Διαγραμμένο μέλος 184505
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 6 Οκτ 2018
- Like
- 6.655
- Πόντοι
- 1.106
Η παράθεση που σου είπα και όλο το άρθρο εδώ. Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι πως ο συνομιλητής Στρατηγός είναι Αμερικανός.Ευτυχώς δεν έχουν την ίδια άποψη οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές.
Πρόσφατα συνομιλούσα με ξένο Στρατηγό ε.α. καλό γνώστη των θεμάτων της Α.Μ., για το θέμα της συνομολόγησης συμμαχιών. Και οι δύο συμφωνήσαμε πως οι πρώτες συμμαχίες που πρέπει να επιδιώκει μια χώρα είναι με γειτονικά της κράτη κυρίως όταν έχουν κοινή απειλή. Οι γείτονες είναι οι πρώτοι που μπορούν να προστρέξουν προς βοήθεια όταν χρειαστεί. Συμμαχώντας με γείτονες κερδίσαμε δύο βαλκανικούς πολέμους το 1912-3.
Ακολούθως, αρχίσαμε να μιλούμε για πιθανές στρατιωτικές συμμαχίες Ισραήλ-Ελλάδος/Κύπρου (The Greeks στην γλώσσα του) ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Αφού αναφέρθηκα στην επί μακρόν στενή φιλία Ισραήλ-Τουρκίας και τον ρόλο της Αμερικής στην ανάπτυξη αυτής της φιλίας ρώτησα τον συνομιλητή μου κατά πόσο εμείς οι Έλληνες θα μπορούσαμε να στηριχθούμε στο Ισραήλ σαν σύμμαχο σε μια κρίση με την Τουρκία.
Μου απάντησε πως για να υπάρχει μια αξιόπιστη συμμαχία με το Ισραήλ θα πρέπει και οι δύο πλευρές να πιστεύουν: α.) στην ωφελιμότητα της συμμαχίας και β.) πως σε μια σύρραξη η κάθε πλευρά θα δώσει το άπαν των δυνάμεων της. «Μπορεί όμως το Ισραήλ» συνέχισε, «να σας έχει εμπιστοσύνη την στιγμή που για χρόνια παραμελείτε την άμυνα σας και στην Κύπρο ξοδεύετε τους φόρους της άμυνας για να συντηρείτε πλουσιοπάροχα μια υπεράριθμη κρατική υπηρεσία;»
Πρόσθεσε, ακολούθως, πως η Ελλάδα τρέχει, καταϊδρωμένη, για να εξοπλιστεί τώρα που η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών. «Τι κάνατε τόσο καιρό;» με ρώτησε. Οι Εβραίοι της διασποράς κάθε χρόνο δωρίζουν για την άμυνα του Ισραήλ $1 δις και το Ισραήλ ξοδεύει σταθερά 5% του ΑΕΠ για άμυνα. Όταν κινδύνευσε στο πόλεμο του 1973 αμέσως αύξησε τους εξοπλισμούς του φθάνοντας στο εξωφρενικό 30.46% του ΑΕΠ (1975) χωρίς να ακουστεί τσιμουδιά από τον λαό.
Και συνέχισε, «εσείς πόσα παίρνετε, σαν προσφορά για την άμυνα σας, από τους Ελληνοαμερικάνους και άλλους Έλληνες της διασποράς; Τελικά ποίοι θα βάλουν τα όπλα, τα χρήματα, την τεχνολογία και την οργάνωση, εσείς ή οι Ισραηλινοί»; Παρόλο που ανέμενα όσα μου είχε πει ο συνομιλητής μου εντούτοις ξαφνιάστηκα από όσα άκουσα.