Νέα

Περί δημοσίων υπαλλήλων

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα mabillon
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 5K
  • Εμφανίσεις 148K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

να καταργηθει η μονιμοτητα στο δημοσιο?τι λετε?

  • τωρα αμεσωσ!οθστ να απολιονται οι αχρηστοι τεμπελιδεσ!

    Ψήφοι: 215 74,9%
  • οχι ποτε!να ριζωσοθν

    Ψήφοι: 72 25,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    287

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Ψάξτε το ρε παιδιά το κείμενο. Εύκολα μπορείτε να το βρείτε...


Και τυπώστε το και διαβάζετέ το κάθε μέρα σα πρωινή προσευχή...
 

arcans82

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.318
Like
20
Πόντοι
16
Ψάξτε το ρε παιδιά το κείμενο. Εύκολα μπορείτε να το βρείτε...


Και τυπώστε το και διαβάζετέ το κάθε μέρα σα πρωινή προσευχή...
αυτο το κειμενο πρεπει να γινει αφισα και να την κολλησουν εξω απο ολα τα δημοσια κτηρια.
επισης καθε κυριακη να διαβαζετε σε ολες τις εκκλησιες αντι για κυριγμα.
 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Aν θυμάμαι καλά ο Μελετόπουλος, υπήρξε πρόεδρος των "Δημοκρατικών"

 

palermo

Μέγας
Εγγρ.
18 Φεβ 2006
Μηνύματα
11.883
Κριτικές
140
Like
426
Πόντοι
3.595
αυτο το κειμενο πρεπει να γινει αφισα και να την κολλησουν εξω απο ολα τα δημοσια κτηρια.
επισης καθε κυριακη να διαβαζετε σε ολες τις εκκλησιες αντι για κυριγμα.

ούτε 3 λεπτά δεν θα το αφήσουν τα φασιστοειδή....

ΤΕΡΑΣΤΙΑ φράση του Παπαδόπουλου

"οι έλληνες μπορούν να πιστεύουν όπου θέλουν,όχι όμως στον κομμουνισμό"!!!!!
 

arcans82

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.318
Like
20
Πόντοι
16
ούτε 3 λεπτά δεν θα το αφήσουν τα φασιστοειδή....

ΤΕΡΑΣΤΙΑ φράση του Παπαδόπουλου

"οι έλληνες μπορούν να πιστεύουν όπου θέλουν,όχι όμως στον κομμουνισμό"!!!!!
αμα θελουν να δουλευουν ολη μερα για 400ευρω το μηνα ας το σκιζουν.
καποτε σε αυτη την μπουρδελοχωρα πρεπει να ακουστει η αληθεια και να βαλουμε μυαλο ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
Το τελευταίο σοβιετικό μοντέλο στην Ευρώπη

Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δομή της  πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας και συνολικά του κράτους της Μεταπολίτευσης παρουσιάζει τεράστιες ομοιότητες με το σοβιετικό μοντέλο, και μάλιστα αυτό της ύστερης περιόδου του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Ποιά είναι τα στοιχεία σοβιετικού χαρακτήρα του κράτους της Μεταπολίτευσης;

1.Ο πρωτοφανής αριθμός δημοσίων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η πρόσφατη απογραφή κατέγραψε 768.000 υπαλλήλους της γενικής διακυβέρνησης και άγνωστον ακόμα αριθμό υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (προφανώς η μη καταγραφή τους έχει σημασία).Συνολικά ο αριθμός, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, πρέπει να υπερβαίνει το 1.000.000.Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας(περίπου 5.ΟΟΟ.ΟΟΟ),αναλογία τεράστια σε σχέση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το εύρος αυτό δεν εξυπηρετεί απολύτως καμμία λειτουργική ανάγκη και στην ουσία αποτελεί έναν σοβιετικού τύπου κρατικό τομέα. Σ’αυτόν κυριαρχεί ο ανθρωπολογικός τύπος του αυταρχικού έναντι του πολίτη, προστατευόμενου από κάποιον κομματικό μηχανισμό, ανεύθυνου, αντιπαραγωγικού, αναποτελεσματικού και εν πολλοίς διεφθαρμένου, αλλά και μη λογοδοτούντος και μη  απολύσιμου δημοσίου υπαλλήλου. Η κυριαρχία της γραφειοκρατίας επισημάνθηκε από όλους τους αναλυτές του σοβιετικού φαινομένου ως κύριο συστατικό του, που τελικώς κατίσχυσε των σοβιέτ, του «κόκκινου στρατού» και των άλλων μηχανισμών της πρωτογενούς σοβιετικής εξουσίας. Στην Ελλάδα,ο τεράστιος κρατικός τομέας ναι μεν προέκυψε από την πελατειακή και λαϊκιστική δομή των κομμάτων της Μεταπολίτευσης, αλλά δεν συνάντησε κάποια σοβαρή πολιτική ή ιδεολογική αντίσταση, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Και πάντως το αποτέλεσμα ήταν μία δομή προσεγγίζουσα το σοβιετικό μοντέλο κράτους.
2.Η ύπαρξη σοβιετικού τύπου νομενκλατούρας, δηλαδή στρατιάς προνομιούχων κομματικών στελεχών(στις ΔΕΚΟ, αλλά και άλλων διεσπαρμένων σε όλον τον δημόσιο τομέα),με μισθούς διπλάσιους ή τριπλάσιους από αυτούς των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και πολλαπλάσιων αυτών του ιδιωτικού τομέα (βλ. ακριβή μεγέθη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10-12-2010). Η μισθολογική συντριβή του ιδιωτικού τομέα μπροστά στις μυθώδεις αμοιβές της νομενκλατούρας αποτελεί στοιχείο σοβιετικής αντίληψης και δομής.
3.Ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός, που δεν αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των εργαζομένων, και διευθύνεται από κρατικοδίαιτα κομματικά στελέχη, τα οποία ελέγχονται πλήρως από τους κομματικούς μηχανισμούς και μετά από πολυετή πορεία κομματικής αφοσίωσης αμείβονται με βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα. Δεν υπάρχει καμμία ουσιώδης διαφορά από το σοβιετικό συνδικαλιστικό σύστημα, ελεγχόμενο από το κράτος και το κόμμα.
4.Η ολιγαρχική δομή διακυβέρνησης και η ύπαρξη στην πραγματικότητα ενός ενιαίου κομματικού οργανισμού, με αυτοαναφορικότητα, ελεγχόμενη κλειστή αναπαραγωγή με νεποτιστικά και ευνοιοκρατικά κριτήρια,υψηλό βαθμό διαφθοράς και ταυτόχρονα διοικητική αναποτελεσματικότητα. Η ύπαρξη διαφορετικών κομμάτων και οι ρητορικού επιπέδου διαφωνίες μεταξύ τους στην Μεταπολίτευση δημιουργούν επίφαση δημοκρατικού ανταγωνισμού και πολιτικού πλουραλισμού, ενώ στην πραγματικότητα τα στελέχη των κομμάτων αυτών συνεργάζονται στενά σε πελατειακό και επαγγελματικό επίπεδο (π.χ. ψηφίζουν πάντοτε από κοινού τις μισθολογικές τους αυξήσεις και όλα τα προνόμιά τους, καθώς και την ποινική τους ασυλία). Επίσης μοιράζονται τις ίδιες ακριβώς πελατειακές και διαχειριστικές πρακτικές, και ακολουθούν κοινά ήθη στην σχέση τους με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αλλά και τα μικρά κόμματα παίζουν ρόλο απολύτως παραπληρωματικό στον δικομματικό άξονα εξουσίας, συμμετέχουν στα προνόμια και λειτουργούν ως άλλοθι. Υπάρχει δε και «καταμερισμός εργασίας», π.χ. μικρά κόμματα που λειτουργούν ως ψηφοδόχοι των δυσαρεστημένων από τα κόμματα εξουσίας, άλλα που επωμίζονται τον ιδεολογικό έλεγχο των πανεπιστημίων ή των αντιεξουσιαστικών-αναρχικών ομάδων κλπ. Αυτή η δομή δεν διαφέρει παρά μόνον επιφανειακά από το σοβιετικό πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε ενσωματώσει σε μία μονολιθική δομή εξουσίας όλες τις τάσεις και τις αντίθετές τους.
Την διαφύλαξη του μονοπωλίου της εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος το κράτος της Μεταπολίτευσης εμπιστεύθηκε σε εκλογικούς νόμους και εκλογικούς μηχανισμούς που αλλοιώνουν την λαϊκή προτίμηση και αποκλείουν κάθε περίπτωση ανάδειξης αντισυστημικών πολιτικών κινήσεων και προσωπικοτήτων.
5.Η απουσία διαχωρισμού των εξουσιών, κεντρικό χαρακτηριστικό του σοβιετικού συστήματος και βασική διαφορά του από τα δυτικά κράτη. Το κομματικό σύστημα επηρεάζει όλους τους επίσημους θεσμούς, την δικαιοσύνη μέσω του διορισμού της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, την βουλή μέσω της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και τους ανεπίσημους, όπως τα ΜΜΕ, ιδίως τα πιο ευπαθή, τα οποία επηρεάζει με κρατικές διαφημίσεις ή με άλλους αθέμιτους τρόπους.
6.Τα πανεπιστήμια της Μεταπολίτευσης δεν είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί, όπως στην Ευρώπη, αλλά  προέκταση του πολιτικού συστήματος. Στελεχώνονται με κομματικά στελέχη, αποκλείουν πρόσωπα μη ελεγχόμενα, αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και αποτελούν φυτώρια κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών και γραφειοκρατών κακής ποιότητας, διαμορφώνοντας το ανάλογο ιδεολογικό και ηθικό κλίμα. Σε όλα αυτά δεν υπάρχει απολύτως καμμία διαφορά με το σοβιετικό μοντέλο  ανώτατης εκπαίδευσης. Υπάρχει όμως μία βασική διαφορά: ότι στα κομμουνιστικά πανεπιστήμια το «άσυλο», η βία και οι εμπρησμοί, οι ξυλοδαρμοί καθηγητών, η σταθερά επαναλαμβανόμενη καταστροφή της υποδομής, η πλήρης απουσία ιεραρχίας, ήταν αδιανόητα. Υπήρχε πειθαρχία και σκληρή μελέτη. Η αναπαραγωγή της σοβιετικής κυρίαρχης ιδεολογίας γινόταν στα πλαίσια κάποιας τυπικής τουλάχιστον ευρυθμίας και στοιχειώδους ακαδημαϊκής σοβαρότητας. Αυτή η ουσιώδης διαφορά οφείλεται στον πειθαρχημένο χαρακτήρα του ρωσσικού λαού και στον σεβασμό που επιδεικνύει προς την επιστήμη.
7.Η ποινικοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας αποτελεί κοινό σημείο του σοβιετικού με το ελληνικό μεταπολιτευτικό μοντέλο. Με την λεπτή διαφορά ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί απλώς αντικείμενο ιδεολογικής απέχθειας (ενάντια στα αφεντικά, τον ιμπεριαλισμό και τα εγχώρια όργανά του, τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό κλπ.).Αλλά συνοδεύεται και από χλεύη έναντι των κορόϊδων που εργάζονται σκληρά και προκόβουν στον ανταγωνιστικό κόσμο της ελεύθερης αγοράς, ενώ θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν και να σιτίζονται σε κάποιο κρατικό πρυτανείο καλλιεργώντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις(και βεβαίως με τις απαιτούμενες αντιπαροχές και δεσμεύσεις υποτέλειας). Αλλά και ο συρρικνωμένος και προβληματικός ιδιωτικός τομέας της Ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης-ομηρείας από το κράτος, μέσω των μηχανισμών  της γραφειοκρατίας-διαφθοράς, των κρατικών προμηθειών, της μη πληρωμής των κρατικών προμηθευτών κλπ. Στην ουσία η ιδιωτική οικονομία περνάει από το κράτος-πολιτικό σύστημα-κομματικό σύστημα-κομματικό συνδικαλισμό.
8.Η ιδεολογική κυριαρχία του μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού, σε διάφορες παραλλαγές, που λειτούργησε σε όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης ως πραγματική επίσημη ιδεολογία. Όχι μόνον η πληθώρα μαρξιστικών ή μαρξιστογενών κομμάτων, γκρουπούσκουλων και παρεών αναπαρήγαγε μία μαρξιστική vulgata, αλλά και τα λεγόμενα αστικοφιλελεύθερα κόμματα διακατέχονταν από τον τρόμο των ίδιων τους των θέσεων και  λειτουργούσαν σε ιδεολογικό επίπεδο απολογητικά έναντι της μαρξιστικής ρητορικής.
9.Τα γκουλάγκ συνιστούν ασφαλώς μία σοβαρή διαφορά ανάμεσα στο κράτος της Μεταπολίτευσης και την Σοβιετική Ένωση. Χωρίς να υπάρχουν κυριολεκτικά τα γκουλάγκ, οι εξουσιαστές της Μεταπολίτευσης εφηύραν έναν άλλον τρόπο εξουδετέρωσης των αντισυστημικών στοιχείων (διανοουμένων, πολιτικών, επιστημόνων, ηθικών στοιχείων κλπ.): αυτό που ο Χριστιανισμός αποκαλεί, με άλλη έννοια βέβαια, εγκόσμια εξορία. Οι αντιφρονούντες της Μεταπολίτευσης μπορούσαν να εκφράζονται ελεύθερα, να γράφουν ελεύθερα, να οργανώνονται ελεύθερα. Αλλά η δραστηριότητά τους περιβαλλόταν από μία υγιειονομική ζώνη σιωπής, με ολοκληρωτικό αποκλεισμό τους από τα συστημικά (κρατικά και διαπλεκόμενα ιδιωτικά) ΜΜΕ, τα κρατικά πανεπιστήμια, τον δημόσιο βίο γενικώτερα, ώστε η φωνή τους να εκπέμπεται σε κενό. Ταυτόχρονα,οι αντιφρονούντες λοιδωρούνταν ως γραφικοί, αντικοινωνικοί,μη συνεργάσιμοι, ακραίοι, εθνικιστές, ουτοπιστές κλπ. (βλ. το πρόσφατο βιβλίο μου ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2010). Έτσι το κράτος της Μεταπολίτευσης απέφυγε την θυματοποίηση και ηρωοποίηση των θυμάτων των γκουλάγκ της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και την μομφή του ολοκληρωτισμού.
10. Υπάρχουν πολλές αιτίες της χρεωκοπίας του κράτους της Μεταπολίτευσης. Η αποτυχία εγκαθίδρυσης σύγχρονου κράτους και κοινωνίας ευρωπαϊκού τύπου έχει σχέση ασφαλώς με τα κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας, που εγκλώβισε τον Ελληνισμό σε μία δομή ασιατικού δεσποτισμού και την απέκοψε από την Αναγέννηση(η οποία είχε ήδη αρχίσει να συντελείται στο Ύστερο Βυζάντιο),τον Διαφωτισμό και την Βιομηχανική Επανάσταση. Επίσης σχετίζεται με το πελατειακό σύστημα, τις δομές υπανάπτυξης και την νοσηρή και εν πολλοίς εκούσια(διότι ήταν πιο εύκολο άλλοι να μας τρέφουν και να μας προστατεύουν από το να αναλάβουμε τις ευθύνες μας….) εξάρτηση του νεοελληνικού κράτους από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Όπως επίσης σχετίζεται με τις αποτυχία των μεταπολεμικών κυβερνήσεων να εκσυγχρονίσουν την χώρα. Υπάρχει όμως και μία πιο πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ερμηνεία, συμπληρωματική των προηγουμένων: η ιδεολογική επίδραση του μαρξισμού σε μεγάλο μέρος της ιθύνουσας τάξης.
Ήδη από την εποχή του στρατάρχη Παπάγου και της καραμανλικής ΕΡΕ, οι σημαντικώτεροι εκ των ιδεολογικών καθοδηγητών της μεταπολεμικής Δεξιάς προέρχονταν από το ΚΚΕ ή άλλα ακροαριστερά-τροτσκιστικά γκρουπούσκουλα του Μεσοπολέμου (Σάββας Κωνσταντόπουλος, Γεώργιος Γεωργαλάς, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου κλπ.). Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών χρησιμοποίησε επίσης πρώην κομμουνιστές σε υπουργικά αξιώματα.


Κατά την Μεταπολίτευση, όπως έχει αποδείξει ο Χρήστος Πασαλάρης σε σχετική μελέτη του («Oι βαρώνοι των MEDIA- χθεσινοί και σημερινοί», εκδόσεις Λιβάνη) ,οι σημαντικώτεροι εκδότες είχαν υπάρξει στην νεότητά τους μέλη του ΕΑΜ ή του ΚΚΕ. Η γενιά του Πολυτεχνείου, το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός, ο κόσμος των media, το πανεπιστημιακό κατεστημένο της Μεταπολίτευσης συγκροτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από πρόσωπα που είχαν υπάρξει μέλη του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσωτερικού ή άλλων αριστερών οργανώσεων. Η κοινωνικοποίησή τους και η πολιτικοποίησή τους εξελίχθηκε στο πλαίσιο της νεανικής τους στράτευσης σε οργανώσεις που υμνούσαν τον Λένιν, τον Στάλιν, την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον Φιντέλ Κάστρο κλπ. Ακόμη και αυτοί που εξελίχθηκαν στους πιό διεφθαρμένους και αυταρχικούς εξουσιαστές της Μεταπολίτευσης, που μετεστράφησαν στην πράξη σε ταγούς του ληστρικού, ολιγαρχικού ψευδοκαπιταλισμού  τριτοκοσμοικού τύπου, διατηρούσαν την ιδεολογική επίφαση του μαρξισμού, για να εξαπατούν τις μάζες και ίσως και τον εαυτό τους.
Κορυφαίο σημείο αυτής της ιδεολογικής κυριαρχίας του μαρξισμού υπήρξε η δικαίωση της κομμουνιστικής ανταρσίας της περιόδου 1944-1949.Τα ξερονήσια, η εξορία, οι φυλακές, το αντάρτικο κατέστησαν τίτλος τιμής. Η απόπειρα δηλαδή να επιβληθεί στην Ελλάδα διά της βίας, από μία οπλισμένη μειοψηφία ελεγχόμενη από την Σοβιετική Ένωση, κομμουνιστική δικτατορία, υμνήθηκε, οι ηγέτες της ανταρσίας   αγιοποιήθηκαν, δημιουργήθηκε μαρτυρολόγιο θυμάτων της αστικής καταστολής, συγγράφηκαν αγιογραφικές βιογραφίες και επιστημονικοφανείς μελέτες, και φυσικά εξοβελίσθηκε κάθε αντίθετη φωνή ως αντιδραστική, φασιστική κλπ. Οι μη μαρξιστές λειτουργούσαν απολογητικά και αμυντικά έναντι του μαρξισμού. Η ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς έφθασε στο σημείο ώστε ο Κώστας Καραμανλής να υποχρεωθεί το 2004 να επισκεφθεί και να προσκυνήσει την Μακρόνησο ώστε να κερδίσει τις εκλογές χωρίς ιδεολογικές εντάσεις και επικίνδυνες αντιπαραθέσεις.

Η δικαίωση της ένοπλης κομμουνιστικής ανταρσίας και η εξύμνηση της προσπάθειας να καταλυθεί το αστικό κράτος και να καταστεί η Ελλάδα κομμουνιστική δικτατορία όπως η Βουλγαρία ή η Αλβανία, είναι φυσικό να αντιφάσκει, να υπονομεύει, να ακυρώνει ιδεολογικά και ηθικά, κάθε προσπάθεια συγκρότησης ευρωπαϊκού τύπου κράτους στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Δικαίωση των ηττημένων κομμουνιστών σημαίνει δικαίωση του σοβιετικού μοντέλου το οποίο αυτοί επεδίωκαν να επιβάλουν στην χώρα μας. Ή εν πάση περιπτώσει σημαίνει απέχθεια προς την εξέλιξη της χώρας σε σύγχρονη αστική δημοκρατία δυτικού τύπου.
Αυτή η ιδεολογική υπονόμευση διεπλάκη με οθωμανικές επιβιώσεις, πελατειακές δομές, τριτοκοσμικές κληρονομικές ολιγαρχίες και βαθύτατη ιδιοτέλεια και διαφθορά και παρήγαγε το χρεωκοπημένο κρατικιστικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, όπου στόχος όλων ήταν ο διορισμός στο πρυτανείο του Δημοσίου ή ακόμα χειρότερα η διαπλοκή με το δημόσιο, στην τελευταία του εκδοχή μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων, με εξαπάτηση της  «αφελούς» Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι η Ελλάδα παρήγαγε τα αρνητικά του καπιταλισμού ληστρικού τύπου (διαπλοκή, διαφθορά, υπερκαταναλωτισμός, χρηματιστηριακός τζόγος κλπ.), χωρίς τα θετικά του καπιταλισμού δυτικού τύπου (υψηλό βιοτικό επίπεδο υποστηριζόμενο από αντίστοιχα υψηλή παραγωγικότητα, λειτουργικό κράτος, υγιής υπέρ του καταναλωτή ανταγωνισμός, καινοτομία, έρευνα).
Επίσης παρήγαγε τα αρνητικά του σοβιετικού μοντέλου, όπως τα προαναφέραμε, χωρίς όμως και τα όποια θετικά (ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αποτελεσματική διπλωματία).


Το σοβιετικό μοντέλο αποδείχθηκε ότι όχι μόνον είχε ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά αλλά και δεν ήταν οικονομικά  βιώσιμο, διότι η κρατικοποιημένη οικονομία ήταν ανίκανη να καλύψει τις ανάγκες του σοβιετικού πληθυσμού (αυτό ίσχυσε σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες όπου επεβλήθη ο κομμουνισμός). Απουσίαζε η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το ρίσκο, η φαντασία, οι ανοιχτοί ορίζοντες, καθώς και το κίνητρο του κέρδους. Την χρεωκοπία του σοβιετικού μοντέλου το 1989 ακολούθησε η ραγδαία και συνολική κατάρρευση όλων των κομμουνιστικών καθεστώτων, πλην της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κούβα και η Κίνα ακολούθησαν έναν ομαλότερο δρόμο προς τον καπιταλισμό, διότι οι ισχυρές ηγεσίες τους απέτρεψαν το χάος.
Το Ελληνικό μοντέλο, ένα υβρίδιο σοβιετικών αντιλήψεων, μεσαιωνικών επιβιώσεων και ληστρικού ψευδοκαπιταλισμού, χρεωκόπησε είκοσι χρόνια αργότερα, απλώς και μόνον διότι είχε την βαλκανική ευφυΐα να ενταχθεί οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως ποτέ να προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο του σκέπτεσθαι και του οικονομείν. Η αυταπάτη του, προϊόν αλαζονείας, ήταν ότι το παιχνίδι αυτό θα διαρκούσε εσαεί. Αλλά τέτοιου είδους φαυλοκρατικές ισορροπίες δεν διαρκούν αιωνίως, όπως γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής Ιστορίας ευρωπαϊκού πανεπιστημίου.
Και, οπωσδήποτε, μία ιθύνουσα τάξη που διαμόρφωσε την ιδεολογική της συνείδηση με άξονα την απόρριψη της αστικής κοινωνίας και την καταγγελία του καπιταλισμού, είναι εντελώς-μα εντελώς-αδύνατον να συγκροτήσει σύγχρονο κράτος, στην θέση των ερειπίων της Μεταπολίτευσης.




Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.
Υποβλήθηκε από Γιάννης. (χωρίς επαλήθευση) στις Παρ, 17/12/2010 - 08:22.
"Ο πρωτοφανής αριθμός δημοσίων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η πρόσφατη απογραφή κατέγραψε 768.000 υπαλλήλους της γενικής διακυβέρνησης και άγνωστον ακόμα αριθμό υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (προφανώς η μη καταγραφή τους έχει σημασία).Συνολικά ο αριθμός, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, πρέπει να υπερβαίνει το 1.000.000.Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας(περίπου 5.ΟΟΟ.ΟΟΟ),αναλογία τεράστια σε σχέση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες"

Ὁ Μελετόπουλος εἴτε ψεύδεται εἴτε δὲν γνωρίζει ὅτι ἡ ἀναλογία τοῦ ἑνὸς πέμπτου τοῦ ἐργατικοῦ δυναμικοῦ τῆς χώρας δὲν εἶναι "τεράστια σε σχέση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες", ὅπως διακηρύσσει.

Ἔτσι, ὅπως βλέπουμε στὸν πίνακα στὴ σελίδα 6 τοῦ (στοιχεῖα προερχόμενα ἀπὸ τὸν OECD = ΟΟΣΑ), τότε παρατηροῦμε ὅτι τὸ ἑλληνικὸ ποσοστὸ ἀνέρχεται γιὰ τὸ 2002 στὸ 11,4%, μικρότερο ἀπὸ τὸ 12,2% τοῦ ποσοστοῦ τῆς Αὐστρίας, 13% τῆς Ἰσπανίας, 14,4% τῆς Ἰταλίας, 14,7% τῶν ΗΠΑ, 16,8% τοῦ Βελγίου, 17% τῆς Πορτογαλίας, 17,8% τῆς Ἀγγλίας, 21,2% τῆς Γαλλίας, 22,4% της Φιλανδίας, 29% τῆς Δανίας καὶ τὸ 30% τῆς Σουηδίας.

(Τὸ ἐπιχείρημα ὅτι, ἀντίθετα μὲ ὅ,τι συμβαίνει στὶς παραπάνω χῶρες, στὴν καταμέτρηση τῶν δημόσιων ὑπαλλήλων τῆς Ἑλλάδας δὲν προσμετρῶνται καὶ οἱ ἐργαζόμενοι στὸν εὐρύτερο δημόσιο τομέα κι ἑπομένως τὸ ἑλληνικὸ ποσοστὸ εἶναι μεγαλύτερο ἀπὸ τὸ ἐμφανιζόμενο εἶναι ἀβάσιμο. Γιὰ παράδειγμα στὴ Γερμανία (βλ. ), δὲν θεωροῦνται δημόσιοι ὑπάλληλοι οἱ στρατιωτικοί, οἱ ὁποῖοι ὡστόσο στὴν Ἑλλάδα συμπεριλήφθηκαν στὸν συνολικὸ ἀριθμὸ τῶν δημόσιων ὑπαλλήλων κατὰ τὴν ἀπογραφή τοῦ 2010. Δηλαδή, ἐὰν ὁ ἑλληνικὸς τρόπος καταγραφῆς τῶν δημόσιων ὑπαλλήλων ἦταν ἀκριβῶς ὁ γερμανικός, τότε -γιὰ παράδειγμα- ἀπὸ τοὺς 625 χιλιάδες μόνιμους τοὺς ὁποίους ἀναφέρει ἡ ἀπογραφὴ τοῦ 2010, στοὺς ὁποίους συμπεριλαμβάνονται κληρικοί, στρατιωτικοὶ (~170 χιλιάδες), Σώματα Ἀσφαλείας, δηλ. ἀστυνομικοί/πυροσβέστες (~70 χλδ), γύρω στοὺς 250-60 χιλιάδες, θὰ καταλήγαμε σὲ 370 χιλιάδες μόνιμους ὑπαλλήλους - δίχως νὰ ἀφαιρέσουμε τοὺς δάσκαλους, καθηγητές )

Πέρα ἀπὸ τὰ στοιχεῖα τοῦ OECD ὑπάρχουν καὶ τὰ στοιχεῖα τοῦ I.L.O. = Διεθνοῦς Ὀργανισμοῦ Ἐργασίας (). Ἐκεῖ διασαφηνίζεται ἡ ἔννοια τοῦ δημόσιου τομέα. Σὲ αὐτὸν συμπεριλαμβάνονται ὄχι μόνο τὸ κεντρικὸ κράτος (ὑπουργεῖα κ.ο.κ.) καὶ ἡ ἀποκεντρωμένη διοίκηση καὶ αὐτοδιοίκηση ἀλλὰ καὶ οἱ ἐλεγχόμενες ἀπὸ τὸ Δημόσιο ἐπιχειρήσεις (βλ. /applv8/data/sectore.html). Ἔτσι, σύμφωνα μὲ τὶς στατιστικὲς τοῦ ILO (ἐπιλέγουμε τὴ χώρα ἡ ὁποία μᾶς ἐνδιαφέρει στὸ /STP/guest) τὸ ποσοστὸ τῶν ἐργαζόμενων στὸν εὐρύτερο δημόσιο τομέα γιὰ τὸ 2006 ἦταν Σουηδία: 34%, Δανία: 33,81%, Γαλλία: 29%, Ὀλλανδία: 27,7%, Ἑλλάδα: 22,56%, Ἡνωμένο Βασίλειο: 20%, ΗΠΑ: 16,15%, Ἑλβετία: 15,9% (2005), Ἰταλία: 14,66%, Γερμανία: 14,6%. Ἡ Ἑλλάδα καὶ σὲ αὐτὴ τὴν καταγραφὴ βρίσκεται κάπου στὴ μέση, ἀρκετὰ πίσω ἀπὸ μεγάλες δυτικὲς χῶρες, ὅπως ἡ Γαλλία.

Τὰ γνωρίζετε αὐτά, κύριε Μελετόπουλε; Ἐὰν δὲν τὰ γνωρίζετε, μάθετέ τα.

Ἀκόμη καὶ ἀναφορικὰ πρὸς τὸ ποσοστὸ τοῦ ΑΕΠ ποὺ ὁ δημόσιος τομέας (μισθοὶ καὶ ἄλλες δαπάνες) ἀπορροφᾶ, τότε (βλ. μελέτη τοῦ Παντελῆ Καμμᾶ, λέκτορα στὸ Τμῆμα Οἰκονομικῶν Ἐπιστημῶν τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων , βασισμένο σὲ στοιχεῖα τοῦ OECD) πρέπει νὰ παρατεθοῦν τὰ ἑξῆς συγκριτικὰ στοιχεῖα:

α) ὅσον ἀφορᾶ στὶς δημόσιες δαπάνες, οἱ δημόσιες δαπάνες τῆς Ἑλλάδας (στοιχεῖα ΟΟΣΑ γιὰ τὸ 2005, βλ. διάγραμμα σελ. 8) ἦταν -ὡς ποσοστὸ ἐπὶ τοῦ ΑΕΠ- χαμηλότερες (39%) ἀπὸ τὶς δημόσιες δαπάνες τῆς Αὐστρίας, τοῦ Βελγίου (52%), τῆς Γερμανίας (49%), τῆς Δανίας (54%), τῆς Φιλανδίας (56%), τῆς Γαλλίας (47%), τῆς Μεγάλης Βρετανίας (45%), τῆς Ἰταλίας (48%), τῆς Νορβηγίας (50%), τοῦ Λουξεμβούργου, τῆς Ὀλλανδίας καὶ τῆς Σουηδίας (57%), ἐνῶ ἦταν ἐλαφρὰ μεγαλύτερες ἀπὸ αὐτὲς τῶν ΗΠΑ (37%) καὶ τῆς Ἰσπανίας.

β) Οἱ δημόσιες δαπάνες τῆς Ἑλλάδας κατὰ τὴ δεκαετία τοῦ 1990 καὶ τοῦ 2000 αὐξήθηκαν, ἀλλὰ ἐπίσης αὐξήθηκαν οἱ δημόσιες δαπάνες τῆς Ὀλλανδίας, τῆς Ἰταλίας, τῶν ΗΠΑ, τῆς Πορτογαλίας (βλ. διάγραμμα σελ. 16).

γ) Ἡ δαπάνη τοῦ Κράτους γιὰ μισθοὺς ἦταν (σύμφωνα μὲ στοιχεῖα τοῦ OECD τὸ 2005, βλ. διάγραμμα σελ. 17) ὡς ποσοστὸ τοῦ ΑΕΠ μικρότερη στὴν Ἑλλάδα (10% τοῦ ΑΕΠ) συγκριτικὰ μὲ τὴν ἀντίστοιχη δαπάνη στὸ Βέλγιο (12%), τὴ Δανία (17%), τὴν Φιλανδία (13%), τὴν Γαλλία (13%), τὴ Νορβηγία (12%) καὶ τὴ Σουηδία (15%), ἐνῶ ἦταν ἐλαφρὰ μεγαλύτερη ἀπὸ τὶς δαπάνες τῶν ΗΠΑ (9%), τῆς Ἰαπωνίας (6%), καὶ τῆς Γερμανίας (8%) καὶ ἴση μὲ τὶς δαπάνες τῆς Ἰταλίας καὶ τῆς Μεγάλης Βρετανίας. Τὸ 10% τοῦ ΑΕΠ γιὰ μισθοὺς ἔρχεται σὲ πλήρη ἀντίθεση μὲ τὴν γνωστὴ ἄποψη τοῦ Δ. Γουσσέτη (Καθημερινὴ 24-3-2010), ὅτι "η μισθοδοσία μόνο των υπαλλήλων του δημοσίου απορρόφησε το 70% περίπου των κρατικών δαπανών...ἐτησίως". Μὲ δεδομένο ὅτι οἱ δημόσιες δαπάνες ἀποτελοῦν περίπου τὸ 42% τοῦ ΑΕΠ, αὐτὸ συνεπάγεται ὅτι γιὰ τοὺς ἐπικριτὲς τοῦ δημοσίου τομέα οἱ μισθοὶ τῶν δημοσίων ὑπαλλήλων ἀποτελοῦν τὸ 29,4 % τοῦ ἑλληνικοῦ ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο εἶναι ἐντελῶς ἐσφαλμένο.

Ἡ ἀλήθεια, ὅπως στὸν Κρατικὸ Προϋπολογισμό τοῦ 2009 παρατηροῦμε (βλ. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , σελ. 30), εἶναι ὅτι οἱ δαπάνες γιὰ κάθε εἴδους ἀποδοχὲς καὶ συντάξεις τῶν δημοσίων ὑπαλλήλων ἦταν 24,520 ἑκ. εὐρὼ (δηλαδή 25 δισεκατομμύρια) σὲ σύνολο 99,666 ἑκατομμύρια δηλαδὴ ποσοστὸ 24,6% τῶν δημόσιων δαπανῶν, δηλαδὴ 10,3% τοῦ ΑΕΠ. Προφανῶς οἱ Γουσέτης καὶ ἄλλοι ὁμοϊδεάτες του, κομμουνιστοφάγοι, νεοφιλελεύθεροι καὶ σοσιαλφιλελεύθεροι, ἀναφέρουν δημόσιες δαπάνες γιὰ μισθοὺς καὶ συντάξεις γιὰ ΕΝΑ ΕΤΟΣ οἱ ὁποῖες εἶναι ἄθροισμα δημοσίων δαπανῶν γιὰ μισθοὺς καὶ συντάξεις περίπου ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ.

Τὰ τρία ἔτη τὰ κάνουν ἕνα.

δ) Οἱ κοινωνικὲς δαπάνες τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους (βλ. ἴδιο διάγραμμα στὸν Καμμᾶ) ἦταν (15%) μικρότερες ἀπὸ τὶς κοινωνικὲς δαπάνες τῆς Γερμανίας (18), τῆς Δανίας (16), τῆς Φιλανδίας (16), τῆς Γαλλίας (17), τῆς Ἰταλίας (16) καὶ τῆς Σουηδίας (17).

Ἀπὸ τὸ χτεσινὸ "Στάθη":
"Λέγεται ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πιο παραγωγική και, τρομάρα της, ανταγωνιστική. Ψεύδος. Υπήρξε κυρίως κρατικοδίαιτη. Πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή. Ανίκανη να αναπτύξει την παραγωγικότητα της χώρας, μανούλα στην αρπαχτή. Υπήρξε και είναι ο κυρίως εχθρός τού επιχειρείν.

Λέγεται ότι, έξω, τα καλά Πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά. Ψεύδος. Σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν το πολύ δέκα τέτοια πανεπιστήμια. Κι αυτά τρίτης εθνικής.

Ομως, ακόμα και δημόσια τα Πανεπιστήμια, πολλά απ' αυτά, εκεί στην ξένη ζητάνε δίδακτρα. Επίσης πολλά είναι συνδεδεμένα με εταιρείες. Απ' αυτήν την άποψη τα δικά μας είναι καλύτερα (αν τα απογειώναμε). Αλλά κι αυτό θέλουμε να το χαλάσουμε -διότι η ευρωλιγουρίαση μας κατάντησε να νομίζουμε για καλύτερο το χειρότερο, καθώς και να μην αξιοποιούμε τα τυχόν πλεονεκτήματά μας προς το καλύτερο.

Λέγεται ότι οι Ελληνες είναι φυγόπονοι, τεμπέληδες και -κατά τον πρωθυπουργό- «διεφθαρμένοι». Ψεύδος! Είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους. Και από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους."


και μια ενδιαφερουσα απαντηση :birdman:
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Ναι αλλά σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά ποιοτικά τι γίνεται...
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
οποτε ψιλομαλακιες μας λεει και ο κος μελετοπουλος......στον αφρο κινειται και στην ευκολη φιλολογια της εποχης και δεν αγγιζει τα δομικα προβληματα του συγχρονου γιουνανισταν και τα αιτια της παρακμης του
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
οποτε ψιλομαλακιες μας λεει και ο κος μελετοπουλος......στον αφρο κινειται και στην ευκολη φιλολογια της εποχης και δεν αγγιζει τα δομικα προβληματα του συγχρονου γιουνανισταν και τα αιτια της παρακμης του

Τα οποία είναι? Ποια?
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
Τα οποία είναι? Ποια?
θα κατσω τωρα να τα ψαξω και θα στα πω αυριο......εσυ μεχρι τοτε διαβασε την αυριανη υλη απο κανενα νεοφιλευλεθερο εγχειριδιο οικονομιας να μας πεις για την ανταγωνιστικοτητα του ιδιωτικου τομεα,την πληγη της υπερφορολογησης και της γραφειοκρατιας που αποθαρρυναν την υψηλη επενδυτικη διαθεση του συγχρονου ελληνα επιχειρηματια με τις καγιεν και τα ταξιδια στην ελβετια,την υψηλη του παραγωγικοτητα ,την διασυνδεση κερδους επιχειρησεων με μισθους υπαλληλων 480 ευρω,το υψηλο μας βιοτικο επιπεδο ως λαου που δεν συναρτηθηκε με την παραγωγικοτητα μας,την ζημια που εκανε η αριστερα και ο συνδικαλισμος που κυβερνησαν την ελλαδα 30 χρονια τωρα μαζι και το ΚΚΕ.....ΚΛΠ κλπ κλπ
 

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.097
Πόντοι
20.605
εγω διαβαζω καποια οικονομικοτεχνικα στοιχεια που ειναι αδυνατον να διασταυρωθουν
και μαλλον ειναι αποπροσανατολιστικα

χωρις να εχω σπουδασει οικονομικα
πιστευω οτι ενας τροπος να μειωθει η ανεργια ειναι να δημιουργουμε  θεσεις εργασιας, κενες, αντικειμενου (δλδ επι της ουσιας αχρηστες πχ υπευθυνος πρωτοκολλων -δευτεροκολλων κτλ)  τις οποιες να χρηματοδοτουμε μεσω του κρατους με το εγχωριο νομισμα (πχ δραχμη)
οποτε εφοσον εχουμε ολοι δουλεια και καταναλωνουμε τα απεξω, δεν χρειαζεται να παραγουμε τιποτα
οποτε κλεινουμε εργοστασια , βιομηχανιες και οτιδηποτε ειναι ουσιαστικα παραγωγικο.

υγ: το θεμα με ενδιαφερει και σε προσωπικο επιπεδο τον τελευταιο καιρο
γιατι εχω μπλεξει σαν ηρωας του Καφκα στα γραφειοκρατικα γραναζια καποιου "Πυργου"
στα οποια αδυνατω να βρω ενα εγγενες νοημα της χρησιμοτητας τους
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
πληροφοριακα μονο η ΕΣΣΔ κατερρευσε απο μια λεξη και αυτη δεν ηταν παραδοξως η γραφειοκρατια αλλα η διαφθορα των κομματικων στελεχων


καντε τις αναγωγες σας στην ελληνικη σοβιετια και αφου κοιμηθειτε τον υπνο του δικαιου περιμενετε να σας βγαλουν απο τα σκατα οι ιδιοι που σας εριξαν εκει και ειναι βουτηγμενοι ως τα αυτια


αυτοι που δεν μετρησαν μεχρι τωρα ουτε εναν καταδικασμενο σε δικη για διαφθορα......εναν ρε πουστη μου ετσι για τα ματια.....και γιατρος να εισαι ,και αριστος μια φορα στην ζωη σου εστω και απο κακοβουλη καταγγελια θα πας σε μια δικη.....αυτοι γαμησαν την ελλαδα παρα φυσει και μενουν 40 χρονια ατιμωρητοι ολοι τους.....

χωρις νεο γουδι προκοπη μην περιμενετε
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
θα κατσω τωρα να τα ψαξω και θα στα πω αυριο......εσυ μεχρι τοτε διαβασε την αυριανη υλη απο κανενα νεοφιλευλεθερο εγχειριδιο οικονομιας να μας πεις για την ανταγωνιστικοτητα του ιδιωτικου τομεα,την πληγη της υπερφορολογησης και της γραφειοκρατιας που αποθαρρυναν την υψηλη επενδυτικη διαθεση του συγχρονου ελληνα επιχειρηματια με τις καγιεν και τα ταξιδια στην ελβετια,την υψηλη του παραγωγικοτητα ,την διασυνδεση κερδους επιχειρησεων με μισθους υπαλληλων 480 ευρω,το υψηλο μας βιοτικο επιπεδο ως λαου που δεν συναρτηθηκε με την παραγωγικοτητα μας,την ζημια που εκανε η αριστερα και ο συνδικαλισμος που κυβερνησαν την ελλαδα 30 χρονια τωρα μαζι και το ΚΚΕ.....ΚΛΠ κλπ κλπ

Τρίχες κατσαρές. Αν διαβασες το άρθρο, προφανώς δε κατάλαβες ότι αναφέρεται και σε αυτά τα φαινόμενα. Όλλλα αυτά ΜΑΖΙ με τη διεφθαρμένη διοίκηση είναι ένα ΟΛΟ. Μια ΕΝΟΤΗΤΑ. Απλά διαφορετικά πόστα. Εντάξει?
Τώρα εσύ περιγράφεις φαινόμενα και συνέπειες τα οποία οφείλονται σε αυτά που γράφει το άρθρο. Τόσα χρόνια τη ρότα την πηγαίναμε λάθος και φάνηκε αυτό. Επομένως καιρός για αλλαγή σε κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπιες.
 

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.097
Πόντοι
20.605
πληροφοριακα μονο η ΕΣΣΔ κατερρευσε απο μια λεξη και αυτη δεν ηταν παραδοξως η γραφειοκρατια αλλα η διαφθορα των κομματικων στελεχων


καντε τις αναγωγες σας στην ελληνικη σοβιετια και αφου κοιμηθειτε τον υπνο του δικαιου περιμενετε να σας βγαλουν απο τα σκατα οι ιδιοι που σας εριξαν εκει και ειναι βουτηγμενοι ως τα αυτια


αυτοι που δεν μετρησαν μεχρι τωρα ουτε εναν καταδικασμενο σε δικη για διαφθορα......εναν ρε πουστη μου ετσι για τα ματια.....και γιατρος να εισαι ,και αριστος μια φορα στην ζωη σου εστω και απο κακοβουλη καταγγελια θα πας σε μια δικη.....αυτοι γαμησαν την ελλαδα παρα φυσει και μενουν 40 χρονια ατιμωρητοι ολοι τους.....

χωρις νεο γουδι προκοπη μην περιμενετε
το κομματικο συστημα ειναι καθρεφτης αυτων που το συντηρησαν με την ψηφο τους με ανταλλαγμα καποιο διορισμο στο δημοσιο ή καποιο ρουσφετι


 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
εγω διαβαζω καποια οικονομικοτεχνικα στοιχεια που ειναι αδυνατον να διασταυρωθουν
και μαλλον ειναι αποπροσανατολιστικα

χωρις να εχω σπουδασει οικονομικα
πιστευω οτι ενας τροπος να μειωθει η ανεργια ειναι να δημιουργουμε  θεσεις εργασιας, κενες, αντικειμενου (δλδ επι της ουσιας αχρηστες πχ υπευθυνος πρωτοκολλων -δευτεροκολλων κτλ)  τις οποιες να χρηματοδοτουμε μεσω του κρατους με το εγχωριο νομισμα (πχ δραχμη)
οποτε εφοσον εχουμε ολοι δουλεια και καταναλωνουμε τα απεξω, δεν χρειαζεται να παραγουμε τιποτα
οποτε κλεινουμε εργοστασια , βιομηχανιες και οτιδηποτε ειναι ουσιαστικα παραγωγικο.

υγ: το θεμα με ενδιαφερει και σε προσωπικο επιπεδο τον τελευταιο καιρο
γιατι εχω μπλεξει σαν ηρωας του Καφκα στα γραφειοκρατικα γραναζια καποιου "Πυργου"
στα οποια αδυνατω να βρω ενα εγγενες νοημα της χρησιμοτητας τους

Το νόημα της χρησιμότητάς τους είναι η αναπαραγωγή και διαιώνιση της εξουσίας τους και του συστήματός της.

Δηλαδή είναι πρόβλημα ρόλων και λειτουργίας. Στις σοβαρές χώρες, η γραφειοκρατία και η δημόσια διοίκηση, υπάρχουν για να εξυπηρετούν και να ρυθμίζουν την κοινωνία, την ιδιωτική οικονομία κλπ. Εδώ συμβαίνει το αντίστροφο. Το όλο πλέγμα της ιδιωτικής οικονομίας, υπάρχει ώστε να ταίζει αιωνίως και άνευ όρων μια παρασιτική και διαφθαρμένη γραφειοκρατία...
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
πληροφοριακα μονο η ΕΣΣΔ κατερρευσε απο μια λεξη και αυτη δεν ηταν παραδοξως η γραφειοκρατια αλλα η διαφθορα των κομματικων στελεχων


καντε τις αναγωγες σας στην ελληνικη σοβιετια και αφου κοιμηθειτε τον υπνο του δικαιου περιμενετε να σας βγαλουν απο τα σκατα οι ιδιοι που σας εριξαν εκει και ειναι βουτηγμενοι ως τα αυτια


αυτοι που δεν μετρησαν μεχρι τωρα ουτε εναν καταδικασμενο σε δικη για διαφθορα......εναν ρε πουστη μου ετσι για τα ματια.....και γιατρος να εισαι ,και αριστος μια φορα στην ζωη σου εστω και απο κακοβουλη καταγγελια θα πας σε μια δικη.....αυτοι γαμησαν την ελλαδα παρα φυσει και μενουν 40 χρονια ατιμωρητοι ολοι τους.....

χωρις νεο γουδι προκοπη μην περιμενετε

Kαλά. Όταν πιάνουν έναν ωρύονται οι συνδικάλες να μη πειράξουν το παιδί κλπ. Κατά τα άλλα προηγουμένως έγραφες ότι " αα δε φταίνε οι συνδικαλιστές κλπ". Τρικυμία εν κρανίω...
 

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.097
Πόντοι
20.605
Το νόημα της χρησιμότητάς τους είναι η αναπαραγωγή και διαιώνιση της εξουσίας τους και του συστήματός της.

Δηλαδή είναι πρόβλημα ρόλων και λειτουργίας. Στις σοβαρές χώρες, η γραφειοκρατία και η δημόσια διοίκηση, υπάρχουν για να εξυπηρετούν και να ρυθμίζουν την κοινωνία, την ιδιωτική οικονομία κλπ. Εδώ συμβαίνει το αντίστροφο. Το όλο πλέγμα της ιδιωτικής οικονομίας, υπάρχει ώστε να ταίζει αιωνίως και άνευ όρων μια παρασιτική και διαφθαρμένη γραφειοκρατία...

ετσι ειναι

πολλες φορες σκεφτομαι πως το κρατος εκανε Αξια την ηλιθιοτητα και εδωσε εξουσια στην φαυλοτητα.

ανθρωποι αγραμματοι να γινονται διευθυντες σε καποια ΔΕΚΟ , ή νεαρα κοριτσια  με απολυτηριο Λυκειου να μπαινουν σε καποια γραμματεια

ενω αλλοι να σπουδαζουν μεχρι τα 30 τους( μεταπτυχιακα , διδακτορικα) και εν τελει να παιρνουν τα @@ μου ...

Αυτη ειναι η δικαιοσυνη
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
το κομματικο συστημα ειναι καθρεφτης αυτων που το συντηρησαν με την ψηφο τους με ανταλλαγμα καποιο διορισμο στο δημοσιο ή καποιο ρουσφετι
δλδ οταν ο δικομματισμος επαιρνε κοντα 6-7 εκατομμυρια ψηφους στο απογειο του ειχαμε 6-7 εκατομμυρια ψηφοφορους δυ παροντες και μελλοντες με προσδοκιες;μαλιστα.....

και οι αριστεροι συνδικαλες του δημοσιου τομεα αφου τους βολεψε το πασοκ γιατι ψηφιζαν κκε και συνασπισμο;

και οι συμβασιουχοι ,οι αιωνιοι στειτζ,αυτη η ιδιορυθμη εφαρμογη της μη μομιμοτητας στον δημοσιο τομεα που ολοι οι νεοφιλελευθεροι εξυμνειτε....αυτοι τι ρολο παιξαν αραγε;αυτοι δεν ηταν και κανονικοι δυ να πεις.....χαχα

οι στρατιωτικοι,παπαδες,γιατροι,διορισμενοι με αξιοκρατικους μηχανισμους κρισεων πχ ιατροι και οι ασεπατζηδες οι διορισμενοι απο αδιαβλητες εξετασεις,οι δασκαλοι και καθηγητες που μπηκαν απλα με επετηριδα συν τω χρονω;

κι αυτοι με κομματικα κριτηρια ψηφιζαν;αφου μπηκαν ρε μαν με αλλους τροπους στα αρχιδια τους δλδ.....

ασε φιλε...μπαζει αυτο το επιχειρημα.....αυτες τις μαλακιες τις λεει μονο ο χοντρος μαζι με την ιδεοληψια του οτι παχαινει απο το πολυ ψωμι με ντοματοσαλατα


βεβαιως μαζι τα φαγαμε αλλα δεν τους δημιουργησα εγω τους δυ ,ουτε τα ανυπαρκτα ποστα σε αχρηστες υπηρεσιες......ουτε τους φουσκωσα εγω ο πολιτης τσεπες και μισθους......αυτοι το καναν εν γνωσει των συνεπειων που θα ειχε....

και φυσικα αν αυριο προκηρυξουν 10000 θεσεις εργασιας στον δημοσιο τομεα δεν θα φταις εσυ αν βαλεις χαρτια να προσληφθεις να βγαλεις μεροκαματο....αυτοι που τις δημιουργουν θα φταινε
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
πληροφοριακα μονο η ΕΣΣΔ κατερρευσε απο μια λεξη και αυτη δεν ηταν παραδοξως η γραφειοκρατια αλλα η διαφθορα των κομματικων στελεχων


καντε τις αναγωγες σας στην ελληνικη σοβιετια και αφου κοιμηθειτε τον υπνο του δικαιου περιμενετε να σας βγαλουν απο τα σκατα οι ιδιοι που σας εριξαν εκει και ειναι βουτηγμενοι ως τα αυτια


αυτοι που δεν μετρησαν μεχρι τωρα ουτε εναν καταδικασμενο σε δικη για διαφθορα......εναν ρε πουστη μου ετσι για τα ματια.....και γιατρος να εισαι ,και αριστος μια φορα στην ζωη σου εστω και απο κακοβουλη καταγγελια θα πας σε μια δικη.....αυτοι γαμησαν την ελλαδα παρα φυσει και μενουν 40 χρονια ατιμωρητοι ολοι τους.....

χωρις νεο γουδι προκοπη μην περιμενετε
το καλύτερο ποστ που εχω διαβάσει απο τότε που θυμάμαι
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom