.
Καλησπέρα λατρεμένοι μου κύριοι αν δεν βαριεστε διαβάστε το αφορά τα περήφανα ΓΕΡΌΝΤΙΑ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ – ΚΑΙ ΤΕΛΟΜΕΡΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ
ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΟΜΕΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ; ΝΑΙ.
Οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του μήκους των τελομερών ενός ατόμου. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του τρόπου ζωής, διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην κυτταρική υγεία και τη διαδικασία γήρανσης ενός ατόμου.
Το γενετικό μας υλικό οργανώνεται χρωμοσώματα. Στα άκρα των χρωμοσωμάτων υπάρχουν νουκλεοπρωτεϊνικές δομές οι οποίες ονομάζονται τελομερή. Αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA και μαζί με πρωτεΐνες συμβάλλουν στη σταθερότητα των χρωμοσωμάτων. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών του DNA μειώνεται κατά τη διάρκεια των συνεχών κυτταρικών διαιρέσεων. Στο επίπεδο του οργανισμού, το μήκος των τελομερών μειώνεται γενικά με την ηλικία. Μικρότερα όμως τελομερή σχετίζονται με διαταραχές γήρανσης (π.χ. πρόκληση καρκίνου) και μειωμένη επιβίωση στους ανθρώπους και τα πουλιά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η σμίκρυνση των τελομερών εμποδίζει την αναγέννηση (βλέπε χθεσινή ανάρτηση) και αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας δεν είναι καλά κατανοητός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σταθεροποίηση των τελομερών θα μπορούσε να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη γήρανση και την ασθένεια.
Μελέτες έχουν αποκαλύψει** ότι δεν είμαστε "τελομερικώς" ίσοι και ανακαλύψεις στο μήκος των τελομερών και η σχέση με τη γήρανση είναι ένα θέμα που δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πράγματι, στον άνθρωπο, ξεκάθαρη επίδραση των τελομερών, πέρα από την καλά περιγραφείσα επίδραση της συντόμευσης τους με την ηλικία, παραμένει ασαφής και η καταγραφή του ποσοστού σμίκρυνσης των τελομερών σε συγκεκριμένα άκρα τελομερών λείπει. Επιπλέον, η πρόσφατη αναγνώριση των μεγάλων, αλλά χωρίς νόημα μορίων RNA (TERRAs βλέπε χθεσινή ανάρτηση) που παράγεται από τελομερή και οι επιπτώσεις των τελομερών στη γονιδιακή ρύθμιση αποτελεί μια νέα πρόκληση. Χάρη στην χρήση νέων καινοτόμων μεθόδων υψηλής ανάλυσης και αλληλούχισης τόσο του DNA όσο και του RNA, η μελλοντική έρευνα θα βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση της πολυπλοκότητας των τελομερών, και την επίδραση τους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις ή προσαρμογή σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, ναι, έχει σημασία το μέγεθος των τελομερών, αν και πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιρροή τους παραμένουν αναπάντητα.
ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΤΕΛΟΜΕΡΩΝ που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροζωία:
1. ΑΣΚΗΣΗ. Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος τελομερών σε σύγκριση με άτομα που είναι καθιστικά ή μέτρια ενεργά. Οι ενήλικες που εμπλέκονται σε σωματική δραστηριότητα έχουν όφελος στην ηλικία βιολογικής γήρανσης σε σχέση με τους καθιστικούς τύπους.
2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ. Η ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα καθίσταται απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών τελομερών.
3. ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ερευνητές αποκάλυψαν* ότι η μείωση των τελομερών εμποδίζει μια τάξη ενζύμων που ονομάζονται σιρτουίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης των κυττάρων επηρεάζοντας πολλές μεταβολικές διεργασίες και συμβάλουν στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων χρωμοσωμάτων. Η αποκατάσταση της δραστηριότητας των σιρτουινών με μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (υπάρχει στα λάχανα, μπρόκολα κλπ) σταθεροποίησε τα τελομερή και μείωσε τις βλάβες του DNA. Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η διατήρηση του μήκους των τελομερών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ικανότητας αναγέννησης των κυττάρων και των ιστών και στη βελτίωση της έκβασης της νόσου, βέβαια δεν πρόκειται για την ανακάλυψη του χαπιού αιώνιας νεότητας όπως έγραψαν ορισμένα ΜΜΕ.
4. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ. Το κάπνισμα συμβάλλει στην αύξηση της οξειδωτικής βλάβης και της φλεγμονής. Αυτό προκαλεί τη μείωση των τελομερών των λευκοκυττάρων προάγοντας τον υπερβολικό κύκλο κυττάρων και την αναπαραγωγική γήρανση.
5. ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. Υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αδιποκυτοκίνες που δημιουργούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, καταστρέφοντας τα τελομερή των χρωμοσωμάτων. Ως εκ τούτου, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
*Βιβλιογραφία. Hisayuki Amano, et al. Telomere Dysfunction Induces Sirtuin Repression that Drives Telomere-Dependent Disease. Cell Metabolism, 2019; DOI: 10.1016/j.cmet.2019.03.001
**Laberthonnière C, Magdinier F, Robin JD. Bring It to an End: Does Telomeres Size Matter? Cells. 2019 Jan 8;8(1). pii: E30. doi: 10.3390/cells8010030.