Το ρωσικό σύστημα SPFS
Το ρωσικό σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SPFS (Sistema peredachi finansovykh soobscheniy-System for Transfer of Financial Messages), αποτελεί μία εναλλακτική εφαρμογή του SWIFT που σχεδιάζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και αναπτύσσεται από το 2014, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν από τότε να την απειλούν με αποβολή από το SWIFT, λόγω της Κριμαίας.
Λειτουργεί επιχειρησιακά από το 2017 και στις αρχές του 2018 συνδέει περισσότερα από 400 νομικά πρόσωπα (κυρίως τράπεζες), με μοναδικό μειονέκτημα το υψηλότερο κόστος επικοινωνίας (0,012-0,015 $ ανά μήνυμα). Από το 2018 συνάπτονται συμφωνίες σύνδεσης με αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία και από το 2019 υπάρχει διασύνδεση με ανάλογα συστήματα στην Ινδία και στην Κίνα.
Στα τέλη του 2020 συνδέθηκαν με το ρωσικό σύστημα η Αρμενία,
η Γερμανία, η Ελβετία, το Καζακστάν, το Κιργκιζστάν, η Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν. Αν και το σύστημα θεωρείται το ύστατο καταφύγιο από την Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας, έχει πρακτικά τις δυνατότητες να αποσυμφορήσει τις συναλλαγές και να εξυπηρετήσει χωρίς προβλήματα το τραπεζικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα έχει αναπτύξει συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών με ηλεκτρονικές πληρωμές σε εθνικό επίπεδο, το σύστημα Mir.
Με το νέο σύστημα μειώνει δραστικά την εξάρτησή της από υποδομές συναλλαγών με επίκεντρο το αμερικανικό δολάριο. Έθεσε σε πλήρη λειτουργία το εν λόγω δίκτυο το 2015, όταν οι ΗΠΑ καλούσαν τις ρωσικές τράπεζες να αποσυνδεθούν από το SWIFT. Το σύστημα λειτουργεί εκτός Ρωσίας σε Αρμενία, Ουζμπεκιστάν και Τουρκία, ενώ και στο SPFS (το ρωσικό SWIFT) έχουν συνδεθεί 23 μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι του εξωτερικού.