Νέα

Προσοχη στα αλουμινενια ταψια!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα kosamf
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 25
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Μηνύματα
6.795
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
Πολλες φορες στο σπιτι μαγειρευουν τυροπιτα, σ' ενα ταψι απο αλουμινιο (σσ δεν το ηξερα).

Ειχα παρατηρησει, κατα καιρους, να λαμπιριζουν κομματακια πανω στην πιτα, αλλα το απεδιδα στο αλουμινοχαρτο με την οποια την τυλιγαν, για το ψυγειο. Και, ειτε τα αφαιρουσα, ειτε μου κοβοταν η ορεξη και την σουταριζα.

Τελικα, αποδειχθηκε οτι αφηνε υπολλειμματα το παλιο-γρατζουνισμενο ταψι (και μαλιστα, στο απο κατω μερος του φαγητου, αρα πιο απιθανο να τα δεις)!

Λοιπον, δεν ξερω τι γραφουν στα διαφορα σάιτ και μπλογκ περι αλουμινιου (ολιγον τι υστερικα), αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ δεν φαινεται υγιεινο να τρως υπολειμματα απο μεταλλο...

Συνιστω προσοχη!
 

Neymar

Μέλος
Εγγρ.
28 Φεβ 2012
Μηνύματα
2.332
Like
0
Πόντοι
16
Ωραίος τύπε.

Το θρέντ θα αφήσει εποχή :orchestra:
 

psolaras78

Τιμημένος
Εγγρ.
20 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.794
Κριτικές
74
Like
1.833
Πόντοι
9.295
μάλλον εξαρτάται από το αν τα αγόρασες από τα λιντλ και σου ξεφλουδίζανε τα αλουμινένια ταψιά,cult thread
 
OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Μηνύματα
6.795
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
Εγω το αναρτησα γτ υποθετω οτι πολυς κοσμος εχει τετοια σκευη, χωρις να παρατηρει τι αφηνουν στο φαγητο...

Τωρα, αν καποιος θελει να τρολλαρει, ελευθερα.

Παντα υπαρχουν αργοσχολοι μαλακοκαβληδες μες στο bou.
 
OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Μηνύματα
6.795
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
μάλλον εξαρτάται από το αν τα αγόρασες από τα λιντλ και σου ξεφλουδίζανε τα αλουμινένια ταψιά,cult thread

Δεν ξερω, μενω με τους γερους μου.

Το θεμα ειναι πως το συγκεκριμενο υλικο ειναι πιο επιρρεπες σε αλλοιωσεις, ή ξεφτισματα.

Γι' αυτο και λεω να το προσεξουν οσοι χρησιμοποιουν τετοια.
 

psolaras78

Τιμημένος
Εγγρ.
20 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.794
Κριτικές
74
Like
1.833
Πόντοι
9.295
Δεν ξερω, μενω με τους γερους μου.

Το θεμα ειναι πως το συγκεκριμενο υλικο ειναι πιο επιρρεπες σε αλλοιωσεις, ή ξεφτισματα.

Γι' αυτο και λεω να το προσεξουν οσοι χρησιμοποιουν τετοια.
μεταξύ σοβαρού και αστείου καλά έκανες, υπάρχουν πολλοί που έχουν κινητές βόμβες,αχαχαχα, για μια μικρή διαφορά 10-15-20 ευρώ. Δηλαδή προτιμά κάποιος να ψωνίσει την πλαστικούρα που θα πάει σκουπίδια σε σύντομο διάστημα παρά να πληρώσει κατιτίς παραπάνω για να το έχει, σχεδόν και με προϋποθέσεις, για πάντα.
 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
1) Τα αλουμινένια σκεύη μαγειρικής έχουν πεθάνει.
2) Δεν τα βρίσκεις καν πια.
3) Έχουν αντικατασταθεί από τα ανοξείδωτα.
4) Χρησιμοποιούνται όμως ακόμα, κυρίως από επαγγελματικές κουζίνες.
5) Το αλουμίνιο ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ενώσεις με διάφορα συστατικά των φαγητών (οξέα, άλατα κλπ)
6) Μερικά από τα προϊόντα της ένωσης ΜΠΟΡΕΙ να είναι βλαβερά.
7) Όμως το αλουμίνιο κάνει πάνω του (αμέσως μόλις εκτεθεί στον αέρα) ένα στρώμα οξειδίου του αλουμινίου (Al[size=7pt]2[/size]O[size=7pt]3[/size]) που ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ το παραμέσα αλουμίνιο από την περαιτέρω οξείδωση, καθώς και από την ένωση με άλλα στοιχεία. Αυτό, σε αντίθεση με τον απλό σίδηρο (Fe) του οποίου η οξείδωση δεν τον προστατεύει, γιατί το οξυγόνο διαπερνά το οξείδιο του σιδήρου και συνεχίζει τη φθορά του και από κάτω.
8) Το πάχος του οξειδίου του αλουμινίου που σχηματίζεται από την οξείδωση είναι πολύ λεπτό, τύπου 2-3 μόρια. Αλλά αρκεί για την προστασία του, γιατί τίποτα δεν περνάει προς τα μέσα.
9) Συμπερασματικά, τα αλουμινένια σκεύη ΔΕΝ είναι επικίνδυνα.

Έχω παρατηρήσει (δικιά μου παρατήρηση από την κουζίνα) ότι επαφή αλουμινόχαρτου με ΨΑΡΙΑ (μαγειρεμένα) τρώει το αλουμινόχαρτο σε μερικά σημεία επαφής. Προφανώς, τα ψάρια έχουν κάποιο συστατικό για το οποίο το Al[size=7pt]2[/size]O[size=7pt]3[/size] ΔΕΝ αποτελεί προστασία. Αλλά ούτως ή άλλως οι ποσότητες αλουμινίου που προσβάλλονται είναι πολύ μικρές (το ίδιο υποθέτω θα συμβαίνει και στα ταψιά ή στις κατσαρόλες από αλουμίνιο) και δεν νομίζω να αποτελούν πρόβλημα για την υγεία μας.

Τόσα χρόνια που χρησιμοποιείτο το αλουμίνιο για τη μαγειρική, δεν υπήρξαν θύματα (σε αντίθεση με το χαλκό, που πρέπει να είναι γανωμένος).

Όσο γι' αυτό που λέει ο φίλος (λαμπυρίζοντα γρέζια) δεν δικαιολογείται να υπάρχουν από χημική προσβολή του αλουμινίου. Μόνο από μηχανική (ξύσιμο του αλουμινίου και απόσπαση γρεζιών), που και αυτά όμως δεν θα λαμπύριζαν.
 

hitman7771

Μέλος
Εγγρ.
15 Μαρ 2011
Μηνύματα
3.354
Κριτικές
3
Like
97
Πόντοι
16
Εγω το αναρτησα γτ υποθετω οτι πολυς κοσμος εχει τετοια σκευη, χωρις να παρατηρει τι αφηνουν στο φαγητο...

Τωρα, αν καποιος θελει να τρολλαρει, ελευθερα.

Παντα υπαρχουν αργοσχολοι μαλακοκαβληδες μες στο bou.

Καλά έκανες ρε φίλε και άνοιξες τοθέμα. Άλλους πέρα από το γαμήσι μας ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα. Δεν πάθανε και τίποτα μερικοί που το διάβασαν. Στο κάτω κάτω έχει τίτλο το θέμα. Όποιος δε θέλει δεν μπαίνει.
 

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Μηνύματα
6.778
Κριτικές
3
Like
6.456
Πόντοι
2.356
Καλά έκανες ρε φίλε και άνοιξες τοθέμα. Άλλους πέρα από το γαμήσι μας ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα. Δεν πάθανε και τίποτα μερικοί που το διάβασαν. Στο κάτω κάτω έχει τίτλο το θέμα. Όποιος δε θέλει δεν μπαίνει.

Ακριβώς. Πολύ σωστά.
 
Εγγρ.
6 Νοε 2009
Μηνύματα
1.844
Κριτικές
10
Like
2.635
Πόντοι
4.125
Φιλαράκο όχι μόνο το ταψί αλλά σε ότι χρησιμοποιείται αλουμίνιο ή αλουμινόχαρτο θέλει προσοχή. Για παράδειγμα το αλουμίνιο πάνω από ψητά κρέατα απαγορεύεται ή το αλομίνιο που σκεπάζει τα κεσεδάκια από γιαούρτι που πας με το κουτάλι και το ξίνεις. Ολα αυτά είναι επικίνδυνα γιατί πολύ μικρά ρινίσματα μπαίνουν στον οργανισμό. Βέβαια οι επιστήμονες καθυσηχάζουν λέγοντας οτι αποβάλονται από τα ούρα ή τα κόπρανα αλλα μπορείς ν χεις εμπιστοσύνη σε επιστήμονες!!!!  :jerking:
 

DmtrsxXx

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
5 Αυγ 2010
Μηνύματα
11.484
Κριτικές
517
Like
71.788
Πόντοι
41.129
Εγω το αναρτησα γτ υποθετω οτι πολυς κοσμος εχει τετοια σκευη, χωρις να παρατηρει τι αφηνουν στο φαγητο...

