Η Γαλλία επαναλαμβάνει τα περσινά, όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι όποια χώρα ταράξει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία θα της επιτεθεί.
Στα ίδια πλαίσια, ο Μακρόν είχε πει ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, λόγω της ανοχής της συμπεριφοράς των τουρκόγυφτων πολιτικών.
[size=20pt]«Απαράδεκτη» ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη καταγγέλλει η Γαλλία[/size]
Το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο σήμερα για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει» ανέφερε το Ελιζέ.
Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο, εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει» προσθέτει η γαλλική προεδρία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή την εβδομάδα «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου» κάνει γνωστό το Ελιζέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τη βοηθήσει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στην επιθεώρηση ενός ύποπτου πλοίου.
Η Τουρκία υποστηρίζει στη Λιβύη την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σαράτζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Χάρη στην υποστήριξή της, η ΚΕΣ επέφερε ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, φέρεται επίσης να έχει υποστηρίξει τον στρατηγό Χάφταρ.