ε
νάντια στο πελατειακό κράτος
[size=20pt]Τσακαλώτος: Το πελατειακό κράτος είναι εχθρός της ανάπτυξης
«Χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής»[/size]
Αναλυτική αναφορά στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα που διοργάνωσε η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές στην χώρα», επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρθεί αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ηλεκτρονικές συμβάσεις, στο κτηματολόγιο, στους δασικούς χάρτες, τονίζοντας πως «χρειάζεται να υπάρξει και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
Επικεντρώνοντας στο μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται η κυβέρνηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής, όπου κάποια προβλήματα θα τα λύνει ο ιδιωτικός τομέας, μερικά προβλήματα θα τα λύνει το δημόσιο και άλλα θα τα λύνουν τα συνεταιριστικά σχήματα».
Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το σχέδιο «θα είναι αξιόπιστο στις αγορές, στα κράτη μέλη, στους θεσμούς, αλλά πρωτίστως θα είναι αξιόπιστο στην ελληνική κοινωνία».
Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στην ελληνική οικονομία η οποία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει το σχέδιο ανάπτυξης να αλλάξει τους κανόνες που γίνεται η χρηματοδότηση.
«Παλαιότερα το 80% του ΕΣΠΑ πήγαινε σε μεγάλα έργα και το 20% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί Αλέξη Χαρίτση αυτό έχει αλλάξει και το 80% πηγαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 20% στα μεγάλα έργα» είπε ο υπουργός.
Μιλώντας για τον αγροτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση συζητάει το θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών πάνω σε εξειδικευμένα προϊόντα ώστε να μπορούν να προωθηθούν στις αγορές. Τόνισε επίσης πως στη χώρα χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις που να βοηθούν την τοπική οικονομία και που θα μπορούν να συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις.
Σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στο μη συστημικό κομμάτι των τραπεζών, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δίνει μεγάλη έμφαση στις συνεταιριστικές τράπεζες.» Όπως είπε οι συνεταιριστικές τράπεζες «έχουν την δυνατότητα να δανείζουν όχι μόνο στις καλές εποχές, αλλά και στις κακές εποχές, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα να γνωρίζουν την τοπική κοινωνία».
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε μεταξύ άλλων σκληρή κριτική στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως ακολουθούσαν ένα μοντέλο που βασίζονταν στο πελατειακό κράτος.
Σημείωσε μάλιστα πως όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολουθήθηκε ένα μοντέλο χωρίς κανένα σχέδιο στην ελληνική οικονομία, ενώ επανέλαβε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που είτε εφαρμόζονται είτε θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι το πελατειακό κράτος είναι εχθρός της ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Σε μια ανακοίνωση σχετικά με τη Novartis ο Αλέξης Τσίπρας είπε τρία πράγματα πολύ σημαντικά. Οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν, οι αθώοι να φύγουν χωρίς κανένα στίγμα στο όνομα τους και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι δεξιές, εθνικιστικές, λαϊκιστικές δυνάμεις όπως είναι η Χρυσή Αυγή που λένε ότι όλοι είναι το ίδιο».
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η θωράκιση του συστήματος», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας και στον υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «ο Ανδρέας Ξανθός έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στη θωράκιση του συστήματος», υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα «να μπορείς να καταγγέλλεις σκάνδαλα, να μπορείς να έχεις ένα σύστημα προμηθειών που να προστατεύει το σύστημα, αλλά και να μπορείς να κάνεις συμμαχία με άλλες χώρες ώστε να μπορείς να διαπραγματευτείς την πτώση της τιμής του φαρμάκου».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος στην πρόθεση της κυβέρνησης «ώστε το οικονομικό σχέδιο να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα». Όπως τόνισε ο υπουργός μεταξύ άλλων το κριτήριο που έχει σημασία για τον ίδιο είναι εάν όλες αυτές οι αλλαγές στην Ευρώπη σε επίπεδο οικονομίας θα βοηθήσουν την ίδια την κοινωνία. «Όλοι ξέρουμε πως και ανάπτυξη μπορείς να έχεις και απασχόληση μπορείς να έχεις, αλλά να έχεις κακοπληρωμένες δουλειές ή να έχεις θέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία προοπτική να βελτιωθούν, είπε ο κ Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Γι αυτό συζητάμε στο αναπτυξιακό μοντέλο για το πως θα υπάρξει αύξηση στον κατώτερο μισθό, πως θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και πως θα δώσουμε δύναμη στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο μέλλον»
Τέλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις συναντήσεις που είχε το πρωί της Παρασκευής με τους φορείς της περιοχής, λέγοντας πως «για να υπάρξει μια σοβαρή στρατηγική ανάπτυξης όλους τους φορείς πρέπει να τους έχει μαζί».
Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τις διοικήσεις του Συνδέσμου θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας και του παραρτήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
πηγή