Τωρα, αν καποιος θελει να τρολλαρει, ελευθερα.

Παντα υπαρχουν αργοσχολοι μαλακοκαβληδες μες στο bou.

και μπαχαλακηδες  :s&m_2:
 
Εγγρ.
21 Νοε 2013
Μηνύματα
1.365
Like
1
Πόντοι
16
Πολλες φορες στο σπιτι μαγειρευουν τυροπιτα, σ' ενα ταψι απο αλουμινιο (σσ δεν το ηξερα).

Ειχα παρατηρησει, κατα καιρους, να λαμπιριζουν κομματακια πανω στην πιτα, αλλα το απεδιδα στο αλουμινοχαρτο με την οποια την τυλιγαν, για το ψυγειο. Και, ειτε τα αφαιρουσα, ειτε μου κοβοταν η ορεξη και την σουταριζα.

Τελικα, αποδειχθηκε οτι αφηνε υπολλειμματα το παλιο-γρατζουνισμενο ταψι (και μαλιστα, στο απο κατω μερος του φαγητου, αρα πιο απιθανο να τα δεις)!

Λοιπον, δεν ξερω τι γραφουν στα διαφορα σάιτ και μπλογκ περι αλουμινιου (ολιγον τι υστερικα), αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ δεν φαινεται υγιεινο να τρως υπολειμματα απο μεταλλο...

Συνιστω προσοχη!

Επίσης ξαναζεσταμένο φαγητό στο φούρνο τοποθετημένο σε αλουμινόχαρτο παίρνει μυρωδιά από φουρνίλα και αλουμίνιο και μετά θέλει απαξίωση και πέταμα  στα σκουπίδια!
 

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Μηνύματα
40.749
Like
22.279
Πόντοι
5.006
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

καλα ρε μαλακες ειστε σοβαροι????τι αλλο θεμα θα ανοιξει σ αυτο το δυσμοιρο σαιτ...

:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

tarl talbot

Μέλος
Εγγρ.
6 Μαρ 2015
Μηνύματα
108
Κριτικές
10
Like
21
Πόντοι
11
παντως και τα ταψια με κεραμικη επιστρωση μετα απο 2 μηνες ειναι για πεταμα. κολλαει το φαγητο και το ταψι γινεται καφε-πρασινο.
 

TOMMY DEVITO

Τιμημένος
Εγγρ.
27 Ιουλ 2013
Μηνύματα
3.639
Κριτικές
388
Like
8.913
Πόντοι
25.056
Πολλες φορες στο σπιτι μαγειρευουν τυροπιτα, σ' ενα ταψι απο αλουμινιο (σσ δεν το ηξερα).

Ειχα παρατηρησει, κατα καιρους, να λαμπιριζουν κομματακια πανω στην πιτα, αλλα το απεδιδα στο αλουμινοχαρτο με την οποια την τυλιγαν, για το ψυγειο. Και, ειτε τα αφαιρουσα, ειτε μου κοβοταν η ορεξη και την σουταριζα.

Τελικα, αποδειχθηκε οτι αφηνε υπολλειμματα το παλιο-γρατζουνισμενο ταψι (και μαλιστα, στο απο κατω μερος του φαγητου, αρα πιο απιθανο να τα δεις)!

Λοιπον, δεν ξερω τι γραφουν στα διαφορα σάιτ και μπλογκ περι αλουμινιου (ολιγον τι υστερικα), αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ δεν φαινεται υγιεινο να τρως υπολειμματα απο μεταλλο...

Συνιστω προσοχη!
Σε φανταζομαι με την ποδια!!! :grin: :tooth: :2funny:
 
OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Μηνύματα
6.795
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
1) Τα αλουμινένια σκεύη μαγειρικής έχουν πεθάνει.
2) Δεν τα βρίσκεις καν πια.
3) Έχουν αντικατασταθεί από τα ανοξείδωτα.
4) Χρησιμοποιούνται όμως ακόμα, κυρίως από επαγγελματικές κουζίνες.
5) Το αλουμίνιο ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ενώσεις με διάφορα συστατικά των φαγητών (οξέα, άλατα κλπ)
6) Μερικά από τα προϊόντα της ένωσης ΜΠΟΡΕΙ να είναι βλαβερά.
7) Όμως το αλουμίνιο κάνει πάνω του (αμέσως μόλις εκτεθεί στον αέρα) ένα στρώμα οξειδίου του αλουμινίου (Al[size=7pt]2[/size]O[size=7pt]3[/size]) που ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ το παραμέσα αλουμίνιο από την περαιτέρω οξείδωση, καθώς και από την ένωση με άλλα στοιχεία. Αυτό, σε αντίθεση με τον απλό σίδηρο (Fe) του οποίου η οξείδωση δεν τον προστατεύει, γιατί το οξυγόνο διαπερνά το οξείδιο του σιδήρου και συνεχίζει τη φθορά του και από κάτω.
8) Το πάχος του οξειδίου του αλουμινίου που σχηματίζεται από την οξείδωση είναι πολύ λεπτό, τύπου 2-3 μόρια. Αλλά αρκεί για την προστασία του, γιατί τίποτα δεν περνάει προς τα μέσα.
9) Συμπερασματικά, τα αλουμινένια σκεύη ΔΕΝ είναι επικίνδυνα.

Έχω παρατηρήσει (δικιά μου παρατήρηση από την κουζίνα) ότι επαφή αλουμινόχαρτου με ΨΑΡΙΑ (μαγειρεμένα) τρώει το αλουμινόχαρτο σε μερικά σημεία επαφής. Προφανώς, τα ψάρια έχουν κάποιο συστατικό για το οποίο το Al[size=7pt]2[/size]O[size=7pt]3[/size] ΔΕΝ αποτελεί προστασία. Αλλά ούτως ή άλλως οι ποσότητες αλουμινίου που προσβάλλονται είναι πολύ μικρές (το ίδιο υποθέτω θα συμβαίνει και στα ταψιά ή στις κατσαρόλες από αλουμίνιο) και δεν νομίζω να αποτελούν πρόβλημα για την υγεία μας.

Τόσα χρόνια που χρησιμοποιείτο το αλουμίνιο για τη μαγειρική, δεν υπήρξαν θύματα (σε αντίθεση με το χαλκό, που πρέπει να είναι γανωμένος).

Όσο γι' αυτό που λέει ο φίλος (λαμπυρίζοντα γρέζια) δεν δικαιολογείται να υπάρχουν από χημική προσβολή του αλουμινίου. Μόνο από μηχανική (ξύσιμο του αλουμινίου και απόσπαση γρεζιών), που και αυτά όμως δεν θα λαμπύριζαν.

Εγω νομιζω πως εχει υπερ-μεγεθυνθει το θεμα του αλουμινιου - κυριως απο σαιτ και μπλογκς με "εσχατολογικο" περιεχομενο (ψεκασμοι, συνωμοσιες, καρκινογονα τα παντα κλπ... ακομα και κουτακια αναψυκτικων!)

Αλλα δεν σου κρυβω πως φρικαρα, βεβαιωνομενος πως εχω φαει μπολικα ξυσματα αλουμινιου, σε βαθος χρονου.  :headbang:

Γι' αυτο και το εγραψα εδω - προς γενικη εγρηγορση.

(Αυτα ειναι σιγουρα κομματακια απο το ταψι. Το ειδα και φαινεται γρατζουνισμενο.
Ωστοσο, αναλογα υπολειμματα εχω βρει, πχ, και σε κρεπες που ηταν τυλιγμενες στο ψυγειο με αλουμινοχαρτο (λογω υγρασιας;) => Τούς λεω να βαζουν λαδοκολλα, ή εστω ενα χαρτι κατω απο το αλουμινοχαρτο)
 

redmanftw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2012
Μηνύματα
47.991
Κριτικές
10
Like
96
Πόντοι
376
Προσοχή μην έχουν σκουριάσει
 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
Αυτα ειναι σιγουρα κομματακια απο το ταψι. Το ειδα και φαινεται γρατζουνισμενο.
Φίλε, δεν αποσπώνται κομματάκια μετάλλου (γρέζια) από ένα κομμάτι μέταλλο, αν δεν το ξύσεις με κάτι σκληρό: Λίμα, κατσαβίδι, μαχαίρι, κλπ.
Αν αυτός που έβγαζε την πίτα σου από το ταψί το έξυνε, προφανώς θα έβγαζε γρέζια.
Αλλά σε κανονκή χρήση, δεν βγαίνουν, πως να το κάνουμε τώρα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom