Ενδεικτικα: ΕΡΤ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ:7000 υπαλληλοι,
ΒΒC Παγκοσμιο ραδιοτηλεοπτικο δικτυο :981 υπαλληλοι...
καθείς με τη μαλακία του!
παρε κι αυτό βιολιτζή κι ανέβα στη στέγη !!!!
Η ΕΡΤ, ο Ψαριανός και οι 880 του BBC
Wed, Nov 18, 2009
Ραδιόφωνο, Τηλεόραση
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για την ΕΡΤ και τον αριθμό των εργαζομένων της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καλημέρη στη ΖΟΥΓΚΛΑ ανέρχεται σε 3800 μόνιμους υπαλλήλους και 1300 συμβασιούχους έργου.
Όλοι αυτοί σύμφωνα με το οργανόγραμμα της εταιρίας για:
* 3 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ΝΕΤ, ΕΤ-1 και ΕΤ-3)
* δύο περιφερειακά στούντιο (της Πάτρας και του Ηρακλείου)
* ένα διεθνές δορυφορικό κανάλι, το ERTWorld
* τέσσερα ψηφιακά κανάλια – τα ΠΡΙΣΜΑ +, ΣΙΝΕ +, ΙΝFO+ και ΣΠΟΡ +
* 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς
* 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς διεθνούς εμβέλειας
* 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας
* 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ-3, εκ των οποίων οι δύο είναι τοπικής και ο ένας διεθνούς εμβέλειας.
* 4 μουσικά σύνολα: 3 ορχήστρες και 1 χορωδία
* την ιστοσελίδα news.ert.gr
* το εβδομαδιαίο περιοδικό τη «Ραδιοτηλεόραση»
Συνολικά δηλαδή εργάζονται 5.100 άνθρωποι για 8 τηλεοπτικά κανάλια, 30 ραδιοσταθμούς, 3 ορχήστρες, 1 χορωδία κι 1 περιοδικό. Αντίστοιχα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER εργάζονται -σύμφωνα με υπολογισμούς- περίπου 550 άτομα και στο MEGA γύρω στους 900 μόνιμοι συνεργάτες.
ert - ktirio15
Η πιο κλασική σύγκριση που γίνεται είναι με το έγκριτο BBC. O βουλευτής Γρ. Ψαριανός δήλωσε -κι έκτοτε το επαναλαμβάνουν όλοι- ότι στο BBC απασχολούνται 880 άτομα!
Για να δούμε όμως τι λέει και το ίδιο το BBC:
Περισσότεροι από 23,000 άνθρωποι εργάζονται για το BBC σε μια σειρά από περιοχές και δραστηριότητες.
Και λογικό είναι αφού το BBC έχει τις παρακάτω υπηρεσίες:
* 8 τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας (BBC One, BBC Two, BBC Three, BBC Four, CBBC, CBeebies, BBC News, BBC Parliament)
* την υπηρεσία αμφίδρομης τηλεόρασης BBC Red Button
* το υψηλής ευκρίνειας BBC HD
* 10 ραδιοσταθμούς εθνικής εμβέλειας (Radio 1, 1Xtra, Radio 2, Radio 3, Radio 4, Radio 5 Live, 5 Live Sports Extra, 6 Music, Radio 7, BBC Asian Network)
* Περιφερειακά κανάλια και ραδιόφωνα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία
* Περισσότερους από 40 τοπικούς ραδιοσταθμούς
* τις ιστοσελίδες και mobile υπηρεσίες BBC Online, BBC iPlayer, BBC Mobile and the BBC channel on YouTube
Επίσης μια σειρά από υπηρεσίες που δεν χρηματοδοτούνται από το ανταποδοτικό τέλος, αλλά με διαφορετικούς τρόπους:
* το Community Channel (TV) που υποστηρίζεται από το BBC μέσω ειδικής συμφωνιας
* το BBC World Service (radio) που χρηματοδοτείται από το βρετανικό ΥΠ.ΕΞ.
* διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες (με διαφήμιση) όπως ταBBC America, BBC Prime, BBC World News and BBC Worldwide στο YouTube.
Το ζήτημα δεν είναι αν η ΕΡΤ έχει περισσότερους ή χειρότερους εργαζόμενους από το BBC. Η σύγκριση και μόνο είναι αστεία και πιθανόν κακόβουλη. Το ζήτημα είναι αν η ΕΡΤ έχει τους εργαζόμενους που χρειάζεται, στις ειδικότητες που έχει ανάγκη και με τις δεξιότητες που προβλέπονται. Και η απάντηση δυστυχώς είναι όχι. Όχι γιατί στην ΕΡΤ έχει να γίνει διαγωνισμός για προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια, ενώ όσοι έμπαιναν όλα αυτά τα χρόνια στην κρατική ραδιοτηλεόραση ήταν συνήθως underqualified.
Χαρακτηριστικό παραδείγμα είναι ότι μετά τη μονιμοποίηση 1400 ατόμων με το νόμο Παυλόπουλου δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του οργανισμού, καθώς η πλειοψηφία των μονιμοποιηθέντων δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια για τις θέσεις που εργαζόταν (πτυχία, σπουδές κλπ)! Μάλιστα, λέγεται ότι από τους 1400, ο αριθμός των πτυχιούχων πανεπιστημίου ήταν ΔΙΨΗΦΙΟΣ! Εξ’ ου και επαναπροέκυψε η ανάγκη για συμβασιούχους έργου.
ERT2Χειρότερο παράδειγμα η δημιουργία της ΕΡΤ Ψηφιακής. Ενώ δόθηκε η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, μια και η ψηφιακή τηλεόραση δημιουργήθηκε εκ των βάθρων, αντί να γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη όλων των συμβασιούχων έγινε “πόλεμος” διευθυντών, συνδικαλιστών και παλαιών υπαλλήλων προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις συγγενείς, φίλοι και τα παιδιά τους, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη προσόντα. Παρ’ αυτά πρόκειται για τους ίδιους που διεκδικούν μονιμοποίηση “εδώ και τώρα”.
Άρα, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, σε συνεργασία με κάποιον πεπειραμένο διεθνή οίκο ή το BBC έστω, είναι:
* καταγραφή του προσωπικού
* αξιολόγη των προσόντων, της εμπειρίας και των δεξιοτήτων του
* δημιουργία σύγχρονου οργανογράμματος
* επαναξιολόγηση των υπηρεσιών της ΕΡΤ με κλείσιμο καναλιών και ραδιοφώνων, δημιουργία νέων εφόσον χρειάζονται και επένδυση στο μέλλον (internet, HD, MPEG-4 κλπ)
* εκπαίδευση του προσωπικού και αλλαγές ειδικοτήτων μετά από ειδικά σεμινάρια κατάρτισης προκειμένου να καλυφθούν τα κενά
* και τέλος εφόσον καλυφθούν οι ανάγκες κατάργηση των συμβάσεων έργου και προκήρυξη -όταν προκύπτουν ανάγκες- θέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό.