Καλώς τον κλώνο !
Πληθυσμός Βυζαντίου
2 εκατομμύρια το 1320 (η αναφορά για 4,5 εκ το 1453 δεν έχει παραπομπή για διασταυρωση στοιχείων).
Για την ίδια την Πόλη : In 1453, when the Ottoman Turks captured the city, it contained approximately
50,000 people.[53]
Τώρα κάτι βασικό που σου διαφεύγει :
Το αρχαιοελληνικό στοιχείο οργανώθηκε πάντα σε αυτονομες πόλεις -κράτη, που στην καλύτερη περίπτωση ήταν χαλαρα συνδεδεμένες σαν κοινοπολιτείες-συνομοσπονδίες-συμμαχίες.
Κάθε πόλη είχε τη γύρω της ενδοχώρα για να μπορεί να αντλεί την απαραίτητη αγροτική παραγωγή για τη σίτισή της. Όλη όμως η ανώτερη τάξη και η πολιτική + πολιτισμική ζωή διαδραματίζονταν εντός των τοιχών του άστεος. Οι άνθρωποι που διεμεναν κυρίως στους αγρούς ήταν οι κατωτερες τάξεις.
Η ίδια πολιτική οργάνωση διατηρήθηκε και στην Μ. Ασία, αλλά ακόμη και στη Μεγάλη Ελλάδα.
Ειδικά όμως στη Μ. Ασία, οι ελληνικές πόλεις των παραλίων που συγκέντρωσαν όλη τη διοίκηση και κοινωνικά δρώμενα, καθώς και την μειοψηφική Ελληνική άρχουσα τάξη,μετα την καταλυση της Περσικής Αυτοκρατοριας από τον μεγαλεκο, είχαν μια ενδοχώρα που αποτελούνταν κυρίως από τους μη ελληνικούς μικρασιατικούς πληθυσμούς.
Οι Έλληνες ήταν η μειοψηφούσα άρχουσα τάξη των Ελληνιστικών Βασιλειων κι οι γύρω ασιάτες έπρεπε να μιλήσουν τα ελληνικά, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας κατάστασης.
Κατ' αυτόν το τρόπο στους επόμενους αιώνες η Ελληνική γλώσσα, διοίκηση και πολιτισμός, εξελλήνισαν γλωσσικά μεγάλο πληθυσμο της Μ Ασίας κι αποτελεσαν τη ...συρμαγια της Βυζαντινης Αυτοκρατορίας. Οι "γνήσιοι" Ελληνες ήταν σχεδόν πάντα η μικρή μειοψηφία, ενώ η πλειοψηφία ήταν ελληνοφωνοι ή μη ασιάτες. Πχ στην Αίγυπτο των Πτολεμαίων, πολλοί Έλληνες ξεπεσαν κοινωνικά και οικονομικά, ενώ πολλοί Αιγυπτιοι πλουτίζοντας ανεβηκαν στην κυριάρχη Ελληνική τάξη κι έγιναν ένα με αυτήν. Δες πχ τα πορτρετα του Φαγιούμ για να πάρεις μια ιδέα του πώς έμοιαζε ο μέσος Αιγύπτιος, εκείνης της εποχής.
Σημαντικότατο ρόλο εδώ έπαιξε κι ο εκχριστιανισμός της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Ο Χριστιανισμός και τα Ελληνικά ως γλώσσα-φορέας του στην Ανατολική ρωμαική αυτοκρατορία, εκχριστιάνισαν, πολλακις και με τη βια (Μ. Θεοδοσιος που ξεσκισε τους ...εθνικους Έλληνες) τους ειδωλολατρες και ειναι χαρακτηριστικό ότι ελληνική γλώσσα και χριστιανισμός ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των εξουσιαστών, επι των εξουσιαζόμενων πληθυσμών.
Θυμήσου ότι κάθε εθνότητα το πρώτο πράγμα που προσπαθούσε να κάνει για να ξεφυγει από τον ελεγχο του ελληνοφωνου βυζαντίου, ήταν να ιδρύσει τη δική της αυτοκέφαλη εκκλησία και να προωθήσει τη χρήση των ευαγγελίων και της λειτουργίας στη μητρική τους γλώσσα (πχ βουλγαρικά, σερβικα, αρμενικά κτλ)
Αυτό δλδ που λέμε είναι ότι οι τούρκοι ερχόμενοι στη Μ. Ασία και τα Βαλκάνια, απέσπασαν τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνόφωνων και μη πληθυσμών και την αφομοίωσαν (τυπικότατο παραδειγμα οι βόσνιοι σλάβοι, που εξισλαμιστηκαν οικειοθελώς για να διατηρήσουν τα κτήματά τους).
Όλοι αυτοί(κι εμείς οι σημερινοί) που εσυ αποκαλείς Έλληνες στο Βυζάντιο, ήταν στην ουσία γλωσσικά Έλληνες κι όχι απαραίτητα γονιδιακά, με την έννοια των απευθείας απογόνων του Περικλή, του Μεγαλεκου και του Λεωνίδα.
Οι ίδιοι οι Βυζαντινοί αισθανοταν Ρωμαίοι κι ο ορος Έλληνας, αποτελούσε κάποιες περιόδους βρισιά, αφου εννοουσε τον ειδωλολατρη του 12θεου.
Όταν ο Πάπας προσφωνούσε έλληνα τον βυζαντινο αυτοκράτορα για να τον θίξει, ο τελευταιος στις απαντητικές του επιστολές του έλεγε ότι ήταν Ρωμαίος και μάλιστα ο γνησιος διάδοχος του Ρωμαικού θρόνου.
Εσύ ο ίδιος αναφερεις ένα σωρο συμπεράσματα για αριθμούς χωρις καμια πηγή, παραπομπή, αναφορά.
Όταν έπεσε η Πόλη, πάνω στα τείχη της ήταν καμιά 5000 βυζαντινοί στρατιώτες κι άλλοι 2000 περίπου μισθοφόροι.
Οι Οθωμανοί απο κάτω είχαν καμμιά 80-100.000, μεταξύ των οποίων και χριστιανοί υποτελείς.
Με απλά μαθηματικά καταλαβαίνεις υπέρ ποιων ήταν το 10/1 που βλακωδώς αναφερεις.
Ούτε αριστεριστης είμαι ούτε διεθνιστής- ειδικά το τελευταίο !
Δεν πιστευω οτι ποτέ, καποιοι λαοί θα ενωθούν στο όνομα κάποιας πολιτικής ιδέας. Ειτε αυτο είναι ο φασισμός, είτε ο κομμουνισμός, ειτε οι φιλελευθεροι.
Οι λαοί ενωνονται μονο με ομόθρησκους και ομόγλωσσους κι η ιδέα του έθνους - κράτους της Γαλλικής Επανάστασης θα αντεχει για πολλους αιώνες ακόμη.