ΜΗΝ τρώτε το παραμύθι περί έρευνας, καινοτομίας κτλ. Το ακαδημαϊκό κατεστημένο και τα τσιράκια του στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο δημιουργούν την ψευδαίσθηση της δήθεν συμβολής της βασικής επιστημονικής έρευνας στην μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ντόπιου πληθυσμού.
Παντού στο κόσμο "βασική επιστημονική έρευνα" σημαίνει: πανάκριβη επένδυση με αβέβαια μελλοντικά οικονομικά οφέλη για τον όποιον ιδιωτικό ή κρατικό επενδυτικό φορέα. Βασική επιστημονική έρευνα χωρίς ισχυρό παραγωγικό σύμπλεγμα σημαίνει ΒΕΒΑΙΗ οικονομική ΖΗΜΙΑ και ΟΧΙ όφελος.
Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η περιορισμένη εφαρμοσμένη έρευνα σε απολύτως συγκεκριμένα γνωστικά πεδία ειδικού ενδιαφέροντος και ΤΙΠΟΤΑ περισσότερο. Η καινοτομία είναι πανάκριβη να αναπτυχθεί, εξαιρετικά δύσκολο να γίνει εμπορικά βιώσιμη και άρα δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου και μέσων για να την αναπτύξουμε.
Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν για να μασάνε επιτήδειοι τα κρατικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά κονδύλια με προγράμματα να 'χαμε να λέγαμε και να διορίζονται αβέρτα σε θέσεις ΔΕΠ οι κολλητοί στα Ελλαδίτικα πανεπιστήμια.
Ο βέλτιστος τρόπος είναι η αξιοποίηση από την χώρα του "πλεονεκτήματος του καθυστερημένου" ... δηλαδή να προσαρμόσουμε, να βελτιστοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό που ΑΛΛΟΙ συνέλαβαν και δημιούργησαν ΧΩΡΙΣ να καταβάλουμε το αντίστοιχο ευρευνητικό κόστος.
Πουθενα ο ανθρωπΑς δεν μιλησε για βασικη ερευνα.
Διαβαστε το παλι.
Λεει ερευνα και εκπαιδευση.
Τα υπολοιπα που λες τα αναλυειες βαση μια δικης σου (παρ)ερμηνευσης της θεσης του.
Και φυσικα η γνωμη σου, αν και εχει ουσια, και σωστα μπαινεις στον κοπο να την καταθεσεις, εχει κι αυτη διατρητες μεριες.
ΠΧ. το να "αντιγραψεις" κατι ακουγεται ευκολο και φυσικα ειναι (σε σχεση με την αναπτυξη του νεου), ομως τι σε κανει να πιστευεις οτι στην αρενα των αντιγραφεων ΘΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ? Ακομα και γι αυτο σε μια παγκοσμιοποημενη αγορα ειναι δυσκολο: Πρεπει να εισαι πιο φτηνος απο τον τουρκο, πιο τεχνολογικα προηγμενος απο τον Πολωνο, πιο καλα δικτυωμενος στις μεταφορες απο τον ρουμανο, πιο ριζικα καινοτομος απο τον ισραηλινο, πιο ντηζαινατος απο τον ιταλο, πιο κοντα στις πρωτες υλες απο τον Βραζιλιανο μπλα μπλα (οι χωρες τυχαιες). Για να τα εχεις ολα αυτα στον ανταγωνιστικο βαθμο που πρπει ...χρειαζεται Ερευνα και Εκπαιδευση! γενικα μ,ιλωντας. Οπως περιπου αναφερε και ο τυπος του αρθρου.
Και βεβαια πολλα αλλα σημεία που θα μπορουσε κανεις επισης να αμφισβητησει.
Ωραια κουβεντα και δεχομαι τις αμφιβολιες σου, (ως προς το ΤΙ ειδους ερευνα)
αλλα μην μπλεκουμε και χανουμε τον στοχο , το δασος: Ερευνα και Εκπ/ση. (τι ειδους , οπως πχ αναφερεσαι εσυ, αυτο μενει να το καθορισει το καθε κρατος για τον εαυτο του) Καποιος θα χωσει 3,465 δις$ για να βρει το οικολογικο βακτηριο που τρωει το πλαστικο κια να το πουλησει (και μουρη μαζι) μετα στον υπολοιπο κοσμο, καποιος θα χωσει 1,683εκ.$ για να φτιαξει ενα φτηνο αντιγραφο του smart και να βγαζει το 5% του προυπολογισμου του απο τις πωλησεις (τα παραδειγματα ειναι φανταστικα... μην αρχισουμε...)
Ενταξει, για αυτο εβαλα το αρθρο οταν βγανει καπιος ειδκκος και λειε κλεινονατς , νετα σκετα ,
"Επενδύστε στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας η οποία να αναπτύχθηκε χωρίς να έχει επενδύσει στην εκπαίδευση και την έρευνα. Πουθενά στον κόσμο, πουθενά στην Ιστορία." ειναι ιδιαζοντως ξεκαθαρο και βαρυ.
δινει μια ξεκαθαρη γενικη κατευθυνση που θε επρεπε να κινηθουμε.
Δεν ειπε ο δυστυχος φταιξτε ακομα 83 εδρες πανεπιστημιοων για να στεγασετε 263 νεους λεκτορες/καθηγητες. Δεν λεει αυτο.
Αυτο το "Πουθενά στον κόσμο, πουθενά στην Ιστορία" απο τα χειλη του , δεν σου βαραινε καθολου την συνειδηση κατα την συνταξη μιας απαντησης σου, που "διορθωνε" την αποψη του?