Νέα

Σαν σήμερα

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα teras1956
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 77K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.517
Like
2.736
Πόντοι
1.306
2 χρονια συμπληρωθηκαν απο την φονικη πλημμυρα στην μανδρα

Οι υπευθυνοι ειναι ακομα ελευθεροι

https://[URL unfurl="true"]www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/default/public/mandra_kakokairia_zimies.jpg?itok=1H7cwuqi[/img[/URL]]

[img]https://[URL unfurl="true"]www.reporter.gr/media/k2/items/cache/8d2afc513ae2afd944aa84e677b7bcf7_XL.jpg?t=943912800[/img[/URL]]

Δύο χρόνια συμπληρώνονται  από τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αφήνοντας πίσω τους 25 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

[URL unfurl="true"]https://www.in.gr/2019/11/15/greece/mandra-2-xronia-meta-mia-tragodia-pou-den-mporei-na-ksexastei/[/URL]
 

pussy wagon

Σεβαστός
Εγγρ.
13 Οκτ 2010
Μηνύματα
28.767
Κριτικές
18
Like
5.572
Πόντοι
1.796
71 χρόνια από τότε που το αστικό κράτος προχώρησε στην εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη, κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα.

Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από τότε που το αστικό κράτος προχώρησε στην εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη, κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα.

Ο Γόδας δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και έτσι η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη. Στο τελευταίο γράμμα προς τους δικούς του έγραψε: «πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου». Το ποια ήταν αυτά τα ιδανικά το μαρτυρούν πέρα απ' τη δράση του, τα ίδια του τα λόγια τη στιγμή που τον έπαιρναν για να τον εκτελέσουν: -«Νενικήκαμεν. Ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού». Την ίδια στιγμή οι συγκρατούμενοι του τραγουδούσαν τον ύμνο της Διεθνούς. Τελευταία επιθυμία του ήταν να τον εκτελέσουν με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας! Όπως και έγινε! Εκείνο το βροχερό πρωινό της 19ης Νοέμβριου 1948 η φανέλα του Ολυμπιακού βάφτηκε κόκκινη.

Νίκος Γόδας: Στο απόσπασμα με την φανέλα του Ολυμπιακού
Πηγή: Hot Doc

Ηταν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, στον οποίο πήρε μεταγραφή εν μέσω του πολέμου και τη διετία1942-43 διέπρεψε με τους «ερυθρόλευκους».
Παράλληλα ο Νίκος Γόδας ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του επίλεκτου 5ου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, με συμμετοχή σε πολύ σημαντικές μάχες στο λεκανοπέδιο.

Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του πέρασε στη Λέσβο και από εκεί στην Κρήτη. Τελικά ήρθε στον Πειραιά και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Παλιά Κοκκινιά. Το πατρικό σπίτι του βρισκόταν στην οδό Κυδωνιών, τη σημερινή Πέτρου Ράλλη. Ηταν τότε που γνώρισε και τον μεγάλο ρεμπέτη Γιάννη Παπαϊωάννου που έπαιζε ποδόσφαιρο στον Πειραϊκό και έκαναν παρέα

Ο Γόδας έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο με κεραμικά στη συμβολή Πειραιώς και Φαλήρου (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Ελαΐς), μόλις 200 μέτρα από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Αρχισε να παίζει ποδόσφαιρο με την ομάδα του εργοστασίου και εκεί, σε ηλικία 18 χρόνων, τον είδαν από τον Ολυμπιακό και του έβγαλαν δελτίο.

Στο βιβλίο «Μια θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο» των Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα αναφέρεται για τον Γόδα ότι «από τα τέλη του 42 είναι ο βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού. Σκοράρει στο 4-0 κατά του Εθνικού και κατά του Απόλλωνα Είναι στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού όταν κερδίζει τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά το Μάιο του 1943, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε με 5-2 απέναντι πάλι στον Παναθηναϊκό. Αλλά ο Γόδας είναι “βασικός” και στους αγώνες για τη λευτεριά Εκτός από τη μάχη της Ηλεκτρικής, τον συναντάμε να ηγείται του λόχου του στη μάχη της 7ης Μάρτη του 44. Τον Δεκέμβριο του 44 ο λόχος του Νίκου Γόδα πολεμάει τους Αγγλους στον Πειραιά, στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Η μονάδα του ηττήθηκε αλλά κατάφερε να οδηγήσει όσους συμπολεμιστές του σώθηκαν στο όρος Βελούχι, στη Ρούμελη».

Αρχές του 1945, αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Γόδας, άρρωστος με πνευμονία, επιστρέφει στην Αθήνα όπου τον καρφώνουν και συλλαμβάνεται.
Οπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, σε μια δίκη-φιάσκο με περισσότερους από 50 ψευδομάρτυρες ο Νίκος Γόδας στις 13 Ιουλίου του 1945 καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με άλλους δέκα συντρόφους του. Εμεινε στη φυλακή τρία χρόνια και από τις φυλακές Αβέρωφ πήγε στις φυλακές της Αίγινας και από εκεί στην Κέρκυρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα τρία χρόνια τον πίεζαν να υπογράψει δήλωση μετάνοιας για να γλιτώσει, αλλά ακόμη και την παραμονή της εκτέλεσής του αρνήθηκε να το κάνει!

Τελικά, στις 19 Νοεμβρίου 1948 ο Γόδας οδηγήθηκε μαζί με άλλους συναγωνιστές του στο εκτελεστικό απόσπασμα στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Η τελευταία επιθυμία του; Να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού!

«Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν τη χαριστική βολή» φώναξε χαρακτηριστικά και λίγο προτού ακουστεί το «πυρ» είπε στους συγκρατούμενούς του: «Νενικήκαμεν. Ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας, συναθλητές μου».

Να σημειωθεί ότι τότε στον Ολυμπιακό συμπαίκτες με τον Νίκο Γόδα ήταν αρκετοί αγωνιστές της Αντίστασης, όπως οι Ανδρέας Μουράτης, Μίμης Αποστολόπουλος, Γιώργος Δαρίβας, Γιάννης Φερλεμής, Μιχάλης Ανα-ματερός (σκοτώθηκε το 1944 από τους Αγγλους), Ηλίας Μαλαμόπουλος, Νίκος Πολίτης, οι οποίοι οδηγήθηκαν για τη δράση τους στη Μακρόνησο, τη Γυάρο και αλλού.

%25CE%259D%25CE%2599%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A3-%25CE%2593%25CE%259F%25CE%2594%25CE%2591%25CE%25A38.jpg
 

pussy wagon

Σεβαστός
Εγγρ.
13 Οκτ 2010
Μηνύματα
28.767
Κριτικές
18
Like
5.572
Πόντοι
1.796
20 Νοέμβρη 1946 Η σφαγή στην Ξηρόβρυση του Κιλκίς, με δράστες παρακρατικά καθάρματα, πρώην συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής.

%25CE%25BE%25CE%25B7%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B2%25CF%2581%25CF%2585%25CF%2583%25CE%25B7%2B%25281%2529.JPG


Στις 20 Νοέμβρη του 1946 συνέβη μια από τις μεγαλύτερες σφαγές άμαχου πληθυσμού, σε ένα χωρίο του Κιλκίς, την Ξηρόβρυση.
Δράστες παρακρατικοί, πρώην τομάρια του ένοπλου δωσιλογισμού, κατά την περίοδο της κατοχής.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μεταλλίδης* (γεννημένος στην Ξηρόβρυση και μέλος του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ) στο βιβλίο του «Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε, Προχωράμε»:

«Το χωριό Ξηρόβρυση, που βρίσκεται στο νομός Κιλκίς, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη… ήταν ένα από τα οργανωμένα χωριά της περιοχής μας. Το χωριό δημιουργήθηκε το 1921 με την εγκατάσταση στην περιοχή αυτή των παλιννοστούντων Ποντίων, που βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη τους… το χωριό ήταν 100% οργανωμένο με αριστερές ιδέες, από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά που το ΚΚΕ βρισκόταν σε βαθιά παρανομία. Με την κήρυξη του πολέμου τα στελέχη του ΚΚΕ βγήκαν μπροστάρηδες και καλούσαν τον κόσμο σε αντίσταση στον εισβολέα».

Οι κάτοικοι της Ξηρόβρυσης συμμετείχαν μαζικά στο εργατικό κίνημα πριν τον πόλεμο αλλά και στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Αυτός ήταν και ο πραγματικός λόγος που το χωριό βρέθηκε στο στόχαστρο των παρακρατικών φασιστών στο ξεκίνημα κιόλας του εμφυλίου. Μάλιστα ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών της περιοχής, ο Π. Σαββίδης, καταγόταν από την Ξηρόβρυση.

Η αφορμή για τη σφαγή δόθηκε όταν στις 18 Νοέμβρη του 1946 αντάρτες του Κιλκίς επιτέθηκαν κατά της φρουράς του σιδηροδρομικού σταθμού των Μουριών. Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Οι αντάρτες υποχώρησαν γρήγορα.
Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Ξηρόβρυσης για την πιθανότητα αντιποίνων και οι 300 από τους 450 διέφυγαν στο Κιλκίς.

Δυο μέρες μετά το περιστατικό των Μουριών οι παρακρατικές ομάδες του Λαζίκ (Λάζαρου Αβραμίδη) και τον Μπουντουβάκη (παλιοί δωσίλογοι ΠΑΟτζίδες που μετεξελίχθηκαν σε ΜΑΥδες μετά την επέμβαση των Άγγλων) μπλόκαραν τις δύο εξόδους του χωριού και επιδόθηκαν σε ένα πολύωρο όργιο δολοφονιών και καταστροφών. Κατέκαψαν πάνω από 100 σπίτια, σκότωσαν 47 αμάχους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά και τραυμάτισαν πολλούς ακόμη.
Τα περισσότερα θύματα βιάστηκαν κατ’ επανάληψη πριν δολοφονηθούν. Φυσικά το επίσημο κράτος που γνώριζε το γεγονός, δεν παρενέβη, αν και η Χωροφυλακή βρισκόταν πολύ κοντά.

Χαρακτηριστικό της αγριότητας της παρακρατικής συμμορίας είναι το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα της επίθεσης αφού ξυλοκοπήθηκαν άγρια και βιάστηκαν, μεταφέρθηκαν στην πλατεία του χωριού και σφάχτηκαν στην κυριολεξία με μαχαίρια κατόπιν εντολής του Λαζίκ.

Ο Ηλίας Μεταλλίδης περιγράφει τα γεγονότα παραστατικά: «Αυτός είναι ο απολογισμός των σκοτωμένων 47 νεκροί, 20 τραυματίες. Το 80% των σπιτιών κάηκαν. Εκείνη τη νύχτα λαμπάδιασε όλο το χωριό Ξηρόβρυση. Οι άνανδροι με τα μαυρισμένα με κάρβουνο πρόσωπα για να μην αναγνωριστούν, τα φασιστόμουτρα των Γερμανών, οι προδότες της πατρίδας, εξόντωσαν ένα ολόκληρο χωριό, που έστειλε τα παλικάρια του στον Αλβανικό πόλεμο…
Αυτοί οι σκοτωμένοι βοήθησαν στην Εθνική Αντίσταση με ό,τι μέσα και δυνάμεις είχε ο καθένας. Η εγκληματική συμπεριφορά αυτών των άνανδρων που αιφνιδιαστικά μπήκαν στο χωριό, που βίασαν μετά το σκοτωμό τα κοριτσάκια του Ρωσσίδη και του Σαββίδη, που σκότωσαν έγκυες γυναίκες και μωρά παιδιά, δείχνει ότι οι φονιάδες αυτοί δεν ήταν άνθρωποι αλλά ζώα χωρίς ψυχή».
Η θηριωδία συνεχίστηκε με την εισβολή της συμμορίας στο χωριό Κοκκινιά και τη δολοφονία 14 ακόμα αμάχων.

Στην Ξηρόβρυση έχει ανεγερθεί μνημείο με χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών για να μείνει χαραγμένη στην μνήμη των σημερινών κατοίκων της περιοχής η θηριωδία του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά τη Βάρκιζα και την αγγλική επέμβαση.


Σ.Σ.

***

Ο Ηλίας Μεταλλίδης γεννήθηκε το 1925 στην Ξηρόβρυση του νομού Κιλκίς. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια της Kατοχής είχε έντονη δράση στο απελευθερωτικό κίνημα. Κρατήθηκε στις φυλακές Παύλου Μελά όπου και βασανίστηκε βάναυσα από τους Γερμανούς αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Μετά τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ κυνηγήθηκε με αποτέλεσμα να ξαναβγεί στην παρανομία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946 εντάχτηκε στις δυνάμεις του ΔΣΕ. Στη διάρκεια τριών ετών έδωσε 114 μάχες και τραυματίστηκε τέσσερις φορές. Στον ΔΣΕ αποφοίτησε από τη σχολή ομαδαρχών στο αρχηγείο Μπέλλες και αργότερα από τη σχολή Πολιτικών Επιτρόπων. Στη συνέχεια, στάλθηκε για εκπαίδευση στην ΣΤ΄ Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ όπου ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ. Τιμήθηκε με δύο μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή του στη μάχη του χωριού Κάντσικο στις 4 Απριλίου του 1949 και στη μάχη Πατώματα του χωριού Λυκόραχη.

Το ντοκιμαντέρ "Γειά σας και καλή αντάμωση ως νικητές" είναι αφιερωμένο στην δράση του, με τους αντάρτες του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Πηγή: "Αντίσταση στις γειτονιές"

Ενα ντοκιμαντέρ, που αφορά στη δράση του λοχαγού του ΔΣΕ, τιμημένου με δυο μετάλλια ανδρείας, σύντροφου Ηλία Μεταλλίδη, βρίσκεται στα τελευταία στάδια της επεξεργασίας του. Για την προβολή του υπάρχει αυτός ο ιστότοπος.
 

my 3 cents

Μέλος
Εγγρ.
22 Νοε 2019
Μηνύματα
285
Like
2
Πόντοι
1
τιμη και  δοξα  στους  ηρωικους χωροφυλακες του  Μακρυγιαννη που σαν σημερα γαμησαν το κομμουνιστικο καρκινωμα !!!!

τιμη  και δοξα  στην Χ και  τον μεγαλο  ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ !

 

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
2.553
Κριτικές
38
Like
2.446
Πόντοι
2.606
6 Δεκ.1925 διατυπώνεται αίτημα απ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις & καθιερώνεται 13ος μισθός, εν όψει γιορτών Χριστουγέννων.

2011 ΓΑΠ, Αντωνάκης, καρατζαφύρερ -υπό το «σεμνό & ταπεινό» τσιράκι, των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ/Σαρκοζί/Μέρκελ, Λ.Παπαδήμου- κατάργησαν 13ο μισθό, επίδομα άδειας, πετσόκοψαν μισθούς & συντάξεις, κάνωντας τους 14 μισθούς 7-7,5.
Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Αλ.Γρηγορόπουλος.
Αν δεν "πετσοκοπεί" ΤΩΡΑ ο βάρβαρος φασισμός, θα καθιερωθεί. Με φριχτές συνέπειες για τη ΖΩΗ!
 

Συνημμένα

  • ERGATIAimages.jpg
    ERGATIAimages.jpg
    6,9 KB · Εμφανίσεις: 41

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.517
Like
2.736
Πόντοι
1.306
6 Δεκ.1925 διατυπώνεται αίτημα απ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις & καθιερώνεται 13ος μισθός, εν όψει γιορτών Χριστουγέννων.

2011 ΓΑΠ, Αντωνάκης, καρατζαφύρερ -υπό το «σεμνό & ταπεινό» τσιράκι, των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ/Σαρκοζί/Μέρκελ, Λ.Παπαδήμου- κατάργησαν 13ο μισθό, επίδομα άδειας, πετσόκοψαν μισθούς & συντάξεις, κάνωντας τους 14 μισθούς 7-7,5.
Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Αλ.Γρηγορόπουλος.
Αν δεν "πετσοκοπεί" ΤΩΡΑ ο βάρβαρος φασισμός, θα καθιερωθεί. Με φριχτές συνέπειες για τη ΖΩΗ!

Ποιος καταργησε το εκας ;;

Για αρχη

 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
27.888
Κριτικές
16
Like
14.709
Πόντοι
6.515
Σαν σημερα 800 αστυφυλακες στο μακρυγιαννη με ελαφρυ οπλισμο κρατησαν την αθηνα ορθια αντιμετωπιζοντας τα αγρια στιφη 5000 μπολσεβικων που αν επικρατουσαν η αλβανια θα ηταν παραδεισος για εμας
 

το πουλί

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Νοε 2014
Μηνύματα
18.274
Like
599
Πόντοι
246
Σαν σημερα 800 αστυφυλακες στο μακρυγιαννη με ελαφρυ οπλισμο κρατησαν την αθηνα ορθια αντιμετωπιζοντας τα αγρια στιφη 5000 μπολσεβικων που αν επικρατουσαν η αλβανια θα ηταν παραδεισος για εμας
τιμη και δοξα στον τζον χοκσγουερθ και τους χωροφυλακους του μακρυγιαννη
 

JosepG

Μέλος
Εγγρ.
28 Οκτ 2019
Μηνύματα
297
Like
91
Πόντοι
1
Σαν σήμερα στις 7/12/1941 οι Ιάπωνες έκαναν μια από τις πιο άνανδρες επιθέσεις και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου ever, την επίθεση στην Χαβάη. Ιαπωνικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, όπου ναυλοχούσε ο Αμερικανικός Στόλος του Ειρηνικού.
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, εξ αιτίας μιας απόλυτα απρόκλητης ενέργειας. Ένας πόλεμος κηρύχτηκε από το πουθενά.
Ιστορικά μπορεί να έκαναν και καλό γιατί αμφιβάλω αν οι Αμερικανοί θα είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, αν δεν είχε γίνει αυτή η επίθεση.
Το 1945 ξεπλήρωσαν τους Ιάπωνες με το ίδιο νόμισμα. Τις πυρηνικές βόμβες, με μια διαφορά. Είχαν προειδοποιήσει αλλά οι Ιάπωνες δεν συνθηκολογούσαν.
Η ιστορία διδάσκει, εμείς μαθαίνουμε ;
 

Συνημμένα

  • 41758-pearl.jpg
    41758-pearl.jpg
    28,6 KB · Εμφανίσεις: 39

pussy wagon

Σεβαστός
Εγγρ.
13 Οκτ 2010
Μηνύματα
28.767
Κριτικές
18
Like
5.572
Πόντοι
1.796
Την Πρωτοχρονιά του 1959 οι "μπαρμπούδος" του Φιντέλ Κάστρο έμπαιναν θριαμβευτές στην απελευθερωμένη Αβάνα

1505430_597213890333789_1364018700_n.jpg


"Άρχισα την επανάσταση με 82 άτομα.
Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη.
Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι,
αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης."

Fidel Castro
Στα βουνά της Sierra Maestra..

Την Πρωτοχρονιά του 1959 οι "μπαρμπούδος" του Φιντέλ Κάστρο, με επικεφαλής τον Τσε έμπαιναν θριαμβευτές στην απελευθερωμένη Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.
Μια μέρα πρωτύτερα ο διεφθαρμένος δικτάτορας της Κούβας, Φουλχένσιο Μπατίστα, αντιλαμβανόμενος το τέλος του, εγκαταλείπει την χώρα μαζί με την κλίκα του, παίρνοντας μαζί του περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, από τα δημόσια ταμεία για να καταλήξει στον Αγιο Δομίνικο.

Οι "μπαρμπούδος" (γενειοφόροι) του Φιντέλ Κάστρο αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της χώρας.

Παραθέτουμε μια ρήση του Τσε:

Ο μαρξισμός μου έχει βαθιές ρίζες και έχει εξαγνισθεί. Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου.
Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.


2.jpg
 

fylobios30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2012
Μηνύματα
11.051
Κριτικές
2
Like
2.207
Πόντοι
606
Μιας και ανέφερε τον Τσε ο πούσυ !

58ce4237a0ad40144158f93428e7d3cd.jpg
 

BobbyF

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2019
Μηνύματα
83
Like
15
Πόντοι
0
Σαν σήμερα 5 του Γενάρη, το 1913 η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου.

Είναι η μέρα που δείχνει πως κατοχυρώθηκε η Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και έγινε Ελληνική θάλασσα...
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει όταν έχεις τέτοιους γείτονες..

Όλες οι άλλες απόπειρες για ειρήνη και συνεργασία που έχουν γίνει , οδηγούν σε λάθος αποτέλεσμα και το μήνυμα είναι εντελώς λανθασμένο και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό...
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.431
Κριτικές
3
Like
12.213
Πόντοι
3.506
Μια μοναδική ημέρα για τον 21ο αιώνα είναι σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2020.

8F9B5159-A86F-45D1-89B2-8AA2851CD2D9.jpg


Αν διαβάσει κάποιος την ημερομηνία 02/02/2020, θα δει ότι είναι σε καρκινική γραφή, δηλαδή διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο είτε από την αρχή είτε από το τέλος.
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο και με τους δύο τρόπους αναγραφής της ημερομηνίας ήταν πριν από 909 χρόνια, στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121.

 

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
2.553
Κριτικές
38
Like
2.446
Πόντοι
2.606
Η Εξέγερση του Κιλελέρ.
Αιματηρά επεισόδια, που συνέβησαν στις 6 Μαρτίου 1910 και εντάσσονται στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία. Παρότι έλαβαν χώρα κατά κύριο λόγο στην Λάρισα, πήραν το όνομά τους από το χωριό Κιλελέρ (σήμερα Κυψέλη), από το οποίο δόθηκε το έναυσμα. Η επέτειος αυτή τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της.
Το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία εμφανίζεται οξυμένο από την επαύριο της ένταξης της περιοχής στην ελληνική επικράτεια το 1881. Οι κολίγοι υπήρξαν οι χαμένοι της ενσωμάτωσης και οι τσιφλικάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι. Το λάθος των κυβερνήσεων εκείνης της εποχής ήταν ότι εφάρμοσαν το βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο, που ίσχυε στην Παλαιά Ελλάδα, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των κολίγων, βάσει του οθωμανικού δικαίου.
Επί Τουρκοκρατίας, οι τσιφλικάδες είχαν μόνο το δικαίωμα εισπράξεως των προσόδων επί των μεγάλων εκτάσεων που κατείχαν, ενώ οι κολίγοι είχαν πατροπαράδοτα δικαιώματα επί των κοινόχρηστων χώρων του τσιφλικιού (επί της γης, των οικιών, των δασών και των βοσκοτόπων). Με τη νέα κατάσταση, οι έλληνες πλέον τσιφλικάδες, που διαδέχθηκαν τους οθωμανούς, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας σε όλη την ιδιοκτησία τους, ενώ οι κολίγοι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου.
Οι κολίγοι διεκδίκησαν μαχητικά την επαναφορά των πραγμάτων στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ έθεταν και θέμα απαλλοτριώσεων. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης, που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή, ήταν αντίθετος με τη διανομή της γης στους κολίγους, γιατί δεν ήθελε να χάσει τους ξένους επενδυτές και την εισροή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Η κατάσταση άλλαξε δραματικά στην αυγή του 20ου αιώνα, με την ίδρυση των πρώτων αγροτικών συλλόγων σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Με τη βοήθεια φωτισμένων αστών της εποχής, οι κολίγοι υιοθέτησαν σύγχρονες μορφές πάλης (μαζικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, ψηφίσματα σε Κυβέρνηση, Βουλή και Βασιλιά κ.ά.). Η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα από όργανο των τσιφλικάδων το 1907 χαλύβδωσε το αγωνιστικό τους φρόνημα.
Στις αρχές του 1910, κύριο αίτημα των κολίγων ήταν η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της, πάνω στη βάση της μικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας. Η χώρα βρισκόταν υπό τον αστερισμό του Στρατιωτικού Συνδέσμου και πρωθυπουργός ήταν ο «υπηρεσιακός» Στέφανος Δραγούμης.
Οι κολίγοι είχαν προγραμματίσει το Σάββατο 6 Μαρτίου πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, με αφορμή τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συρρέουν στην πόλη διαδηλωτές από τα γύρω χωριά. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλελέρ, κάπου 200 χωρικοί θέλησαν να επιβιβασθούν σε τρένο χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Ο διευθυντής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, Πολίτης, που επέβαινε στο τρένο, τους το αρνήθηκε. Οι χωρικοί οργίστηκαν κι άρχισαν να λιθοβολούν το συρμό, σπάζοντας τα τζάμια των βαγονιών.
Οι πρωτεργάτες των αγροτικών κινητοποιήσεων επιβιβάζονται στο τρένο για να προσαχθούν σε δίκηΤο τρένο απομακρύνθηκε, αλλά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές από ομάδα 800 χωρικών. Οι άνδρες της στρατιωτικής δύναμης που ευρίσκοντο εντός του τρένου και μετέβαιναν στη Λάρισα για το συλλαλητήριο, διατάχθηκαν από τον επικεφαλής τους να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό. Οι χωρικοί εξαγριώνονται και τους επιτίθενται με πέτρες και ξύλα. Οι στρατιώτες ξαναπυροβολούν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ή κατ' άλλους τέσσερις χωρικοί και να τραυματισθούν πολλοί. Ανάλογα επεισόδια έγιναν και στο χωριό Τσουλάρ (σήμερα Μελία), με δύο νεκρούς χωρικούς και 15 τραυματίες.
Οι συμπλοκές μεταξύ άοπλων διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής επεκτάθηκαν και στη Λάρισα, όταν οι αγρότες πληροφορήθηκαν τα αιματηρά επεισόδια στο Κιλελέρ και το Τσουλάρ. Δύο κολίγοι έπεσαν νεκροί, όταν το ιππικό ανέλαβε δράση. Το συλλαλητήριο έγινε, τελικά, με ειρηνικό τρόπο στις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία της Θέμιδος. Ο φοιτητής Γεώργιος Σχοινάς διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που απεστάλη στη Βουλή και την Κυβέρνηση. Οι αγρότες ζητούσαν άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, ενώ εξέφρασαν τη βαθιά λύπη και οδύνη τους «για την άδικον επίθεσιν κατά του φιλήσυχου και νομοταγούς λαού, ής θύματα υπήρξαν άοπλοι και αθώοι λευκοί σκλάβοι της Θεσσαλίας».
Για τις ταραχές στο Κιλελέρ, στο Τσουλάρ και τη Λάρισα, πολλά άτομα συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Αρκετοί αγρότες αθωώθηκαν στη συνέχεια με βουλεύματα, ενώ συνολικά 62 διαδηλωτές παραπέμφθηκαν σε δίκη. Αθωώθηκαν όλοι στις 23 Ιουνίου 1910, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.
Η εξέγερση του Κιλελέρ ξεσήκωσε κύμα συμπάθειας σε όλη τη χώρα, ενώ αυξήθηκε η κοινωνική πίεση για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος. Η πολιτική εξουσία δεν μπορούσε άλλο να κλείνει τα μάτια. Το πρώτο δειλό ΒΗΜΑ για τη λύση του προβλήματος έγινε το 1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διαδέχθηκε τον Στέφανο Δραγούμη στην πρωθυπουργία. Πάρθηκαν ορισμένα νομοθετικά μέτρα υπέρ των κολίγων, αλλά απαλλοτριώσεις δεν έγιναν κι ένας λόγος ήταν οι πόλεμοι που ακολούθησαν. Μόνο μετά το 1923, όταν το πρόβλημα της αποκατάστασης των προσφύγων έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, άρχισαν από την κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα απαλλοτριώσεις τσιφλικιών σε μεγάλη κλίμακα.
 

Συνημμένα

  • KILELER.jpg
    KILELER.jpg
    73,5 KB · Εμφανίσεις: 38

Leclerc

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2020
Μηνύματα
6.345
Like
9.457
Πόντοι
2.356
[size=15pt]12 Απριλίου 1861 ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος[/size]

Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865).
Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.



 

Συνημμένα

  • www.kar.org.gr_2020-04-02_17-15-48_screenshot_19.jpg
    www.kar.org.gr_2020-04-02_17-15-48_screenshot_19.jpg
    41,6 KB · Εμφανίσεις: 39

fylobios30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2012
Μηνύματα
11.051
Κριτικές
2
Like
2.207
Πόντοι
606
Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.

Ο πραγματικός λόγος , ήταν ότι ο αγροτικός νότος, πλήρωνε το 87% των φόρων , ενώ είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό .
Και στο νότο άλλωστε , ούτε το 2% δεν είχε σκλάβους.
ΑΠΛΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.

 

Leclerc

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2020
Μηνύματα
6.345
Like
9.457
Πόντοι
2.356
.
 

Συνημμένα

  • 93551159_1073271019694908_1273661573692391424_n.jpg
    93551159_1073271019694908_1273661573692391424_n.jpg
    46 KB · Εμφανίσεις: 43

rebelos1

Μέλος
Εγγρ.
3 Αυγ 2019
Μηνύματα
423
Κριτικές
2
Like
117
Πόντοι
1
Ο πραγματικός λόγος , ήταν ότι ο αγροτικός νότος, πλήρωνε το 87% των φόρων , ενώ είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό .
Και στο νότο άλλωστε , ούτε το 2% δεν είχε σκλάβους.
ΑΠΛΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
Μαζί σου φυλόβιε. Αναθεματισμένοι γιάνκηδες.
South will rise again
Οι τύποι με τα γκρι θα ξανάρθουνε.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom