Νέα

Πολιτικές Εξελίξεις

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pornopapos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 308K
  • Εμφανίσεις 6M
  • Ετικέτες
    bou classics
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 42 άτομα (0 μέλη και 42 επισκέπτες)

Ποιό κόμμα θα ψηφίζατε αν προκηρύσσονταν ΣΗΜΕΡΑ εκλογές (Οκτώβριος 2020)?

  • ΣΥΡΙΖΑ

    Ψήφοι: 244 14,0%
  • ΝΔ

    Ψήφοι: 464 26,5%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ψήφοι: 269 15,4%
  • ΠΟΤΑΜΙ

    Ψήφοι: 15 0,9%
  • ΚΚΕ

    Ψήφοι: 68 3,9%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    Ψήφοι: 44 2,5%
  • ΑΝΕΛ

    Ψήφοι: 6 0,3%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    Ψήφοι: 52 3,0%
  • ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Ψήφοι: 14 0,8%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Ψήφοι: 29 1,7%
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

    Ψήφοι: 82 4,7%
  • ΚΚΕ (μλ) - ΜΛ ΚΚΕ

    Ψήφοι: 16 0,9%
  • Αυτό το νέο της ΖΩΗΣ

    Ψήφοι: 35 2,0%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ που δεν υπάρχει εδώ

    Ψήφοι: 159 9,1%
  • Είμαι ακόμα ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ

    Ψήφοι: 130 7,4%
  • ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ

    Ψήφοι: 122 7,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    1.749

rouKoun13

Μέλος
Εγγρ.
19 Ιαν 2010
Μηνύματα
3.558
Κριτικές
2
Like
62
Πόντοι
16
- «Βάζουμε για λίγο στην άκρη τον ΕΝΦΙΑ για το καλό της διαπραγμάτευσης», είπε το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης
- Δυο οι συμφωνίες: Τώρα μια ενδιάμεση για να αυξηθεί η ρευστότητα και μετά διαπραγματευόμαστε σκληρά για την τελική συμφωνία
- Είπε ναι στο πλαστικό χρήμα στα νησιά - Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ
- Κατηγόρησε τους δανειστές ότι μας πιέζουν σε άτακτη υποχώρηση
Τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση με τους δανειστές αλλά και ως που φτάνουν οι κόκκινες γραμμές της "έδειξε" μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μιλάμε για δυο συμφωνίες: Μια για τώρα και η άλλη για μετά τον Ιούνιο εποχή. Εκτίμησε επίσης ότι θα έχουμε συμφωνία και ότι δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα. «Δεν περιμένουμε ότι το πρόγραμμά μας θα γίνει δεκτό από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό που θα γίνει είναι μια ενδιάμεση συμφωνία για να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε την δυνατότητα ως κυβέρνηση να διαπραγματεύτουμε πούυ σκληρά την μετά μνημόνιο εποχή».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η δέσμευσή του στην Βουλή ήταν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και όπως είπε χαρακτηριστικά αν αποφασιζόταν μείωση στις επικουρικές αυτό θα ήταν απάνθρωπο.

Ο κ.Βαρουφάκης επιτέθηκε και στα ΜΜΕ λέγοντας ότι στήνονται διαρροές και ειδήσεις όσον αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν.

Στο ερώτημα αν αν θα υπάρξει φόρος διανυκτέρευσης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί το συζητάμε. Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί το συζητάμε. Δεν ε΄χει μπει καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του Brussels Group.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση συζητάει τα πάντα χωρίς να ξεφεύγει ούτε μια σπιθαμή από τις κόκκινες γραμμές της.

Πρόσθεσε ότι όταν έρχονται και μας πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να απαντήσουμε πειστικά.

Χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι στη Μύκονο και στην Σαντορίνη πέρυσι υπήρξε αύξηση του τουρισμού αλλά η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ήταν πολύ χαμηλή.

πως γινεται στην ,μυκονο και στην σαντορινη να υπαρχει τοσο χαμηλο φπα και η εισπραξιμοτητα να ειναι τοσο χαμηλη;

Εδώ είπε ότι μια λύση που σκέφτεται είναι να γίνεται λιγότερη χρήση μετρητών και να προτιμάται το πλαστικό χρήμα.

Είπε ακόμα ότι η προσαύξηση στον φόρο διανυκτέρευσης στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία είναι κάτι που συζητάει η κυβέρνηση και ότι όλα αυτά θα φτάσουν στο κοινοβούλιο ως πακέτο που θα ξεκλειδώσει την διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βαρουφάκης επέρριψε την ευθύνη στους εταίρους και την σκληρή στάση τους τους τελευταίους τρείς μήνες για την μείωση της ρευστότητας στην αγορά και είπε χαρακτηριστικά: «Η άλλη πλευρά προσπαθεί να μας εξωθήσει σε άτακτη υποχώρηση».

Ερωτηθείς για το πως θα κλείσει η χρονιά για την οικονομία είπε:

«Έτσι όπως πάνε τα πράγματα τώρα βλέπω ανάπτυξη στο 1 -1,5% και πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι άνετα στο 1,2%».

Για τον ΕΝΦΙΑ απάντησε:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένας αποκρουστικός φόρος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι στην προτεραιότητά μας να τον αλλάξουμε».

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες και άλλα θέματα εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα μπουν σε μια σειρά προτεραιότητας και είπε: «Αυτό που προέχει είναι η κυβερνώσα αριστερα να πετύχει μια συμφωνία λύσης. Στο πλαίσιο αυτό να είστε σίγουροι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι το πρώτο μνημονιακό μέτρο που θα σταλει στο πυρ το εξώτερο».
2 παρατηρησεις.
Α)Ο τυπος δεν εχει καταλαβει τιποτα ακομα.Θελει μια ενδιαμεση συμφωνια για να πεσει χρημα,να παρουν μια ανασα και μετα θα συνεχισουν τα ιδια.Κ στο καπακι κατηγορει τους ευρωπαιους!!
Β)Ο ενφια ειναι αποκρουστικος.Απο δω και περα την ωρα της πληρωμης να κανετε ολοι μια γκριματσα αηδιας!Αλληλεγγυη στον ΣΥΡΙΖΑ!
 

Nuclear

Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2014
Μηνύματα
868
Like
2
Πόντοι
6
OXI δεν αντιπροσώπευε τον καπιταλισμό η χούντα και για τον λόγο αυτό οι επενδύσεις του κεφαλαίου κατά την διάρκεια της χούντας ήταν ελάχιστες… επί χουντας έγιναν πολλές κρατικές επενδύσεις (αμφιβόλου ποιότητος, χρησιμότητος και κόστους), οπως και πολλές επενδύσεις μικρομεσαίων που από φτωχομπινέδες γίνανε μπρούκληδες… 

Ο Τομ Πάππας δεν έκανε ΠΟΤΕ διυληστήριο στον Ασπρόπυργο… το διυληστήριο στον Ασπρόπυργο ήταν πάντα κρατικό και έγινε το 1958 … ο Τόμ Πάππας έκανε διυληστήριο στην Θεσσαλονίκη και αυτό έγινε το 1966 δηλαδή πριν την χούντα… η ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα έγινε το 1976 …

μάλλον μπερδεμένα τα έχεις στο μυαλό σου παίκτη μου… (μυαλό σου… τι μυαλό δηλαδή λέμε και καμμιά μαλακία να περνάει η ώρα)…

και το βασικό σύνθημα του Πουλτεχνείου ήταν “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” και “Κάτω η Χούντα”.. αυτό που λες δεν ακούστηκε δεν γράφτηκε δεν ειπώθηκε στο πολυτεχνείο…
Έτσι είναι. Γι' αυτό άλλωστε τα κόμματα αυτά λέγονται εθνικοσοσιαλιστικα. Παντρευουν εθνικισμό με σοσιαλισμό.
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
Έτσι είναι. Γι' αυτό άλλωστε τα κόμματα αυτά λέγονται εθνικοσοσιαλιστικα. Παντρευουν εθνικισμό με σοσιαλισμό.

είναι το alter ego των κομμουνιστών…

κατά βάθος καμμία απολύτως διαφορά

και ο πατερούλης Σήφης για ροντίνα μιλούσε και για μεγάλο πατριωτικό πόλεμο….
 

john_fystikis

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2013
Μηνύματα
7.498
Κριτικές
9
Like
140
Πόντοι
66
Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας στη Χώρα των Ονείρων – Κίνδυνος άτακτου Grexit
«Ο κ. Τσίπρας κι άλλοι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ πέταξαν την ευκαιρία της Ελλάδας, επειδή ήταν ανίκανοι να δουν πέρα από τον ορίζοντα της καταγωγής του κόμματός τους. Δεν κατάλαβαν – ή δεν θέλησαν να καταλάβουν – την διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η πραγματιστική πολιτική είναι ξεπούλημα, κατά την άποψή τους»


http://[URL unfurl="true"]www.skai.gr/files/temp//6B675E7017E2C0E76ACF016DA9B557B4.jpg[/img[/URL]]

Θετική εξέλιξη έως την Κυριακή για τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων «βλέπει» το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Οι κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες με νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επισφράγιση της συμφωνίας.

«Το κλίμα στο EuroWorking Group ήταν καλό και η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης για συμφωνία...» προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Σημειώνεται ότι την Πρωτομαγιά ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στην καθιερωμένη πορεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, υπό το φως της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group και οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, η εσωτερική πολιτική κατάσταση και θέματα σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που συνέρχεται το απόγευμα. Συνολικά, θα συζητηθεί η τακτική της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν. Επίσης, αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει άμεσα συμφωνία, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθυμούν και οι πιστωτές.

Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συμπεριλάβει και το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλά μέλη του οργάνου έχουν δηλώσει ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία ξεφεύγει από τους όρους της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η πίεση τα επόμενα 24ωρα θα είναι πολύ μεγάλη, ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, να εκφράζονται με μία φωνή και να συνεργάζονται με το συντονιστικό κέντρο και το επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς «ο επικοινωνιακός πόλεμος» θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Στόχος Αθήνας και εταίρων είναι η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας έως την Κυριακή 3 Μαΐου, ώστε αυτή να υπογραφεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, σχολιάζει την Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες επιθυμούν συμβιβασμό με τους πιστωτές, αλλά και εν μέσω προειδοποιήσεων για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει την μη καταβολή από εφέτος της 13ης σύνταξης, αλλά και την πιθανή καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Επίσης, φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ

Πηγή: [URL unfurl="true"]http://www.skai.gr/news/politics/article/280613/gioska-fiser-o-tsipras-stin-hora-ton-oneiron-kindunos-ataktou-grexit-/#ixzz3Ymwh9sSV[/URL]

:orchestra: :orchestra: :orchestra: :orchestra:
 

rouKoun13

Μέλος
Εγγρ.
19 Ιαν 2010
Μηνύματα
3.558
Κριτικές
2
Like
62
Πόντοι
16
Είμαστε αμετακίνητοι λέει τώρα το Μαξίμου σε εργασιακά, μείωση μισθών/συντάξεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αύξηση ΦΠΑ – Στις 17:00 το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο που δεν θα συζητήσει τελικά το πολυνομοσχέδιο

Με νέο non paper της η κυβέρνηση διασαφηνίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές, λίγες ώρες μετά τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου για μέτρα που αφορούν τον ΦΠΑ, την 13η σύνταξη αλλά και περικοπές σε επικουρικές.



Οπως αναφέρεται η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της και αυτό όχι «μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού». Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» αφορούν: τα εργασιακά, τη μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ.

Οπως υπογραμμίζεται «Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Brussels Group «σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Euro Working Group». Εκεί θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Το βλέμμα όλως ωστόσο στρέφεται στην απογευματινή (17:00) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο «θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες». Οπως φαίνεται και από την ημερήσια διάταξη, το πολυνομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

2. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

a. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)

b. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)

c. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

3. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

4. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
31
Like
393
Πόντοι
3.115
Στο τραπέζι ενιαίος ΦΠΑ 15%


Αν εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής στο 15% τότε θα υπάρξει μία μείωση τη τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με ΦΠΑ 23% και μία αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε όσα προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκονται στο 13%.

Ταυτόχρονα καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου το οποίο προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%.

:rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon:
 

memos@n

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Φεβ 2011
Μηνύματα
28.726
Like
22
Πόντοι
366
να τα θυμομαστε και αυτα παιδια...

10170793_830315083662927_5419873329166168429_n.jpg


Σαν σήμερα: Ηταν 30 Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.
Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!»1.
Παρόλο που δεν είχαν τελειώσει οι μάχες και τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να αμύνονται μέσα στο Βερολίνο, το γεγονός είχε ξεχωριστή σημασία.

Ηταν πια φανερό πως ο πόλεμος στην Ευρώπη από στιγμή σε στιγμή τελείωνε οριστικά. Αλλά η σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ είχε διπλή σημασία. Δε φανέρωνε μόνο το τέλος του πολέμου. Ταυτόχρονα αποκάλυπτε στα ματιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, στο παρόν, αλλά και στο μέλλον ως ιστορία, τον πραγματικό νικητή του πολέμου. Την επομένη ξημέρωνε Πρωτομαγιά. Η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης.

Εκείνη ακριβώς τη μέρα, η κόκκινη σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ, έδειχνε στο παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας πως η νίκη κατά του φασισμού ήταν πρωτίστως νίκη ενός λαού και ενός κράτους. Του σοβιετικού λαού και του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία, της Σοβιετικής Ενωσης. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες αυτό το ιστορικό γεγονός.
Η μεγάλη επίθεση

Ηταν 6 Ιανουαρίου του 1945, όταν ο Στάλιν έλαβε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ ένα αγωνιώδες τηλεγράφημα:

«Εις την Δύσιν - έγραφε ο Βρετανός πρωθυπουργός2 - διεξάγονται πολύ σκληραί μάχαι και εις κάθε στιγμήν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από την Ανωτάτην Διοίκησιν μεγάλαι αποφάσεις. Γνωρίζετε και από την προσωπικήν σας πείραν πόσον ανησυχητική είναι η κατάστασις, όταν αναγκάζεται κανείς να αμύνεται επί πολύ ευρέως μετώπου, ύστερα από προσωρινήν απώλειαν της πρωτοβουλίας. Ο στρατηγός Αϊνζεχάουερ επιθυμεί πολύ και είναι απαραίτητον να γνωρίζη εις γενικάς γραμμάς τι σκοπεύετε να πράξετε, δεδομένου ότι τούτο θα έχη βεβαίως αντίκτυπον επί όλων των ιδικών του και των ιδικών μας αποφάσεων... Θα Σας είμαι υπόχρεος αν με πληροφορήσετε κατά πόσον ημπορούμε να υπολογίζωμεν επί μεγάλης ρωσικής επιθέσεως εις το μέτωπον του Βίσλα ή εις κάθε άλλον τόπον κατά την διάρκειαν του Ιανουαρίου ή εις κάθε άλλην στιγμήν που Σεις θα δεχθήτε ενδεχομένως να ανακοινώσετε... Το ζήτημα τούτο το θεωρώ κατεπείγον».

Τι είχε άραγε συμβεί ώστε ολόκληρη η Δύση - Βρετανοί και Αμερικανοί, διά στόματος Τσόρτσιλ - να παρακαλάει για μια επίθεση του Κόκκινου Στρατού;

Λίγες μέρες πριν σταλεί αυτό το τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ προς στο Σοβιετικό ηγέτη και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατάφεραν να ξεδιπλώσουν μεγάλη αντεπίθεση στις Αρδένες, να δημιουργήσουν πανικό και να σπείρουν την αποδιοργάνωση στα νώτα των αμερικανικών στρατευμάτων και μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου να έχουν διεισδύσει στην άμυνα των συμμαχικών στρατευμάτων σε βάθος 90 περίπου χιλιομέτρων. Στις αρχές Ιανουαρίου 1945 οι γερμανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν, με μεγάλη επιτυχία, επίθεση στην Αλσατία, στην περιοχή του Στρασβούργου και απείλησαν την ίδια την πόλη που η συμμαχική διοίκηση ήταν έτοιμη να την εκκενώσει, γεγονός που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Εν τω μεταξύ η αντεπίθεση των αγγλοαμερικανικών δυνάμεων, στις 3 Ιανουαρίου, στο βόρειο πλευρό των γερμανικών μονάδων που είχαν προωθηθεί στις Αρδένες, δεν είχε την παραμικρή επιτυχία. Ετσι η κατάσταση των συμμαχικών δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο παρέμενε κρίσιμη και μια δεύτερη Δουγκέρκη ήταν προ των πυλών. Σε κείνες ακριβώς τις συνθήκες, ολόκληρη η Δύση έστρεφε τα μάτια προς την Ανατολή, αναζητώντας τη διέξοδο στα στρατεύματα της Σοβιετικής Ενωσης.

Στις 7/1/1945 ο Στάλιν έστειλε τη δική του απάντηση στο αγωνιώδες μήνυμα του Τσόρτσιλ. «...Ετοιμαζόμεθα - έγραφε ο Σοβιετικός ηγέτης3 - δι' επίθεσιν, αλλά ο καιρός τώρα δεν ευνοεί την επίθεσίν μας. Εν τούτοις το Επιτελείον της Ανωτάτης Διοικήσεως υπολογίζον την θέσιν των συμμάχων μας, απεφάσισε να τελειώση με σύντονον ρυθμόν τας προετοιμασίας και αδιαφορούν διά τον καιρόν, θα αρχίση ευρείας κλίμακος επιθετικάς επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών εις όλον το κεντρικόν μέτωπον, το βραδύτερον εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Να μην αμφιβάλλετε ότι θα πράξωμεν παν το δυνατόν, διά να συνδράμωμεν τα ένδοξα συμμαχικά μας στρατεύματα».

Η μεγάλη σοβιετική στρατιωτική επίθεση ξεκίνησε στις 12/1/1945. Την αρχή έκανε το Πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο από τις θέσεις εξόρμησης δυτικά του Σαντομίρ. Στις 14/1, το Δεύτερο Λευκορωσικό Μέτωπο ξεδίπλωσε τη δική του επίθεση από την αριστερή όχθη του Βιστούλα νότια της Βαρσοβίας. Στις 15/1 ήταν η σειρά του Τρίτου Λευκορωσικού Μετώπου να εξαπολύσει επίθεση στην Ανατολική Πρωσία. Ταυτόχρονα το Τέταρτο Ουκρανικό Μέτωπο εξαπέλυσε επίθεση στα Καρπάθια. Η επίθεση των σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν τεραστίων διαστάσεων. Κάλυπτε ένα μέτωπο 1.200 χιλιομέτρων - από τη Βαλτική ως τα Καρπάθια - με τη συμμετοχή 150 μεραρχιών. Ολόκληρος ο κόσμος είχε μείνει άφωνος. «Είναι ίσως η πιο μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής δύναμης που έχει δει ποτέ ο κόσμος» έγραφαν οι αγγλικές εφημερίδες και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι «ποτέ δεν έγινε στην πολεμική ιστορία μια τέτοια επίθεση»4.

Λίγο πριν εκδηλωθεί η σοβιετική επίθεση, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούσαν το τέλος του πολέμου στα τέλη του 1945 κι αυτό όχι άδικα. Η συνολική δύναμη της σοβιετικής πολεμικής μηχανής ήταν ακόμη άγνωστη, οι Δυτικοί γνώριζαν πως από μόνοι τους δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα και η Γερμανία παρέμενε ακόμη ισχυρή. Στα τέλη του 1944 - αρχές του 1945 ο γερμανικός στρατός, παρά τις βαριές του ήττες στο ανατολικό μέτωπο, είχε στις τάξεις του 5.400.000 άνδρες, 28.500 πυροβόλα και όλμους, 3.950 άρματα και 1.960 αεροπλάνα. Οι εφεδρείες του, που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων, αριθμούσαν 2.433.000 άνδρες, 2.700 πυροβόλα, 5.300 άρματα και άλλα επιθετικά όπλα και 3.270 αεροπλάνα5. Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν περίμενε πως η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ θα εκμηδενιζόταν μέσα σε λίγους μήνες. Κι όμως από τη στιγμή που ξεκίνησε η σοβιετική επίθεση δε χρειάστηκαν περισσότερο από 40 μέρες για να καταρρεύσουν όλα σχεδόν τα ουσιώδη στρατιωτικά εμπόδια που μπορούσε να προβάλει ο γερμανικός στρατός. Με τεράστια ορμή οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού συνέκλιναν προς το Βερολίνο, σφίγγοντας όλο και περισσότερο την τανάλια γύρω από τον κάποτε αήττητο στρατό του Χίτλερ.

Δολοπλοκίες της Δύσης και των χιτλερικών

Οταν ξεδιπλώθηκε σ' όλη της την έκταση η σοβιετική επίθεση και φάνηκε καθαρά ότι το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη ήταν ζήτημα του άμεσου χρονικού διαστήματος, η γερμανική αντίσταση στο δυτικό μέτωπο εξασθένησε απότομα, ενώ στο ανατολικό πήρε φρενώδη χαρακτηριστικά. Μάλιστα το ανώτατο στρατηγείο της Γερμανίας πήρε τη βάρβαρη απόφαση να μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της χώρας σε κρανίου τόπο. Επρεπε να καταστραφούν όλες οι βιομηχανίες, οι αποθήκες τροφίμων, οι γέφυρες, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι αυτοκινητόδρομοι, τα φράγματα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα ορυχεία, οτιδήποτε, με δυο λόγια, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στον Κόκκινο Στρατό6.

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 1945, τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα πέρασαν εύκολα τη «γραμμή Ζίγκφριντ» των γερμανικών οχυρών κι ακόμη πιο εύκολα πέρασαν το σοβαρό υδάτινο φράγμα στο Ρήνο, αφού οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν ανατίναξαν τις γέφυρές του καθώς υποχωρούσαν. Ολη αυτή η κατάσταση μύριζε άσχημα, γεγονός που δεν άργησε να αποκαλυφθεί.

Στις αρχές Μαρτίου του 1945, το γερμανικό στρατηγείο έστειλε στην Ελβετία τον στρατηγό Βολφ για να κάνει διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Η σοβιετική κυβέρνηση, που πληροφορήθηκε το γεγονός, επέμεινε να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις και εκπρόσωποι του σοβιετικού στρατηγείου, αλλά το νόμιμο αυτό δικαίωμά της απορρίφθηκε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Επρόκειτο για μια σαφέστατη παραβίαση των αρχών της αντιχιτλερικής συμμαχίας που κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί τότε όλη τη σημασία της.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν δύο εβδομάδες και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της προέλασης των αγγλοαμερικανικών δυνάμεων προς Ανατολάς με τη μεταφορά των γερμανικών δυνάμεων από το δυτικό μέτωπο στο μέτωπο με τον Κόκκινο Στρατό.
Εκ των υστέρων, κρίνοντας από τα ίδια τα γεγονότα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι διαπραγματεύσεις εκείνες κατέληξαν σε συμφωνία.
Η σοβιετική ηγεσία πάντως δεν αμφέβαλε καθόλου γι' αυτό. Μάλιστα ο Στάλιν, σε μήνυμά του προς τον Ρούσβελτ, στις 3/4/1945, ήταν απολύτως κατηγορηματικός: «Οι διαπραγματεύσεις - έγραφε7 - διεξήχθησαν και ετερματίσθησαν διά συμφωνίας με τους Γερμανούς, συμφώνως προς την οποίαν ο Γερμανός διοικητής εις το δυτικόν μέτωπον στρατάρχης Κέσσελριγκ εδέχθη να ανοίξη το μέτωπον και να αφήση να διέλθουν προς ανατολάς τα αγγλο- αμερικανικά στρατεύματα και οι Αγγλο-αμερικανοί υποσχέθηκαν αντ' αυτού να ελαφρύνουν διά τους Γερμανούς τους όρους της ανακωχής».

Η πραγματικότητα στο πεδίο των μαχών ήταν αυτή που περιγράφει ο Στάλιν στο μήνυμά του προς τον Ρούσβελτ. Από τα τέλη Μαρτίου του '45 τα γερμανικά στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο πέρασαν ουσιαστικά στο «συμβολικό» πόλεμο.
Οι λίγες δυνάμεις που έμειναν εκεί παραδίδονταν χωρίς σοβαρή αντίσταση, ενώ ο κύριος στρατιωτικός όγκος μεταφέρθηκε στο ανατολικό μέτωπο, όπου ως το τέλος έδωσε σκληρότατες μάχες με το σοβιετικό στρατό8. Παρ' όλα αυτά τίποτα δεν ήταν σε θέση να φράξει το δρόμο του Κόκκινου Στρατού προς το Βερολίνο, αν και οι χιτλερικοί προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο, χωρίς βεβαίως να το καταφέρουν, να το παραδώσουν στους Δυτικούς.

Η Μάχη του Βερολίνου

Η επιχείρηση του Βερολίνου άρχισε στις 16 Απριλίου του 1945. Σε όλη τη ζώνη πυρός, ο εχθρός χρησιμοποίησε ένα εκατομμύριο άνδρες, 10.400 πυροβόλα και όλμους, 1.500 άρματα και αυτοκινούμενα βαρέα όπλα και 3.300 αεροπλάνα9. Το συγκρότημα του Βερολίνου αυτό καθ' αυτό αριθμούσε 200 περίπου χιλιάδες άνδρες, 3.000 κανόνια και όλμους, 250 άρματα μάχης και βαριά πολλαπλά ρουκετοβόλα10. Χωρίς αμφιβολία η πόλη είχε μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα οχυρωμένη περιοχή. Τα στρατεύματα της πόλης τα διοικούσε ο ίδιος ο Χίτλερ, αν και διοικητής τους είχε οριστεί ο στρατηγός πυροβολικού Βάιντλινγκ.

Από την πρώτη ημέρα της επίθεσης ο Κόκκινος στρατός διέσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας του εχθρού κι άρχισε η μάχη για τη δεύτερη αμυντική γραμμή. Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της επίθεσης στα στρατεύματα του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου προχώρησαν 30 χιλιόμετρα σε έκταση μετώπου 70 χιλιόμετρα.
Τα στρατεύματα του 1ου Ουκρανικού Μετώπου, που άρχισαν ταυτόχρονα την επίθεση, διέσπασαν τις εχθρικές γραμμές στις τρεις πρώτες ημέρες και προχώρησαν σε μια μεγάλη κυκλωτική κίνηση κατά των γερμανικών δυνάμεων νοτιότερα του Βερολίνου. Τα σχέδια του γερμανικού στρατηγείου να διατηρήσει την αμυντική γραμμή στους ποταμούς Οντερ και Νάισε, ώσπου να φτάσουν στο Βερολίνο τα αμερικανικά στρατεύματα απέτυχαν παταγωδώς.

Εν τω μεταξύ μέσα στο Βερολίνο γίνονταν σκληρότατες οδομαχίες. Από τις 26 Απριλίου άρχισε ο κατακερματισμός της πόλης σε τμήματα. Στις 28 του μηνός το συγκρότημα του Βερολίνου κόπηκε σε τρία απομονωμένα τμήματα και η γερμανική διοίκηση έχασε την ικανότητα να διευθύνει τα στρατεύματά της. Δύο ημέρες μετά τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν με έφοδο το Ράιχσταγκ και έστησαν στο θόλο του την Κόκκινη Σημαία της Νίκης. Την 1η Μαΐου του 1945 ανακοινώθηκε πως ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Στις 2 Μαΐου και ώρα 3 το μεσημέρι, τα γερμανικά στρατεύματα σταμάτησαν κάθε αντίσταση. Το Βερολίνο είχε πέσει.

Λίγες ημέρες αργότερα ο πόλεμος στην Ευρώπη θα τελείωνε οριστικά και ο Στάλιν θα προέβαινε σε μια σύντομη ανακεφαλαίωσή του.

«Πριν από τρία χρόνια - έλεγε ο Σοβιετικός ηγέτης στο διάγγελμά του στις 9 Μαΐου 1945 - ο Χίτλερ δήλωσε δημόσια πως μέσα στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται και ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης και η απόσπαση από αυτή του Καυκάσου, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, των Βαλτικών και άλλων περιοχών. Δήλωσε ξεκάθαρα: "Θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί". Αυτό ήταν πριν τρία χρόνια. Δεν ήταν όμως τυχερό να πραγματοποιηθούν οι παράφρονες ιδέες του Χίτλερ. Η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημά τους οι χιτλερικοί.
Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν. Η Σοβιετική Ενωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία».
 

centrino

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
6.210
Like
658
Πόντοι
146
να τα θυμομαστε και αυτα παιδια...

... Όπως και τα 2 εκατομμύρια βιασμούς, τις αναρίθμητες ληστείες και δολοφονίες που έγιναν με την ανοχή (αν όχι την υποκίνηση) του ίδιου του Σταλιν μετά την πτώση του Βερολίνου από τους "συντρόφους" ...
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.739
Πόντοι
1.306

σκεφτηκες ποτε οτι που υπαρχεις μολυνεις τον πλανητη;
 

centrino

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
6.210
Like
658
Πόντοι
146
Χε! Χε!

Τα συριζόνια ιδρώνουν ...

Ή νέα μέτρα και πιθανότητα διάσωσης της χώρας μέχρι τον Ιούνη Ή αδυναμία πληρωμής μισθών δημοσίου και συντάξεων εντός 10 ημέρου ...

Η στιγμή της πολιτικής ενηλικίωσης του μικρού Άλεξ πλησιάζει ...
 

memos@n

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Φεβ 2011
Μηνύματα
28.726
Like
22
Πόντοι
366
Χε! Χε!

Τα συριζόνια ιδρώνουν ...

Ή νέα μέτρα και πιθανότητα διάσωσης της χώρας μέχρι τον Ιούνη Ή αδυναμία πληρωμής μισθών δημοσίου και συντάξεων εντός 10 ημέρου ...

Η στιγμή της πολιτικής ενηλικίωσης του μικρού Άλεξ πλησιάζει ...
ναι ναι, οπως και οι εγκριτοι FT δημοσιευσαν οτι το προβλημα που υπηρξε σε 4 υποκαταστηματα της Εθνικης προχθες, εγινε επειδη δεν υπηρχαν λεφτα στη χωρα  :jerking: :jerking: :jerking:  ξεχασαν βεβαια να  μας πουν πως λυθηκε η απουσια  χρηματος, εσπασε τον κουμπαρα του ο βαρουφακης, υπεγραφη μνημονιο, τα λεφτα τα φερανε οι νεφελιμ με κοσμοσφαιρες ή πλήρωστ τους φορους του ο τραμουντανας και γεμισαν τα δημοσια ταμεια  :jerking: :jerking: :jerking:  συνεχιστε να ακουτε την παραπληροφοριση των εγκριτων....
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom