Νέα

οδός Στουρνάρη: Home Micros - Vintage Retro Computers

• Μέλος που άνοιξε το νήμα germaon
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 67
  • Εμφανίσεις 6K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
92
Πόντοι
66
Πραγματικά τυχεροί όσοι προλάβαμε την εποχή των ZX Spectrum, Amstrad 464 & 6128, Amiga 500 & 1000... ʼλλες εποχές, άλλη μαγεία, άλλες συγκινήσεις... Ακόμα και η Στουρνάρη είχε μια άλλη αύρα  :'(

Ηταν Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!
Η σχετική βιβλιογραφία ήταν ΕΛΑΧΙΣΤΗ (και φυσικά ΟΛΑ στα ΑΓΓΛΙΚΑ) και είμασταν αναγκασμένοι να ξέρουμε 3-4 γλώσσες προγραμματισμού (+κώδικα μηχανής φυσικά) για να κάνουμε τις εφαρμογές μας με τα πενιχρά μέσα της εποχής...
Θυμάμαι όταν πρωτοάνοιξα το κουτί με το ΚΙΤ του ΖΧ-81 που συναρμολόγησα μόνος κι εν συνεχεία δοκίμασα στην TV... Μ Α Γ Ε Ι Α !!!

6509

Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2005
Like
0
Πόντοι
0
μου έχει απομείνει αλλά που "πάει σφαίρα"...:::)))

ftp://ftp.nvg.unit.no/pub/cpc

για την ώρα μόνο αυτό έχω.. το είχα βρεί απο παλια και το κατέβασα ΟΛΟ..
δεν έχω CPC, αλλά έχω το c-one (FPGA reconfigurabe) που κάνει εξομοίωση CPC (βλέπει τα disk images κατευθείαν..)

BTW, αν ψαξεις στο νετ υπάρχουν διαφορα projects για CPC,
πχ μετατροπή 3.5 floppy για cpc.. που να βρείς 3" δισκεττες...
[URL unfurl="true"]http://usuarios.lycos.es/putusoft/emucpc/hardwaee.htm[/url]
[URL unfurl="true"]http://ulrich-cordes.gmxhome.de/cpc/english/disk.htm[/url]
www.cpcmania.com/index.asp]http://www.cpcmania.com/index.asp[/url]

ακόμη υπάρχει ενα OS το SYMBOS 
www.symbos.de/]http://www.symbos.de/[/url]
αν καταφέρεις να το βάλεις  θα πάθεις την πλάκα σου.. μέχρι mp3 παίζει!

αντε και καλά gamez ... (ghosts n goblins rulez)

OP
OP
G

germaon

Σεβαστός
Εγγρ.
29 Απρ 2006
Κριτικές
18
Like
15
Πόντοι
2.007

tkinaliss

Ανώτατος
Εγγρ.
26 Μαΐ 2006
Κριτικές
44
Like
9.311
Πόντοι
10.413
thanx germaon!!!!

καλές μου περιπλανήσεις στον κόσμο των αναμνήσεων....

Stardust_73

Μέλος
Εγγρ.
27 Σεπ 2006
Like
7
Πόντοι
6
τι μου θυμισατε...
ακομα θυμαμαι την εντυπωση που μου χε κανει η πρωτη amiga!!! Την χαζευαμε μερες ολοκληρες με τον κολλητο μου στη στουρναρη..
Φατε ματια ψαρια που λενε, δεν υπηρχαν τα λεφτα να την παρουμε (την βγαζαμε με τον 6128 τον μονοχρωμο)
Τα γραφικα της ηταν απλα απιστευτα για την εποχη εκεινη ε??
Ειμασταν κι εμεις αλλιως ομως. Δεν μας ειχαν βομβαρδισει με ολη αυτη την τεχνολογια τοτε.. Ηταν πιο μαγικα τα πραγματα, πιο ρομαντικα... :)

hpourano

Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2005
Like
0
Πόντοι
0
τι μου θυμισατε...
ακομα θυμαμαι την εντυπωση που μου χε κανει η πρωτη amiga!!! Την χαζευαμε μερες ολοκληρες με τον κολλητο μου στη στουρναρη..
Φατε ματια ψαρια που λενε, δεν υπηρχαν τα λεφτα να την παρουμε (την βγαζαμε με τον 6128 τον μονοχρωμο)
Τα γραφικα της ηταν απλα απιστευτα για την εποχη εκεινη ε??
Ειμασταν κι εμεις αλλιως ομως. Δεν μας ειχαν βομβαρδισει με ολη αυτη την τεχνολογια τοτε.. Ηταν πιο μαγικα τα πραγματα, πιο ρομαντικα... :)
Είμαι και εγώ λάτρης των παλιών ηλεκτρονικών. Δυστυχώς ξεκίνησα από τον 8088, αλλά έχω κάτι καλό ελπίζω να πώ. Εχω μαζέψει από το 1997 πάνω από 5000 παιχνίδια MAME και σήμερα έχω 35G!!!!!! στο δίσκο μου από δαύτα, μαζί με artwork και τα συναφή. Όποιος γουστάρει μπορώ να του τα δώσω (χωρίς λεφτά βέβαια... εννοείται!!!!!!), αν έχετε και εσείς τετοια θέλω

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
92
Πόντοι
66
Για να θυμούνται οι παλιοί... και να μαθαίνουν οι νέοι!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥTO;;;

Συνημμένα

• ti_einai_ayto;.jpg
    ti_einai_ayto;.jpg
    38,2 KB · Εμφανίσεις: 22

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
92
Πόντοι
66
Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητάμε τα περί της Ελληνικής Αγοράς Πληροφορικής...

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

Από τότε που ξεκίνησαν όλα... που είχαμε ελάχιστα kbyte RAM στην διάθεσή μας... και τα προγράμματα γράφονταν για οικονομία μνήμης σε κώδικα μηχανής... όταν τα πρώτα modem έπιαναν την "αστρονονική" ταχύτητα των 300 kbs... στήναμε τα πρώτα BBS και αργότερα για να έχουμε πρόσβαση (μέσω απλής dial-up γραμμής φυσικά) στα σπάργανα του internet πληρώναμε 10.000 δρχ στην ΑΡΙΑΔΝΗ του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ...

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
92
Πόντοι
66
Και ξεκινάω... με τον πρώτο μου υπολογιστή, εναν ZX-80.
Ηρθε στα χέρια μου σαν ανέλπιστο δώρο, από έναν οικογενειακό μας φίλο που ταξίδευε πολύ! ΔΕΝ θα το ξεχάσω ποτέ... όταν πήρα στα χέρια μου το μεγάλο κουτί... και μέσα... το ΚΙΤ, γεμάτο ζελατίνες κι εξαρτήματα! Ενας ολόκληρος υπολογιστής που περίμενε να τον συναρμολογήσω κομμάτι-κομμάτι... διάβασα πολύ προσεχτικά τις οδηγίες ενώ είχα βάλει να ζεσταίνεται το κολλητήρι... και μετά από κάποιες ώρες... το πρώτο μου Home Micro ήταν ΕΤΟΙΜΟ!

larousse

Μέλος
Εγγρ.
13 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
229
Πόντοι
36
αμστραντ και γαμω τα εργαλεια

Paparov

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2006
Κριτικές
4
Like
5
Πόντοι
16
Amiga for the win :rockon: :rockon:

Ryu

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Νοε 2006
Κριτικές
9
Like
13
Πόντοι
2.007
οδός Στουρνάρη...... Η πανεπιστημιο της κυρα Καιτης δεχεται ακομα σπουδαστες ?  :bounce-glasses:
Εχω να παρακολουθησω καποια παραδοση απο την εποχη των ΧΡ

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
92
Πόντοι
66
αμστραντ και γαμω τα εργαλεια

Ποιό AMSTRAD είχες?
Θυμάμαι ακόμα τον 464 με τα πολύχρωμα πλήκτρα και το ενσωματωμένο κασετόφωνο... που μετά τον αντικατέστησα με αυτόν με το drive (που τον έχω ακόμα και λειτουργεί ΑΨΟΓΑ). Αργότερα πήρα τον πρώτο PC-Compatible... 1512 με 2 floppy drive 5 1/4" KAI Σκληρό Δίσκο 20 ΜΒ !!! Τελευταίος AMSTRAD μου ήταν το πρώτο φορητό που είχε βγάλει... μακρόστενος, με ενσωματωμένη μονόχρωμη lcd οθόνη!

o palios

Μέλος
Εγγρ.
18 Οκτ 2007
Like
2
Πόντοι
6
Ποιό AMSTRAD είχες?
Θυμάμαι ακόμα τον 464 με τα πολύχρωμα πλήκτρα και το ενσωματωμένο κασετόφωνο... που μετά τον αντικατέστησα με αυτόν με το drive (που τον έχω ακόμα και λειτουργεί ΑΨΟΓΑ). Αργότερα πήρα τον πρώτο PC-Compatible... 1512 με 2 floppy drive 5 1/4" KAI Σκληρό Δίσκο 20 ΜΒ !!! Τελευταίος AMSTRAD μου ήταν το πρώτο φορητό που είχε βγάλει... μακρόστενος, με ενσωματωμένη μονόχρωμη lcd οθόνη!
...γραψε και ποσο κοστιζαν, για να δουν οι πιτσιρικαδες ποσο δυσκολα ηταν τοτε τα πραγματα.

ViDiViCi

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2008
Like
2
Πόντοι
16
Εγώ ξεκίνησα με μία Amiga 500! Θυμάμαι που πανηγύριζα όταν αύξησα τη μνήμη από 1 σε 2 MB... :grin: :grin: Μετά πήρα και ένα εξωτερικό floppy drive!!! Σκληρό δίσκο δεν έβαλα ποτέ!!! :uglystupid:

Αργότερα την άλλαξα με μία 1200!!!
Ο επεξεργαστής της νομίζω ήταν γύρω στα 45 Mhz.... Από σκληρό δίσκο και μνήμη δε θυμάμαι τίποτα καθότι το κωλομηχάνημα χάλασε μέσα σε δύο χρόνια. Πήγα στην αντιπροσωπεία (ο Θεός να την κάνει) όπου τα κάνανε μπουρδέλο.

Σταμάτησα να ασχολούμαι για τρία χρόνια ώσπου πήρα ένα Pentium II στα 400 Mhz. Και πάει λέγοντας.

Από τιμές: η Αmiga 500 μαζί με οθόνη μου είχε στοιχίσει (όχι εμένα αλλά του πατέρα μου  :grin: :grin:) περίπου 200.000 δρχ,
η 1200 περίπου 150.000 δρχ χωρίς οθόνη και το Pentium II 1.400.000 δρχ :uglystupid: :uglystupid:

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
92
Πόντοι
66
...γραψε και ποσο κοστιζαν, για να δουν οι πιτσιρικαδες ποσο δυσκολα ηταν τοτε τα πραγματα.

Γενικά εκείνη την εποχή τα Home Micros κόστιζαν από 50.000 - 300.000 δρχ... ποσά ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ για την εποχή, αν σκεφτείτε ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν 80.000 - 120.00 δρχ !!! :headbang:

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ είχαν υπολογιστή στο σπίτι κ θεωρούμασταν "προνομιούχοι" :rockon:

falcon

Μέλος
Εγγρ.
3 Δεκ 2005
Κριτικές
2
Like
12
Πόντοι
0
Αργότερα την άλλαξα με μία 1200!!!
Ο επεξεργαστής της νομίζω ήταν γύρω στα 45 Mhz....

O κεντρικός επεξεργαστης της Α1200 είναι χρονισμένος στα 14,7 MHz και είναι ο MC68EC020 (χωρίς ενσωματωμένη MMU). Την "έτρωγε" ο Atari Falcon030 με MC68030 @ 16MHz, για να μην αναφερθούμε στα υπόλοιπά του χαρακτηριστικά. Για να ήταν η CPU σου @45MHz λίγο δύσκολο, μάλλον είχες εγκατεστημένο accelerator με 68030@50Mhz. Αν την είχες αγοράσει καινούρια, ήσουν @ 14,7MHz. O accelerator ήταν και είναι πανάκριβο add-on για αυτά τα μηχανήματα. Έχω κ ξέρω. 2x A1200 & 4x Atari Falcon030. Το 1ο μου Falcon το είχα αγοράσει 12/'93 380.000δρχ από ΓΡΑΜΜΗ COMPUTERS με 4MB RAM & 80MB 2,5" HD.

Και με τέτοιο μηχάνημα ήσουν πολύ "προνομιούχος"...

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom