σεισμό των 7 Ρίχτερ, αλλά από μετασεισμό που ταρακούνησε ξανά το νησί, παραμένει ο άνθρωπος που επέζησε περισσότερες ημέρες κάτω από τα συντρίμμια.
Το Σάββατο, η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε το τέλος των ερευνών και των σωστικών διαδικασιών για τυχόν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.
Υπολογιζέται ότι πάνω από 130 άτομα ανασύρθηκαν ζωνταντοί από σωστικές ομάδες στην πρωτεύουσα του νησιού μετά το σεισμό.

:o :o :o
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
11
Πόντοι
866
Η Αϊτή είναι από τα φτωχότερα κράτη, υπερχρεωμένο, χωρίς υποδομές, χωρίς τίποτα.

Μια μικρή βοήθεια από εμάς, για αυτούς είναι τεράστια.

Νομίζω πως οι ΜΚΟ θα παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά και σε επίπεδο Κρατών θα πρέπει να δοθεί βοήθεια.

Η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1.Ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, υγειονομικό υλικό.
2.Προσωπικό που θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και φυσικά υγειονομικό προσωπικό και σωστικά συνεργεία.
3. Προσωπικό που θα παρέχει ασφάλεια για την ομαλή διανομή της βοήθειας.
4. Αποκατάσταση στοιχειωδών υποδομών με διεθνή βοήθεια.
5. Διαγραφή χρεών και δανείων.       

ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑ.
Διεθνή βοήθεια; ΠΟΤΕ; ΤΩΡΑ;
Τώρα βοηθάει η ΑΜΕΡΙΚΗ.
ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΜΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ.

Η πραγματική τραγωδία της Αϊτής

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Όταν στις τηλεοπτικές σας οθόνες παρακολουθείτε φρικιαστικές εικόνες με οδοφράγματα από πτώματα-θύματα του σεισμού ή συμμετέχετε -και σωστά θα κάνετε- σε τηλεοπτικούς μαραθώνιους για την Αϊτή, να θυμάστε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια φυσική καταστροφή: πρόκειται για το τραγικό τέλος ενός κοινωνικού πειράματος που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες η λεγόμενη διεθνής κοινότητα και ο Εγκέλαδος απλώς το αποτελείωσε.

Με μαέστρο την Ουάσινγκτον, το νεοφιλελεύθερο πείραμα είχε στόχο να αποδείξει ότι ένας υπάκουος λαός μπορεί να συντηρηθεί τρώγοντας μπιφτέκια λάσπης. Δεν πρόκειται για υπερβολή: εδώ και δύο χρόνια οι περισσότεροι από τα 10 εκατ. των Αϊτινών δεν έχουν την πολυτέλεια να φάνε κανονικό φαγητό. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν επιβάλει στην κυβέρνηση της Αϊτής να καταργήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, πράγμα που οδήγησε στην εξαφάνιση της τοπικής παραγωγής και στην εισαγωγή φτηνών δυτικών προϊόντων.

Όμως, πριν από 2 χρόνια οι τιμές των τροφίμων απογειώθηκαν διεθνώς, με αποτέλεσμα ένα πιάτο ρύζι να κοστίζει στο Πορτ Ο Πρενς 5 δολάρια. Καθώς ακόμη και για τους λίγους τυχερούς που βρίσκουν δουλειά ο μισθός δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια τον μήνα, οι υπόλοιποι εφεύραν τα μπιφτέκια με λάσπη, αλάτι από τη θάλασσα και λίγο βούτυρο που ψήνονταν στον ήλιο.

Πίσω από την τιμωρία της Αϊτής και των κατοίκων της υπάρχει μεγάλη ιστορία. Η Αϊτή ήταν κάποτε το πλουσιότερο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο, εξαιτίας του εμπορίου σκλάβων που μεταφέρονταν στο νησί από την Αφρική. Υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στη Λατινική Αμερική και το πρώτο κράτος στον κόσμο που κυβερνήθηκε από μαύρους. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην επανάσταση των μαύρων σκλάβων και η οποία ξεκίνησε το 1791, δύο μόλις χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι επαναστάτες νίκησαν τους στρατηγούς του Ναπολέοντα, γεγονός που η Γαλλία δεν τους συγχώρησε ποτέ. Από το 1825 έως το 1947 το Παρίσι ανάγκαζε την Αϊτή να πληρώνει ετήσια αποζημίωση για τα χαμένα κέρδη των Γάλλων δουλεμπόρων. Αυτά μέχρι το 1947. Μετά ανέλαβαν οι Αμερικανοί...

