Οι 12 που «κατέστρεψαν» την Ελλάδα Την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους προσπαθεί να παρουσιάσει μέσα από 12 προσωπικότητες το Politico, το οποίο αναδεικνύει αυτές με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα... αρνητικά.
Το Politico αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Και το κάνει με τρόπο εμφατικό. Το δημοφιλές Μέσο έχει αφιέρωμα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, με την έμφαση να δίνεται στα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας. Και ειδικότερα από την αρνητική σκοπιά. Οι δολοφόνοι του Ιωάννη Καποδίστρια, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο τέως Βασιλιάς, η χούντα και οι εκφραστές της είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται στο αφιέρωμα του Politico. Μέσα σε αυτά είναι και Έλληνες πολιτικοί που διετέλεσαν υπουργοί και πρωθυπουργοί, αλλά και επιχειρηματίες, τόσο από τον χώρο των media, όσο και γενικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ξεχωριστό ρόλο και θέση έχει η τρόικα και γενικά η πολιτική των δανειστών. Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι εκλεκτοί του Politico και διαβάστε εδώ το αφιέρωμα.
Κωνσταντής και Γεώργιος Μαυρομιχάλης Τα δύο αδέλφια που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, βύθισαν τη χώρα στο χάος και, ουσιαστικά, οδήγησαν στην άφιξη του Όθωνα. Ουίνστον Τσώρτσιλ Χωρίς να αγνοούνται οι ευθύνες του Στάλιν, η στάση του ιδίου και της Βρετανίας φέρει μεγάλο βάρος ευθύνης για τον ελληνικό εμφύλιο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κωνσταντίνος, τέως βασιλιάς της Ελλάδας H αντιπαράθεση του με τον Γιώργο Παπανδρέου έπαιξε μεγάλο ρόλο για το πραξικόπημα του 1967.
Γεώργιος Παπαδόπουλος Ο ηγέτης των πραξικοπηματιών που επέβαλε την επταετή χούντα. Οι αναφορές του σε «ασθενή» και «γύψο» επανήλθαν στο πολιτικό λεξιλόγιο με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ανδρέας Παπανδρέου Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Διόρισε ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού και ευνόησε τη μεσαία τάξη εις βάρος των δημόσιων οικονομικών.
Κώστας Καραμανλής Αν είχε περάσει λιγότερο χρόνο μπροστά στο Playstation, όπως φημολογείται, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Η εκτίναξη του δημοσίου χρέους στα ύψη στα χρόνια της πρωθυπουργίας του και αμέσως μετά, ήταν που ανάγκασε την επόμενη κυβέρνηση να αναζητήσει πρόγραμμα διάσωσης. Γιώργος Παπανδρέου Έγινε πρωθυπουργός της χώρας τον Οκτώβρη του 2009, υποσχόμενος πως «λεφτά υπάρχουν», παρά το ότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Καθώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, ο Παπανδρέου ζήτησε πακέτο διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έξι μήνες μετά.
Άκης Τσοχατζόπουλος Θα μπορούσε να έχει γίνει και πρωθυπουργός της χώρας το 1996… Έλληνες ολιγάρχες Η ομάδα των ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών χρησιμοποίησε τις πολιτικές διασυνδέσεις της με τις συντηρητικές και σοσιαλιστικές πρώην κυβερνήσεις για να κερδίσει τις συμβάσεις και να περιορίσει την ελληνική αγορά. Ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των media στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες, αν και μερικά πράγματα είναι πιο εύκολα στα λόγια παρά στις πράξεις.
Πέτρος Κωστόπουλος Το μήνυμα ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων του ήταν εκείνο του άκρατου καταναλωτισμού. Πολλαπλές πιστωτικές κάρτες, Καγιέν, διακοπές για σκι, υπερβολικά δάνεια και ιδιωτικές πισίνες, που όλα έγιναν ακόμα πιο εύκολα μετά το ευρώ, το 2001.
Νίκος Μιχαλολιάκος Είχε μια ιδιότυπη ασυλία.
Τρόικα Τα προγράμματα που εφάρμοσε, βασισμένα σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, επέβαλαν σκληρή λιτότητα στον ελληνικό λαό και ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος οδηγώντας τους ανθρώπους στην ανεργία και στη φτώχεια.