Νομίζω ότι η παραπάνω είδηση συνοψίζει χαρακτηριστικά τον σοβαρότερο λόγο για τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αντιπαθείς στην Ελλάδα:
Ο χρηματισμός.
...........
Περιέργως πάντως δεν έχω πετύχει στο site ούτε ένα δημόσιο υπάλληλο να γράφει οπουδήποτε.
Όχι φίλε, κάνεις κάποια λαθάκια.
Αν τους πάρεις και τους εξετάσεις έναν-έναν, προσωπικά, δεν είναι αντιπαθείς.
Είμαι σίγουρος ότι κι εσύ γνωρίζεις ΔΥ, όπως γνωρίζω κι εγώ. Και παρέα κάνουμε που και που. Κανείς δεν είναι "αντιπαθής". Σαν άτομο. Ακόμα και μπάτσοι (που γνωρίζω).
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτοί όλοι είναι (η τελευταία απογραφή) 620,000 περίπου (χωρίς δημοτικούς (των δήμων) και ΔΕΚΟ), άρα όλοι μαζί είναι κοντά στο μύριο.
ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ είναι υπερβολικός.
Το 10% του πληθυσμού (ή το 20% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού) να είναι μισθοδοτούμενο από το δημόσιο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Αυτό το γεγονός τους κάνει αντιπαθείς ΣΥΝΟΛΙΚΑ, σαν τάξη. Όχι σαν άτομα, ατομικά.
Και το γνωρίζουν, και γι' αυτό σε μέρη που μπορούν να αποκρύψουν την επαγγελματική τους ιδιότητα (όπως εδώ), δεν την αποκαλύπτουν.
Γι' αυτό δεν έχεις πετύχει κανέναν που να σου πει π.χ. εδώ μέσα: "Δουλέυω στο Δήμο Σπάτων". Ντρέπεται.
Η κοινωνία όμως, φίλε, είναι οντότητα που εξετάζεται συνολικά. Όχι ατομικά. Εξετάζεις νούμερα και αποτελέσματα αν θέλεις να χαράξεις πολιτική, όχι συναισθήματα.
Αν πάρεις τον καθένα τους και τον εξετάσεις, για κανέναν δεν θα πεις ότι "Πρέπει να χάσει τη δουλειά του, να μείνει χωρίς εισόδημα και να έχει πρόβλημα". Δεν είσαι (και δεν είμαι) κακός άνθρωπος, και για κανέναν δεν θα το έλεγα αυτό.
Όμως, οι 1.000.000 ΔΥ πρέπει να γίνουν ΤΟ ΠΟΛΥ 500.000. Αυτό λέει η λογική, ο ορθολογισμός, η κατάσταση που έχει έρθει η χώρα, και το έργο που αποδίδουν αυτοί οι 1 εκ. αμοιβόμενοι άνθρωποι.
Άρα ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μερικοί απ' αυτούς θα χάσουν (και πρέπει να χάσουν) τη δουλειά τους.
Όπως την έχασε και ο καθένας από τους 1,3 εκ ανέργους του ιδιωτικού τομέα που υπάρχουν σήμερα.
Δυστυχώς, δεν γίνεται αλλιώς.
Πως θα γίνει η επιλογή?
Το καλύτερο θα ήταν να γίνει με τα ίδια κριτήρια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα: Ο πιο τεμπέλης φεύγει πρώτος.
Δυστυχώς δεν γίνεται έτσι. Στον ιδιωτικό τομέα ο προϊστάμενος ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να απολύσει τον κοπρίτη υπάλληλο του, στο δημόσιο, όχι. (Το έχω κάνει σαν προϊστάμενος του ιδιωτικού, και ξέρω πως είναι. Καθόλου ευχάριστο - για ΜΕΝΑ εννοώ. Αλλά το έκανα).
(Άσε που δεν αποκλείεται ο δημόσιος προϊστάμενος να είναι κι αυτός κοπρίτης).
Επομένως θα πρέπει να βρεθεί άλλη "κρισάρα" που να κάνει την επιλογή.
Το πλαστό πτυχίο που χτησιμοποιήθηκε για το διορισμό είναι μια καλή μέθοδος διαχωρισμού.
Είμαι υπέρ. Ας αρχίσουμε απ' αυτό.