To κκε ηταν παντα φιλοπολεμο ποτε δεν σκεφτοταν την καταληψη εξουσιας με δημοκρατικα μεσα.Ακομα και τον εμφυλιο τον ξεκινησαν μονοι τους χωρις υποστηριξη απο τον Σταλιν.
Στελχεος του ΚΚΕ-αν θυμαται το ονομα ας βοηθησει ο βολταιρος-κατηγορουσε το ΚΚΙ επειδη δεν πηρε τα οπλα για να καταλαβει την εξουσια.
Αυτό το συγκεκριμένο που λες δεν το ξέρω.
Αλλά παραθέτω το παρακάτω άρθρο όπου αναφέρεται ότι ο Ζαχαριάδης πήγε στο Στρασβούργο το 1945 για σύσκεψη των ΓΓ των ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων και τους ανακοίνωσε την πρόθεση του να προχωρήσει σε ένοπλο αγώνα. Όλοι ήταν εναντίον - ακόμη και ο Σοβιετικός Σουσλώφ - με μόνη εξαίρεση των ΚΚ της Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας.
Βέβαια ο Ζαχαριάδης έκανε το δικό του, σάμπως ήταν και η πρώτη παρανοϊκή απόφαση του.
Πριν 70 χρόνια. Το ειρηνικό 1946
Γενικά πάντως δεν υπήρχαν πολλές επαφές του Ελληνικού ΚΚ με τα ΚΚ της Ιταλίας και της Γαλλίας και πριν από τον πόλεμο και μεταπολεμικά. Ήταν άλλες οι εποχές αλλά και άλλη η φύση του κομμουνιστικού κινήματος τότε που υπήρχε τυφλή προσήλωση στην Μόσχα.
Το πράγμα άρχισε να αλλάζει με την διάσπαση του 68 όπου άρχισαν επαφές με την Ιταλία, τον καιρό της χούντας και μετά με τον Ιταλικό Ευρωκομμουνισμό. Το γαλλικό ΚΚ του Μαρσαί ήταν τελικά πιο κοντά στο ορθόδοξο ΚΚΕ.
Από εκεί και πέρα είναι μεγάλη κουβέντα ο ρόλος των Σοβιετικών στον εμφύλιο. Μία ιστορία που αρχίζει από τους Σοβιετικούς ακολούθους στο βουνό, την συμφωνία του Λιβάνου (και την απόλυτη σιωπή του Στάλιν), την συμφωνία της Γιάλτας, τον ψυχρό πόλεμο, τον Τίτο.
Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι σε όλα τα Δεκεμβριανά υπήρχαν Ρώσοι δημοσιογράφοι στην Μεγάλη Βρετανία και στην Πράβδα δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στο τι γίνονταν στην Αθήνα για ένα μήνα.