[size=15pt]
ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN[/size]
Tο υπόδειγμα των
Heckser-Ohlin συνδυάζει τη σχετική αφθονία με την οποία διαθέτει μια χώρα έναν παραγωγικό συντελεστή (παραγωγικές δυνατότητες), με την σχετική ένταση στην οποία χρησιμοποιείται ο παραγωγικός συντελεστής στην παραγωγή ενός προϊόντος (τεχνολογία παραγωγής). Οι υποθέσεις του υποδείγματος είναι η ύπαρξη δυο χωρών (Α και Β), δυο παραγωγικών συντελεστών (εργασία-L και γη-Τ) και δύο προϊόντων (Χ και Ψ). Η χώρα Α διαθέτει σε σχετική αφθονία (παράδειγμα) τον παραγωγικό συντελεστή εργασία και η Β τον παραγωγικό συντελεστή κεφάλαιο. Η παραγωγή του αγαθού Χ είναι σχετικής έντασης εργασίας και του Ψ σχετικής έντασης γης.
Τότε, σύμφωνα με το υπόδειγμα
Heckser-Ohlin, η χώρα Α θα πρέπει να εξειδικευτεί στην παραγωγή του Χ και η χώρα Β στην παραγωγή του Ψ και στη συνέχεια να διεξάγουν μεταξύ τους εμπόριο. Δηλαδή, μια χώρα Α μπορεί να παράγει πιο αποτελεσματικά ένα αγαθό του οποίου η παραγωγή είναι έντασης ενός συντελεστή Χ, όταν διαθέτει, βέβαια, σε σχετική αφθονία αυτόν τον συντελεστή.
Ως προς τα αποτελέσματα εμπορίου, σύμφωνα με το Υπόδειγμα
Heckser-Ohlin προβλέπεται σύγκλιση των τιμών των προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών και αύξηση των καταναλωτικών (και έμμεσα παραγωγικών) δυνατοτήτων τους.