αν σκάμπαζες λιγάκι μαρξισμό θα ήξερες ότι υπήρξαν μαρξιστές και μετά το Μαρξ.
επίσης ότι ο Μαρξ δεν είπε τα παντα
κι ότι "αι συνθήκαι ήλλαξαν" σε παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο!
το δίπολο της ανθρώπινης εξέλιξης είναι παραγωγικές δυνάμεις - κοινωνικές σχέσεις.
το δεύτερο απουσιάζει από τη σκέψη σου! όπως και από τη σκέψη του Στάλιν.
ο πυρήνας της σκέψης σου είναι η σταλινική εκδοχή του μαρξισμού (θεωρία των σταδίων)!
πλήρης υποταγή στα οικονομικά μεγέθη και εφόσον αυτά μεγεθυνθούν θα επέλθει -νομοτελειακά- και η ανθρώπινη απελευθέρωση.
έλα μου όμως που υπάρχουν και οι κοινωνικές σχέσεις!
έλα μου όμως που υπάρχει και η γαμημένη αυτονομία του πολιτικού !!!
έλα μου που το κεφάλαιο είναι εκτός από οικονομικό μέγεθος και κοινωνική σχέση (ΚΥΡΙΩΣ).
έλα μου που η ταξική πάλη (που χλευάζει ο ίσιος, κατάργησε ο λάσκαρης, όμως συνεχίζει να υπάρχει η γαμημένη) είναι το τελικό κριτήριο και η έκβασή της είναι ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ...
επειδή το πρόταγμα του κομμουνισμού δεν είναι απλώς ένα ανώτερο επίπεδο παραγωγικών δυνάμεων, αλλά ένα πρόταγμα ανατροπής των κοινωνικών σχέσεων
επειδή το αίτημα της κοινωνικής ανατροπής, δλδ το αίτημα του κομμουνισμου είναι επίκαιρο, η πολιτική αντιπαράθεση με τις αντίπαλες απόψεις είναι στην καθημερινή ατζέντα!
Με τον Π/Π τουλάχιστον μπορούμε να συζητήσουμε. Λέει και πέντε επιχειρήματα βρε αδερφέ!
Λοιπόν, ποτέ δεν αρνήθηκα πως οι κοινωνικές σχέσεις υπάρχουν! Έτσι και αλλιώς αυτό είναι και το ζητούμενο! Ει δυνατόν η πλήρης ελευθερία! Από το βασίλειο της " αναγκαιότητας" των σκοτεινών και κακών αυτών παραγωγικών σχέσεων!
Ίσα ίσα όμως, εγώ ισχυρίζομαι πως οι κοινωνικές σχέσεις, πρέπει να κοιτάμε τις πραγματικές προυποθέσεις και όρους που τους καθορίζουν. Το ότι υπάρχουν οι κοινωνικές σχέσεις ποιος το αρνήθηκε? Αλλά αυτό σημαίνεις πως πρέπει να αφήνεις στο σκοτάδι τους υλικούς όρους και προυποθέσεις που τις καθορίζουν? Δεν είπα ούτε φυσικά πως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις καθορίζουν! Αλλά είναι ο βασικός παράγοντας, ο κορμός αν το θέλεις που τις καθορίζει.
Για την ταξική πάλη το είπαμε! Όπως επίσης πως το κεφάλαιο είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ! Ποιος διαφωνεί με αυτό? Αλλά όμως η κοινωνική σχέση ΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ έχει και το " πράγμα". Το μέσο παραγωγής. Το ντουβάρι, τη γη, το μηχάνημα, το μαζούτ, το πυρηνικό καύσιμο, το αλουμίνιο , το ξύλο κλπ. Δεν είναι κοινωνική σχέση έτσι νέτα, σκέτα. Ζωγραφισμένη στον αέρα.
Τώρα για το αν έχει αλλάξει κάτι από το Μαρξ? Η κύρια σχέση κεφαλαίου - εργασίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ! Παραμένει η ίδια. Όπως επίσης οι σχέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, μεταξύ βιομηχανικού και χρηματικού κεφαλαίου κλπ. Διαβάστε, δείτε την τωρινή κατάσταση, συγκρίνετε και πείτε.
Ο Μαρξ δεν έγραψε ιστορικό έργο, αλλά αφαιρετικό. Ο ίδιος το δηλώνει. Επομένως πως αξιολογούμε με βάση την ιστορία ένα έργο το οποίο δεν αξιώνει να είναι ιστορικό? Δηλαδή δε πιάνει και μελετάει συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα. Αλλά μελετάει λογικά στοιχεία. Η λογική σχέση του κεφαλαίου λοιπόν παραμένει η ίδια. Όπως και οι "κρισιογόνες" θα λέγαμε αντιφάσεις κλπ.
Πχ η μεγάλη αντίφαση πως στο πρόσωπο του παραγωγού ταυτίζεται ο καταναλωτής. Επομένως θέλει το κεφάλαιο, τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, επομένως και του εργατικού μισθού. Έλα όμως που ο συντελεστής του κόστους παραγωγής, είναι ταυτόχρονα και ο καταναλωτής! Και για τη μια επιχείρηση είναι καλό να συμπιέζει την παραγωγή, αλλά όλες οι άλλες δεν πρέπει! Γιατί μειώνουν και τον εργατικό μισθό! Αλλά χέστα, σου λένε οι επιχειρήσεις, αυτά άσε να τα λύσει το καλό μας ΚΡΑΤΟΣ !
![Χαχαχα! :2funny: :2funny:](/forum/styles/default/xenforo/smilies/bou_smilies/2funny.gif)