Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μια πολεμικής τέχνης που αποτελεί άθλημα και ενός συστήματος αυτοάμυνας άνκαι υπάρχει κάποια τομή αφού τα συστήματα αυτοάμυνας έχουν δανειστεί τεχνικές από τις πολεμικές τέχνες.
Σχετικά με τα αθλήματα:
Για παράδειγμα, το Muay Thai (ασχολούμαι εδώ και 5-7 χρόνια) περιλαμβάνει κτυπήματα και πάλη (ονομάζεται clinching) αλλά μόνο ενώ στέκεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλές από τις τεχνικές του ως αυτοάμυνα, αλλά αν (σε συνθήκες αυτοάμυνας) βρεθείς στο έδαφος, θα χρειαστείς κάτι επιπλέον. Σε συνθήκες αθλήματος αν πέσεις στο έδαφος, ο αντίπαλος κερδίζει πόντους και ο διαιτητής σου δίνει την δυνατότητα να σηκωθείς για να συνεχίσει ο αγώνας.
Σχετικά με το BJJ που ρώτησε ένας συναγωνιστής, η γνώμη μου (έχω μπλε ζώνη) είναι ότι πολύ λίγες τεχνικές του αθλήματος (από αυτές δηλαδή που θα χρησιμοποιήσεις σε αγώνες) μπορούν να χρησιμομοποιηθούν για αυτοάμυνα ως έχουν. Η δική μου εκτίμηση είναι λιγότερο από το 30%. Επιπλέον υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτοάμυνα είτε α) με κάποια προσαρμογή είτε β) κάτω μόνο από κάποιες συνθήκες (π.χ. cross collar choke εάν ο αντίπαλος φοράει κάτι που μπορείς να το πιάσεις κλπ).
Προσωπικά δεν θέλω να υποτιμήσω καμοιά πολεμική τέχνη. Επέλεξα να μαθαίνω αυτές που κατά την γνώμη μου μπορούν να προσφέρουν περισσότερα όπλα για αυτοάμυνα, πέρα από την αθλητική σκοπιά (αγώνες, κλπ.). Για παράδειγμα δεν υποτιμώ το Aikido, έχει ιστορία, έχει ιεραρχία, αγώνες, κλπ. αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ περιορισμένες οι συνθήκες για να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως όπλο για αυτοάμυνα.
Σχετικά με το να μπορείς να αμύνεσαι στον δρόμο:
Τα συστήματα αυτοάμυνας που βλέπουμε σε γυμναστήρια τα τελευταία χρόνια π.χ. Krav Maga και Systema, έχουν δανειστεί τεχνικές από διάφορες πολεμικές τέχνες. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται στον στρατό (Ισραήλ και Ρωσία αντίστοιχα) αλλά η μορφή με την οποία προσφέρονται στα γυμναστήρια για τον απλό κόσμο δεν είναι ακριβώς η ίδια.
Για κάποιον που επιθυμεί και ψάχνει να μάθει κάτι, η γνώμη μου είναι κάποιες τεχνικές κτυπημάτων (striking) και κάποιες πάλης (grappling) και για τις δύο στάσεις που μπορεί να βρεθείς (στέκοντας, ή στο έδαφος), συν τεχνικές takedown, throws κλπ. (πως να ρίχνεις τον αντίπαλο στο έδαφος).
Σχετικά με την εμπλοκή σε καυγά:
Η πιο έξυπνη κίνηση είναι η αποφυγή ενός καυγά. Για παράδειγμα αν ενώ περπατώ στον δρόμο κάποιος αλήτης γυρίσει και μου πει "είσαι μαλάκας", δεν θα σταματήσω τώρα και να του πω "όχι, δεν είμαι μαλάκας." Δεν θα δώσω καν σημασία. Η εμπλοκή γίνεται μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση, π.χ. αν σου επιτεθεί κάποιος στον δρόμο. Σε τέτοια περίπτωση, σκοπός μας δεν είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την άλφα ή βήτα τεχνική που μάθαμε στο γυμναστήριο. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Διότι αν καθήσω εκεί και συνεχίσω να τον βαράω (ενώ έχω την ευκαιρία να την σκαπουλάρω), δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει, μπορεί να βγάλει μαχαίρι, πιστόλι (ίσως να με υποτίμησε και δεν το είχε βγάλει όταν μου επιτέθηκε), μπορεί να έχει κολλητούς κοντά, κλπ. Ο μοναδικός μου σκοπός αν μου επιτεθεί κάποιος είναι να τελειώσω τον καυγά όσο πιο σύντομα γίνεται (μέσα σε δευτερόλεπτα) και να εξαφανιστώ. Για να το κάνω αυτό, δεν θα χρησιμοποιήσω τώρα jab κλπ σαν πως και είμαι σε αγώνα και έχω 5 γύρους των 3 λεπτών και πρέπει να αρχίσω χαλαρά και να εξοικονομήσω δυνάμεις, να γραδάρω τον αντίπαλο κλπ. Θα δώσω κτυπήματα με αγκώνα κλπ. Από την στιγμή που έκρινα ότι πρέπει να εμπλακώ και δεν υπάρχει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει καλωσύνη, ο δρόμος δεν είναι γυμναστήριο.