Ανθρακες ο θησαυρος.
«Θα κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» - Λέει «όχι» σε κούρεμα και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης.
Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αρκετά καλά, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς «κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών».
Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ένας συμβιβασμός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει μια άτακτη υποχώρηση.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Bloomberg και ερωτηθείς σχετικά με το εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, απάντησε πως: «είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «we are ready to compromise, but not to be compromised».
Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον και επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία για την Ελλάδα, πρέπει να είναι θετική όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Όμως, στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα η οποία -όπως είπε- χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πλαισιωθούν από ένα δημοσιονομικό σχέδιο μακράς πνοής , το οποίο θα στοχεύει σε τρεις άξονες: Στη διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων -με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- και στον εξορθολογισμό του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ελληνική πλευρά δεν χρειάζεται «κούρεμα», αλλά ούτε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης του δημοσίου χρέους με το ΑΕΠ, μέσω ρήτρας ανάπτυξης καθώς, όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο, «όσο περισσότερο μεγαλώνει η οικονομία, τόσα περισσότερα οικονομικά οφέλη θα έχουν οι πιστωτές μας».
Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5%, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τον χαρακτήρισε «εξαιρετικά εφικτό», δεδομένης της φοροεισπρακτικής υπέρβασης που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά και των υψηλών εσόδων που αναμένονται από το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού.
Όσον αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας πρέπει να συμφωνηθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει λύση εκτός Ευρώπης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.