Αυτό το "υπέρ του κράτους" είναι η μαλακία σου.
Όπως και όλων όσων μεταχειρίζονται την έκφραση.
Διότι δεν καταλαβαίνετε (δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε) ότι έτσι που είναι στημένο το πράμα "το κράτος" δεν είσαι εσύ, κι εγώ, και ο καθένας, αλλά είναι ένα τρίτο πράμα, άσχετο και ΑΝΤΙΠΑΛΟ με σένα και τον καθέναν.
Για να σε βοηθήσω να το καταλάβεις:
Έχεις (π.χ.) μια αμιγώς κρατική επιχείρηση. Όπως ήταν (παλιά) η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ολυμπιακή, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Αγροτική Τράπεζα, όλα αυτά.
Ήταν "κρατικά".
Τι σήμαινε αυτό?
Σήμαινε ότι αυτές ανήκαν "στο κράτος". Και νομικά, η μετοχική τους σύνθεση ήταν: Μετοχή μία, κάτοχος το Ελληνικό δημόσιο.
Και το "Ελληνικό δημόσιο" εκπροσωπείτο στα διοικητικά τους συμβούλια (συνήθως) από τον υπουργό οικονομικών. Ή άλλο υπουργό, αν το αντικείμενο ήταν σχετικό. Π.χ. στα ναυπηγεία ο μέτοχος εκπροσωπείτο από τον υπουργό ναυτιλίας, ο ΟΣΕ και η Ολυμπιακή από τον μεταφορών, στη ΔΕΗ από τον ενέργειας, και πάει λέγοντας.
Φαντάσου λοιπόν τώρα μια ΑΛΛΗ μετοχική σύνθεση:
Αγροτική Τράπεζα: Μετοχές 10.000.000, κάτοχοι από μία μετοχή κάθε Έλληνας.
Ή:
ΔΕΗ: Μετοχές 10.000.000, κάτοχοι από μία μετοχή κάθε Έλληνας.
Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, η επιχείρηση δεν θα ήταν "κρατική"?
Τι θα ήταν?
Όχι όμως. Δεν το έκαναν έτσι. Το έκαναν με τον πρωτο τρόπο. Γιατί?
α) Για να μπορούν να κάνουν κουμάντο (οι πολιτικοί) στη ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ επιχείρηση. Στη γενική συνέλευση δεν πήγαινες εσύ (κι εγώ) να ψηφίσουμε, να διαλέξουμε ΔΣ, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, πήγαινε "ο υπουργός".
β) Για να μπορούν να την πουλήσουν. Αν η μετοχική σύνθεση είναι "μια μετοχή κάθε Έλληνας", τότε για να πουληθεί η επιχείρηση (όπως πουλήθηκαν ΤΑ ΠΑΝΤΑ τα τελευταία 8 χρόνια - ακόμα και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και οι δρόμοι) θα έπρεπε να αποφασίσει κάθε Έλληνας να πουλήσει τη μετοχή του. Μάλλον δύσκολο, να γίνει για όλους.
Λοιπόν:
Μη μου μιλάς για τίποτα "υπέρ του κράτους" γιατί "το κράτος" είναι ένα τέρας, που τα κατατρώει όλα, και πρέπει να πάψει να υπάρχει. Να αποκεφαλιστεί και να καίγεται η πληγή που κόπηκε το κεφάλι. Σαν τη Λερναία Ύδρα ένα πράμα.
Βρες άλλο τρόπο διατύπωσης για να εκφράσεις αυτό που θέλεις να πεις.