Νέα

Πόσα χρόνια έχετε να πάτε να ψηφίσετε;

  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Ποσά χρόνια έχετε να πάτε να ψηφίσετε;

  • Ψηφίζω πάντα

  • Δεν ψηφίζω ποτέ, μένω εξωτερικό

  • Δεν ψηφίζω ποτέ, δεν με ενδιαφέρει

  • Δεν ψηφίζω ποτέ, είμαι ετεροδημότης

  • Αναλόγως με τις καύλες μου

  • Έχω να ψηφίσω από την εποχή του Μαρκεζίνη


Τα αποτελέσματα είναι ορατά μόνο αφού ψηφίσεις.

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Μηνύματα
1.011
Like
902
Πόντοι
96
Με το να μην ψηφίζεις κι ούτε να ασχολείσαι με την πολιτική αποδέχεσαι την πολιτική που σου επιβάλλουν.
Στα αγγλικά η λέξη είναι "idiot" (επίσης, οι Γάλλοι: idiot, θηλ. idiote / οι Ιταλοί: idiota κλπ). Όλα δάνεια από την αρχαία ελληνική (<ιδιώτης [θηλ. ιδιώτις] <ίδιος+κατάληξη -ώτης/ώτις). Η μετάφραση από τα αγγλικά στα σύγχρονα ελληνικά της δανεισμένης από την αρχαία ελληνική λέξης είναι: βλάκας, ηλίθιος, ανόητος (βλ. και σύγχρονο όρο ψυχιατρικής "ιδιωτεία" = σοβαρή διανοητική ανεπάρκεια). Η αρχική σημασία της λέξης στα αρχαία ελληνικά είναι: α) απλός πολίτης (σε αντιδιαστολή με αξιωματούχους, π.χ. του κράτους) β) αυτός που ζει ιδιωτικό βίο και δεν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ γ) (ως επίθετο) ακαλλιέργητος, αμόρφωτος, άπειρος, αδίστακτος. Για όσους συνειδητά δεν ψήφισαν ποτέ ή ψήφισαν μια-δυο φορές ή έχουν πάψει να ψηφίζουν (και μερικοί από αυτούς το διατρανώνουν με υπερηφάνεια, σαν να είνα Η επαναστατική πράξη), δηλαδή γι όσους ΙΔΙΩΤΕΥΟΥΝ πολιτικά (= δεν συμμετέχουν στα κοινά έστω και ψηφίζοντας) είναι πολύ χρήσιμο να μελετήσουν την μετάπτωση του νοήματος από την αρχική σημασία (οι αρχαίοι ήδη το είχαν διατυπώσει για όσους ΔΕΝ ασχολούνταν με τα κοινά), που κατέληξε στις ευρωπαϊκές γλώσσες ως αποκλειστικά αρνητική.
Υπάρχει μια βασική διαφορά της σύγχρονης δημοκρατίας σε σύγκριση με την αρχαία. Η σύγχρονη είναι έμμεση (αντιπροσωπευτική), η αρχαία ήταν άμεση (αμεσοδημοκρατία, εκκλησία του δήμου, ανάταση χειρός/διά βοής). Για ένα ΜΕΓΕΘΟΣ όπως η αρχαία πόλη-κράτος (όπου εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε) η αμεση δημοκρατία λειτούργησε (με ζωντανή συμμετοχή όσων είχαν δικαίωμα ψήφου). Στα μεγέθη των σύγχρονων κρατών η λύση που εξελίχθηκε είναι η έμμεση (αντιπροσωπευτική) δημοκρατία. Ψηφίζουμε εκπροσώπους/αντιπροσώπους, ώστε κατ' εντολή μας (ψήφου) να ασχοληθούν με τα και να δώσουν λύση στα κοινά μας θέματα (αυτό είναι το ιδανικώς ζητούμενο).
Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, από όσους συνειδητά δεν ψηφίζουν, το κάνουν γιατί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει καταντήσει ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ (βλ. και παρακάτω * , ** και ***) . Οπότε, αφού πονάει δόντι, κόβει... κεφάλι. Δίνουν ΑΤΟΜΙΚΑ/ΙΔΙΩΤΙΚΑ αυτή την λύση.
Εδώ που έχουμε φτάσει, λοιπόν, όσοι ΔΕΝ ψηφίζουν (και εννοώ αυτούς που συνειδητά ΔΕΝ ψηφίζουν, όχι όσους για λόγους υγείας ή άλλους ανωτέρας βίας, ενώ θέλουν, δεν μπορούν να ψηφίσουν) πρέπει να αποφασίσουν:
1) Αν υπάρχουν θέματα/προβλήματα ΚΟΙΝΑ/ΔΗΜΟΣΙΑ (αν νομίζουν ότι ΔΕΝ υπάρχουν, η συζήτηση ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε ΑΥΤΗ τη βάση).
2) Αν υπάρχουν, πρέπει να προτείνουν ΑΛΛΟ τρόπο/σύστημα για την λύση τους, αφού θεωρούν ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ως έχει, ΔΕΝ δίνει λύσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ.
3) Αν, ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ από το να ψηφίζουν, δίνουν ΛΥΣΗ στα ΚΟΙΝΑ/ΔΗΜΟΣΙΑ ή ΑΛΛΑΖΟΥΝ κάτι ουσιαστικά. (Εδώ μια προβληματική: Οι μελετημένοι/συνειδητοποιημένοι αναρχικοί ή άλλα αριστερά σχήματα προτείνουν σαν στάση την αποχή, το άκυρο ή το λευκό, όχι όμως σαν σκέτη αντίδραση, αλλά με ΑΠΩΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ στόχο το κτίσιμο μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την κεντρική εξουσία, που θα περάσει στην φάση της αλληλέγγυας αυτο-οργάνωσης. Αν όσοι προτείνουν αποχή εννοούν αυτό, τότε η δική μου κριτική ΔΕΝ αφορά αυτούς).

*Το κύριο πρόβλημα της αντιπροσωπευτικότητας. Στις τελευταίες ελληνικές, εθνικές εκλογές, του 2019:
Οι πολίτες που έπρεπε ιδανικά να πάνε να ψηφίσουν (είχαν δικαίωμα ψήφου) = 9.984.934
Οι πολίτες που πήγαν και ψήφισαν τελικά = 5.769.644
Δηλαδή, 4.215.290 συμπολίτες ΔΕΝ ψήφισαν (κάποιοι από αδυναμία ή άλλο κώλυμα, κάποιοι συνειδητά).
Το πρώτο κόμμα έλαβε από τις ψήφους των 5.769.644 που πήγαν, τελικά, να ψηφίσου το 39,85%. Αυτό σημαίνει ότι, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, εκπροσωπεί: 2.299.203 πολίτες. Δηλαδή: Από τους 9.984.934 ΔΕΝ εκπροσωπεί 7.685.731 πολίτες!! (Σημείωση εδώ: θα πει κάποιος ότι ΝΟΕΡΑ μπορεί να εκπροσωπεί μέρος μέρος από τους 4.215.290 πολίτες, που ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν. Απάντηση: Σωστό, ισχύει, αλλά μόνο για ΟΣΟΥΣ δεν πήγαν να ψηφίσουν από αδυναμίά ή άλλο κώλυμα. Όσοι, όμως, ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν συνειδητά και είναι ΝΟΕΡΑ με το πρώτο κόμμα ή με ΑΛΛΟ κόμμα, τότε πρέπει να το ΞΑΝΑσκεφτούν και να μην απέχουν, αν θέλουν η αντιπροσωπευτικότητα να είναι όσο το δυνατόν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ [αδυναμία ψήφου λόγω ανωτέρας βίας πάντα θα υπάρχει]. Μεθοδολογικά, πάντως, ΔΕΝ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ όσων ΔΕΝ ψήφισαν).
** Το θέμα των δημοψηφισμάτων. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών (γιατί όχι σε όλους;), να απαιτήσουν την λήψη αποφάσεων - για θέματα κοινού ενδιαφέροντος - με εθνικά ή τοπικά δημοψηφίσματα. Αυτό θα ήταν εξαιρετική ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και κίνητρο για συμμετοχή, για όσους πολίτες απέχουν, επειδή νομίζουν ότι τίποτε δεν αλλάζει. (Σημείωση/παρατήρηση: Σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και σχετικά, όπως έχουν αναγνωριστεί από το διεθνές δίκαιο, την χάρτα δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία έχουν ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ μεταξύ άλλων και η χώρα μας).
*** Το θέμα, πέρα από την αντιπροσωπευτικότητα, της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ της σύγχρονης δημοκρατίας. Θεσμοί όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Οι συνειδητοί/ενεργοί πολίτες πρέπει να έχουν τις κεραίες τους συνεχώς στραμμένες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε αυτά τα δύο. Πρέπει να ενισχύσουν με κάθε τρόπο ΚΑΘΕ φωνή που προτείνει ουσιαστική ανεξαρτησία (από την εκάστοτε κυβέρνηση) και τάχιστη απονομή της δικαιοσύνης και ουσιαστική ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Οι αρχαίοι αμεσοδημοκράτες είχαν τον οστρακισμό ως τρόπο να προστετεύουν την δημοκρατία από όσους θεωρούσαν ότι την θέτουν σε κίνδυνο. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ πρέπει να είμαστε ΣΩΣΤΑ πληροφορημένοι.
Εν τέλει: η δημοκρατία είναι πολύ ευαίσθητη και ακριβή, θέλει άγρυπνους (ενημερωμένους) πολίτες και όχι ΙΔΙΩΤΕΣ. Αλλιώς, το παρασκήνιο χαίρεται και συνεχίζει τη δουλίτσα του.
Και μια πρόταση για όσους το αντιμετωπίζουν οπαδικά: Αν δεν σας πάει να αλλάξετε κόμμα (στο στιλ: αυτή την ομάδα υποστηρίζω από μικρός, δεν μπορώ να αλλάξω), τότε αλλάξτε πρόσωπα μέσα στο κόμμα σας. Ψάξτε (τώρα με το διαδίκτυο ακόμα πιο εύκολο), διαβάστε και ψηφίστε ΝΕΑ πρόσωπα. Αν τιμήσουν την ψήφο σας, ξαναφίστε τα, αν όχι, πάτε γι άλλα.
Απλά, αποτελεσματικά και ενεργά. Σε κάθε περίπτωση μην ΙΔΙΩΤΕΥΕΤΕ...
 

Kavlokalikantzaros

Μέλος
Εγγρ.
28 Νοε 2007
Μηνύματα
180
Like
771
Πόντοι
81
Όσο ήμουν στην πατρίδα, ψήφιζα πάντα αν και μετά την τεράστια ψυχρολουσία της πρώτης κυβέρνησης Σύριζα και του ΟΧΙ που μαγικά έγινε 'ΧΩΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ' κατάλαβα στο πετσί μου πως είναι μια άθλια φάρσα εις βάρος ημών των μικρών. Ψήφιζα μετά αντιδραστικά, μικρά κόμματα, έτσι για να λέω πως δεν το 'δωσα στους αποδεδειγμένους εγκληματίες. Τώρα που έφυγα ασούμ στας εξοχάς, βλέπω και στεναχωριέμαι. Καμιά ελπίδα για τον τόπο, αιώνια διακοποαποικία των Βορείων αφεντάδων μας.

Όσοι μπορείτε κάντε τη, μεγαλώστε τα παιδιά σας κάπου που δεν θα χρειαστεί να 'ναι γκαρσόνια στα 40, να τρέμουν αν θα 'χει δουλειά την επόμενη σαιζόν και να ζουν από τσίχλα σε σάντουιτς.

Αν τώρα είστε τυχεροί και σας άφησε ο μπαμπάς ξενοδοχείο, γαμώ, keep walking. Κάνετε τη σωστή δουλειά στο σωστό τόπο.
 
OP
OP
Διαγραμμένο μέλος 112207
Εγγρ.
28 Μαΐ 2011
Μηνύματα
10.218
Κριτικές
7
Like
14.003
Πόντοι
3.936
Όσο ήμουν στην πατρίδα, ψήφιζα πάντα αν και μετά την τεράστια ψυχρολουσία της πρώτης κυβέρνησης Σύριζα και του ΟΧΙ που μαγικά έγινε 'ΧΩΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ' κατάλαβα στο πετσί μου πως είναι μια άθλια φάρσα εις βάρος ημών των μικρών. Ψήφιζα μετά αντιδραστικά, μικρά κόμματα, έτσι για να λέω πως δεν το 'δωσα στους αποδεδειγμένους εγκληματίες. Τώρα που έφυγα ασούμ στας εξοχάς, βλέπω και στεναχωριέμαι. Καμιά ελπίδα για τον τόπο, αιώνια διακοποαποικία των Βορείων αφεντάδων μας.

Όσοι μπορείτε κάντε τη, μεγαλώστε τα παιδιά σας κάπου που δεν θα χρειαστεί να 'ναι γκαρσόνια στα 40, να τρέμουν αν θα 'χει δουλειά την επόμενη σαιζόν και να ζουν από τσίχλα σε σάντουιτς.

Αν τώρα είστε τυχεροί και σας άφησε ο μπαμπάς ξενοδοχείο, γαμώ, keep walking. Κάνετε τη σωστή δουλειά στο σωστό τόπο.

Ότι σωστότερο έγραψες τύπε.

Εκκρεμεί να διαβάσω κ την τοποθέτηση του @obedient
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Ο κόσμος πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κάτι σημαντικό, είναι όμως μια νεφελώδης έννοια.

- Είναι ανεφάρμοστη όπως την έχουν στο μυαλό τους το 99..9% του κόσμου. Ένα από τα προβλήματα εδώ είναι πως είναι μια νεφελώδης έννοια, που δεν είναι εύκολο να οριστεί πέρα από ρομαντισμούς του στυλ: "η ψήφος είναι ιερή" κλπ.
Το γνωστό Arrow's paradox δείχνει μερικά όμορφα πράγματα, αν κάποιος έχει την υπομονή να το διαβάσει ή να το δει σε κάποιο youtube video. Η επιστήμη που ασχολείται με αυτό ανήκει στον κλάδο των οικονομικών και ονομάζεται "social choice theory".

- Η δημοκρατία εκλέγει άτομα που δίνουν χρήμα και χρόνο για να εκλεγούν. Ο πόθος αυτός είναι τόσο μεγάλος που κάνουν τις άπειρες μαλακίες. Γιατί; Επειδή με την εκλογή έρχεται δύναμη και εξουσία. Η επιστήμη που μελετάει αυτά τα πράγματα, ανήκει και αυτή στον κλάδο των οικονομικών και ονομάζεται "public choice theory".

