Οδηγός ενημέρωσης
Το Αλφαβητάρι του Κρατούμενου από το υπουργείο Δικαιοσύνης
To Αλφαβητάρι του Κρατούμενου, έναν οδηγό ενημέρωσης για τους νεοεισερχόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Το έντυπο, που -όπως επισημαίνεται από το υπουργείο- εκδίδεται πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών φυλακών, περιλαμβάνει πληροφορίες μεταξύ άλλων για το δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την υφ' όρον απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ' οίκον έκτιση της ποινής, τη θεραπεία (απεξάρτηση), τα «μεροκάματα», τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου.
Με την έκδοση αυτή η χώρα μας ανταποκρίνεται στην διεθνή υποχρέωση που προκύπτει από τους «Ελάχιστους Βασικούς Κανόνες για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών του 2015, και τους«Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006, αλλά και προβλέπει ο Σωφρονιστικόςμας Κώδικας.
Ο οδηγός έχει σκοπό να ενημερώνει με τρόπο κατανοητό τον/την κρατούμενο/η για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης καθώς και όσα δικαιούται και όσα υποχρεούται μέσα στη φυλακή.Έχει τη μορφή αλφαβηταρίου για να είναι εύκολος στη χρήση του ενώ έχει γραφεί με γλώσσα, κατά το δυνατόν, απλή.Θα ακολουθήσει η μετάφραση σε γλώσσες που κατανοούν οι αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών και η επανέκδοσή του.
Για το «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ» δούλεψαν στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ την εικαστική επιμέλεια και την έκδοση σε 6.000 αντίτυπα ανέλαβε το Εθνικό Τυπογραφείο. Έτσι αφενός δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες δαπάνες, αφετέρου αξιοποιήθηκαν ικανά στελέχη της σωφρονιστικής διοίκησης με γνώση και εμπειρία.
Το έντυπο εμπλουτίζεται με σχέδια και πίνακες που παραχώρησαν κρατούμενοι που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» και το ΙΕΚ Κορυδαλλού.