Μπααααα, αλήθεια ρε λαμόγιο;;;;
Έτσι σου είπαν να λες;;;;
Ο Νόμος ορίζει:
ΠΔ 88/99
Άρθρο 4 (Άρθρο 4 οδηγίας)
∆ιαλείµµατα
1. Όταν ο χρόνος ηµερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, πρέπει να χορηγείται
διάλειµµα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόµενοι δικαιούνται να
αποµακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Τα διαλείµµατα αυτά δεν επιτρέπεται να
χορηγούνται συνεχόµενα µε την έναρξη ή τη λήξη της ηµερήσιας εργασίας.
15 λεπτά μετά από ένα 6ωρο εργασίας.
Εσύ ρε αρχιλαμόγιο πως έφθασες τα 45 λεπτά;;;;;;;;;;;;;
Σοβαρά;
ΣΟΒΑΡΑ ρε αρχιλαμόγιο;
Ξέρεις τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να πάρει ένας μηχανικός επίδομα ανεργίας;;;;;;;;
Το επίδομα ανεργίας το δικαιούνται, με όσα ισχύουν σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους.
Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, εφόσον:
Εχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
Για όσους ήταν ασφαλισμένοι την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012, για δύο τουλάχιστον χρόνια αν διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα μετά την 1/ 1/2013, ενώ για όσους διακόπτουν από 1/ 1/2014 για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.
Υπάρχει αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής και για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος. Ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση Ταμείου μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση, ούτε έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
Το ύψος του βοηθήματος είναι 360 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται για τρεις μήνες τουλάχιστον. Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης ως εξής:
Συνολικός χρόνος ασφάλισης-Διάρκεια καταβολής
3-4 πλήρη έτη 3 μήνες
5-6 πλήρη έτη 4 μήνες
7-8 πλήρη έτη 5 μήνες
9-10 πλήρη έτη 6 μήνες
11-12 πλήρη έτη 7 μήνες
13-14 πλήρη έτη 8 μήνες
15 πλήρη έτη και άνω 9 μήνες
Ξέρεις τι σημαίνουν αυτά ρε ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ;
Σημαίνει ότι
- Ο μηχανικός πρέπει να έχει κάνει διακοπή δραστηριότητας δηλαδή να πάει με τα βιβλία του στην ΔΟΥ και να βρεθεί φορολογικώς ενήμερος (και να μην του κάνουν έλεγχο) και να διαγραφεί από το ΤΕΕ. (Αν βρει δουλειά πρέπει να αρχίσει μία πολύ μεγάλη διαδικάσία που περιλαμβάνει έναρξη στην ΔΟΥ, έδρα, θεώρηση βιβλίων, εγγραφή στο ΤΕΕ κλπ, κλπ, κλπ.)
- 3 χρόνια τουλάχιστον ασφαλισμένος
- 3 μήνες διακοπή επαγγέλματος πριν
- καταβολή της μηνιαίας ειαφοράς των 10€ στον ΟΑΕΔ για 3 χρόνια
- να μην έχει οφειλές στο Ταμείο (τώρα πως γίνεται κάποιος να έχει διακόψει επάγγελμα και να μην έχει οφειλές κανείς δεν το ξέρει)
Και όλα αυτά για 360€ το μήνα (για μάξιμουμ 9 μήνες) που δε φτάνουν ούτε τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ να καλύψουν.
Εσυ ρε ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ για να πάρεις 5 μήνες επίδομα ανεργίας πρέπει να έχεις δουλέψει 8 μήνες, ο μηχανικός πρέπει να έχει δουλέψει 7 - 8 χρόνια.
ΟΥΣΤ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.
η διαφορα ειναι οτι αναφερεσαι σε υπαλληλους που δεν απασχολουντε σε υπολογιστη η νομοθεσια αλλαζει οταν ο υπαλληλος γραφειου εργαζεται σε υπολογιστη
και οσο αφορα τους μηχανικους
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (Αριθμ. 13/2007, Π.Κ. 4/ 16-03-2007), που αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε τεχνικές, κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις της περιοχής Αθηνών, Πειραιώς και υπολοίπου Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και των: Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανώτερης Τάξεως (ΣΤΕΑΤ), Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ), Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).
4.1 Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση χορηγείται διάλειμμα μισής ώρας εργασίας, που δεν αφαιρείται από τα κατά περίπτωση χρονικά όρια της εργασίας. Σ΄ αυτό όμως συμψηφίζεται κάθε διάλειμμα που μπορεί να χορηγείται από οποιαδήποτε άλλη αιτία (από ελευθεριότητα, διάταξη νόμου κλπ). (Απόφ. 15091/81 Υπ. Εργασίας - περί κήρυξης εκτελεστής της Δ.Α. 72/1981 ).
και παρε και την τελευταια αποφαση του αρειου παγου
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
15λεπτο διάλειμμα ανά 2 ώρες για όσους εργάζονται με υπολογιστές
Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι όσοι εργάζονται μπροστά σε οθόνες, όπως είναι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται μεν έως 15 λεπτά διάλειμμα ανά δίωρο, αλλά η χορήγησή του θα γίνεται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Κατ' αρχάς, οι αρεοπαγίτες κάνουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).
Σε περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης δεν μπορούν να εναλλάσσονται σε άλλες μορφές εργασίας (εκτός οθόνης), τότε πρέπει να τους χορηγείται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο, χωρίς, όμως, να μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά.
Δηλαδή, δεν μπορούν να μαζεύουν τα 15λέπτα διαλείμματα όλα μαζί, έτσι ώστε να φεύγουν το μεσημέρι νωρίτερα, ή να πιάνουν δουλεία αργότερα από το προβλεπόμενο ωράριο.
Η επίμαχη αυτή Ευρωπαϊκή οδηγία στη συνέχεια επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 που αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης.
Οι αρεοπαγίτες ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία, έκριναν ότι η χορήγηση του επίμαχου διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, υποχρεούμενα να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η απόφαση, ακολούθησε το ΠΔ 398/1994 που περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφήνοντας σχετική ελευθερία για τον τρόπο επιλογής της συμμόρφωσης (διάλειμμα ή αλλαγή δραστηριότητας) το χρόνο του διαλείμματος, καθώς προβλέπεται μόνο ο ανώτερος χρόνος του και όχι ο ελάχιστος, κ.λπ.
Συγκεκριμένα, στον 'Αρειο Πάγο είχε προσφύγει εκδότης εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Μαγνησίας ο οποίος εργαζόταν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ο οποίος χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1990. Από τα δικαστήρια ζητούσε με βάση το επίμαχο ΠΔ 398/1994 και την διαιτητική απόφαση 9/1997 η οποία καθορίζει τις τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολουμένων στα ΚΤΕΛ, να του καταβληθεί: 1) αποζημίωση για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη (ΚΤΕΛ) και 2) χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 85/2013) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εργαζόμενου, καθώς στην επίμαχη διαιτητική απόφαση δεν αναφέρεται εάν έχει γίνει αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για τη χορήγηση του διαλείμματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγησή του.
πηγη