www.sport24.gr/html/ent/648/ent.317648.asp]Ένα ρόστερ με πολλαπλές χρήσεις[/url]
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, λίγο το ρόστερ του Ολυμπιακού: Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Μπέβερλι, Σλούκας, Ουέιφερ, Χαλπερίν, Τσίλντρες, Βασιλόπουλος, Παπανικολάου, Κλέιζα, Μαυροκεφαλίδης, Μπουρούσης, Σχορτσανίτης, Γλυνιαδάκης και Βούιτσιτς.
Τι βλέπουμε...
Αναμφισβήτητα το πρώτο πράγμα που διακρίνει κάποιος είναι ότι πρόκειται για 15 παίκτες (και δεν υπολογίζουμε τους μικρούς, όπως τον Γιαννόπουλο), στοιχείο που δίνει σημαντικό βάθος φέτος στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, αυτό το βάθος έχει και αρκετή ομοιογένεια, αφού από πέρυσι λείπουν μόνο ο Λιν Γκριρ και ο Γιώργος Πρίντεζης (οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τους Ουέιφερ και Κλέιζα), ενώ η μία προσθήκη (Μαυροκεφαλίδης) από τις υπόλοιπες (Μπέβερλι, Παπανικολάου και Γλυνιαδάκης) έχει ξαναπαίξει στον Ολυμπιακό.
Αν κάποιος, αναλύσει σε πρώτη ανάγνωση τα ονόματα των παικτών του Ολυμπιακού θα διαπιστωσει επίσης το εξής: ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν πολλούς παίκτες που αγωνίζονται σε παραπάνω από μία θέση (και δύο), άρα ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει επιλογές για πολλά σχήματα, ανάλογα με την περίσταση και τις συνθήκες του κάθε αγώνα. Πιο συγκεκριμένα;
Ο
Πατ Μπέβερλι λογίζεται ως άσος, αλλά μπορεί να παίξει και ως δύο σε κοντά σχήματα.
Ο
Βον Ουέιφερ είναι ένα δυάρι με μεγάλο ύψος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τριάρι.
Ο
Τζος Τσίλντρες και κυρίως ο
Παναγιώτης Βασιλόπουλος έχουν τη δυνατότητα σε χαμηλά σχήματα να παίξουν και στο 4 εκτός από το 3, που είναι η φυσική τους θέση.
Ο
Λίνας Κλέιζα παίζει τεσσάρι, αλλά όπως τον είδαμε και στο Ευρωμπάσκετ με τη φανέλα της Λιθουανίας "κατεβαίνει" και στο 3, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Ο
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι τεσσάρι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά ο σωματότυπός του ταιριάζει και στο 5. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τον
Γιάννη Μπουρούση.
Ο Ουέιφερ και ο Μπέβερλι
Από τα φιλικά που έχει παίξει ως τώρα ο Ολυμπιακός οι παίκτες που τράβηξαν την προσοχή του προπονητικού τιμ ήταν ο Βον Ουέιφερ και ο Πάτρικ Μπέβερλι. Ο πρώτος δεν ξεκίνησε καλά, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες ανέβαζε στροφές, προσαρμοζόταν περισσότερο ενώ μαθαίνει καθημερινά τους κανονισμούς της Ευρώπης για να συνηθίσει νωρίς την αλλαγή που βιώνει σε σχέση με το ΝΒΑ. Στο τελευταίο φιλικό με τα Τρίκαλα ο Αμερικανός ήταν πάρα πολύ καλός και πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα... περιορισμού του στην Ευρωλίγκα, όπως ακούγεται από φήμες τις τελευταίες ημέρες! Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν έχει πάρει καμία τέτοια απόφαση και είναι λάθος από τόσο νωρίς να βγαίνουν συμπεράσματα που δεν επιτρέπουν την εντός αποδυτηρίων ηρεμία της ομάδας.
Από την άλλη ο Πάτρικ Μπέβερλι εντυπωσιάζει με τα προσόντα του και κυρίως με την ευκολία που παίρνει ριμπάουντ. Μέσα σε τρία παιχνίδια μάζεψε 23 ριμπάουντ :o που για πλέι μέικερ είναι πολύ μεγάλο νούμερο και δίνει ακόμη περισσότερη ταχύτητα στην ομάδα (αποφεύγεται η πρώτη πάσα από τον ψηλό). Ο Αμερικανός ήρθε στον Ολυμπιακό με την προοπτική να αγωνιστεί μόνο στην Ευρωλίγκα, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα μείνει μόνο σε αυτή, σε περίπτωση που συνεχίσει έτσι. Τώρα, θα ρωτήσετε αν θα βγάλει ο Γιαννάκης τον Τεόντοσιτς. Όχι, δεν λέμε αυτό. Το ποιον θα βγάλει, κανείς δεν τον ξέρει. Μπορεί να είναι Αμερικανός, μπορεί και όχι αυτός που θα κάτσει μόνο για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και μάλιστα πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει παραπάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια της σεζόν, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Συμπέρασμα: ο Ολυμπιακός φαινομενικά έχει πολλές λύσεις φέτος. Αλλά πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη χημεία και να πέσει σκληρή δουλειά για να είναι άπαντες έτοιμοι για ό,τι τους ζητηθεί.
http://[URL unfurl="true"]www.sport24.gr/ast/cov/co/copy_606935_b.jpg[/img[/URL]]
Ίσως αποδειχθεί ντέρμπι το Τεόντοσιτς-Μπέβερλι για το ποιος θα δηλωθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σίγουρα ο Μίλος έχει προβάδισμα λόγω των εμφανίσεων του Ευρωμπάσκετ και του ότι είναι στην ομάδα χρόνια, αλλά έτσι και βγει καλός ο Αμερικανός τότε όλα παίζουν. Κάπου διάβασα ότι έχει τρελό τρίποντο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι καλός ριμπάουντερ, τότε σημαίνει ότι θα είναι μεγάλη προσθήκη στην ομάδα. Άντε να δούμε έστω κανα φιλικό για να πάρουμε μια ιδέα για τους ρόλους των καινούργιων στην ομάδα.