Saul
Μέγας
- Εγγρ.
- 23 Αυγ 2020
- Μηνύματα
- 17.172
- Like
- 16.375
- Πόντοι
- 3.656
Μεγάλη συζήτηση το αν και ποιές σπουδές αξίζουν, όμως ακόμα και με την «δωρεάν» παιδεία σκέψου ότι ο γονιός θα τσοντάρει χρήμα, ειδικά αν το παιδί πάει σε άλλη πόλη. Για ενοίκια, «φοιτητική ζωή» κλπ.
Εκτός αν θες να μου πεις ότι στους 100+ ανθρώπους που πέθαναν στα Τέμπη δεν υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις, όπου τα λεφτά των σπουδών (όχι μόνο των γονέων, αλλά και του φορολογούμενου για την «δωρεάν» παιδεία) όντως πήγαν στράφι και θα ήταν καλύτερα να τα τρώγανε στις πουτάνες ΑΝ είχαν το κληρονομικό χάρισμα να προβλέψουν τι θα συνέβαινε σε ένα -υποτίθεται- ασφαλές μέσο μετακίνησης...
Τελοσπάντων, έχει νόημα να κρατάς κομπόδεμα, ιδανικά σε αντιπληθωριστικό μέσο διαφύλαξης αξίας, χωρίς αυτό να σημαίνει να φτάνεις και σε ακρότητες.
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι με αυτές τις ακρότητες (π.χ. τρώω 5 χρόνια φακές/ρεβύθια, δεν πάω διακοπές, δεν αγοράζω φαγητό απέξω) κάποιοι χτίσανε σπίτια (και τώρα οι απόγονοι/κληρονόμοι τα νοικιάζουν στο AirBnB), ακριβώς επειδή οι παλιές γενιές (boomers) είχαν το mindset του delayed gratification (κι ας μην το σπούδασαν σε κάποια σχολή Ψυχολογίας, τους ήταν έμφυτο).
Οι νέες γενιές (millennials/GenZ) είναι πιο YOLO: ας τα φάμε στις πουτάνες, στην Μύκονο, στα avocado sandwich κλπ κλπ.
Θεωρώ ότι κάνει κύκλους η Ιστορία και μετά από μια μεγάλη καταστροφή (WW3) θα υπάρξει μια νέα γενιά "boomers" (ίσως είναι η Generation Alpha) που θα ζήσει πόλεμο (πραγματικό/στρατιωτικό), θα σφίξει το ζωνάρι, θα χτίσει περιουσίες και μετά θα ξαναδούμε μια νέα γενιά millennials να τα χαλαλίζουν και δώστου πάλι απ' την αρχή η λούπα.
Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ Φύσης και Τεχνητού Περιβάλλοντος (αυτό που ονομάζουμε Κοινωνία/«Πολιτισμό»):
Το λιοντάρι που βλέπεις δεξιά είναι υποχρεωμένο να υπακούει στους πανάρχαιους νόμους της Φύσης (που έχει θέσει το ίδιο το Σύμπαν ή ο Θεός αν προτιμάς), ενώ αυτό στα αριστερά είναι υποχρεωμένο να υπακούει σε τεχνητούς/υποκειμενικούς νόμους που έχει θέσει ο άνθρωπος που το ελέγχει.
Δεν είναι το ίδιο πράγμα λοιπόν...
Επίσης το λιοντάρι στα δεξιά δεν υπάρχει περίπτωση να κλειστεί σε ένα γραφείο να πατάει σφραγίδες νομίζοντας ότι κάνει κάτι το «παραγωγικό».
Είναι υποχρεωμένο να κυνηγήσει, να πιεί νερό, να αναπαραχθεί. Τα απολύτως βασικά.
Επίσης παρατήρησε ότι στην Φύση δεν υπάρχουν ζώα με παχυσαρκία, διαβήτη κλπ. Αφενός γιατί τρώνε όσο χρειάζεται, τρώνε πραγματική τροφή και αφετέρου γιατί ένα χοντρό λιοντάρι ή λύκος (ο πρόγονος του σκύλου) δεν θα μπορούσε να κυνηγήσει.
Στην Φύση ο πληθυσμός αυτορυθμίζεται... είναι η επιτομή της ελεύθερης αγοράς χωρίς χειραγώγηση και χωρίς διασώσεις/bail outs.
Αξίζεις; Επιβιώνεις. Δεν αξίζεις; Αποχαιρετάς και το περιβάλλον ανακουφίζεται (μιας και βλέπω έχεις ανησυχίες περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής).
Εσύ μπορεί να τα διαχωρίζεις αλλά ο άνθρωπος και το λιοντάρι υπακούν ακριβώς στους ίδιους κανόνες.Ωραία τα λες, βέβαια για μένα υπάρχουν 2 κατηγορίες πλουσίων: 1) οι αυτοδημιούργητοι, 2) οι κληρονόμοι.
Δεν μπορώ να πω ότι έχω ιδιαίτερο σεβασμό για την 2η κατηγορία... τουπέ, ξινίλα, μύτη στο ταβάνι (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εριέτα Κούρκουλου με τις woke ανησυχίες της -> αργία μητήρ πάσης κακίας λέει μια παροιμία).
Θεωρώ θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ένα απολύτως αντικειμενικό σύστημα (που δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά λέμε τώρα) όπου ακόμα και το παιδί του πλουσίου θα υποχρεωνόταν να δουλέψει στην φάμπρικα έστω 2 χρονάκια να στρώσει επιδερμίδα.
Γιατί το σύνηθες είναι να κληρονομεί την φάμπρικα και να την στέλνει στα βράχια (έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια παραδείγματα, βλ. Αλλατίνη). Ο ίδιος «φιλελεύθερος» τύπος που εν μια νυκτί διπλασίασε την τιμή της βενζίνης με εξτρά φορολογία. Οι παλιοί θυμούνται τι εννοώ...
Έχω όμως άπειρο σεβασμό για αυτοδημιούργητους (όπως ο Robert Kiyosaki).
Για μένα για να κληρονομήσεις κάτι που θα σου αποφέρει εισόδημα (δεν λέω ένα σπίτι να έχεις να μείνεις, αυτό δεν αποφέρει εισόδημα) θα πρέπει να το αξίζεις, να περνάς από «εξετάσεις» (το αντικειμενικό σύστημα που έλεγα). Θα δεις πόσοι λίγοι θα πετύχαιναν στην δοκιμασία (κάτι τέτοιο θυμάμαι σε μια βραζιλιάνικη σειρά).
Και πράγματι, τα περισσότερα ποντίκια δουλεύουν σαν σκυλιά νομίζοντας ότι θα ανέβουν στην κορυφή, αλλά το 99,99% παραμένει στην ρόδα. Για να μπορεί ο νεόπλουτος κληρονόμος να περνάει καλά (χωρίς απαραίτητα να το αξίζει).
Οπότε ναι, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές τάξεις (δεν πιστεύω στην ισότητα), όμως λόγω νεποτισμού δεν θεωρώ ότι βρίσκονται όλοι στην σωστή... τάξη.
Γνωρίζω ότι είναι ουτοπικό αυτό που προτείνω, γιατί όλοι οι γονείς είναι ψυχοπονιάρηδες και θέλουν να εξασφαλίσουν το παιδί τους (ακόμα κι αν είναι άχρηστο/στουρνάρι, θα το στείλουν στο Harvard να διδάξει), όμως λέω τι θεωρώ εγώ σωστό (κι ας ακούγεται σκληρό).
Όσο για την κλιματική αλλαγή, πάντα υπήρχε σε αυτό τον πλανήτη (έχει να κάνει με τους ηλιακούς κύκλους), ακόμα και πριν υπάρξει άνθρωπος, SUV και μαζική κατανάλωση κρέατος (μέρες που είναι, ελπίζω να μην σούβλισες μπρόκολο).
Έτσι κι αλλιώς η Ελίτ δεν έχει σκοπό να ταΐζει 8 δις άχρηστους φαγάδες που ρυπαίνουν και βρωμίζουν τον πλανήτη (καλά δεν τα λέω?)... οι μελλοντικοί υπηρέτες τους θα είναι τα ρομπότ και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Απλά το λιοντάρι δεν έχει τον εγκέφαλο του ανθρώπου που τον κάνει ξεχωριστό. Γιαυτό και μένει στα ένστικτα επιβίωσης μόνο. Ο άνθρωπος ξεκίνησε ως ζώο αλλά μέσω της εξέλιξης αναπτύχθηκε και άλλαξε τις ανάγκες ΟΧΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ. Σήμερα που έχουμε πολιτισμό απλά οι ανάγκες είναι περισσότερες...δεν βολεύεσαι με ένα πιάτο φαί και νερό θες και άλλες παροχές.
Οπότε για τον άνθρωπο ακόμα παιχνίδι επιβίωσης είναι...απλά ο στόχος έχει αλλάξει δεν είναι το να ζήσεις αλλά ΤΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑ. Και αυτό μάλλον ήταν ο στόχος των γονιών μας σήμερα ο στόχος είναι ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.
Όποιος δεν τα καταφέρνει ταγκάρεται ως λούσερ και καταλήγει με ψυχολογικά. Σε παλαιότερες κοινωνίες το να επιβιώνεις απλά ήταν το καλύτερο που μπορούσες να κάνεις. Και τότε και σήμερα υπήρχαν αυτοί που μισείς τόσο..οι πάμπλουτοι....απλά τότε ήταν αυτοκράτορες και σήμερα είναι οι 5-10 πολυεθνικές που έχουν στο ενεργητικό τους σχεδόν όλους τους ομίλους σε όλους τους κλάδους.
Ο στόχος έχει μείνει ο ίδιος...να εξασφαλίσεις τις συνθήκες διαβίωσης σου. Οι συνθήκες άλλαξαν όχι η φύση του ανθρώπου. Αν το λιοντάρι είχε νοημοσύνη θα έβλεπες και παχύσαρκα λιοντάρια που θα είχαν βρει άλλο τρόπο να βιοπορίζοτναι εκτός από το κυνήγι.
Η διαφορά σου με το λιοντάρι είναι ότι ''οι νόμοι της φύσης'' για σένα σήμερα είναι οι νόμοι και το στάτους κουό που έχουμε δημιουργήσει ως ανεπτυγμένη κοινωνία. Αυτό ακολουθείς είτε το θες είτε όχι. Ακόμα και οι πιο πλούσιοι άνρθωποι στον κόσμο ακολουθούν τους νόμους της φύσης. Αρρωσταίνουν και πεθαίνουν...ή πεθαίνουν τα παιδιά τους όπως όλοι οι άνθρωποι.
Η ζωή είναι άδικη και επιβιώνει και περναέι καλά αυτός που επιβιώνει και περνάει καλά. Ικανός ή όχι...δεν έχει σημασία γκρινιάζει μόνο όποιος την τρώει αυτός που περνάει καλά λέει τι ωραία και δίκαιη που είναι η ζωή.
Οπότε είτε κερδίσεις το τζόκερ, είτε κληρονομίσεις τον Ωνάση είτε τα κάνεις μόνος σου....στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξεις.
Όσο για την κλιματική αλλαγή τι σημασία έχει γιατί συμβαίνει? Το θέμα είναι ότι συμβαίνει και θα αλλάξει την ζωή σου. Έχει σημασία αν είναι επειδή κλάνουν οι αγελάδες ή επειδή ήρθε η ώρα της?