Γενικα στα 30φευγα μου πλεον και με πολλα τα-ξυδια βορειοδυτικη ευρωπη, εχω πιει τεραστια ποικιλια απο μπυρες, χωρις υπερβολη νομιζω οτι εχω δοκιμασει την πλειοψηφια των γερμανικων/ολλανδικων/βελγικων και αρκετες ελληνικες (ελλαδα προτιμω να πινω καλο κρασι και καλο ρακι/τσιπουρο -ανευ φυσικα-). Τα συμπερασματα που εβγαλα μετα απο τοσα λιτρα,
οι
lager μπυρες ειναι αισχρες, ολες εχουν την ιδια αδιαφορη γευση. Η
μονη χρησιμοτητα τους ειναι για να σε "σβηνουν" το καλοκαιρι οταν λιωνεις στα τσιπουρα.
Οι
pilsner μυριζουν σαν χαλασμενες, ποτε δεν καταλαβα την χρησιμοτητα τους, ναι ξερω να τις πινω "σωστα", παλι σαπιες ειναι.
Οι ξανθιες (
blonde) και οι "λευκες" (
white) ειναι ελαφριες και λιγο αδιαφορες στην πλειοψηφια τους, δεν εχω πιει πολλες αλλα οσες ηπια ηταν "γυναικειες" μπυρες στα ματια μου, μπορει να κανω λαθος.
Οι
stout (κυριως οι εμπορικες) ειναι για οσους γουσταρουν πικρες γευσεις, ταιριαζουν καλα σε καποια φαγητα αλλα στην ελλαδα εχουν πολυ μικρο κοινο αλλα εξω πουλανε αρκετα. Μου αρεσει η πικρα τους (οσες μαυρες ειναι γλυκες δεν μπορω να τις πιω αληθεια), γιατι πινω χρονια σκετο καφε και ειναι σαν να πινω καφε με αλκοολ.
Οι
IPA για εμενα ειναι απο τις "καλες" μπυρες γευστικα, με ταυτοτητα και ιδιαιτεροτητες, οχι κατρουλιο σαν τις προηγουμενες. Αλλα ολα αυτα τα φρουτωδες αρωματικα κτλ που βγαζουν, δεν ειναι για καθε μερα λιωσιμο.
Εχει κι αλλες κατηγοριες που βρισκεις καλες γευσεις ανα περιπτωση (κοκκινες κτλ), αλλα ολα αυτα ειναι υποκειμενικα. Δυνατα μπυρονια ειναι οσες πανακριβες μπυρες εχουν 10%+ αλκοολ, τα πινεις σαν μπυρες αλλα την ακους σαν κρασι. Και εχουν και γευση απτον παραδεισο, αν και γλυκιζουν λιγο λογω περιεκτικοτητας.
Καλες οι μπυρες οταν εισαι λιγο πιο ηρεμος, αλλα εγω προσωπικα τις εχω μειωσει (εκτος αν πινω τσιπουρα με μεγαλη παρεα και αντικαταστησω το νερο με καμια Φιξ ή καμια Mυθος). Αντ'αυτου οσο μεγαλωνω εκτιμαω περισσοτερο το καλο καλο κρασι, αυτο που πινεις ενα μπουκαλι μονος σου (αν το καλοσκεφτειτε 750ml κρασιου ειναι σαν 1500ml Μπυρας, 3 μπουκαλια δηλαδη, φρουτακι), και το καλο χωριατικο τσιπουρο (ή ρακι), εννοειται ανευ, που σου στελνουν απτο χωριο και το κερνας μονο σε καλους φιλους.
Βοτκες, ουισκια, τζιν, ρουμια, τεκιλες κτλ, τους γαμαω το σπιτι οταν ειμαι εξω, αλλα προτιμω να τα πινω σκετα με παγο, ειδικα εδω αθηνα ή σε νησια οι μπαρμαν ειναι παντελως αχρηστοι, τα υλικα που χρησιμοποιουν (χυμοι κτλ) ειναι τα φτηνοτερα και κακιστης ποιοτητας, και γενικα εχουν εναν ρολο οπως ηταν οι μπαρμαν στην αγρια δυση, ενας μαλακας να γεμιζει το ποτηρι σου. Καμια τεχνη, καμια εμπνευση, κανενα "πειραμα", καμια συμβουλη, καμια καινοτομια.
Γενικα παντως,
ΜΟΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΡΕ