Νέα

Νίκος Καζαντζάκης Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

• Μέλος που άνοιξε το νήμα bookie
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 38
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Ωρίων

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2019
Κριτικές
2
Like
25.307
Πόντοι
6.236
Να που λίγες δεκαετίες αργότερα από τότε που γράφτηκαν τα κατά τα άλλα υπέροχα αυτά βιβλία, έρχονται οι εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας να ανατρέψουν ακόμα και τόσο θεμελιώδεις πεποιθήσεις, όπως αυτή της φυσικής φθοράς και του τέλους

2050 ε; Προλαβαίνω - δεν προλαβαίνω :woldman:

Τελευταία τροποποίηση:

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Είσαι βέβαιος ότι το site είναι το κατάληλο μερος για μια τέτοια κουβέντα ?? :grin: :grin: :grin:
Αγαπητέ @Mindreader

Μετά βεβαιότητας μπορώ να σου πω πως μια χαρά κατάλληλο είναι αυτό το site και για τέτοια θέματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών εδώ είναι όλοι ευγενέστατοι - το ίδιο και οι όποιοι επισκέπτες μας διαβάζουν. Φυσικά θα έχουμε και τις μπουρδελοαναλύσεις αλλά είναι και τεχνικά εφικτό να κάνουμε κουβέντες για τέτοια θέματα. Ούτε και εγώ περίμενα να μιλάμε για τέτοια, ωστόσο το βρίσκω ενδιαφέρον. Πολύ ενδιαφέρον.

Εγώ το προχωράω και παραπέρα. Γιατί να μην μπορούμε ως κοινότητα να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε κάθε τομέα. Το να μοιραζόμαστε, το να δίνουμε, το να βοηθάμε ο ένας τον άλλον είναι ύψιστη μορφή ανθρωπιάς. Για παράδειγμα εγώ αύριο μπορεί να ανοίξω νήμα ότι αναζητώ εργασία και θα παραθέτω τι μπορώ να κάνω - ναι, αστείο ίσως. αλλά μπορεί να βρεθούν άνθρωποι που θα με βοηθήσουν. Έχει γίνει εδώ. Καλώς ή κακώς οι κοινότητες, μόνο αυτές θα μας βοηθήσουν. Είστε στα γαμήσια είτε στο να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για τον Καζαντζάκη.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όλους. Καλημέρα και όμορφη Κυριακή!

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Σχολιάζοντας τη παράθεση του αγαπητού συνφορουμίτη @George71

Το να είναι κάποιος αθάνατος είναι ένα είδος τιμωρίας πάντως. Μιλάω με καθαρά θεολογική προσέγγιση αν και δεν είμαι και ο σούπερ ένθεος ομολογώ.

PsYcHo_777

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2006
Like
4.188
Πόντοι
456
Θέλω να πω ότι εξάγεται το εξής ασφαλές συμπέρασμα:
Παρόλο που το πεπρωμένο είναι αναπόφευκτο και ο θάνατος δεδομένος , κατά το συγγραφέα, προτιμότερο να τον αντικρίζουμε ως απόρροια προσωπικής μας επιλογής παρά ως τη μοιρολατρική κατάληξη της ύπαρξής μας, καθώς στην πρώτη περίπτωση τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση πως ελέγχουμε οι ίδιοι τη ζωή μας.

Συμπληρωματικα αυτο εχει αποδειχθει οτι εχει μετρησιμες αλλαγες και επιπτωσεις στις ορμονες και τους νευροδιαβιβαστες μας.

Η αισθηση του ελεγχου και της επιλογης ειναι ειναι No1 παραγοντας της αισθησης της ικανοποιησης και του χαμηλου στρες.

Δε μπορουμε να ελεγξουμε ποτε θα πεθανουμε αλλα μπορουμε να ελεγξουμε πως θα πεθανουμε.

Control the controllable. Embrace the uncontrollable.

locus-of-control.jpg

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Συμπληρωματικα αυτο εχει αποδειχθει οτι εχει μετρησιμες αλλαγες και επιπτωσεις στις ορμονες και τους νευροδιαβιβαστες μας.

Η αισθηση του ελεγχου και της επιλογης ειναι ειναι No1 παραγοντας της αισθησης της ικανοποιησης και του χαμηλου στρες.

Δε μπορουμε να ελεγξουμε ποτε θα πεθανουμε αλλα μπορουμε να ελεγξουμε πως θα πεθανουμε.

Control the controllable. Embrace the uncontrollable.

locus-of-control.jpg
Εκπλητική απεικόνιση

PsYcHo_777

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2006
Like
4.188
Πόντοι
456
Εκπλητική απεικόνιση

Απλα σκεψου ΜΙΑ οποιαδηποτε φορα που ειχες στρες, ανασφαλεια, αγχος στη ζωη σου.
Το root cause μετα απο λιγο σκαψιμο σχεδον παντα ειναι οτι δεν εχεις το control της καταστασης.
Καποιος αλλος η η ιδια η κατασταση εχει το control πανω σου. Η εικονα που εχεις για τον εαυτο σου,η ταυτοτητα σου εξαρταται απο εξω.

Οταν αποκτησεις το control ειτε μεσα απο την εκθεση και την επαναληψη, ειτε επειδη γινεις καλος σε κατι παιρνεις πισω καποιον ελεγχο και πεφτει η κορτιζολη, παιρνεις πρωτοβουλιες, γινεσαι δημιουργικος.

Τελευταία τροποποίηση:

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Απλα σκεψου ΜΙΑ οποιαδηποτε φορα που ειχες στρες, ανασφαλεια, αγχος στη ζωη σου.
Το root cause μετα απο λιγο σκαψιμο σχεδον παντα ειναι οτι δεν εχεις το control της καταστασης.
Καποιος αλλος η η ιδια η κατασταση εχει το control πανω σου. Η εικονα που εχεις για τον εαυτο σου,η ταυτοτητα σου εξαρταται απο εξω.

Οταν αποκτησεις το control ειτε μεσα απο την εκθεση και την επαναληψη, ειτε επειδη γινεις καλος σε κατι παιρνεις πισω καποιον ελεγχο και πεφτει η κορτιζολη, παιρνεις πρωτοβουλιες, γινεσαι δημιουργικος.
Πόσο δίκιο έχεις!

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Like
7.744
Πόντοι
2.306
Μεγάλη χαζομάρα ο Ζορμπάς.
Ακούς εκεί να γαμάμε ολες τις γυναίκες όμορφες άσχημες νεες γριες επειδή έχουν μουνι;
Σαβουρογάμης.
Μαλακίες του Καζαντζάκη επειδή δεν του καθόταν κανένα καλο γκομενάκι.
Θα μου πεις θα έγραφε κατεβατά και κατεβατά αν είχε ένα καλο κωλαράκι να ξεσκίζει;

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Μεγάλη χαζομάρα ο Ζορμπάς.
Ακούς εκεί να γαμάμε ολες τις γυναίκες όμορφες άσχημες νεες γριες επειδή έχουν μουνι;
Σαβουρογάμης.
Μαλακίες του Καζαντζάκη επειδή δεν του καθόταν κανένα καλο γκομενάκι.
Θα μου πεις θα έγραφε κατεβατά και κατεβατά αν είχε ένα καλο κωλαράκι να ξεσκίζει;
Την όποια σεξουαλικότητα του Καζαντζάκη μπορεί κάποιος να την εντοπίσει διαβάζοντας την ασκητική

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Like
7.744
Πόντοι
2.306
Την όποια σεξουαλικότητα του Καζαντζάκη μπορεί κάποιος να την εντοπίσει διαβάζοντας την ασκητική
Kαι την ασκητική και την ξεσκιστική έχουμε διαβάσει κύριε τι νομίζετε ότι είμαστε αμόρφωτοι;

Ξέρω το κόλπο του Καζαντζάκη να γινεται διαβαστερός. Μπορώ και εγώ να γράψω τέτοια αλλά βαριέμαι:
Ανακατεύεις θεολογία, διαλογισμό, τσόντες, Χριστούς, Μωάμεθ και Μέριλιν Μονρόε, και κάνεις τον άλλο να χαζεύει εκεί που περιμένει να βρει τον Σωτήρα του, τσακ..... του πετάς ένα υγρό μουνί..... και τον κάνεις να παλαβώνει.......

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Like
7.744
Πόντοι
2.306
Kαι την ασκητική και την ξεσκιστική έχουμε διαβάσει κύριε τι νομίζετε ότι είμαστε αμόρφωτοι;

Ξέρω το κόλπο του Καζαντζάκη να γινεται διαβαστερός. Μπορώ και εγώ να γράψω τέτοια αλλά βαριέμαι:
Ανακατεύεις θεολογία, διαλογισμό, τσόντες, Χριστούς, Μωάμεθ και Μέριλιν Μονρόε, και κάνεις τον άλλο να χαζεύει εκεί που περιμένει να βρει τον Σωτήρα του, τσακ..... του πετάς ένα υγρό μουνί..... και τον κάνεις να παλαβώνει.......
Πέρα απο τα αστεία που έγραψα, πραγματικά υπάρχει συνταγή να κάνεις καλά βιβλία, καλό σινεμά, κλπ.
Και ο Καζαντζάκης την ήξερε καλά αυτή την συνταγή.

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356

Ε τι να σου πω ρε συ φίλε @Termin . Σαφώς μπορεί να έχεις και δίκιο ή ίσως είναι ένα δικό σου είδος κριτικής με χιούμορ στον συγγραφέα. Εγώ πιο πολύ θα σου απαντούσα με το στυλ του βουλευτή ΚΚΕ Χαλβατζή: "Όταν γαμάς της συζήτηση δεν έχει νόημα!" Ε εσύ κάτι τέτοιο κάνεις περισσότερο με το σχόλιό σου. Απολογούμαι και με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σου καθως δεν σε γνωρίζω

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Like
7.744
Πόντοι
2.306
Δεν γαμάω την συζήτηση απλά την " αγαπάω".
Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη.
Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονά κι αυτός που συμπονάει.
Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται.
Μα στην αγάπη είναι ένα.
Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα.
Δεν ξεχωρίζουν.
Το εγώ και εσύ αφανίζονται.
Αγαπώ θα πει χάνομαι.
Αφήνομαι στα χέρια της να με τελειωσει οπως αυτή ξέρει.
Με torture handjob edging.
Nα ζαλιζομαι να παραμιλώ.

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Δεν γαμάω την συζήτηση απλά την " αγαπάω".
Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη.
Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονά κι αυτός που συμπονάει.
Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται.
Μα στην αγάπη είναι ένα.
Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα.
Δεν ξεχωρίζουν.
Το εγώ και εσύ αφανίζονται.
Αγαπώ θα πει χάνομαι.
Αφήνομαι στα χέρια της να με τελειωσει οπως αυτή ξέρει.
Με torture handjob edging.
Nα ζαλιζομαι να παραμιλώ.
έχει κάποια τεχνικά λάθη το αποτύπωμά σου αλλά θα το δέχομαι ως ποιητική μομφή και μου αρέσει. Εύγε!

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Like
7.744
Πόντοι
2.306
έχει κάποια τεχνικά λάθη το αποτύπωμά σου αλλά θα το δέχομαι ως ποιητική μομφή και μου αρέσει. Εύγε!
Aστεία γράφω βρε παιδιά, πλάκα πλάκα όμως, αυτή είναι η συνταγή γενικά. Λίγο ψυχική αναζήτηση ανακατεμένη με BDSM , βάσανα και ασκητική και φτιάχνεις ένα best seller.

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.608
Πόντοι
2.356
Aστεία γράφω βρε παιδιά, πλάκα πλάκα όμως, αυτή είναι η συνταγή γενικά. Λίγο ψυχική αναζήτηση ανακατεμένη με BDSM , βάσανα και ασκητική και φτιάχνεις ένα best seller.

Συμφωνώ απολύτως. Και μία επισήμανση. Δεν μπορώ ή μάλλον αδυνατώ να κατανοήσω αν κάποιος έχει πρόθεση αστεισμού ή απλά παραθέτει μια "λογοτεχνική σχολή". Απολογούμαι αν παρεξήγησα. Εγώ συνήθως όταν πικάρω ή όταν αστειεύομαι το ξεκαθαρίζω στο τέλος και έυκολα το καταλαβαίνουν οι αναγνώστες μου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που αναφέρεις. Ο Καζαντζάκης βέβαια το "ζούσε" όλο αυτό, υπό την αίρεση ότι το μεταβίβαζε στα γραπτά του όλα όσα περιγράφεις ευγλωτα

teaserman

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Νοε 2015
Κριτικές
1
Like
7.819
Πόντοι
2.306
Ο Καζατζακης ειχε ασχοληθει αρκετα με τον Βουδισμο στην αεναη αναζητηση του για τη σχεση του ανθρωπου με το θειο.
στον Ζορμπα υπαρχει εντονη η αντιπαραβολη του δυτικου τροπου σκεψης ( ο συγγραφεας σκεφτεται, ανησυχει, κοιταζει τις επιπτωσεις) με τον βουδιστικο τροπο σκεψης (υπαρχει μονο το τωρα, ζησε το, ανακαλυψε το ). Ο Ζορμπας ειναι ενας εκπροσωπος της βουδιστικης φιλοσοφιας με την ελευθερια και τολμη του μεσογειου Ελληνα, ενα μοναδικο υβριδιο που προσπαθει με ολη του τη δυνσμη να ζησει τη στιγμη χωρις φοβο, χωρις ενοχες , χωρις κανονες και οταν τα πραγματα πανε στραβα χορευει ευτυχισμενος στα αποκαϊδια.
ποιος δεν θα ηθελε να ζησει σαν Ζορμπας αν ειχε την τολμη να το κανει?

Nubic

Μέγας
Εγγρ.
28 Οκτ 2019
Κριτικές
10
Like
14.016
Πόντοι
3.846
Ο βουδισμός μιλάει όμως και για εγκράτεια ,για τη μη βία. Ο Ζορμπάς και στον πόλεμο είχε πάει, και αχαλίνωτος ήταν στις επιθυμίες του. Ο Καζαντζάκης γενικότερα γράφει σε όλα του τα βιβλία για ήρωες που ειδωλοποιεί. Ο καπετάν Μιχάλης, ο Ζορμπάς, ο Άγιος Φραγκίσκος, ο παπάς στους αδερφοφάδες, είναι ηρωικές μορφές που αγωνίζονται, παθιάζονται ,υπηρετούν ανώτερα ιδανικά, είναι γοητευτικοί, συχνά γαμάνε ασύστολα (ή έστω έχουν πέραση στις γυναίκες).
Όλα αυτά που δεν ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας ποτέ. Θυμηθείτε στο αυτοβιογραφικό "Αναφορά στο Γκρέκο" γράφει ότι γάμησε μια Αγγλίδα μέσα σε εκκλησία (ας πούμε ότι έγινε) και ένιωθε ότι τα εικονίσματα τον κοιτούσαν. Δε μπορούσε δηλαδή να μη νιώθει ενοχές για κάθε τι που απολάμβανε.

Ο Ζορμπάς πάλι θα ήταν πρότυπο "αλήτικης ζωής" ακόμη και σήμερα. Αυτοδίδακτος μουσικός, χορευτής, καλό παιδί, έξω καρδιά, όσα έβγαζε τα έτρωγε στα μπουρδέλα, ερωτευόταν και άλλαζε πλάνο ζωής συνέχεια. Κάπως έτσι ονειρευόμαστε πολλοί τη ζωή όταν είμαστε 18.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε και είδαμε πως βγαίνουν τα λεφτά, αρχίσαμε να αποκλίνουμε από το Ζορμπά.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom