Η προ διετίας εξωσυζυγική σχέση της 60χρονης Αϊρις Ρόμπινσον με έναν 20χρονο κλονίζει το πολιτικό τοπίο της χώρας
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
ΜΠΕΛΦΑΣΤ Σε πολιτική θύελλα εξελίσσεται στη Βόρεια Ιρλανδία το ερωτικό σκάνδαλο της 60χρονης Αϊρις Ρόμπινσον, μέλους του τοπικού Κοινοβουλίου και συζύγου του πρωθυπουργού Πίτερ Ρόμπινσον. Ο άρτι παραιτηθείς κ. Ρόμπινσον καταγγέλλεται ότι απέκρυψε τόσο την προ διετίας εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του με τον τότε 18χρονο Κερκ Μακ Κάμπλι όσο και τη διαμεσολάβησή της για να χρηματοδοτηθεί ο νεαρός και να ανοίξει μια καφετέρια προκειμένου να αποκατασταθεί ως «επιχειρηματίας». Η 60χρονη σήμερα κυρία Ρόμπινσον πάσχει από κατάθλιψη και παρακολουθείται από ψυχιάτρους.
Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUΡ) δηλώνουν ότι ο αρχηγός « έχει χάσει το κύρος στο κόμμα και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα», καθώς δεν μπορεί να μπορεί να αντικρούσει τις φήμες ότι γνώριζε και την οικονομική διάσταση του «ροζ» σκανδάλου: ότι δηλαδή η σύζυγός του μεσολάβησε το 2008 για να λάβει ο εραστής της δάνειο ύψους 55.000 ευρώ από δύο κατασκευαστές και να αναλάβει τη λειτουργία μιας καφετέριας στο Μπέλφαστ.
Ο κ. Ρόμπινσον αντιτείνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε έκνομο, καθώς ισχυρίζεται ότι στα τέλη του 2008, όταν έμαθε τις απιστίες της συζύγου του, της ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα στους δύο κατασκευαστές. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των προτεσταντών του DUΡ με τους καθολικούς, προϊόν της ιστορικής συμφωνίας του 1998, κλυδωνίζεται.
Η κυρία Ρόμπινσον ομολόγησε την παράνομη σχέση της την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε έχει γίνει στόχος έντονα επικριτικών επιθέσεων. Επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική, ενώ έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι ο Θεός «θα με συγχωρήσει».
Τ ο «αταίριαστο ζευγάρι» της πρώτης κυρίας της Βόρειας Ιρλανδίας με ένα 18χρονο αγόρι έχει σοκάρει τη μικρή και βαθιά θρησκευόμενη κοινωνία του Μπέλφαστ. Το «πρωθυπουργικό» ζεύγος εθεωρείτο, ώσπου να αποκαλυφθεί το «ροζ» σκάνδαλο, υπόδειγμα ευσέβειας. Η κυρία Ρόμπινσον εμφανιζόταν με δηλώσεις της συντηρητική, φανατική πολέμιος των ομοφυλοφιλικών και των προγαμιαίων σχέσεων.
Η κυρία Ρόμπινσον γνώριζε τον μετέπειτα εραστή της από τα τέλη του 1990, όταν ο Κερκ πήγαινε ακόμη στο Δημοτικό. Ο πατέρας του είχε ένα κρεοπωλείο στο Ανατολικό Μπέλφαστ πολύ κοντά στην οικία των Ρόμπινσον. Ο γιος του Γουίλιαμ Μακ Κάμπλι βοηθούσε την κυρία Ρόμπινσον κουβαλώντας τα ψώνια. «Την ήξερα από πολύ μικρή ηλικία από το κρεοπωλείο του πατέρα μου» θυμάται ο 20χρονος σήμερα Κερκ.
Το καθοριστικό γεγονός ήταν ο θάνατος του πατέρα Μακ Κάμπλι, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, στις αρχές του 2008. Γνωρίζοντας ότι θα επέλθει σύντομα το μοιραίο, ο πατέρας του αγοριού είχε ζητήσει από την κυρία Ρόμπινσον να σταθεί δίπλα στον γιο του. Εκείνη υποσχέθηκε φυσικά ότι θα τον προσέχει και θα τον βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. Ωστόσο μέσα σε ελάχιστους μήνες η λεπτή ισορροπία ανετράπη. Ο Κερκ είχε καθημερινά δίπλα του όχι μια οποιαδήποτε γυναίκα αλλά «τον εφηβικό μου έρωτα», όπως δήλωσε ο ίδιος. Ετσι η σχέση προστάτιδος- προστατευομένου εξελίχθηκε σε ερωτική σχέση.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου το παράνομο ζεύγος έκανε τους πρώτους του ρομαντικούς περιπάτους στις όχθες του ποταμού Λάγκαν στο Μπέλφαστ. Σε έναν από αυτούς η κυρία Ρόμπινσον αποκάλυψε στο νεαρό αγόρι τα σχέδιά της για το μέλλον του. «Η ίδια είχε ακούσει για ένα μέρος κάπου κοντά στο ποτάμι όπου θα κατασκευαζόταν μια μεγάλη καφετέρια. Μου άρεσε πάρα πολύ το μέρος, το λάτρεψα και έβαλα μπροστά το επιχειρηματικό μου σχέδιο» δήλωσε ο νεαρός στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian». Το «σχέδιο» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η υπόσχεση που είχε δώσει η σύζυγος του Πίτερ Ρόμπινσον να βοηθήσει οικονομικά τον Κερκ. Του είπε λοιπόν ότι γνώριζε τους δύο κατασκευαστές του νεοανεγειρόμενου κτιρίου και ότι θα τους έπειθε όχι μόνο να εμπιστευθούν την εκμετάλλευση της καφετέριας στον άπειρο «επιχειρηματία» αλλά και να τον προικοδοτήσουν με δάνειο περίπου 27.500 ευρώ έκαστος, καθώς ο Κερκ δεν είχε ιδέα από «επιχειρείν», αλλά ούτε και μία στερλίνα στην άκρη για να στήσει δικό του μαγαζί.
Τ ο μόνο που ζήτησε ως αντάλλαγμα για τον εαυτό της ήταν να της δώσει, όταν θα ξεκινούσε να λειτουργεί η καφετέρια, 5.500 ευρώ «για να αποπληρώσει παλαιά της χρέη». O Κερκ συμφώνησε και λίγες ημέρες αργότερα, όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κάστελρι Μπόρο η ανάθεση της λειτουργίας της επιχείρησης, ο Κερκ Μακ Κάμπλι, εκπροσωπούμενος από την πρωθυπουργική σύζυγο, ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους που πληρούσε τα οικονομικά και τεχνικά κριτήρια.
Τον Αύγουστο, όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν κατ΄ ευχήν για τον νεαρό Κερκ, το βραχύβιο ειδύλλιο έλαβε τέλος. Η πρώην ερωμένη του τού ζήτησε πίσω τα χρήματα που είχε η ίδια δανειστεί- οι επιταγές από τους κατασκευαστές ήταν στο όνομά της-, κάτι που δεν αρνήθηκε, αφήνοντας όμως ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο περίπου 5.500 ευρώ.
Σήμερα η κυρία Ρόμπινσον εμφανίζεται βαθιά μεταμελημένη για το παραστράτημά της. «Είναι ό,τι χειρότερο έχω κάνει στη ζωή μου. Θλίβομαι γιατί διέλυσα την πίστη μου στον Θεό, όμως με ανακουφίζει το ότι Εκείνος θα με συγχωρέσει» ανέφερε σε πρόσφατη γραπτή δήλωσή της.
tovima.gr