Διαφαίνεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ που θα επισφραγιστεί στο Eurogroup 16/2 - Έρχεται το καμουφλαρισμένο μνημόνιο
Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη
(upd12) Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup και μαζί οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας.
Βαρύ κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Eυρωπαίους προεξοφλεί ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, καθώς στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι όποιες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν εντός των ορίων της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα.
Ωστόσο, περιθώριο συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών διαβλέπει ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν
Ειδικότερα, υπό το πέπλο της ανωνυμίας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει πως το βέλτιστο σενάριο περιλαμβάνει την επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης έως το τέλος του σημερινού Eurogroup.
Παράλληλα, καθιστά σαφές πως εφόσον επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, τότε θα έχουν «μπει» οι βάσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ πριν την έναρξη του Eurogroup
Την ελληνική πρόταση για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένει σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρός του, J. Dijsselbloem.
Ωστόσο όπως κατέστησε σαφές ο Ολλανδός αξιωματούχος, δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα κατά το σημερινό Eurogroup.
Το Eurogroup θα ακούσει σήμερα το ελληνικό σχέδιο, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Δεν αναμένουμε αποτελέσματα από τις σημερινές συζητήσεις, διευκρίνισε ωστόσο.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Όπως τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του Εurogroup, θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ωστόσο ότι η λύση αυτή είναι πιθανό να επιτευχθεί αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η συμφωνία είναι συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να εγκριθούν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Λακωνικά προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέφυγε να πραγματοποιήσει δηλώσεις, παρά τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε.
Εξαίρεση συνέστησε αποστροφή δημοσιογράφου σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας έναντι της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Το ελληνικό πρόγραμμα ή θα ολοκληρωθεί σωστά, ή δεν θα υπάρξει πρόγραμμα, είναι το νέο τελεσίγραφο που στέλνει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σήμερα στο Eurogroup δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά μόνο συζήτηση, εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εποπτεύεται από την τρόικα, ακόμη κι αν δεν έχει πια την ονομασία τρόικα, όπως όλα δείχνουν, παραδέχθηκε επίσης ο Schaeuble.
Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Ήταν μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, εξήγησε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον Γ. Βαρουφάκη.
Η Lagarde επαίνεσε τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους "ικανούς και έξυπνους".
Πρέπει να τους ακούσουμε, πρόσθεσε, για να ξεκαθαρίσει πως "ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί τους.
Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρόνο", σημείωσε η Lagarde.
Η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, αποσαφήνισε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici.
Προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος αξιωμάτουχος υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς η θέση της ανήκει στο ευρώ.
Παράλληλα, τασσόμενος υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, διαμήνυσε πως μία «καλή συμφωνία» πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα εδραστούν στην τρέχουσα συμφωνία.
Υπέρ της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος τάχθηκε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, M. Noonan.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ιρλανδός υπουργός τάχθηκε υπέρ της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, χαρακτηρίζοντας την ως τη «βέλτιστη επιλογή».
Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, εξήγησε πως το πρόγραμμα – γέφυρα δεν αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.
Με σκληρή γραμμή προσήλθε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, αφήνοντας «ανοιχτό» ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο Pierre Gramegna υπογράμμισε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», αποφεύγοντας να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε πως «το Eurogroup πρώτα θα εξετάσει τις προτάσεις της Ελλάδας και μετά θα αποφασίσει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας , M. Sapin τόνισε ότι υπάρχουν δύο αρχές: «Πρώτον, πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος. Δεύτερον, πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί που μας δεσμεύουν όλους».
Να μπει φρένο στις προκλήσεις, από την πλευρά της Ελλάδας, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις από την Ελλάδα, διεμήνυσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα.
Αναμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup, τόνισε επίσης, για να καταστήσει σαφές ότι τα περιθώρια για ελιγμούς στο ελληνικό ζήτημα είναι περιορισμένα.
"Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού της ελληνικής διάσωσης", προσθέτει, σε αρκετά υψηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο εάν η τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, σημείωσε επίσης.
Απίθανη θεώρησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Rimantas Sadzius.
Προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ο Λιθουανός υπουργός υπογράμμισε πως «είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».
«Δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι Έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος» συμπλήρωσε.
«Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα» κατέληξε ο Rimantas Sadzius.
Βερολίνο: Αδύνατη η συμφωνία στο σημερινό Eurogroup
Τεχνικά αδύνατη θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό, κρίσιμο Euogroup.
Eιδικότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου επισημαίνει πως αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα.
Όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, σημειώνει εν συνεχεία.
Παράλληλα, καθιστά σαφές πως «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο.
«Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας» συμπληρώνει.
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα - γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».
Πυρετός ζυμώσεων: Συνάντηση Βαρουφάκη, Δραγασάκη με Dijsselbloem, Lagarde, Weiser, στο περιθώριο του Eurogroup
Κορυφώνονται οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, οι κατ' ιδίαν συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εταίρους της Ελλάδας είναι συνεχείς.
Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει τις προτάσεις της στους εκπροσώπους των δανειστών, με στόχο την εξεύρεση λύσης για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, του Euro Working Group, Τ. Weiser και του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Νωρίτερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα παραστεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. προκειμένου να ενημερώσει τους 28 ηγέτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδος ενώ η συνέντευξη Tύπου θα πραγματοποιηθεί μετά τις 21:00.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα αύριο 12 Φεβρουαρίου έχει προγραματιστεί Σύνοδος Κορυφής.
Στις 16 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα 172 δισεκ. της διάσωσης.
Τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί πληρωμή 1,4 δισεκ από την Ελλάδα στο ΔΝΤ
Στις 14 Ιουλίου του 2015 λήγουν 11,5 δισεκ. ευρώ ομόλογα.
Οι επιλογές
- Νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ώστε να συνάψει μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)
- Να εκδοθούν νέα έντοκα γραμμάτια.
Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο διάσωσης η ΕΚΤ επέβαλε ένα ανώτατο όριο 15 δισεκ σε έντοκα ενώ οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση μόνο τα 3,5 δισεκ.
Η ελληνική πρόταση ήταν να αυξηθούν οι εκδόσεις εντόκων από τα 15 στα 25 δισεκ. αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
- Η ανταλλαγής χρέους με βάση την ελληνική πρόταση θα αντικατασταθούν τα δάνεια του EFSF με νέα ομόλογα που θα φέρουν αναπτυξιακή ρήτρα καθώς και perpetual bond ομόλογα χωρίς λήξη ουσιαστικά για τα ομόλογα και δάνεια της ΕΚΤ, ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια για να καταστεί βιώσιμο το χρέος
- Να επεκταθεί το bailout την λύση αυτή την προωθεί η Γερμανία, αλλά απορρίφθηκε από την Ελλάδα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αντίθεση στη λιτότητα που επιβάλλεται από την ΕΕ και είναι απίθανο να υποστηρίξει αυτή την επιλογή
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το
:
Προθεσμία δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση, πριν ξεκινήσει να χτυπά η σειρήνα με τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για να κλείσει την εξάμηνη συμφωνία - γέφυρα με τους εταίρους και να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ).
Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ της EKT για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χορήγησης Έκτατης Ρευστότητα θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.
«Πυξίδα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα αποτελέσει η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Γιάννη Βαρουφάκη να καλείται να περάσει μέσα από δύσκολες Συμπληγάδες.
Ο ίδιος πάντως, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής είναι «προετοιμασμένος για την ρήξη» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την… πανούργα τακτική που φιλοδοξεί να ακολουθήσει στις καθοριστικές για την πορεία της χώρας διαβουλεύσεις με τους εταίρους.
«Χωρίς μπλόφες - χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας» δήλωσε ο νέος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος ενώ στην ερώτηση για το ποσοστό του Μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση η απάντηση ήταν «0%!»
Ως εκ τούτου κανείς δεν περιμένει να… ξημερώσει συμφωνία σήμερα για την Αθήνα, πλην των χρηματαγορών που είδαν με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση.
Αυτή χωρίζετε σε τέσσερις άξονες και προβλέπει:
1. Πρόγραμμα - γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και ακολούθως νέο Συμβόλαιο από 1ης Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διατηρήσει τον ενισχυμένο εποπτικό του ρόλο. Με την εξάμηνη συμφωνία η κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στη ρευστότητα που είχε περιοριστεί αισθητά μετά την δυναμική απόφασης της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή του πολύτιμου αυτού οξυγόνου.
Το πρόγραμμα - γέφυρα θα είναι μία νέα συνταγή που θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου και το υπόλοιπο 30%, που η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό κομμάτι» θα αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον Φορολογικό Κώδικα και της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Την συγκεκριμένη πρόταση θα υποστηρίξει στο Eurogroup o επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, που χθες το βράδυ είχε δείπνο κεκλεισμένων των θυρών με Γιάννη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
Μάλιστα, ο Ανχελ Γκουρία φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης υπό την ονομασία «Τailor Μade» για την Ελλάδα ρίχνοντας στον Καιάδα το περιβόητο «Τoolkit».
2. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ει δυνατόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης.
Έτσι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3% του ΑΕΠ φέτος, χαμηλώνει το ανώτερο στο 1,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να κλείνει για το 2014 ( για την ακρίβεια στο 1,49% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι για φέτος εξοικονομούνται 3 δις. ευρώ για κοινωνική πολιτική.
3. Ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps).
Η πρόταση να ανταλλαγούν τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 6,67 δις. ευρώ με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν την απορρίπτουν.
Εφόσον συμβεί αυτό η Αθήνα παίρνει «ανάσες» και οι μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες με το νέο Πρόγραμμα στήριξης της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου.
4. Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Με αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση κατά 8 δις. ευρώ του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που σήμερα κυμαίνεται στα 14,7 δισ. ευρώ, την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και ένα μέρος από περί τα 5,3 δις. ευρώ από την τελευταία δόση ευρώ.