Η αλήθεια για το PSI και τα ασφαλιστικά ταμεία
Το μεγαλύτερο ψέμα της δεκαετίας είναι ότι «το PSI τσάκισε τα αποθεματικά των Ταμείων». Ένα ψέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση το έκανε σημαία της εκστρατείας λάσπης κατά της ίδιας της χώρας.
Τι πραγματικά ισχύει
Τα Ταμεία είναι φορείς του δημόσιου τομέα, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.
Το Δημόσιο όταν εκδίδει ομόλογα και τα ομόλογα τα αγοράζουν τα Ταμεία, στην πραγματικότητα συμψηφίζει με τον εαυτό του. Δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση εκδίδει ένα ομόλογο και το αγοράζει το Ταμείο που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση. Ως δημόσιο χρέος κάθε χώρας υπολογίζεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Άρα σ’ επίπεδο γενικής κυβέρνησης η οφειλή του Δημοσίου προς τα Ταμεία από ομόλογα μηδενίζεται. Στην πραγματικότητα λοιπόν, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης επρόκειτο για μια εγγραφή λογιστική, συμψηφιστική, μεταξύ κράτους και Ταμείων.
Τα Ταμεία έπρεπε να μπουν στο PSI για λόγους διεθνούς νομιμότητας και ασφάλειας της χώρας.
Πρώτον, γιατί δε θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο PSI τα Αυστριακά, τα Καναδέζικα ή τα Γερμανικά ασφαλιστικά Ταμεία και να μη εντάξουμε τα ελληνικά. Θα παραβιάζαμε τη ρήτρα του λεγόμενου pari passu και θα υπονομεύαμε τη νομιμότητα του PSI δηλαδή του κουρέματος κατά 53,5 % σε ονομαστική αξία όλου του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατείχε διεθνώς ο ιδιωτικός τομέας. ( Με την ευρεία νομική έννοια του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι ξένες κεντρικές τράπεζες, όπως η κινέζικη, θεωρήθηκαν ιδιωτικός τομέας. Ο δημόσιος ή μάλλον «επίσημος» τομέας ορίσθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο επίπεδο των θεσμικών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ που είναι πάντα προνομιακός πιστωτής).
Δεύτερον, γιατί για να εφαρμοστεί το PSI και να κουρέψουμε το χρέος μας, έπρεπε να εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης ( CACs) που μέχρι το τέλος του 2011 δεν προβλεπόντουσαν στο ελληνικό δίκαιο ενώ προβλέπονται στο αγγλικό και αλλά ολοκληρωμένα σε ζητήματα ομολόγων δίκαια. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης εισήχθησαν αναδρομικά το 2011 για να καταστεί δυνατό το κούρεμα. Έπρεπε συνεπώς να διεξαχθούν ψηφιακά Γενικές Συνελεύσεις των κομιστών, των πιστωτών δηλαδή, ανά ομόλογο. Και άρα έπρεπε να μετάσχουν και οι ελληνικοί φορείς, ώστε να διαμορφωθεί, με την ελεύθερη βούληση τους, απαρτία και πλειοψηφία στις Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων κάθε ομολόγου.
Δεν κερδίζαμε τίποτα σ’ επίπεδο χρέους. Κερδίζαμε νομικά και διαδικαστικά σε ασφάλεια δικαίου για τη χώρα. Άρα και για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους.
Αν χρεοκοπούσε και κατέρρεε η Ελλάδα, θα υπήρχαν ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις; Αν χρεοκοπούσε και δήλωνε στάση πληρωμών η Ελλάδα, ποιος θα εξοφλούσε τα ομόλογα που κατείχαν τα Ταμεία; Κανείς. Τα ομόλογα θα είχαν γίνει χαρτιά χωρίς αξία. Αν χρεοκοπούσε η χώρα ποιος θα πλήρωνε τα ετήσια τοκομερίδια στα Ταμεία; Κανείς. Το κυριότερο: αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα, ποιο κράτος θα έδινε στα Ταμεία ετήσια επιχορήγηση 17 δις για καταβολή συντάξεων ;
Έχασαν τα Ταμεία; Δεν έχασαν απολύτως τίποτα.
Τα Ταμεία είχαν ομόλογα περίπου 22 δις. Τα περισσότερα είχαν ενταχθεί στο κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Με το που εντάχθηκαν στο PSI, κουρεύτηκαν περίπου τα 14 δις. Τι θα πει «κουρεύτηκαν»; Τα πήρε λογιστικά το κράτος. Δεν τα πήραν οι ξένοι, δεν πληρώσαμε κανέναν. Τα πήρε λογιστικά από τα Ταμεία το κράτος το οποίο έχει την ευθύνη των Ταμείων και εγγυάται την καταβολή των συντάξεων.
Δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να πει το κράτος ότι ψηφίζω και νομοθετώ ένα πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής των χρημάτων αυτών αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία. Η ετήσια επιχορήγηση του κράτους στα Ταμεία το 2012, όταν έγινε δηλαδή το PSI ήταν 17 δις.
Δηλαδή το κράτος έδινε κάθε χρόνο στα Ταμεία, 17 δις, και τους πήρε - υποτίθεται - το 2012 14 δις, για τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει ένα πρόγραμμα -με την ανάκαμψη της οικονομίας- σταδιακής επιστροφής. Την περίοδο 2012-2015 η συνολική επιχορήγηση, όπως θα δούμε, έφτασε τα 68 δις ευρώ!
Αλλά χρειάζεται αυτό; Όταν κουρεύτηκαν τα 14 δις , τι απόδοση είχαν ετήσια τα Ταμεία από τα ομόλογά τους; Μη βλέπετε πόσα είχαν στο χαρτοφυλάκιο, αλλά κάθε χρόνο πόσα κέρδιζαν από τα αυτά τα 22 δις; Ας πούμε περιόδου 700 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσα χρήματα πήραν στο χέρι με το κούρεμα; Πόσα λεφτά πήραν και μάλιστα με την εγγύηση του EFSF; 4,5 δις. Έπεσε ρευστό στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία 4,5 δις.
Ψεύδεται ο κ. Πρωθυπουργός- σύνοψη
Είναι πραγματικά δυσάρεστο να ακούς να ψεύδεται συνεχώς ,ακόμη και ενώπιον της Βουλής ο κ. Τσίπρας για το psi και τα Ταμεία . Συνοψίζουμε :
O κ. Τσίπρας μιλάει διαρκώς για απώλεια δήθεν 25 δις από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ γνωρίζει ότι με το PSI, για λόγους αμιγώς νομικούς και λογιστικούς, όπως είδαμε 14 δις ευρώ (και όχι 25 δις ευρώ ) μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση στην κεντρική κυβέρνηση για να είναι νομικά ασφαλές το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν αλλοδαπά ταμεία.
Ενώ γνωρίζει ότι τα 14 αυτά δις έχουν περιέλθει στο δημόσιο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσει να τα επιστρέφει στα Ταμεία στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πολιτικής.
Ενώ γνωρίζει ότι μόνο το 2012 το κράτος επιχορήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία με 17 δις και συνολικά την περίοδο 2012-15 με περίπου 68 δις ευρώ (17 επί 4).
Ενώ γνωρίζει ότι το 2012, λόγω psi, τα ταμεία έλαβαν σε ρευστό 4,5 δις, δηλαδή ποσό ισοδύναμο με αποδόσεις έξι ετών (περίπου 700 εκ. ετησίως) του χαρτοφυλακίου των 14 δις που μεταφέρθηκαν στο δημόσιο το οποίο είναι ο βασικός χρηματοδότης και εγγυητής των ταμείων.
Ενώ γνωρίζει ότι το ΙΚΑ (που αντιστοιχεί σε παραπάνω από το μισό του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος) με το ρευστό που έλαβε αγόρασε σε χαμηλή τιμή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αποκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του όχι απλώς στο 100 % αλλά αυξάνοντας το στο 130 %, ενώ άλλα ταμεία αρνήθηκαν να κάνουν το ίδιο βλάπτοντας τους ασφαλισμένους τους.
Οι ευθύνες των διοικήσεων των ταμείων
Οι Διοικήσεις όμως των Ταμείων έχουν ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσουν.
Τους είχαμε πει τότε, «δώστε ένα μέρος από τα 4,5 δις ρευστού που παίρνετε και αγοράστε ελληνικά ομόλογα νέας έκδοσης που είναι στην αγορά και τα οποία πωλούνται στο 15%, δηλαδή με 15 ευρώ παίρνεις 100 ευρώ ομόλογο. Σε 3 μήνες θα έχετε ξανακάνει το χαρτοφυλάκιό σας 22 δις». Μας άκουσε το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ταμείο. Το μεγαλύτερο Ταμείο μας άκουσε λοιπόν και το έκανε αυτό και απεκατέστησε τα ομόλογά του όχι στο 100%, στο 130%.
Ποιοι δε μας άκουσαν; Οι κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που έκαναν αντιπολίτευση και έβλαψαν τα Ταμεία τους. Γιατί θα μπορούσαν τώρα να έχουν αποκαταστήσει τα χαρτοφυλάκια. Αλλά ούτως ή άλλως τα λεφτά αυτά τα έχει πάρει το Δημόσιο και τα έχει. Ποιος εγγυάται τη βιωσιμότητα των Ταμείων; Αν το 2012 καταρρέαμε και δεν πετύχαινε το PSI και έκλεινε η χώρα, έβαζε λουκέτο, θα υπήρχαν Ταμεία;
Τα λεφτά αυτά υπάρχουν στο κράτος και το κράτος έχει ωφεληθεί και η οικονομία έχει ωφεληθεί.
Αυτά που μάζεψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τώρα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Πανεπιστήμια, τα Ταμεία, μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δοθούν πίσω εάν δεν έρθει το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συκοφάντηση και απάτη εις βάρος της κοινής γνώμης από την υπόθεση των Ταμείων και του PSI.
Το PSI που έχει προσφέρει στη χώρα κούρεμα και παράλληλα αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή συνολική μείωση του χρέους που σε καθαρή παρούσα αξία, ειναι ίση με το 100 % του σημερινού ΑΕΠ, δηλαδή 180 δισεκατομμύρια ευρώ κούρεμα, είναι το κακό, το οποίο έβλαψε τα Ταμεία. Και αυτοί που μαζεύουν τ’ αποθεματικά είναι οι μάγκες και οι ωραίοι.Λοιπόν, μπορούν να εγγυηθούν αυτά που εγγυηθήκαμε εμείς στα Ταμεία; Να βγουν και να τα εγγυηθούν.