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον δικτάτορα Ντιβαλιέ και αργότερα τον γιο του, που δολοφόνησαν πάνω από 60.000 αντικαθεστωτικούς. Το 1991, μετά από 28 χρόνια στυγνής δικτατορίας, οι Αϊτινοί εξέλεξαν πρόεδρο τον ιερέα Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, ο οποίος όμως δίσταζε να ακολουθήσει τις επιταγές της Ουάσινγκτον και ανατράπηκε από τον στρατό και τον πατέρα Μπους. Η χώρα βυθίστηκε ξανά στο χάος μέχρι το 2004, όταν ο Αριστίντ ξαναγύρισε στην εξουσία, για να απαχθεί αμέσως μετά και να απομακρυνθεί από το νησί υπό τις ευλογίες του υιού Μπους. Ακόμη κι αν ήθελαν να κάνουν κάτι καλό, οι επόμενοι Πρόεδροι δεν είχαν καμία όρεξη να έχουν την τύχη του Αριστίντ.[size=18pt] Για να δώσει βοήθεια στη χώρα, που εν τω μεταξύ είχε στις πλάτες της ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος (δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι), το ΔΝΤ επέβαλε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες καταργήθηκαν. Σε όλη την Αϊτή υπάρχουν μόνο δύο σταθμοί Πυροσβεστικής. Λόγω της φτώχειας, οι κάτοικοι έμεναν σε παραπήγματα και τενεκεδουπόλεις, που με το σεισμό κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Δεν υπήρχαν πλέον ούτε πυροσβέστες να τους απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια ούτε νοσοκομεία για να τους περιθάλψουν...
[/size]
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑ.
Διεθνή βοήθεια; ΠΟΤΕ; ΤΩΡΑ;
Τώρα βοηθάει η ΑΜΕΡΙΚΗ.
ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΜΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ.

Η πραγματική τραγωδία της Αϊτής

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Όταν στις τηλεοπτικές σας οθόνες παρακολουθείτε φρικιαστικές εικόνες με οδοφράγματα από πτώματα-θύματα του σεισμού ή συμμετέχετε -και σωστά θα κάνετε- σε τηλεοπτικούς μαραθώνιους για την Αϊτή, να θυμάστε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια φυσική καταστροφή: πρόκειται για το τραγικό τέλος ενός κοινωνικού πειράματος που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες η λεγόμενη διεθνής κοινότητα και ο Εγκέλαδος απλώς το αποτελείωσε.

Με μαέστρο την Ουάσινγκτον, το νεοφιλελεύθερο πείραμα είχε στόχο να αποδείξει ότι ένας υπάκουος λαός μπορεί να συντηρηθεί τρώγοντας μπιφτέκια λάσπης. Δεν πρόκειται για υπερβολή: εδώ και δύο χρόνια οι περισσότεροι από τα 10 εκατ. των Αϊτινών δεν έχουν την πολυτέλεια να φάνε κανονικό φαγητό. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν επιβάλει στην κυβέρνηση της Αϊτής να καταργήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, πράγμα που οδήγησε στην εξαφάνιση της τοπικής παραγωγής και στην εισαγωγή φτηνών δυτικών προϊόντων.

Όμως, πριν από 2 χρόνια οι τιμές των τροφίμων απογειώθηκαν διεθνώς, με αποτέλεσμα ένα πιάτο ρύζι να κοστίζει στο Πορτ Ο Πρενς 5 δολάρια. Καθώς ακόμη και για τους λίγους τυχερούς που βρίσκουν δουλειά ο μισθός δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια τον μήνα, οι υπόλοιποι εφεύραν τα μπιφτέκια με λάσπη, αλάτι από τη θάλασσα και λίγο βούτυρο που ψήνονταν στον ήλιο.

Πίσω από την τιμωρία της Αϊτής και των κατοίκων της υπάρχει μεγάλη ιστορία. Η Αϊτή ήταν κάποτε το πλουσιότερο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο, εξαιτίας του εμπορίου σκλάβων που μεταφέρονταν στο νησί από την Αφρική. Υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στη Λατινική Αμερική και το πρώτο κράτος στον κόσμο που κυβερνήθηκε από μαύρους. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην επανάσταση των μαύρων σκλάβων και η οποία ξεκίνησε το 1791, δύο μόλις χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι επαναστάτες νίκησαν τους στρατηγούς του Ναπολέοντα, γεγονός που η Γαλλία δεν τους συγχώρησε ποτέ. Από το 1825 έως το 1947 το Παρίσι ανάγκαζε την Αϊτή να πληρώνει ετήσια αποζημίωση για τα χαμένα κέρδη των Γάλλων δουλεμπόρων. Αυτά μέχρι το 1947. Μετά ανέλαβαν οι Αμερικανοί...

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον δικτάτορα Ντιβαλιέ και αργότερα τον γιο του, που δολοφόνησαν πάνω από 60.000 αντικαθεστωτικούς. Το 1991, μετά από 28 χρόνια στυγνής δικτατορίας, οι Αϊτινοί εξέλεξαν πρόεδρο τον ιερέα Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, ο οποίος όμως δίσταζε να ακολουθήσει τις επιταγές της Ουάσινγκτον και ανατράπηκε από τον στρατό και τον πατέρα Μπους. Η χώρα βυθίστηκε ξανά στο χάος μέχρι το 2004, όταν ο Αριστίντ ξαναγύρισε στην εξουσία, για να απαχθεί αμέσως μετά και να απομακρυνθεί από το νησί υπό τις ευλογίες του υιού Μπους. Ακόμη κι αν ήθελαν να κάνουν κάτι καλό, οι επόμενοι Πρόεδροι δεν είχαν καμία όρεξη να έχουν την τύχη του Αριστίντ.[size=18pt] Για να δώσει βοήθεια στη χώρα, που εν τω μεταξύ είχε στις πλάτες της ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος (δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι), το ΔΝΤ επέβαλε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες καταργήθηκαν. Σε όλη την Αϊτή υπάρχουν μόνο δύο σταθμοί Πυροσβεστικής. Λόγω της φτώχειας, οι κάτοικοι έμεναν σε παραπήγματα και τενεκεδουπόλεις, που με το σεισμό κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Δεν υπήρχαν πλέον ούτε πυροσβέστες να τους απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια ούτε νοσοκομεία για να τους περιθάλψουν...
[/size]


  Καπου το ειχα διαβασει αυτο την περασμενη βδομαδα LiFo η Athens Voice δεν θυμαμαι....
  Εν πολλοις,μου εκανε τρομακτικη εντυπωση, η ιστορια μιας χωρας και το πως την χειριστικαν
  οι "γειτονες" και "συμμαχοι" Αμερικανοι,και τις πολλες εντυπωσεις με την δικια μας
  περιπτωση..


  Πουτσα που μας περιμενει....
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
11
Πόντοι
866
  Καπου το ειχα διαβασει αυτο την περασμενη βδομαδα LiFo η Athens Voice δεν θυμαμαι....
  Εν πολλοις,μου εκανε τρομακτικη εντυπωση, η ιστορια μιας χωρας και το πως την χειριστικαν
  οι "γειτονες" και "συμμαχοι" Αμερικανοι,και τις πολλες εντυπωσεις με την δικια μας
  περιπτωση..


  Πουτσα που μας περιμενει....

έχει κανένα μουνόπανο ασχοληθεί ποτέ με τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο σύμμαχος ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική; Εχει κανένα μουνόπανο που βάζει αβατάρ αντι-Τσέ ασχοληθεί με τους πραγματικούς λόγους που ο Τσέ ξεκίνησε το πογκρόμ στους Αμερικανούς;
Εχεις ασχοληθεί κανένα μουνόπανο παλιόπουστας πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια λατιναμερικάνοι έχουν πεθάνει στα πλαίσια του "Home of the Brave & the land of the Free?"

ΝΑ βγούν πάλι τα γνωστά μουνιά να μου πουν ότι είμαι κομμουνιστής.
Στα παπάρια μου.
Τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί;
Ποιός γνωρίζει για την Καμπότζη; τη Ρουάντα;
Για να μην ξεχνιόμαστε.
Στέκα γαμώ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ: θες να φύγουν όλοι οι λαθραίοι αλλα να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που προέρχονται αυτοί που θες να διώξεις και που τους δημιούργησε το μοντέλο που σε ανέθρεψε.
ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ.
 

Επισκέπτης
Τους 300,000 αναμένεται να ξεπεράσουν οι νεκροί που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7 Ρίχτερ, στην Αϊτή, εκτίμησε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ. Στο μεταξύ, η καταστρεμμένη πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και τα περίχωρά της, ζουν υπό το φόβο των επιδημιών.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών αγγίζει τους 217,000, όμως πολλά ακόμη πτώματα παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή, περισσότερο από 1,5 εκατ. κόσμος που είδε τα σπίτια του να καταστρέφονται στο σεισμό, μένουν σε πρόχειρες σκηνές, λίγες εβδομάδες μόλις πριν την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων, η οποία αναμένεται να υποβαθμίσει περεταίρω την ποιότητα ζωής τους, αλλά απειλεί και με ξέσπασμα επιδημιών. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τα πτώματα που παραμένουν σε αποσύνθεση, θαμμένα κάτω από τα ερείπια της πόλης, μπορεί να σταθούν αιτία να ξεσπάσει τύφος ή ακόμα και χολέρα.

Στο μεταξύ, με τη χώρα να είναι ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ανοικοδόμηση να αναμένεται να πάρει πάνω από 10 χρόνια, η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιτακτική. Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής της Καραϊβιανής Κοινότητας (Caricom) στο Κανκούν του Μεξικού, ο πρόεδρος Περβάλ δεν παρέλειψε να απευθύνει νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για παροχή άμεσης συνδρομής και για μακροπρόθεσμη βοήθεια για την ανοικοδόμηση και τη χρηματοδότηση της Αϊτής, η οποία ήδη αποτελούσε την φτωχότερη χώρα στο δυτικό Ημισφαίριο πριν τον σεισμό
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom