voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Μηνύματα
- 18.212
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
ρε σαλτα και γαμησου λεμε στραβοχυμα του κατσιφαρα που θα πεις πως δεν υπαρχει καμια προστασια ουτε πλαφον αντιθετα με οτι επιχειρουν να βαλουν εδω τα κλεφτρονια της συγκυβερνησης
Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
* Στην Ιταλία, ο φόρος κατοχής επιβάλλεται επί της εμπορικής αξίας των ακινήτων, με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,4% έως 0,7%. Δηλαδή, για ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ, αντιστοιχεί φόρος 800 ευρώ. Βέβαια, οι Ιταλοί έχουν φροντίσει να εξαιρέσουν την πρώτη κατοικία από την επιβολή του φόρου κατοχής, προστατεύοντας έτσι τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες.
* Στην Πορτογαλία, στα ακίνητα για τα οποία υπάρχει πρόσφατη αποτίμηση της αξίας τους, ο φόρος κατοχής επιβάλλεται με συντελεστές 0,2% έως 0,4%, ενώ για τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, οι συντελεστές είναι υψηλότεροι και κυμαίνονται από 0,4% έως 0,7%.
* Στη Νορβηγία έχουν εφεύρει άλλο σύστημα, για να προστατεύσουν τη μικρή ιδιοκτησία. Κατ' αρχήν, ως φορολογική βάση λαμβάνεται το 25% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο αξίζει 300.000 ευρώ, σε φόρο υπόκεινται τα 75.000 ευρώ και φορολογούνται με συντελεστή 1,1%. Σε κάθε περίπτωση, έχουν θεσπίσει και ένα αφορολόγητο όριο 87.500 ευρώ, για να προστατεύονται τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες. Αφορολόγητο όριο έχει θεσπίσει και η Κύπρος, διαμορφώνοντάς το στα 170.860 ευρώ. Το υπόλοιπο τμήμα της περιουσίας φορολογείται με συντελεστές έως και 0,4%.
* Στη Σουηδία, μια από τις πλουσιότερες χώρες με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρώπης, έχει μπει διπλή ασπίδα προστασίας: ο φόρος κατοχής, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 0,75% επί της αξίας του ακινήτου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 722 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους συνταξιούχους υπάρχει και δεύτερη δικλίδα ασφαλείας, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% του εισοδήματός τους.
* Σε δύο χώρες, Τσεχία και Πολωνία, επιβάλλεται φόρος κατοχής με βάση την επιφάνεια και όχι με βάση την αξία του ακινήτου. Ομως, οι φόροι ανά τ.μ. είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα μέσω της ΔΕΗ. Στην Πολωνία, οι κατοικίες φορολογούνται με 9 έως 16 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα εμπορικά ακίνητα, ο φόρος κυμαίνεται από 19 λεπτά έως 5,12 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Τσεχία κατοικίες και διαμερίσματα φορολογούνται με έως και 41 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ.
* Η Γαλλία εφαρμόζει έναν από τους σκληρότερους φόρους κατοχής στην Ευρώπη. Ναι μεν φορολογεί μόνο ένα κομμάτι της αξίας του ακινήτου (π.χ. στο 50% για τα διαμερίσματα), αλλά εφαρμόζει συντελεστές που φτάνουν στο 5,29%. Ακόμη και εκεί όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ελαφρύνονται όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο επιδοτούμενο από το κράτος.
Θ. ΤΣΙΡΟΣ
Για καμία χώρα που πόσταρα εγώ, δηλαδή Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Σουηδία, Γαλλία δεν αναφέρεται σε αυτό που πόσταρες εσύ απαλλαγή της πρώτης κατοικίας.
Επί πλέον ακόμη και από αυτές υπάρχει αναφορά μόνον στην Ιταλία. Η οποία φυσικά είναι ανακριβής.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μπερλουσκόνι είχε την φαεινή ιδέα να καταργήσει την φορολόγηση της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση Μόντι όμως το επανέφερε (). Ο Μπερλουσκόνι ανάγκασε την κυβέρνηση Λέττα να αναστείλει ξανά την φορολόγηση της 1ης κατοικίας.
Ο Ρέντζι ως σοβαρός αριστερός που είναι (και όχι σαν κάποιους δικούς μας) επανέφερε την φορολόγηση της πρώτης κατοικίας αλλά ενοποίησε όλους του δημοτικούς φόρους και τέλη σε έναν φόρο τον οποίο καθορίζουν και εισπράττουν οι δήμοι.
Revenues from the IMU tax totaled €24 billion in 2014, with €4 billion coming from primary homes. The new tax, called TASI, should be approved in the next two weeks, and should raise no less than the amount raised in 2012.
The new tax will affect both primary and secondary homes, providing cash resources to local governments.