Οριστικό – Είναι 100% δεδομένη η συμφωνία, τέλος στα σενάρια του default – O ESM θα πληρώσει τις υποχρεώσεις σε ΔΝΤ, ΕΚΤ
H Ελλάδα σύντομα γυρνάει σελίδα - Η μεγάλη μείωση του ρίσκου χώρας θα δώσει μεγάλη ώθηση στο χρηματιστήριο
Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός αλλά πολιτικό γεγονός συμφωνίας σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και οι οποίες εναρμονίζονται με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι επίκειται συμφωνία άμεσα ίσως και μέσα στο προσεχές σαββατοκύριακο.
Η συμφωνία είναι περίπου κλειδωμένη.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, δεν θα εκτεθεί η χώρα στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και οι τράπεζες δεν θα υποχρεωθούν σε capital controls.
Με βάση ένα νέο σχεδιασμό που αποκαλύπτει το bankingnews.gr θα συμβούν τα εξής
1)Θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ που θα περιλαμβάνει ειδικού τύπου χρηματοδότηση και εμπροσθοβαρή μέτρα.
2)Χρονικά η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ 5 με 8 Ιουνίου το αργότερο....λίγο πριν την πληρωμή της τρίτης από τις τέσσερις δόσεις στο ΔΝΤ.
3)Η ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει άμεσα και το ασφαλιστικό ορισμένες πτυχές του ειδικά τις επικουρικές.
Όχι τον Σεπτέμβριο αλλά άμεσα θα ανοίξουν και θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει τμηματοποίηση σε δύο μέρη ένα μέρος τώρα και το άλλο τον Σεπτέμβριο με την τρίτη δανειακή σύμβαση που υποχρεωτικά η Ελλάδα θα συνάψει.
4)Η συμφωνία θα έχει πολιτικό υπόβαθρο, θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση των ηγετών της Ευρώπης ώστε να υπάρξει συμφωνία.
5)Για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός έχει αποφασιστεί….να μην χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα αλλά ο ESM μετά την συμφωνία να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Δηλαδή τα 11,2 δισεκ. του ΤΧΣ που μεταφέρθηκαν στον ESM θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδος χωρίς τα λεφτά αυτά να περάσουν από την Ελλάδα.
Η συναλλαγή θα είναι μεταξύ ESM και ΔΝΤ και ESM και ΕΚΤ.
6)Το θέμα της ομαδοποίησης των 4 δόσεων προς το ΔΝΤ 5,12,16 και 19 Ιουνίου συνολικού ύψους 1,53 δισεκ. έχει εξεταστεί.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει να πληρώσει τα 304 εκατ ευρώ την πρώτη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ίσως και την δεύτερη δόση τα 343 εκατ στις 12 Ιουνίου.
Η ομαδοποίηση των 4 δόσεων ώστε να πληρωθούν στις 19 Ιουνίου όλες μαζί δεν θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός και θα έδινε την δυνατότητα στην Ελλάδα να κλειδώσει την συμφωνία, αν υπάρξουν καθυστερήσεις.
Όμως προσοχή δεν αποτελεί βασικό σενάριο η Ελλάδα θέλει να πληρώσει κανονικά και τις 4 δόσεις στο ΔΝΤ.
7)Η Γερμανία και ειδικά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble έχουν μια θέση που μπορεί να μειώνει και προσβάλει την Ελλάδα αλλά είναι μια θέση.
Η Γερμανία πιστεύει ότι αν η Ελλάδα περάσει το κρίσιμο διάστημα 5 Ιουνίου με 19 Ιουνίου που πρέπει να πληρώσει 1,53 δισεκ. και επίσης πληρωθούν οι λήξεις ομολόγων 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου ύψους συνολικά 6,7 δισεκ. στην ΕΚΤ μετά οι υποχρεώσεις είναι περιορισμένες και Ελλάδα μπορεί να φανεί ανακόλουθη και να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Γιατί ο ESM μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος…χωρίς να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα;
Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί ο ESM είναι ο πιο εύκολος και λιγότερο γραφειοκρατικός τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Η Ελλάδα έχει τις εξής επιλογές και τις εξής δυσκολίες.
1)Να λάβει τα 7,2 δισεκ. της δόσης αλλά χρειάζονται πολλές εγκρίσεις και ο χρόνος είναι περιορισμένος.
2)Η ΕΚΤ να αυξήσει τα έντοκα κατά 3 δισεκ. στα 18 δισεκ. αλλά με τα έντοκα δεν μπορούν να αποπληρωθούν ΔΝΤ και ΕΚΤ.
3)Να επιστραφούν τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων αλλά και αυτή η λύση είναι σχετικά χρονοβόρα.
4)Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση είναι ο ESM να χρησιμοποιήσει τα 11,2 δισεκ. του ΤΧΣ και με τα κεφάλαια αυτά να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Συμφωνία μεταξύ 30 Μαΐου με 1 Ιουνίου βλέπει η κυβέρνηση
Την αισιοδοξία της πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εντός του σαββατοκύριακου, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αποκαλύπτει κορυφαία κυβερνητική πηγή, τις τελευταίες ώρες καταρτίζεται προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο αφορά 20σέλιδο έγγραφο και το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 28/5, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup.
H ίδια κυβερνητική πηγή αποκαλύπτει πως στο προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται τα εξής ζητήματα:
ΦΠΑ
Τα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο περιλαμβάνει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) και το δεύτερο δύο συντελεστές.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά σε έσοδα από 400 έως 700 εκατ. ευρώ για φέτος.
Εργασιακά
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη βρεθεί η χρυσή τομή, με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν στα ευρωπαϊκά κράτη και σε εναρμόνιση με τις προτάσεις του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).
Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Ασφαλιστικό
Οι πληροφορίες πως μπαίνει τέλος στο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων επιβεβαιώνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν εισάγεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει σε αναστολή μέχρι και το 2017.
Δημοσιονομικό κενό
Η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το δημοσιονομικό κενό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αλλά μεγάλο μέρος της διαφοράς αυτής αποδίδεται στο διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.
Οι 100 δόσεις
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, φαίνεται πως υπάρχει διαφορά εκτίμησης, καθώς η ελληνική πλευρά υπολογίζει πως το μέτρο θα αποφέρει έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμοί «χαμηλώνουν» τον πήχη των προσδοκιών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες και παρά τις θετικές ενδείξεις, ανοιχτό παραμένει το θέμα της στάσης που θα τηρήσει το ΔΝΤ και ποιος θα είναι ο ρόλος του στη νέα συμφωνία.