Νέα

Πέθανε ο Πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ

• Μέλος που άνοιξε το νήμα fideboras
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 5
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

fideboras

Μέλος
Εγγρ.
5 Φεβ 2006
Κριτικές
9
Like
212
Πόντοι
36
Στον "μπασκετικό παράδεισο" ο Φαίδων ΜατθαίουΈνας σπουδαίος του ελληνικού μπάσκετ, ο «Πατριάρχης» Φαίδων Ματθαίου έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 87 ετών. Πλήρης ημερών, έζησε για να δει πως οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι. Με μια ζωή γεμάτη από προσφορά και διακρίσεις στο ελληνικό μπάσκετ, μένει στην ιστορία ως ένας από τα φωτεινότερα κεφάλαια του αθλήματος. Γεννήθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, κι ευτύχησε να συμμετάσχει δυο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1948 στο Λονδίνο με την ομάδα κωπηλασίας και το 1952 με την ομάδα μπάσκετ.

Ως παίκτης κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια (Ευρωμπάσκετ 1949 και Μεσογειακούς 1955), καθώς και τρία πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό. Αγωνιζόμενος με τον Άρη έκανε όνομα στην μπασκετική Ευρώπη, μετά από τουρνουά στο Βιαρέτζιο το 1955, ενώ έχει φορέσει ακόμη τη φανέλα του Πανιωνίου, του Σπόρτιγκ και της Ίνις Βαρέζε. Με την Εθνική αγωνίστηκε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της, το 1949 κόντρα στην Ολλανδία στο πλαίσιο του Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου, ενώ ως προπονητής πέρασε από τον πάγκο της Εθνικής ανδρών και γυναικών, μεταξύ άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει για πάμπολλες ιστορίες, όπως και για τον τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών, το 1984, όταν εμφάνισε του παίκτες του ΠΑΟΚ κουρεμένους κι αφού πρώτα τους είχε δείξει το «Αποστολή στη Νικαράγουα» για να νικήσουν τον Άρη...

Τίτλοι

Ως παίκτης

1 Χάλκινο μετάλλιο Ευρωμπάσκετ (1949)

1 Χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς (1955)

3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1950, 1951, 1954 (ΠΑΟ)

2 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης : 1948, 1949 (Άρης)

1 Πρωτάθλημα Κέντρου : 1950, (ΠΑΟ)

Ως προπονητής

1 Κύπελλο Ελλάδος: 1984 (ΠΑΟΚ)

3 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης γυναικών: 1947, 1948, 1949 (Άρης)

Η κηδεία του Φαίδωνα Ματθαίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ:

40DDD

Μέλος
Εγγρ.
29 Μαΐ 2011
Like
17
Πόντοι
16
RIP

Απ' τις κορυφαίες στιγμές στον τελικό με τον Άρη που μπήκαν όλοι κουρεμένοι, τους ψιλο-κομπλάρανε και πήρανε το κύπελλο.

OP
OP
fideboras

fideboras

Μέλος
Εγγρ.
5 Φεβ 2006
Κριτικές
9
Like
212
Πόντοι
36
Στα 30 μου μεγάλωσα με Γκάλη και Γιαννάκη, όμως από παλαιότερους μιας και έπαιζα μπάσκετ για πολλά χρόνια, έχω ακούσει από ανθρώπους του χώρου να τον έχουν ως ίνδαλμα, τον άνθρωπο που απογείωσε το μπάσκετ. Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να τιμούνται από το κράτος

n.smirni76

Πορνορεπόρτερ
Εγγρ.
29 Αυγ 2010
Κριτικές
1.275
Like
241.705
Πόντοι
46.232
Στα 30 μου μεγάλωσα με Γκάλη και Γιαννάκη, όμως από παλαιότερους μιας και έπαιζα μπάσκετ για πολλά χρόνια, έχω ακούσει από ανθρώπους του χώρου να τον έχουν ως ίνδαλμα, τον άνθρωπο που απογείωσε το μπάσκετ. Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να τιμούνται από το κράτος
για να δουμε...αυτον θα τον τιμησει....η θα μεινει στα λογια οπως εχει κανει με πολλους του παρελθοντος.....

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
ένας πραγματικά πατριάρχης και γνώστης του μπάσκετ
R.I.P.

gp1969s3

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουν 2011
Like
0
Πόντοι
0
Οικογενειακος φιλος και τον γνωριζα παρα πολυ καλα.
Εξαιρετος ανθρωπος και καλος οικογενειαρχης.
Θα μου λείψει πολύ, ταλαιπωρηθηκε τωρα στο τελος, ξεκουραστηκε.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom