προβοκάτσια
1ον όσο αφορά εμένα δεν θα μου πληρώνουν ούτε τη διαμονή ούτε και το φαγητό μου για να μαζεύω τις ελιές μου ούτε ασφάλιση θα έχω ούτε μισθό σε αντίθεση με ότι μας αναφέρεις για τον τύπο που θα έχει και μισθό και θα μένει σε ξενοδοχιάρες και το φαγητό του τα εισιτήρια του είναι πληρωμένα δεν νομίζω να έχεις ίδια σταθμά
επίσης στο μάζεμα της ελιάς για 2 μήνες δουλειά δεν νομίζω να μου δώσουν 12.000€ που πήρε ο φίλος σου
λοιπόν για να το τελειώνουμε λέφτη μου
(1) θα είσαι ασφαλισμένος με εργόσημο… όλοι όσοι δουλεύουν αγροτικές εργασίες ασφαλίζονται με εργόσημο
(2) και φυσικά δεν θα σου πληρώσουν διαμονή και φαγητό… μπορεί να σου δώσουν κανένα δωμάτιο αν έχουν (οι περισσότεροι εξασφαλίζουν μια στέγη) και όσο για το φαγητό το πληρώνεις και στην Αθήνα οπότε γιατί να σου δώσουν ?
(3) και φυσικά δεν θα σου δώσουν για δυό μήνες 12.000 καθαρά (20.000 πήρε + ΦΠΑ 23% και έξοδα διαμονής και εισητήρια περίπου 8.000).
Γιατί αυτός έβγαλε δουλειά για την οποία η εταιρεία πήρε 50.000 ευρώ από τον πελάτη (στα πλαίσια ενός συμβολαίου 120.000 ευρώ στο οποίο δουλέψανε και άλλοι μεταξύ των οποίων και οι συνεταίροι στην επιχείρηση) και από τα οποία της μείνανε καθαρά (αν αφαιρέσεις τα έξοδα του, τα πάγια έξοδα της εταιρείας και τα έξοδα που γίνανε για να κλείσει η δουλειά) γύρω στα 10.000….
Για να πάρεις λοιπόν και εσύ τα 12.000 καθαρά (20.000 μικτά) θα πρέπει να μαζέψεις τόσες ελιες έτσι ώστε στον αγρότη που θα σε προσλάβει να του μείνει 10.000 καθαρό κέρδος από την πώληση τους… με δεδομένη την περισυνή τιμή του ελαιοκάρπου (γύρω στα 0.8-1.00 το κιλό) και αν βάλεις ότι ο αγρότης έχει και άλλα έξοδα εκτός από το μάζεμα (λιπάσματα, οργώματα, ξεχορταριάσματα, κλαδέματα, ψεκασμούς κλπ κλπ κλπ) θα πρέπει να μαζέψεις τόσες ελιές ώστε να εισπράξει γύρω στις 40.000 ευρώ δηλαδή 40-50 τόνους ελιές στο δίμηνο… αν πούμε ότι δουλεύεις 25 μέρες τον μήνα τότε θα πρέπει να μαζεύεις 1000 κιλά ελιές την μέρα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μαζεύεις και να απλώνεις πανιά, να τινάζεις, να μαζεύεις τις ελιές, να κουβαλάς στο αγροτικό, να φορτώνεις, να ξεφορτώνεις τον καρπό από 50 περίπου λιόδεντρα την μέρα…
με δεδομένο ότι κάθε ελιά για να απλωθούν τα πανιά, να τιναχτεί, να μαζευτεί ο καρπός, να μπεί στα καφάσια (ή στα τσουβάλια), να φορτωθεί στο αγροτικό ή στο τρακτέρ και να ξεφορτωθεί στις αποθήκες του αγρότη για να πάει ο έμπορος να τις πάρει θέλει τουλάχιστον μισή ώρα θα πρέπει να δουλεύεις 25 ώρες την μέρα
κατάλαβες λέφτη μου γιατί ποτέ δεν θα πάρεις τα λεφτά που πήρε αυτός ???????