«Καμένη γη» αφήνει το ΔΝΤ
Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία εντός Ε.Ε., αλλά και Ουκρανία-Ισλανδία εκτός έχουν γνωρίσει ήδη τις «τεχνικές» συμβουλές του ΔΝΤ, τα μέτρα λιτότητας του οποίου συνοδεύουν τις από το 1997 παρεμβάσεις του και έχουν γίνει ο φόβος και ο... τρόμος για όποια χώρα αναγκαστεί να πέσει στα νύχια του.
Η περισσότερο δοκιμαζόμενη μέχρι στιγμής χώρα από τις κοινές παρεμβάσεις ΔΝΤ-Ε.Ε. είναι η Λετονία. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της χώρας φθάνουν μέχρι τη μείωση κατά 20% των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων έχει μειωθεί 40%.
Η Λετονία συμφώνησε στο τέλος του 2008 να δανειστεί 7,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ε.Ε., τη Σουηδία και άλλες χώρες, υπό τον όρο να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ το 2009 και να το μειώσει στο 8,5% του ΑΕΠ το 2010. Η σύνδεση του λετονικού λατ με το ευρώ το 2004 εξελίχθηκε σε βρόχο, αφού αντί υποτίμησης (μέσω αποδέσμευσης) η χώρα προτίμησε τη σκληρή λιτότητα, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να έχει μειωθεί 24% τα δύο χρόνια της ύφεσης.
Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσέφυγε το 2008 στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση 25,1 δισ. δολαρίων, προχωρώντας, με κυβέρνηση σοσιαλιστών επικεφαλής, σε εξίσου σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2009, μέσω περικοπών των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο.
Στη Ρουμανία η χορήγηση της τελευταίας δόσης των 3,3 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας 20 δισ. ευρώ του ΔΝΤ-Ε.Ε. ανεστάλη τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση του κυβερνώντος κεντρώου συνασπισμού. Ενας από τους βασικούς όρους για το ξεμπλοκάρισμα της δόσης ήταν οι περικοπές στον προϋπολογισμό του 2010, οι οποίες προβλέπεται να εξασφαλιστούν με τη μείωση κατά 100.000 των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.
Εκτός Ε.Ε. σε ανάλογη θέση έχει βρεθέι η Ουκρανία. Η συμφωνία του 2008 για δάνειο 16,4 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ ανεστάλη επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, ενόψει των προεδρικών εκλογών, με την Ουκρανία να πρέπει να πάρει το 2010 την τέταρτη δόση 3,8 δισ. δολαρίων από τη βοήθεια του ΔΝΤ, με αντάλλαγμα τη λήψη και νέων επώδυνων μέτρων σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει.