Νέα

Ντέρμπι θανάτου: εκτελέστηκαν επειδή δεν έκατσαν να χάσουν από τους ναζί.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pz89
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 67
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
33.207
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
Ντέρμπι θανάτου: έντεκα ποδοσφαιριστές εκτελέστηκαν επειδή δεν έκατσαν να χάσουν από τους ναζί…

podosfairikos_agonas_ussr_omada1.jpg
Ένας ιστορικός ποδοσφαιρικός αγώνας με αφορμή το Ελλάδα-Γερμανία…


uan.jpg
Αυτός είναι ο Γερμανικός φασισμός

Έντεκα ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου, εκτελέστηκαν το 1942, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα με επίλεκτη ομάδα της Βέρμαχτ, γιατί δεν κάθισαν να χάσουν…

Τριάντα εννιά χρόνια μετά η αυταπάρνηση των 11 αυτών ποδοσφαιριστών, έδωσε τροφή για να γίνει μια από τις γνωστότερες ταινίες του http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_TEAMS.jpg[/img[/URL]] κινηματογράφου, με κάποιες αλλαγές φυσικά στο σενάριο.
Στην ταινία του 1981, “Η Μεγάλη απόδραση των 11″, μια ομάδα αιχμαλώτων πολέμου, σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στα σύνορα με τη Γαλλία, καλείται να αντιμετωπίσει μια Γερμανική ομάδα σε ένα προπαγανδιστικό, υπέρ των Ναζί, ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι αιχμάλωτοι δεν παίζουν το παιχνιδάκι των Γερμανών και δεν τους χαρίζονται…

Οι αιχμάλωτοι – ποδοσφαιριστές των συμμάχων, έχουν κανονίσει στο ημίχρονο του αγώνα να δραπετεύσουν από τους υπονόμους (ενώ οι Γερμανοί θα τους περίμεναν να βγουν και να συνεχίσουν, για το δεύτερο ημίχρονο) μέσα από τα αποδυτήρια και με τη βοήθεια της Γαλλικής αντίστασης να φυγαδευτούν στην Ελεύθερη Ευρώπη.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_AFISSA.jpgΤα[/URL] πρώτα 45 λεπτά του αγώνα βρίσκουν την επίλεκτη ομάδα των Ναζί να κάνει πάρτι μέσα στο γήπεδο. Ο τερματοφύλακας της συμμαχικής ομάδας (Σιλβέστερ Σταλλόνε) δεν σταματάει να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του. Σε μια μίνι σύσκεψη των ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, τελικά αποφασίζουν να μην ακολουθήσουν το σχέδιο διαφυγής και να δραπετεύσουν αλλά να βγουν, και να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο αναλαμβάνουν δράση μέσα στο γήπεδο, τα αστέρια των συμμάχων αιχμαλώτων που με πρωταγωνιστές τον Luis Fernandez (που τον υποδύεται ο μεγάλος Πελέ), τον Carlos Rey (τον υποδύεται ο Οσβάλντο Αρντίλες) τον John Colby (υποτίθεται ένα εν ενεργεία παίκτη της West Ham πριν τον πόλεμο που τον υποδύεται ο Μαικλ Κέιν) και φυσικά τον τερματοφύλακα Σιλβέστερ Σταλόνε που κάνει ασύλληπτες αποκρούσεις, η συμμαχική ομάδα μασάει σίδερα.

Τα γκολ πέφτουν βροχή και παρά την εχθρική διαιτησία οι ομάδα των συμμάχων αναγκάζει τους Γερμανούς ανώτατους αξιωματικούς να φύγουν εκνευρισμένοι από το γήπεδο και τους Γάλλους θεατές να φωνάζουν ενθουσιασμένοι: Victoire!!

Η πραγματικότητα όμως και τα γεγονότα που στηρίχθηκε η ταινία, είναι πολύ διαφορετικά και δεν έχουν την ευτυχή κατάληξη της Χολιγουντιανής ταινίας, του 1981
PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_BOOK.jpg
Κίεβο[/URL] 1942, ουκρανική πρωτεύουσα, (μέλος της Σοβιετικής Ένωσης τότε) στενάζει ,όπως άλλωστε ολόκληρη η Ευρώπη , κάτω από τη γερμανική κατοχή. Ο Γερμανός Διοικητής, αποφασίζει πως θα ήταν πολύ καλό για το ηθικό των στρατιωτών του να διοργανωθεί, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε ντόπιους και σε επαγγελματίες Γερμανούς ποδοσφαιριστές που υπηρετούν τη θητεία τους στη Βέρμαχτ. “Η ανωτερότητα της Άριας Φυλής έναντι των υπανθρώπων ρωσο-ουκρανών Σλάβων είναι εμφανής σε όλους τους τομείς και φυσικά και στο ποδόσφαιρο” έλεγε.

Στις 9 Αυγούστου όλα ήταν έτοιμα για τον αγώνα. Από τη μια πλευρά η ελίτ της Βέρμαχτ και από την άλλη 11 ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου, και της Λοκομοτίβ Κιέβου οι οποίοι ήταν αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ντάρμιτσα και τους οποίους οι Γερμανοί λίγες ημέρες πριν τον αγώνα, τους επέτρεψαν να τρώνε κανονικά και να προπονούνται. Την ομάδα συμπλήρωναν κάποιοι εργάτες Ουκρανοί, από ένα φούρνο που ήταν κοντά στο γήπεδο.

http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_MNHMEIO.JPG[/img[/URL]] Η ομάδα ονομάστηκε f.cStart και την αποτελούσαν 8 παίκτες της Ντιναμό και 3 της Λοκομοτίβ. Ο Γερμανός διοικητής της πόλης, έβλεπε προσωπικά τους 6 αγώνες που έπαιξε η ομάδα των Ουκρανών, πριν αντιμετωπίσει την γερμανική ομάδα των επιλέκτων. Ο τρόπος που έπαιζαν , ο τρόπος που άλλαζαν μπαλιές στο γήπεδο, και η ταχύτητα τους τον έκαναν να αισθάνεται λίγο άβολα. Σε 6 αγώνες με στρατιώτες από συμμαχικές χώρες των Γερμανών (Ούγγρους, Ρουμάνους, Γερμανούς) η Start, δεν κέρδιζε κάτω από 5-0.

“Με τους επίλεκτους μας τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι Σλάβοι υπάνθρωποι, θα βιώσουν την ανωτερότητα μας” έλεγε σε άλλους ανώτατους αξιωματικούς. Έτσι και έγινε. Στον τελευταίο αγώνα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Start φιλοδώρησε τη Flakelf, την ομάδα των επιλέκτων που τόσα στήριζε πάνω της ο Διοικητής του Κιέβου, με 5 γκολ. Start- Flakelf: 5-1. Η τιμή και το ηθικό του στρατεύματος του κρεμόταν από μια κλωστή.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_EPIZVNTES.jpgΣε[/URL] έξαλλη κατάσταση ζήτησε επαναληπτικό αγώνα και στις 9 Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά όλα ήταν έτοιμα για το ματς που έμεινε στην ιστορία σαν “Ματς Θανάτου”.

Ο αγώνας έγινε στο στάδιο της Zenit. Στις 5.00 το απόγευμα. Εκείνο το καλοκαίρι στην Ουκρανία έκανε πολύ ζέστη. Θεατές ήταν μόνο Γερμανοί φαντάροι και Ουκρανοί δοσίλογοι αστυνομικοί ενώ στρατιώτες με τεράστια Γερμανικά λυκόσκυλα, έδιωχναν πίσω όσους ουκρανούς ήθελαν να δουν τον αγώνα και να υποστηρίξουν την Start. Για διαιτητής “ορίστηκε” ένας αξιωματικός των Ες Ες.!!!! Λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας ο αρχηγός της Start που έπαιζε με κόκκινες φανέλες και λευκά σορτσάκια (επιστρατεύτηκαν άρον άρον οι εμφανίσεις της Σπάρτακ γιατί δεν είχαν ρούχα) μίλησε στους συμπαίκτες του:

“Παίζουμε με κόκκινες φανέλες που δεν είναι το χρώμα της Ντιναμό ούτε της Λοκομοτίβ. Σας καλώ σήμερα όμως να παίξουμε για αυτό το χρώμα, που είναι το χρώμα της σημαίας μας της Σοβιετικής Ένωσης και να τους δείξουμε ότι αυτή η σημαία δεν χάνει ποτέ”, είπε ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Ντιναμό, Mykola Trusevych.

ο αρχηγός της ομάδας και τερματοφύλακας Mykola Trusevych.
Την ώρα που τελείωσε τον λόγο προς τους συμπαίκτες του, ο αρχηγός των Ουκρανών, μπήκε στα αποδυτήρια ο Γερμανός διαιτητής: “Ξέρω πως είστε μια πολύ καλή ομάδα, με πολύ καλούς παίκτες. Πρέπει όμως να ακολουθήσετε τους κανόνες και να χαιρετίσετε την γερμανική ομάδα με τον Ναζιστικό τρόπο πριν τον αγώνα.” Μια φωνή από το βάθος του απάντησε και τον έκανε να εγκαταλείψει τον χώρο εξοργισμένος. “Το μοναδικό πράγμα που θα χαιρετίσουμε, θα είναι τα στρατεύματα σας όταν θα φεύγετε”

http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_OMADA1.jpg[/img[/URL]] Πραγματικά όταν οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, οι 11 Ουκρανοί δεν σήκωσαν το χέρι τους να χαιρετίσουν ναζιστικά. Την ίδια στιγμή το γήπεδο έβραζε σαν καζάνι, γεμάτο από Γερμανούς με το χέρι υψωμένο να φωνάζουν “Χάιλ Χίτλερ”… Αντίθετα, οι παίκτες της Start μόλις τελείωσε ο Ναζιστικός ύμνος, έσφιξαν τις γροθιές τους σήκωσαν το χέρι τους και μετά το έφεραν στην καρδιά τους και φώναξαν τον χαιρετισμό του Κόκκινου Στρατού: ” Fizcult Huraaa”, δηλαδή “Πάμε δυνατά, Ουράαα”
Ο αγώνας ξεκίνησε με τους Ουκρανούς να μαγεύουν με την μπάλα, αλλά αυτή τη φορά οι Γερμανοί ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν. Οι κλωτσιές, οι αγκωνιές, τα κλαδέματα, τα τραβήγματα της φανέλας , έπεφταν σύννεφο. Ο διαιτητής δεν έβλεπε το παραμικρό.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_MNHMEIO_KONTINO.jpg[/img[/URL]] Κάποια στιγμή ένας Γερμανός επιθετικός κλωτσάει στο κεφάλι τον τερματοφύλακα των Ουκρανών και τον αφήνει αναίσθητο. Τότε βάζουν οι Γερμανοί το πρώτο τους γκόλ. Ο γιος του Makar Gonacharenko ενός από τους 3 παίκτες που τελικά επέζησαν θυμάται τι του έλεγε ο πατέρας του για τον συγκεκριμένο αγώνα: “Ξύλο… πολύ ξύλο. Σε κάθε επαφή με την μπάλα σε κάθε τρέξιμο μας κλωτσούσαν παντού. Νιώθαμε τα κόκαλα μας να πονάνε, έτοιμα να βγουν από τις κλειδώσεις τους”
Το ημίχρονο έληξε 3-1 και αφού ο μέσος των Ουκρανών Goncharenko , χόρεψε όλη τη γερμανική άμυνα και στη συνέχεια κεραυνοβόλησε τον τερματοφύλακα.

Στο ημίχρονο οι Ουκρανοί παίκτες δέχτηκαν και νέα επίσκεψη στα αποδυτήρια. Ήταν ο Γερμανός διοικητής της πόλης. Με ένα προσποιητό χαμόγελο και σφιγμένα δόντια εισέβαλε συνοδευόμενος από αξιωματικούς των Ες Ες και είπε: “Εντάξει μπορείτε τώρα να τα παρατήσετε. Δείξατε σε όλους τι αξίζετε, αλλά μέχρι εδώ. Είστε φανταστική ομάδα με απίστευτες ικανότητες και μας έχετε εντυπωσιάσει όλους, αλλά όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να κερδίσετε. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Μέχρι εδώ. Σκεφτείτε τις συνέπειες των πράξεων σας…” Οι Ουκρανοί παίχτες ήταν προκλητικά αδιάφοροι όσοι ώρα μιλούσε ο ανώτατος Γερμανός αξιωματικός. Άλλος έδενε τα παπούτσια του, άλλος έπινε νερό, άλλος έκανε διατάσεις και κρατούσε το σώμα του ζεστό, άλλος έφτιαχνε τα μαλλιά του… Κανείς δεν του έδινε σημασία.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ISTORIKA/PODOSFAIRIKOS_AGONAS_USSR_OMADA.jpg[/img[/URL]] Στο δεύτερο ημίχρονο η κάθε ομάδα σκόραρε από 2 φορές και 5 λεπτά πριν τη λήξη, ενώ το σκορ ήταν 5-3 υπέρ των Ουκρανών, ο Klimenko, ένας κεντρώος που έπαιζε όμως στα μπακ με την ομάδα της Start, πήρε την μπάλα, κατέβηκε αλλάζοντας με απίστευτη ταχύτητα πάσες με τους συμπαίκτες του, προς την Γερμανική περιοχή και εκεί ξεφτίλισε ολόκληρη την ομάδα επίλεκτων της Βέρμαχτ. Ο Klimenko, πέρασε με ντρίμπλες πέντε παίκτες της Γερμανικής άμυνας, και βρέθηκε τετ α τετ με τον Γερμανό τερματοφύλακα. Μια , δυο προσποιήσεις ο τερματοφύλακας πέφτει αριστερά και ο Ουκρανός τον περνάει από δεξιά. Όμως δεν σουτάρει προς το άδειο τέρμα, κάνει μια στροφή και ξαναπερνάει άλλη μια φορά τον τερματοφύλακα, ο οποίος ζαλίζεται και πέφτει κάτω. Ο Klimmenko φτάνει στην γραμμή του άδειου τέρματος χαμογελάει, γυρίζει την πλάτη του και σουτάρει επιδεικτικά με δύναμη προς το κέντρο του γηπέδου.

Ο Γερμανός διαιτητής έξαλλος σφυρίζει την λήξη του αγώνα στο 85. Οι Γερμανοί επίσημοι άφριζαν από το κακό τους και αποχώρησαν αμέσως. Οι Ουκρανοί σαν μικρά παιδιά αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν στο κέντρο του γηπέδου… Έξω από το γήπεδο οι Ουκρανοί πολίτες παραληρούν, ουρλιάζουν από χαρά, ζητωκραυγάζουν. Οι Γερμανοί για να τους αναχαιτίσουν αμολάν τα λυκόσκυλα…

Μια εβδομάδα μετά, το βράδυ της 16ης Αυγούστου όσοι παίκτες της Start, συμμετείχαν στον αγώνα, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς. Η κατηγορία ότι ήταν μέλη της MKVD (μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης) ήταν βαριά και η ποινή ήταν μόνο μια: Θάνατος. Οι 11 παίκτες της Start κατηγορήθηκαν σαν κατάσκοποι. Και αμέσως οδηγήθηκαν στα κρατητήρια. Το πρώτο βράδυ στα κρατητήρια της Γκεστάπο ο Mykola Korotkykh το αριστερό εξτρέμ της Start, πέθανε από τα βασανιστήρια. Την επόμενη μέρα (ύστερα από ολονύχτιο ξύλο και βασανισμούς) έστειλαν τους υπόλοιπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Syrezky, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο στην περιοχής Babi yar.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943, οι περισσότεροι παίκτες εκτελέστηκαν ή πέθαναν από της κακουχίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ανάμεσα τους οι Ivan Kuzmenko, Oleksey Klimenko, και ο αρχηγός Mykola Trusevich.
Το τέλος του πολέμου, βρίσκει ζωντανούς μόνο τρεις από τους 11 παίκτες της Start. Τους Fedir Tyutchev, Mikhail Sviridovskiy και Makar Honcharenko…

Το 1971, έξω από το στάδιο της Zenit όπου έγινε ο αγώνας στήθηκε ένα τεράστιο μνημείο για τους 11 ήρωες. Δέκα χρόνια αργότερα το 1981, το στάδιο της Zenit μετονομάστηκε σε Start. Την ίδια χρονιά γυρίστηκε και η ταινία με τον Σταλόνε..

[URL unfurl="true"]http://filologos10.wordpress.com/2012/06/23/%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B9-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84/[/URL]
 

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Δεν πιστευω σε τετοια ψέματα.

Δεν κάνουν οι Αριοι Γερμανοί, τέτοια πράγματα.

Δεν υπάρχει ενας γνησιος Ελλην εθνικηστής έστω Χρυσαλήτης να απαντησει σε αυτες τις προπαγάνδες.

 

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
Ανατριχιασα !!!!!!!!!

Αυτο θα πει ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΑ !!!!!!!!
 

Gamidis

Μέλος
Εγγρ.
21 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.134
Like
6
Πόντοι
16
ρε τους πουστηδες τους γερμανους,παντως δεν ειχαν τον θεο τους.πολυ ψυχασθενεια οι τυποι
 

porn billy

Μέλος
Εγγρ.
25 Δεκ 2010
Μηνύματα
1.117
Κριτικές
3
Like
438
Πόντοι
36
μπραβο τους...
δεν πρεπει να ξεχναμε οτι εδω στην ελλαδα
μονο ο παναθηναικος επαιξε με ομαδα των ναζι...
δεν ειναι τυχαιο αυτο κυριοι ...
ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ
 

Gamidis

Μέλος
Εγγρ.
21 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.134
Like
6
Πόντοι
16
μπραβο τους...
δεν πρεπει να ξεχναμε οτι εδω στην ελλαδα
μονο ο παναθηναικος επαιξε με ομαδα των ναζι...
δεν ειναι τυχαιο αυτο κυριοι ...
ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ

:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

Gamidis

Μέλος
Εγγρ.
21 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.134
Like
6
Πόντοι
16
διαιτητης ηταν ο πατερας του Κακου;
 

porn billy

Μέλος
Εγγρ.
25 Δεκ 2010
Μηνύματα
1.117
Κριτικές
3
Like
438
Πόντοι
36

porn billy

Μέλος
Εγγρ.
25 Δεκ 2010
Μηνύματα
1.117
Κριτικές
3
Like
438
Πόντοι
36
Μαθήματα..."πράσινης" ιστοριας! ΜΕΡΟΣ(19)

ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ

(SS=Schutzstaffel) ΠΑΟ: Φιλικό με τους Ναζί. Οπαδός του ο Κοκός. Αγαπημένη ομάδα της Χούντας. Οτιδήποτε προοδευτικό και αριστερό για τον ΠΑΟ είναι βδέλυγμα. Από τη πρώτη μέρα της ίδρυσης αυτού του συλλόγου, μέχρι σήμερα, στις τάξεις του έχει ενταχθεί ότι πιο βρώμικο, ότι πιο αισχρό υπάρχει στη κοινωνία. Είναι αδύνατον να καταγραφούν τα ανομήματα της πράσινης μούχλας. Για το σκοπό αυτό θα χρειαζόταν ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Η εγκυκλοπαίδεια της Παναθηναϊκής ντροπής. Θα αρκεστούμε σε ελάχιστα μόνο γεγονότα.

Ο ΠΑΟ έδιωξε ένα από τους μεγαλύτερους παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Αγγελο Μεσάρη γιατί ηταν κομμουνιστής. Το όνομα του παράγοντα που έκανε αυτή την απρέπεια έχει δοθεί στο χαρισμένο από το κράτος γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Απόστολος Νικολαϊδης.

Εκείνα τα χρόνια ήταν τεράστια η "διαμάχη" για την ιδεολογική ταυτότητα του Συλλόγου. Άλλωστε μαζί με τον Μεσάρη αποχώρησε και ο Καλαφάτης, από τους ιδρυτές του ΠΑΟ, ο οποίος και διαγράφτηκε για ένα διάστημα από τα μητρώα. Η κουβέντα που λέγεται πως είπε ο Νικολαϊδης στον Μεσάρη είναι: "...σταμάτα την πολιτική και παίξε ποδόσφαιρο... κι εγώ θα σε βοηθήσω να μπεις στο Πολυτεχνείο". Ο Aγγελος Μεσάρης ως μέλος της ΟΚΝΕ είχε συμβάλλει στην ίδρυση πλήθους ποδοσφαιρικών ομάδων στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα με αποκορύφωμα την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαιρικών Αθλητικών Σωματείων Αθήνας το 1935, της οποίας ήταν και πρόεδρος.

Στη κατοχή ο ΠΑΟ μαζί με τον Αρη Θεσσαλονίκης ήταν οι μοναδικές ομάδες που διέπραξαν τη προδοσία να συμμετέχουν σε τουρνουά το 1942 με ομάδα των SS. Για την ιστορία το σκορ του αγώνα ΠΑΟ - SS ήρθε ισόπαλο 3-3 . Για να γίνει κατανοητή η πράξη και το μέγεθος της προδοσίας των πράσινων, να αναφέρουμε πως την ίδια χρονιά, το 1942, στην κατεχόμενη Ουκρανία πραγματοποιείται ο ιστορικός αγώνας μεταξύ επίλεκτων του Χίτλερ και της Ντιναμό Κιέβου. Η Γκεστάπο είχε προειδοποιήσει τους σοβιετικούς παίκτες: «Αν διανοηθείτε να κερδίσετε, θα πεθάνετε» Μόλις τέλειωσε ο αγώνας, τουφεκίστηκαν και οι 11 φορώντας τις φανέλες της ομάδας τους, επειδή τόλμησαν σε μια άφθαστη ενέργεια ηρωισμού, αντίστασης και αξιοπρέπειας να κερδίσουν, ανυψώνοντας το ηθικό των σκλαβωμένων συμπολιτών τους.

Γνωστό είναι ότι ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν μέλος του ΠΑΟ. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι ήταν η μητέρα του Φρειδερίκη… Την εποχή της Χούντας οι Παπαδόπουλος, Παττακός και Ασλανίδης διέταξαν την απέλαση του μεγάλου Μπούκοβι με τον οποίο ο Ολυμπιακός είχε σαρώσει όλους τους τίτλους. Οι ίδιοι οδήγησαν τον ΠΑΟ στο Γουέμπλεϊ αγοράζοντας το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Για τα προϊόντα που εισέπραξαν οι Γιουγκοσλάβοι από τη Χούντα υπάρχουν επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Γιουγκοσλαβίας. Το σχετικό ντοκουμέντο έχει παρουσιάσει το Mega Channel.

Η ομάδα που με τη παρουσία της εκφυλίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συνηθισμένη στην εξαγορά των αγώνων. Υπενθυμίζουμε ότι έχει καταδικαστεί με τελεσίδικη απόφαση για δωροδοκία του Ηρακλή (υπόθεση λουλουδιών). Δεν έπεσε στη Δεύτερη Kατηγορία χάρις στην ψήφο του Ανδριανόπουλου τον οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζουν ως ευεργέτη τους και να τον τιμούν στις εκδηλώσεις που κάνουν. Πρέπει να τονίσουμε πως ο Ολυμπιακός, ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει έστω κατηγορηθεί για υπόθεση δωροδοκίας. Το ακριβώς αντίθετο του Παναθηναϊκού είναι ο Ολυμπιακός. Παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο καταδικασμένος σε θάνατο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Γόδας. Τα χαράματα της 19ης Νοεμβρίου του 1948 όταν τον ειδοποίησαν οι φύλακες ότι τον ζητούν στη διεύθυνση των φυλακών της Κέρκυρας που ήταν φυλακισμένος ο Νίκος Γόδας ζήτησε την ερυθρόλευκη φανέλα και το άσπρο σορτσάκι και πορεύθηκε για την εκτέλεση, στο νησάκι Λαζαρέτο, μπροστά στο λιμάνι της Κέρκυρας. Οι άλλοι κρατούμενοι, μελλοθάνατοι, ισοβίτες ή με μεγάλες ποινές, στριμώχτηκαν στα σίδερα του κελιού τους κι άρχισαν να φωνάζουν όπως έκαναν σε κάθε εκτέλεση: «Λαέ της Κέρκυρας, πάλι απόψε παίρνουν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για εκτέλεση». Η φυλακή αντηχούσε απ’ τις φωνές. Οι φωνές ακούγονταν μέχρι τα σπίτια απέναντι. Σε λίγη ώρα ο Μικρασιάτης Νίκος Γόδας, τριάντα χρονών, βασικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στα χρόνια της Κατοχής, στεκόταν μπροστά στο απόσπασμα φορώντας τη φανέλα του Θρύλου. «Νενικήκαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας, συναθλητές μου», ήταν τα τελευταία του λόγια φεύγοντας απ’ τη φυλακή, όπως τα διασώζει ο συγκρατούμενός του εκείνα τα χρόνια Σταμάτης Σκούρτης.

Άλλος παίχτης του Ολυμπιακού, ο Στέλιος Αναματερός σκοτώθηκε το 1944 στη μάχη του Δεκέμβρη στα Εξάρχεια.

Στις 26 Γενάρη 1949, στο κατάμεστο γήπεδο του Παναθηναϊκού πραγματοποιείται η ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ της μεικτής ποδοσφαιρικής ομάδας Α’ και Γ’ τάγματος Μακρονήσου και του πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακού. Το αποτέλεσμα «που εξόργισε τους επισήμους» (σύμφωνα με τον Πάνο Γεραμάνη) έληξε 2-1 υπέρ των εξόριστων αγωνιστών ανάμεσα στους οποίους ήταν και τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού. Ηταν η μοναδική φορά στην ιστορία του Συλλόγου που οι παίχτες του Ολυμπιακού ήθελαν τη νίκη των …αντιπάλων παιχτών. Νίκη που χειροκρότησαν ΟΛΟΙ οι οπαδοί του Θρύλου.

 

Gamidis

Μέλος
Εγγρ.
21 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.134
Like
6
Πόντοι
16
παρα πολυ ωραια και τα δυο ντοκουμεντα που παρουσιασες.βεβαια οι συνθηκες μεσα στον εμφυλιο ηταν διαφορετικες,και σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να μπλεκεται το ποδοσφαιρο με την πολιτικη.αλλα και ολη η μετεπειτα ιστορια του βαζελου,δεν ηταν καλυτερη.αφου τους εκανε ρομπα μεχρι και το mega,απο κει να φανταστεις ποσο λεχριτες ειναι,σε συλλογικο επιπεδο
 

porn billy

Μέλος
Εγγρ.
25 Δεκ 2010
Μηνύματα
1.117
Κριτικές
3
Like
438
Πόντοι
36
παρα πολυ ωραια και τα δυο ντοκουμεντα που παρουσιασες.βεβαια οι συνθηκες μεσα στον εμφυλιο ηταν διαφορετικες,και σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να μπλεκεται το ποδοσφαιρο με την πολιτικη.αλλα και ολη η μετεπειτα ιστορια του βαζελου,δεν ηταν καλυτερη.αφου τους εκανε ρομπα μεχρι και το mega,απο κει να φανταστεις ποσο λεχριτες ειναι,σε συλλογικο επιπεδο
δεν συμφωνω
το ποδοσφαιρο δεν θα επρεπε να μπλεκεται με την πολιτικη
αλλα δυστυχως δεν ειναι ετσι....
προσφατο παραδειγμα ο αγωνας ελλαδα γερμανια...ολοι μας θελαμε να τους γαμησουμε...
εκτος απο τους δοσιλογους ταγματασφαλιτες γραικυλους βαζελους που θα διναν κολο!!!!!!
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.469
Like
200
Πόντοι
866
αυτο μπροστα στα οσα εκαναν οι ρωσοι στους ουκρανους ειναι ανευ σημασιας τυπε παπαζολη
 

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Μηνύματα
6.795
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
Στο ντοκυμαντερ για το γηπεδο της Λ. Αλεξανδρας που ειχε προβαλλει η κρατικη, ειχαν αναφερει κι αλλες ωραιες ιστοριες απο τα χρονια της κατοχης. Για κατι παιχτες που ηταν κρατουμενοι ακριβως απεναντι απ' το γηπεδο, και βγηκαν για να παιξουν(?).
Δεν τα θυμαμαι καλα, ρε γαμωτο...
Ας μας πει καποιος

ΥΓ Παντως οι Γερμανοι ειναι πολυ αρρωστη φαρα. Ειτε λεγονται Ναζι, ειτε λεγονται Χριστιανποδημοκρατες, ειτε λεγονται Bayern. Πρεπει να τους πατας κατω οπου τους βρισκεις, γιατι αμα σηκωσουν κεφαλι..... ΓΑΜΑ ΤΑ!
 

master21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Μαρ 2010
Μηνύματα
35.254
Κριτικές
1
Like
38
Πόντοι
366
δεν συμφωνω
το ποδοσφαιρο δεν θα επρεπε να μπλεκεται με την πολιτικη
αλλα δυστυχως δεν ειναι ετσι....
προσφατο παραδειγμα ο αγωνας ελλαδα γερμανια...ολοι μας θελαμε να τους γαμησουμε...
εκτος απο τους δοσιλογους ταγματασφαλιτες γραικυλους βαζελους που θα διναν κολο!!!!!!
ρε τυπε ο κοκκαλης δεν ηταν κατασκοπος των γερμανων και ξεπλενε μαυρο χρημα της Ζιμενς στον γονιμηδη η κανω λαθος....
 

observer(1)

Ανώτερος
Εγγρ.
17 Αυγ 2007
Μηνύματα
4.301
Κριτικές
18
Like
2.041
Πόντοι
5.975
εδώ παντως  τα  λέει λιγο διαφορετικά
( and according to the players on 18 August ten of the players were sent to a German concentration camp. Six later escaped and four were killed.)
>>>

 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.712
Κριτικές
3
Like
4.913
Πόντοι
606

fideboras

Μέλος
Εγγρ.
5 Φεβ 2006
Μηνύματα
1.074
Κριτικές
9
Like
204
Πόντοι
36
Κρίμα πάντως για τον Ολυμπιακό μία τόσο λαϊκή ομάδα να έχει μαζέψει το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών της ΧΑ  και οι δοσύλογοι να έχουν αναρχικούς στις τάξεις τους
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom