ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ «ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ»
Τα εκλογικά πράγματα, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, επενεργούν ως εξής:
· Οι 250 από τις 300 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά στα μικρά κόμματα που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από 3%, που είναι και το όριο εισόδου στη Βουλή.
· Οι υπόλοιπες 50 έδρες παρέχονται ως πριμ στο πρώτο κόμμα.
· Επομένως, πολύ απλά, για να αποκτήσει το πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία στη νέα Βουλή θα πρέπει κατά την αναλογική κατανομή των εδρών να συγκεντρώσει τουλάχιστον 101 έδρες, έτσι ώστε προστιθέμενες με τις 50 έδρες του πριμ, να φθάσει στις 151 έδρες.
ΔΥΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ 250 ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ
Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την διανομή των 250 εδρών, στα κόμματα που συμμετέχουν στην αναλογική τους κατανομή:
1. Πρώτος παράγοντας είναι φυσικά το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το κάθε κόμμα
2. Δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι το ποσοστό που θα λάβουν όλα τα μικρά κόμματα, που δεν θα λάβουν το εκλογικό ποσοστό του 3% και, επομένως, δεν θα μπουν στη Βουλή.
Γιατί; Όσο πιο πολλά είναι τα μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή και όσο πιο μεγάλο το συνολικό ποσοστό τους, τόσο πιο πολλές είναι οι έδρες που τους αναλογούν, αλλά θα τις μοιραστούν τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1. Εάν το ποσοστό των μικρών κομμάτων που δεν θα μπουν τελικά στη Βουλή ανέρχεται συνολικά στο 5%, τότε: 250 έδρες επί 5% ίσον 12 οι έδρες, που θα μοιραστούν αναλογικά τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή.
2. Εάν το ποσοστό των μικρών κομμάτων που δεν θα μπουν τελικά στη Βουλή ανέρχεται συνολικά στο 10%, τότε: 250 έδρες επί 10% ίσον 25 οι έδρες, που θα μοιραστούν αναλογικά τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή.
ΑΡΑ, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ
Επομένως, όπως εύκολα συνάγεται από όλα τα παραπάνω, όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων που δεν θα τα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, επειδή το καθένα χωριστά δεν θα συγκεντρώσει το αναγκαίο και ικανό ποσοστό εισόδου 3%, τόσο περισσότερες έδρες τελικά θα καρπωθούν (ελέω εκλογικού συστήματος) τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, όσο πιο πολλά μικρά κόμματα μένουν εκτός Βουλής, τόσο πιο πολύ διευκολύνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ … ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ
1. Το πρώτο κόμμα επιτυγχάνει αυτοδυναμία με ποσοστό 38,5%, εάν το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτός Βουλής είναι 5%.
2. Το πρώτο κόμμα επιτυγχάνει αυτοδυναμία με ποσοστό 37,5%, εάν το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτός Βουλής είναι 7%.
3. Το πρώτο κόμμα επιτυγχάνει αυτοδυναμία με ποσοστό 36,5%, εάν το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτός Βουλής είναι 10%.