Σίγουρα είναι ωραίο θέαμα η παρέλαση. Είτε ως συγχρονισμός ανδρών είτε ως οφθαλμόλουτρο. Έχω κάνει πολλές παρελάσεις στην ζωή μου ως μαθητής σχολείου, ΥΕΑ, ΔΕΑ κλπ. Μάλλον χαμένος χρόνος και ενέργεια είναι, ειδικά οι μαθητικές παρελάσεις. Οι στρατιωτικές ίσως να είχαν το νόημα της επίδειξης οπλικών συστημάτων πριν σαράντα χρόνια. Τώρα ο πόλεμος γίνεται με δορυφόρους και ηλεκτρονικά συστήματα που βεβαίως δεν παρελαύνουν. Γενικά νομίζω ότι οι παρελάσεις είναι ίδιον αυταρχικών καθεστώτων (άψογους σχηματισμούς στην ΕΣΣΔ και τώρα στην Κίνα). Ο πατριωτισμός φαίνεται αλλού: φόροι, οδηγική συμπεριφορά, κάπνισμα εντός δημοσίων χώρων, σεβασμός στο περιβάλλον, δωροληψίες, ημιυπαίθριοι χώροι κλπ. Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να επισκεφτώ τα οχυρά. Είναι επισκέψιμα; Ιδού τρόπος ενίσχυσης πατριωτικού αισθήματος. Εξάλλου επισκέφτηκα πρόσφατα το πολεμικό μουσείο: καλό αλλά είναι ίδιο από 1980. Επίσης πρόσφατα επισκέφτηκα το IWM του Λονδίνου, πλούσιο, εκπληκτικό, διαδραστικό, με ψύκτες, με εθελοντές ξεναγούς, και ωραίο αναψυκτήριο και giftshop... Συγκρίνετε...