Νέα

Ποιό βιβλίο προτείνετε / μόλις ολοκληρώσατε;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα ais8hsh
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 297K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
22 Ιαν 2025
Like
458
Πόντοι
21
Όταν ήμουν νέος και αποστρεφόμουν οτιδήποτε παραδοσιακό, μου φαίνονταν αυτά τα έργα σαν νερομπογιές παιδιού που βουτούσε τα χρώματα.
Τώρα που μεγάλωσα και αγάπησα την παράδοση θεωρώ αυτά τα έργα είναι εθνικός θησαυρός με διεθνή καταξίωση

η αξία του θεόφιλου είναι μεγάλη. αν και από σκόρπια διαβάσματα μαθαίνω πως μπορεί να θεωρείται σύγχρονος του καιρού του -και μάλιστα διεθνώς όπως λες - αλλά σίγουρα όχι παραδοσιακός. νομίζω ότι δεν είναι επουσιώδης η διαφορά, όταν ο τσαρούχης τον χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων μεταϊμπρεσιονιστή.

---

τρία βιβλία αυτοβοήθειας που μπορεί να φαίνονται στην πρώτη ματιά πως ανήκουν στο είδος της αυτοβοήθειας, όχι όμως και στο υποείδος της άρπα-κόλλα θετικότητας που πλημμυρίζει την αγορά.

η μέθοδος που ακολουθείται βασίζεται στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, πράγμα που σημαίνει το εξής: τα συναισθήματά μας πάνε πακέτο με ορισμένες σκέψεις, ανάλογα την περίσταση (ορισμένα συναισθήματα με ορισμένες σκέψεις) ' αυτά κουμπώνουν σε μοτίβα στάσης / συμπεριφοράς, που ενισχύουν και ανακυκλώνουν το σχήμα.

δε διατηρώ καμία σχέση με την ψυχολογία καθ'οιονδήποτε τρόπο' ένας ευκαιριακός αναγνώστης είμαι ,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανείς την επιστημονική προσέγγιση και πραγμάτευση κάθε θέματος, όπως έχει μελετηθεί, ερευνηθεί και εφαρμοστεί στο πεδίο για δεκαετίες.

αν και έχω διαβάσει μόλις το πρώτο κεφάλαιο του ενός απ τα τρία (!), αρκεί για να πω ότι ούτε μια φράση δεν πάει στράφι. όποιοι /ες έχουν ζητήματα άγχους, πανικού και κατάθλιψης, θα βρουν ένα σίγουρο βοήθημα.

Ξεπερνώντας το άγχος
Ξεπερνώντας την κατάθλιψη
Ξεπερνώντας τον πανικό

έχουν κυκλοφορήσει και παλιότερα από τις εκδόσεις ελληνικά γράμματα, εξαντλημένα όπως και αυτά του πεδίου. αν τα πετύχετε σε κανένα απόκεντρο βιβλιοπωλείο, ρίξτε μια ματιά.

nostradamosg

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Μαΐ 2022
Κριτικές
1
Like
2.694
Πόντοι
456
Ρε παιδια για πειτε κανα καλο βιβλιο για τη χουντα;
Απο βιβλια και συγγραφεις δεν εχω ιδεα.

BisexualWannabe

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Αυγ 2023
Like
4.352
Πόντοι
456
Ρε παιδια για πειτε κανα καλο βιβλιο για τη χουντα;
Απο βιβλια και συγγραφεις δεν εχω ιδεα.
Βρες του Παπαχελά για την επταετία 1967-1974 και νομίζω υπάρχει η βιογραφία του Παπαδόπουλου (δεν το έχω διαβάσει αυτό)

John 100

Μέγας
Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
33
Like
8.740
Πόντοι
4.696
για όσους ασχολούνται σοβαρά με την πολιτική...
εξαιρετικά δυσκολοδιάβαστο, πολύ πυκνά και περιεκτικά γραμμένο, θέλει προσοχή.
δεν είναι για παραλία

Εγγρ.
22 Ιαν 2025
Like
458
Πόντοι
21
στέργειν γὰρ αἱ πάθαι
(μετ. γιατί τα πάθη μου με δίδαξαν να στέργω)
οιδίπους επί κολωνώ στ.7, σοφοκλής

λεξικό :
Το ρ. στέργω, με αρχική σημ. «περιβάλλω κάτι με αγάπη, αισθάνομαι για κάποιον στοργή» (κατά ένα μέρος συνώνυμο με το αγαπώ) χρησιμοποιήθηκε κατ' επέκταση και με τη σημ. «είμαι ευχαριστημένος με κάτι, αρκούμαι σε κάτι, συγκατατίθεμαι, συναινώ». Το ρ. στέργω, τέλος, σπάνια χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ερωτική έλξη, σαρκικό πόθο, όπως το ρ. ἐρῶ].

ο ήρωας έπρεπε να είναι αληθοφανής και πιστευτός, να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, να τον χαρακτηρίζει το όμοιον –έτσι όριζε ο κανόνας της εποχής, οπότε ο αρχαίος θεατής λογικά θα έστεργε εξίσου (για) τον ήρωα και τα πάθη του, δλδ έτσι θα ήταν οι άνθρωποι τότε

για τον φοβερό κι ελεεινό οιδίποδα δεν έχουν παρέλθει τα πάθη : συνεχίζουν να τον μαστίζουν αλλά αυτός δεν αντιμάχεται εσωτερικά τον κόσμο : τα ίδια τα πάθη τον έχουν μάθει να στέργει

αυτό το λύγισμα της ανθρώπινης "περηφάνιας" και σιγουριάς, για την οίησή της να ορίσει και να κυριαρχήσει την ανθρώπινη μοίρα, αποβαίνει όχι απλώς κοινό, αλλά οικουμενικό. γιατί ο ήρωας, μέσω του στέργειν κι απέναντι στη μοίρα , δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε φυλή, ούτε φύλο, ούτε χρώμα, ούτε γλώσσα, ούτε θρησκεία, ούτε τίποτα. από το είδος ανεβαίνει στο γένος.

πόσο μεγάλη και έντονη είναι η αντίθεση -σχεδόν απόλυτη - με τα σημερινά ήθη : τα πάθη μόνο στο να στέργουμε δε μας οδηγούν' ίσα ίσα γίνεται το παν για να ξεριζωθεί αυτή η πάγκοινη ομοιότητα, όπως την όριζε ο φιλόσοφος.

οι λόγοι για το ξεθεμέλιωμα σχεδόν άπειροι ' το ζώο μόλις ένα.

John 100

Μέγας
Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
33
Like
8.740
Πόντοι
4.696

Stories

Νέο!