Γιώργος Ξύδης
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 5 Ιαν 2011
- Κριτικές
- 9
- Like
- 4.698
- Πόντοι
- 1.830
Τι να μας πει κι ο Κολοκοτρωνης. Ο ξυδης ακουει τον τσατσοπουλο και το βερεμη.
ποιος είναι ο βερεμης και τι έχει πει;
Τι να μας πει κι ο Κολοκοτρωνης. Ο ξυδης ακουει τον τσατσοπουλο και το βερεμη.
Ο λόγος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα . 8 Οκτωβρίου 1838
Εφημερίς «Ο Αιών», 13 Νοεμβρίου 1838
"...Παιδιά μου! Εις τον τόπον τούτον, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιόν καιρόν άντρες σοφοί και άντρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ, και ούτε να φθάσω τα ίχνη των….
Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους και έτσι έλαβαν καιρόν πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι, και τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν και οι Μουσουλμάνοι, και έκαμαν ότι μπορούσαν, διά να αλλάξει ο λαός την πίστη του… Έκοψαν γλώσσες σε πολλούς ανθρώπους, αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν… Τον ένα έκοβαν, ο άλλος τον σταυρό του έκανε.
Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διώρισε έναν βιτσερέ (αντιβασιλέα), έναν Πατριάρχη και του έδωσε την εξουσία της Εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός Κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο Σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι Κοτζαμπάσηδες εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξις, οι έμποροι, και οι προκομμένοι, το καλλίτερο μέρος των πολιτών, μη υποφέροντες τον ζυγό έφευγαν κι οι γραμματισμένοι επήραν τα βιβλία και φύγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, κι έτσι έμεινε ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε καθ’ ημέρα χειρότερα… διότι αν βρισκόταν μεταξύ του λαού κανείς με λίγη άνθηση τον λάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορον της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μη υποφέροντες την τυραννίαν των Τούρκων και βλέποντες τις δόξες και τις ηδονές οπού απελάμβανον αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε μέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχυνε.
ποιος είναι ο βερεμης και τι έχει πει;
Τωρα μας τρολαρεις μου φαινεται. Γραφεις για την εκπομπή του σκαι με τον τσατσοπουλο και δεν ξερεις ποιος είναι ο βερεμης?
Απο ιστορια σκιζει ο ξυδης βλεπω
οι αλβανοι πολεμησαν στο πλευρο μας λεει για να διωξουμε τους τουρκους
μηπως και οι αιγυπτιοι πολεμησαν μαζι μας?
διδαξε μας μεγαλε ιστορικε ξυδη
δεν εχει και !ναι και;
Τον Βερεμη με το μουστακακι τον παρακολουθω και στο ραδιοφωνο οταν βγαινει και ειναι μια χαρα ιστορικος.Αντικειμενικος,ετσι πρεπει να ναι.Και επειδη ειπε στο ντοκιμαντερ του ΣΚΑΙ οτι στην επανασταση του 1821 ελαβαν μερος και μη ελληνογλωσοι πληθυσμοι,χαρηκαν οι χαχολοι που ηδονιζονται με καθε τι αντεθνικο.Ε,και;Ειχαν ελληνικη συνειδηση και αγωνιστηκαν για τη πατριδα και τον ελληνισμο,ναι η οχι;Φυσικα ναι αφου αισθανονταν Ελληνες.Και επειδη αυτο εχει κριθει ανεπιστρεπτι,τους τσουζει ορισμενους.Τωρα μας τρολαρεις μου φαινεται. Γραφεις για την εκπομπή του σκαι με τον τσατσοπουλο και δεν ξερεις ποιος είναι ο βερεμης?
διάφοροι αλβανοί, αρβανίτες, πομάκοι κλπ που πολέμησαν στο πλευρό μας, ήταν χριστιανοί;
Βλακα,ε βλακα.Μονος σου αναιρεις τις παπαριες που λες.στον αγώνα των Ελλήνων ΚΑΝΕΝΑΣ μουσουλμάνος δεν τάχθηκε στο πλευρό τους... τελεία και παύλα...
από κεί και πέρα μπορεί να πολεμήσανε πολλοί μουσουλμάνοι εναντίον των Τούρκων αλλά αποκλειστικά και μόνον για τα δικά τους συμφέροντα ...
Τον Βερεμη με το μουστακακι τον παρακολουθω και στο ραδιοφωνο οταν βγαινει και ειναι μια χαρα ιστορικος.Αντικειμενικος,ετσι πρεπει να ναι.Και επειδη ειπε στο ντοκιμαντερ του ΣΚΑΙ οτι στην επανασταση του 1821 ελαβαν μερος και μη ελληνογλωσοι πληθυσμοι,χαρηκαν οι χαχολοι που ηδονιζονται με καθε τι αντεθνικο.Ε,και;Ειχαν ελληνικη συνειδηση και αγωνιστηκαν για τη πατριδα και τον ελληνισμο,ναι η οχι;Φυσικα ναι αφου αισθανονταν Ελληνες.Και επειδη αυτο εχει κριθει ανεπιστρεπτι,τους τσουζει ορισμενους.
Ποιοι ειναι οι "Διαφοροι" αλβανοι?
2-3 ατομα?
πολεμησαν αλβανοι στο πλευρο μας συμφωνα με τον ιστορικο ξυδη
Βλακα,ε βλακα.Μονος σου αναιρεις τις παπαριες που λες.
δεν εχει και !
Φαε τα αρχιδια μου τωρα παρε μου μια πιπα,και ερχεται και η κρεμουλα σου.ρε ηλίθιε ξέρεις ελληνικά ή όχι ????
Τον Βερεμη με το μουστακακι τον παρακολουθω και στο ραδιοφωνο οταν βγαινει και ειναι μια χαρα ιστορικος.Αντικειμενικος,ετσι πρεπει να ναι.Και επειδη ειπε στο ντοκιμαντερ του ΣΚΑΙ οτι στην επανασταση του 1821 ελαβαν μερος και μη ελληνογλωσοι πληθυσμοι,χαρηκαν οι χαχολοι που ηδονιζονται με καθε τι αντεθνικο.Ε,και;Ειχαν ελληνικη συνειδηση και αγωνιστηκαν για τη πατριδα και τον ελληνισμο,ναι η οχι;Φυσικα ναι αφου αισθανονταν Ελληνες.Και επειδη αυτο εχει κριθει ανεπιστρεπτι,τους τσουζει ορισμενους.
το αν πολέμησαν αλβανοί υπέρ των ελλήνων το 21 είναι αδιαμφισβήτητο. εδώ συζητάμε αν κάποιοι απ αυτούς ήταν και μουσουλμάνοι.
Και ο ακολουθως του λορδου βυρωνα ηταν αμερικανος
αρα και οι αμερικανοι πολεμησαν υπερ των Ελληνων
ποιοι ειναι οι αλβανοι που πολεμησαν υπερ των Ελληνων? τους ξερει μονο ο ξυδης
Και ο ακολουθως του λορδου βυρωνα ηταν αμερικανος
αρα και οι αμερικανοι πολεμησαν υπερ των Ελληνων