Να προσθέσω πως βλέπω όλους τους πολιτικούς σαν σκουπίδια που τους πληρώνουμε τζάμπα.

- Ο κόσμος είναι ανίδεος από οικονομικά και πολιτική φιλοσοφία. Φυσικά υπάρχει πολύς κόσμος που ψηφίζει σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον, αλλά νομίζω πως οι περισσότεροι ψηφίζουν με γνώμονα έναν συνδυασμό προσωπικού συμφέροντος με το τι θα ήθελαν να γίνει στην κοινωνία.
Αμόρφωτοι σε αυτά τα θέματα ψηφίζουν χαζομάρες. Όχι όμως πως, αν ήξεραν τι ήθελαν, θα μπορούσαν να βρουν τους κατάλληλους πολιτικούς, βλέπε τις δυο προηγούμενες παραγράφους.


Ένας γνωστός οικονομολόγος που έχει πάρει και Νόμπελ, ο Amartya Sen, έχει γράψει και ένα μικρό άρθρο, με το όνομα: "Decmocracy as a universal value", στο οποίο κάνει το εμπειρικό επιχείρημα πως η δημοκρατία συνοδεύεται με ευμάρεια.
Υπάρχουν πολλές απαντήσεις από φιλελεύθερους.
 
OP
OP
Διαγραμμένο μέλος 112207
Εγγρ.
28 Μαΐ 2011
Μηνύματα
10.218
Κριτικές
7
Like
14.003
Πόντοι
3.936
Ο κόσμος πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κάτι σημαντικό, είναι όμως μια νεφελώδης έννοια.

- Είναι ανεφάρμοστη όπως την έχουν στο μυαλό τους το 99..9% του κόσμου. Ένα από τα προβλήματα εδώ είναι πως είναι μια νεφελώδης έννοια, που δεν είναι εύκολο να οριστεί πέρα από ρομαντισμούς του στυλ: "η ψήφος είναι ιερή" κλπ.
Το γνωστό Arrow's paradox δείχνει μερικά όμορφα πράγματα, αν κάποιος έχει την υπομονή να το διαβάσει ή να το δει σε κάποιο youtube video. Η επιστήμη που ασχολείται με αυτό ανήκει στον κλάδο των οικονομικών και ονομάζεται "social choice theory".

- Η δημοκρατία εκλέγει άτομα που δίνουν χρήμα και χρόνο για να εκλεγούν. Ο πόθος αυτός είναι τόσο μεγάλος που κάνουν τις άπειρες μαλακίες. Γιατί; Επειδή με την εκλογή έρχεται δύναμη και εξουσία. Η επιστήμη που μελετάει αυτά τα πράγματα, ανήκει και αυτή στον κλάδο των οικονομικών και ονομάζεται "public choice theory".

Να προσθέσω πως βλέπω όλους τους πολιτικούς σαν σκουπίδια που τους πληρώνουμε τζάμπα.

- Ο κόσμος είναι ανίδεος από οικονομικά και πολιτική φιλοσοφία. Φυσικά υπάρχει πολύς κόσμος που ψηφίζει σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον, αλλά νομίζω πως οι περισσότεροι ψηφίζουν με γνώμονα έναν συνδυασμό προσωπικού συμφέροντος με το τι θα ήθελαν να γίνει στην κοινωνία.
Αμόρφωτοι σε αυτά τα θέματα ψηφίζουν χαζομάρες. Όχι όμως πως, αν ήξεραν τι ήθελαν, θα μπορούσαν να βρουν τους κατάλληλους πολιτικούς, βλέπε τις δυο προηγούμενες παραγράφους.


Ένας γνωστός οικονομολόγος που έχει πάρει και Νόμπελ, ο Amartya Sen, έχει γράψει και ένα μικρό άρθρο, με το όνομα: "Decmocracy as a universal value", στο οποίο κάνει το εμπειρικό επιχείρημα πως η δημοκρατία συνοδεύεται με ευμάρεια.
Υπάρχουν πολλές απαντήσεις από φιλελεύθερους.
Και τι προτείνεις τύπε;

Ποια η εναλλακτική;

Υπάρχει καλύτερη πρόταση;
 

Mike_k

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Αυγ 2008
Μηνύματα
209
Κριτικές
4
Like
982
Πόντοι
361
Είμαι 46 χρονών και το βιβλιάριο είναι λευκό, δεν έχω δώσει ποτέ το παρών στο σάπιο σύστημα.
Διάβαζα-ω εφημερίδες μετέπειτα πληροφόρηση από ίντερνετ και είδα ότι δεν υπάρχει σωτήρια.
Πασοκ? Νδ? Σύριζα? Χρυσή Αυγή?
Ας γελάσω.
Βρείτε μου ένα σωστό κόμμα που να ενδιαφέρεται για εμένα για σ τις επόμενες εκλογές θα πάω να το ψηφίσω
 

Easy Rider

Ανώτερος
Εγγρ.
4 Νοε 2020
Μηνύματα
9.719
Κριτικές
15
Like
21.187
Πόντοι
6.946
Όταν διαβάζω τον τίτλο, το μυαλό διαβάζει "πόσα χρόνια έχετε να πάτε να γαμήσετε".... :cheesy:

Υ.Γ.: δεν έχω χάσει εκλογές ποτέ μου, από τότε που ενηλικιώθηκα.
 

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Μηνύματα
3.749
Like
7.744
Πόντοι
2.306
Στα αγγλικά η λέξη είναι "idiot" (επίσης, οι Γάλλοι: idiot, θηλ. idiote / οι Ιταλοί: idiota κλπ). Όλα δάνεια από την αρχαία ελληνική (<ιδιώτης [θηλ. ιδιώτις] <ίδιος+κατάληξη -ώτης/ώτις). Η μετάφραση από τα αγγλικά στα σύγχρονα ελληνικά της δανεισμένης από την αρχαία ελληνική λέξης είναι: βλάκας, ηλίθιος, ανόητος (βλ. και σύγχρονο όρο ψυχιατρικής "ιδιωτεία" = σοβαρή διανοητική ανεπάρκεια). Η αρχική σημασία της λέξης στα αρχαία ελληνικά είναι: α) απλός πολίτης (σε αντιδιαστολή με αξιωματούχους, π.χ. του κράτους) β) αυτός που ζει ιδιωτικό βίο και δεν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ γ) (ως επίθετο) ακαλλιέργητος, αμόρφωτος, άπειρος, αδίστακτος. Για όσους συνειδητά δεν ψήφισαν ποτέ ή ψήφισαν μια-δυο φορές ή έχουν πάψει να ψηφίζουν (και μερικοί από αυτούς το διατρανώνουν με υπερηφάνεια, σαν να είνα Η επαναστατική πράξη), δηλαδή γι όσους ΙΔΙΩΤΕΥΟΥΝ πολιτικά (= δεν συμμετέχουν στα κοινά έστω και ψηφίζοντας) είναι πολύ χρήσιμο να μελετήσουν την μετάπτωση του νοήματος από την αρχική σημασία (οι αρχαίοι ήδη το είχαν διατυπώσει για όσους ΔΕΝ ασχολούνταν με τα κοινά), που κατέληξε στις ευρωπαϊκές γλώσσες ως αποκλειστικά αρνητική.
Υπάρχει μια βασική διαφορά της σύγχρονης δημοκρατίας σε σύγκριση με την αρχαία. Η σύγχρονη είναι έμμεση (αντιπροσωπευτική), η αρχαία ήταν άμεση (αμεσοδημοκρατία, εκκλησία του δήμου, ανάταση χειρός/διά βοής). Για ένα ΜΕΓΕΘΟΣ όπως η αρχαία πόλη-κράτος (όπου εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε) η αμεση δημοκρατία λειτούργησε (με ζωντανή συμμετοχή όσων είχαν δικαίωμα ψήφου). Στα μεγέθη των σύγχρονων κρατών η λύση που εξελίχθηκε είναι η έμμεση (αντιπροσωπευτική) δημοκρατία. Ψηφίζουμε εκπροσώπους/αντιπροσώπους, ώστε κατ' εντολή μας (ψήφου) να ασχοληθούν με τα και να δώσουν λύση στα κοινά μας θέματα (αυτό είναι το ιδανικώς ζητούμενο).
Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, από όσους συνειδητά δεν ψηφίζουν, το κάνουν γιατί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει καταντήσει ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ (βλ. και παρακάτω * , ** και ***) . Οπότε, αφού πονάει δόντι, κόβει... κεφάλι. Δίνουν ΑΤΟΜΙΚΑ/ΙΔΙΩΤΙΚΑ αυτή την λύση.
Εδώ που έχουμε φτάσει, λοιπόν, όσοι ΔΕΝ ψηφίζουν (και εννοώ αυτούς που συνειδητά ΔΕΝ ψηφίζουν, όχι όσους για λόγους υγείας ή άλλους ανωτέρας βίας, ενώ θέλουν, δεν μπορούν να ψηφίσουν) πρέπει να αποφασίσουν:
1) Αν υπάρχουν θέματα/προβλήματα ΚΟΙΝΑ/ΔΗΜΟΣΙΑ (αν νομίζουν ότι ΔΕΝ υπάρχουν, η συζήτηση ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε ΑΥΤΗ τη βάση).
2) Αν υπάρχουν, πρέπει να προτείνουν ΑΛΛΟ τρόπο/σύστημα για την λύση τους, αφού θεωρούν ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ως έχει, ΔΕΝ δίνει λύσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ.
3) Αν, ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ από το να ψηφίζουν, δίνουν ΛΥΣΗ στα ΚΟΙΝΑ/ΔΗΜΟΣΙΑ ή ΑΛΛΑΖΟΥΝ κάτι ουσιαστικά. (Εδώ μια προβληματική: Οι μελετημένοι/συνειδητοποιημένοι αναρχικοί ή άλλα αριστερά σχήματα προτείνουν σαν στάση την αποχή, το άκυρο ή το λευκό, όχι όμως σαν σκέτη αντίδραση, αλλά με ΑΠΩΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ στόχο το κτίσιμο μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την κεντρική εξουσία, που θα περάσει στην φάση της αλληλέγγυας αυτο-οργάνωσης. Αν όσοι προτείνουν αποχή εννοούν αυτό, τότε η δική μου κριτική ΔΕΝ αφορά αυτούς).

*Το κύριο πρόβλημα της αντιπροσωπευτικότητας. Στις τελευταίες ελληνικές, εθνικές εκλογές, του 2019:
Οι πολίτες που έπρεπε ιδανικά να πάνε να ψηφίσουν (είχαν δικαίωμα ψήφου) = 9.984.934
Οι πολίτες που πήγαν και ψήφισαν τελικά = 5.769.644
Δηλαδή, 4.215.290 συμπολίτες ΔΕΝ ψήφισαν (κάποιοι από αδυναμία ή άλλο κώλυμα, κάποιοι συνειδητά).
Το πρώτο κόμμα έλαβε από τις ψήφους των 5.769.644 που πήγαν, τελικά, να ψηφίσου το 39,85%. Αυτό σημαίνει ότι, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, εκπροσωπεί: 2.299.203 πολίτες. Δηλαδή: Από τους 9.984.934 ΔΕΝ εκπροσωπεί 7.685.731 πολίτες!! (Σημείωση εδώ: θα πει κάποιος ότι ΝΟΕΡΑ μπορεί να εκπροσωπεί μέρος μέρος από τους 4.215.290 πολίτες, που ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν. Απάντηση: Σωστό, ισχύει, αλλά μόνο για ΟΣΟΥΣ δεν πήγαν να ψηφίσουν από αδυναμίά ή άλλο κώλυμα. Όσοι, όμως, ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν συνειδητά και είναι ΝΟΕΡΑ με το πρώτο κόμμα ή με ΑΛΛΟ κόμμα, τότε πρέπει να το ΞΑΝΑσκεφτούν και να μην απέχουν, αν θέλουν η αντιπροσωπευτικότητα να είναι όσο το δυνατόν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ [αδυναμία ψήφου λόγω ανωτέρας βίας πάντα θα υπάρχει]. Μεθοδολογικά, πάντως, ΔΕΝ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ όσων ΔΕΝ ψήφισαν).
** Το θέμα των δημοψηφισμάτων. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών (γιατί όχι σε όλους;), να απαιτήσουν την λήψη αποφάσεων - για θέματα κοινού ενδιαφέροντος - με εθνικά ή τοπικά δημοψηφίσματα. Αυτό θα ήταν εξαιρετική ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και κίνητρο για συμμετοχή, για όσους πολίτες απέχουν, επειδή νομίζουν ότι τίποτε δεν αλλάζει. (Σημείωση/παρατήρηση: Σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και σχετικά, όπως έχουν αναγνωριστεί από το διεθνές δίκαιο, την χάρτα δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία έχουν ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ μεταξύ άλλων και η χώρα μας).
*** Το θέμα, πέρα από την αντιπροσωπευτικότητα, της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ της σύγχρονης δημοκρατίας. Θεσμοί όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Οι συνειδητοί/ενεργοί πολίτες πρέπει να έχουν τις κεραίες τους συνεχώς στραμμένες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε αυτά τα δύο. Πρέπει να ενισχύσουν με κάθε τρόπο ΚΑΘΕ φωνή που προτείνει ουσιαστική ανεξαρτησία (από την εκάστοτε κυβέρνηση) και τάχιστη απονομή της δικαιοσύνης και ουσιαστική ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Οι αρχαίοι αμεσοδημοκράτες είχαν τον οστρακισμό ως τρόπο να προστετεύουν την δημοκρατία από όσους θεωρούσαν ότι την θέτουν σε κίνδυνο. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ πρέπει να είμαστε ΣΩΣΤΑ πληροφορημένοι.
Εν τέλει: η δημοκρατία είναι πολύ ευαίσθητη και ακριβή, θέλει άγρυπνους (ενημερωμένους) πολίτες και όχι ΙΔΙΩΤΕΣ. Αλλιώς, το παρασκήνιο χαίρεται και συνεχίζει τη δουλίτσα του.
Και μια πρόταση για όσους το αντιμετωπίζουν οπαδικά: Αν δεν σας πάει να αλλάξετε κόμμα (στο στιλ: αυτή την ομάδα υποστηρίζω από μικρός, δεν μπορώ να αλλάξω), τότε αλλάξτε πρόσωπα μέσα στο κόμμα σας. Ψάξτε (τώρα με το διαδίκτυο ακόμα πιο εύκολο), διαβάστε και ψηφίστε ΝΕΑ πρόσωπα. Αν τιμήσουν την ψήφο σας, ξαναφίστε τα, αν όχι, πάτε γι άλλα.
Απλά, αποτελεσματικά και ενεργά. Σε κάθε περίπτωση μην ΙΔΙΩΤΕΥΕΤΕ...
Αν μπορείς όχι τόσο περιληπτικά, ανάλυσε το μας λιγάκι
 

assandpussy

Μέλος
Εγγρ.
25 Απρ 2022
Μηνύματα
12
Κριτικές
1
Like
33
Πόντοι
0
Με το να μην ψηφίζεις κι ούτε να ασχολείσαι με την πολιτική αποδέχεσαι την πολιτική που σου επιβάλλουν.
Και να ψηφησεις μετα οτι θελουν κανουνε οποτε τσαμπα ο κοπος
 
  • Like
Αντιδράσεις: Mike_k

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Μηνύματα
1.011
Like
902
Πόντοι
96
Και να ψηφησεις μετα οτι θελουν κανουνε οποτε τσαμπα ο κοπος
"Εμείς οι άνθρωποι (ο λαός) είμαστε οι νόμιμοι κύριοι τόσο του Κογκρέσου όσο και των δικαστηρίων, όχι για να ανατρέψουμε το Σύνταγμα αλλά για να ανατρέψουμε τους άνδρες που διαστρέφουν το Σύνταγμα.".
Βάλε στη θέση "Κογκρέσου" το "Βουλής" και θα έχεις προσαρμόσει τα λεγόμενα του Λίνκολν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Αν (παρα)δέχεσαι τα λεγόμενα, προκύπτει το ερώτημα πώς θα ασκήσεις τα νόμιμα κυριαρχικά σου δικαιώματα, άν έχεις την πολιτική στάση "τσάμπα κόπος". Κι αν ήσουν ο μοναδικός, λίγο, ελάχιστο, αμελητέο το κακό. Το θέμα είναι ότι έτσι κάνουν πολλοί (κάποια εκατομμύρια, όπως έχω γράψει σε προηγούμενο σχόλιο αναλυτικότερα), τα οποία, τελικώς, βαρύνουν/καθορίζουν πραγματικά το αποτέλεσμα. Και είναι το αποτέλεσμα αυτό με την στάση σου (σας) ένα και μόνο και αυτό ακριβώς για το οποίο βγάζεις, εμμέσως, ένα παράπονο: Το σύστημα διαιωνιζεται και συνεχίζει την δουλίτσα του. Τόσο απλά.
 

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Μηνύματα
1.011
Like
902
Πόντοι
96
"Εμείς οι άνθρωποι (ο λαός) είμαστε οι νόμιμοι κύριοι τόσο του Κογκρέσου όσο και των δικαστηρίων, όχι για να ανατρέψουμε το Σύνταγμα αλλά για να ανατρέψουμε τους άνδρες που διαστρέφουν το Σύνταγμα.".
Βάλε στη θέση "Κογκρέσου" το "Βουλής" και θα έχεις προσαρμόσει τα λεγόμενα του Λίνκολν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Αν (παρα)δέχεσαι τα λεγόμενα, προκύπτει το ερώτημα πώς θα ασκήσεις τα νόμιμα κυριαρχικά σου δικαιώματα, άν έχεις την πολιτική στάση "τσάμπα κόπος". Κι αν ήσουν ο μοναδικός, λίγο, ελάχιστο, αμελητέο το κακό. Το θέμα είναι ότι έτσι κάνουν πολλοί (κάποια εκατομμύρια, όπως έχω γράψει σε προηγούμενο σχόλιο αναλυτικότερα), τα οποία, τελικώς, βαρύνουν/καθορίζουν πραγματικά το αποτέλεσμα. Και είναι το αποτέλεσμα αυτό με την στάση σου (σας) ένα και μόνο και αυτό ακριβώς για το οποίο βγάζεις, εμμέσως, ένα παράπονο: Το σύστημα διαιωνιζεται και συνεχίζει την δουλίτσα του. Τόσο απλά.
Και συμπληρωματικά για την πρέπουσα στάση:
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Και τι προτείνεις τύπε;

Ποια η εναλλακτική;

Υπάρχει καλύτερη πρόταση;
Κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες ιδέες. Μια που μου άρεσε πολύ ήταν το futarchy.
Όμως γενικά θα ήθελα να μην έχει λόγο η κυβέρνηση στα οικονομικά θέματα.
Να υπάρχει πλήρες deregulation σε οτιδήποτε έχει να κάνει με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.
Αλλά δεν θα γίνει.
 

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Μηνύματα
1.011
Like
902
Πόντοι
96
Κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες ιδέες. Μια που μου άρεσε πολύ ήταν το futarchy.
Όμως γενικά θα ήθελα να μην έχει λόγο η κυβέρνηση στα οικονομικά θέματα.
Να υπάρχει πλήρες deregulation σε οτιδήποτε έχει να κάνει με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.
Αλλά δεν θα γίνει.
Έχεις σκεφτεί "γιατί δεν θα γίνει"; Άλλο, νομίζω, οι επιθυμίες, οι θεωρίες, οι ασκήσεις επί χάρτου, οι πολιτικές/οικονομικές ουτοπίες (με φιλοσοφική αρχή την πλατωνική Πολιτεία) και άλλο το εφαρμοστό στην πράξη. Τώρα, το ερώτημα είναι απλό: Τί καλύτερο μπορεί να γίνει ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ κατάσταση; Όπως το αντιλαμβάνομαι, οποιαδήποτε ριζική λύση τύπου futarchy, deregulation κ.τ.ο., ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ/ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, απαιτεί και ΟΛΙΚΗ επανεκκίνηση (υποψιάζομαι: και ΑΝΩΘΕΝ ΕΠΙΒΟΛΗ) των κοινωνικών/οικονομικών/πολιτικών δομών , ξεκίνημα από μηδενική βάση και ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ (γιατί total financial deregulation με την υπάρχουσα κατανομή πλούτου τί νόημα θα έχει; Δεν πρόκειται να αυτορυθμιστεί η αγορά...). Όχι μόνον "δεν θα γίνει", λοιπόν, όπως σωστώ διαβλέπεις, αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ γιατί η ανθρώπινη ζωή (και το σύνολο των κοινωνικών/οικονομικών/πολιτικών στοιχείων που την απαρτίζει) έχει συνέχεια, συνέχεια εξελικτική (εδώ = το παρελθόν βαρύνει και δεν διαγράφεται). Ίσως, βέβαια, αν εποικίσουμε άλλον πλανήτη και οι εκεί απεστελμένοι έποικοι ξεκινήσουν μια δομή με βάση κάτι από αυτά τα φουτουριστικά. Θα ήταν ενδιαφέρον ως πείραμα, έστω, και οι εδώ να λαμβάνουν ανταποκρίσεις.
 

Gademosavros

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιαν 2009
Μηνύματα
297
Like
1.155
Πόντοι
201
Προσωπικά πιστεύω (όπως και πολλοί ) , ότι όποιος και να εκλεγεί , από οποιοδήποτε κόμμα, την οποιαδήποτε στιγμή , το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο , αυτά που λέει σαν αντιπολίτευση θα διαπιστώσει ότι θα είναι απίθανο να εφαρμοστούν όταν θα γίνει κυβέρνηση ,αν θεωρητικά μπορούσε να ποινικοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση , να είστε σίγουροι ότι δε θα έβαζε υποψηφιότητα κανένας ,στις εθνικές εκλογές ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να ψηφίσω , μόνο στις δημοτικές ψηφίζω γιατί εκεί θα μπορούσα να πω ότι βλέπω κάποια διαφορά
 

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Μηνύματα
1.011
Like
902
Πόντοι
96
Προσωπικά πιστεύω (όπως και πολλοί ) , ότι όποιος και να εκλεγεί , από οποιοδήποτε κόμμα, την οποιαδήποτε στιγμή , το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο , αυτά που λέει σαν αντιπολίτευση θα διαπιστώσει ότι θα είναι απίθανο να εφαρμοστούν όταν θα γίνει κυβέρνηση ,αν θεωρητικά μπορούσε να ποινικοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση , να είστε σίγουροι ότι δε θα έβαζε υποψηφιότητα κανένας ,στις εθνικές εκλογές ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να ψηφίσω , μόνο στις δημοτικές ψηφίζω γιατί εκεί θα μπορούσα να πω ότι βλέπω κάποια διαφορά
Θαυμάσια! Πρέπει τα περίπου 4 εκατομμύρια που πάνε συνήθως και ψηφίζουν να μιμηθούν τα υπόλοιπα 5 που δεν πάνε (στα οποία ανήκεις, όπως λες). Σύμφωνα με τη λογική σου (σας), έτσι θα γίνει η επανάσταση και η αλλαγή (που λες κι εσύ ότι θέλεις!) και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Απλά και.. μαγικά! Το κακό έιναι ότι μέχρι να πεισθούν (αν ποτέ πεισθούν) τα 4 εκατομμύρια, θα κυβερνούν οι όποιοι (από)γονοι των οικογενειών, που αντιτίθενται σε ό,τιδήποτε δημόσιο λόγω και έργω, αλλά (περιέργως;) τρέφονται ισοβίως από και διαχειρίζονται (φυσικά για τους δικούς και φίλους τους) το ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα των φορολογούμενων. Ειδικά για την παρούσα φάση, η οικογένεια τρέφεται με δημόσιο χρήμα από τις εκλογές του... 1946. Άντε, λοιπόν, και μόλις κλείσουν εκατονταετία, να το γιορτάσουν κιόλας και μόνο κατά το τέλος της χιλιετίας, επειδή πλέον κανείς δεν θα ψηφίζει, ΙΣΩΣ πάψουν να σιτίζονται στο πρυτανείο.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom