Νέα

Μητρική

• Μέλος που άνοιξε το νήμα aquarius2756
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 142
  • Εμφανίσεις 6K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Κριτικές
15
Like
11.870
Πόντοι
3.846
Είσαι υπερβολικός, έχουν βγάλει καλά chipakia με σχετικά χαμηλό TDP και δεν βράζουν, ειδικά σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Σίγουρα αν τα σφηνώσεις σε μικρό κουτί χάνεις σε airflow και θα έχεις ένα +5C στις θερμοκρασίες, αλλά η διαφορά γίνεται κυρίως με τις ψύκτρες. Σε σύστημα του 2015 (high-end) έκανα αλλαγή ψύκτρας από "μαμά" σε Be Quiet και είδα διαφορά κοντά 10 βαθμούς. Επίσης από Nvidia GTX970 σε RTX3060 είδα χαώδη διαφορά στο σύστημα ψύξης και στη θερμοκρασία της κάρτας. Υδρόψυξη νομίζω επίσης είναι υπερβολή, εκτός και αν κάποιος έχει όντως λεφτά και δε τον νοιάζει.
Υπερβολή σε τι είναι η υδροψυξη;
Να δώσεις 100-150€ και να μην έχεις φασαρία από την ψύκτρα της cpu;
Και χαμηλές θερμοκρασίες, άρα και καλύτερο ocing; Και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της cpu.
Εκτός αν έχεις μείνει 15 χρόνια πίσω και νομίζεις ότι θες 300€ για να στήσεις μια υδροψυξη.

OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
762
Πόντοι
86
Τελείως λάθος λογική που δείχνει ότι δεν έχεις γνώσεις στησίματος.
Όλες οι σύγχρονες vga και cpu βράζουν και ανεβάζουν την θερμοκρασία όλου του εσωτερικού.
Ένας κύριος λόγος που παίρνουμε φουλ πύργο είναι η κυκλοφορία αέρα.
Όσο πιο πολύ χώρο έχουμε μέσα και καλή κυκλοφορία αέρα, τόσο χαμηλότερη θερμοκρασία θα έχουμε σε όλα.
Φυσικά απαιτείται καλή ψύξη και σωστούς ανεμιστήρες.
Αν μιλήσουμε για σοβαρές καταστάσεις και υδροψυξη, άντε βάλτη σε medium tower.
Επιδει δεν εχω γνωσεις (για 15 χρονια μαγαζυ πωλησης υπολογιστων και κονσολες συν ιντερνετ καφε) γι αυτο ζητω γνωμες. Δεν ειμαι απολυτος ουτε ξερολας. Και βεβαια ενα φουλ ταουερ εχει καλυτερη κυκλοφορια αερα, αλλα και πολυ μεγαλο μεγεθος για να τοχεις πανω σε γραφειο. Χρισημοποιω ενα mildtower κουτι corsair carbite 200R με i5 10400, ψυκτρα CM hyper H410R, μνημες 64gb, μητρικη Β460Μ, δισκους Μ2, ssd sata, hdd, gpu 1660 gaming oc (με 3 fan), psu focus 650w. Δεν εχω δει ποτε θερμοκρασιες πανω απο 60 στην gpu, πανω απο 50 στην cpu και οι δισκοι 30-35. Ο Μ2 μονο τα καλοκαιρια χτυπουσε κατι 60αρια (ειναι το σλοτ αναμεσα σε cpu-gpu) βαζοντας ομως ενα απλο heatsink η θερμοκρασια επεσε κατω απο 50. Βεβαια εχω 6 ανεμιστηρακια, 3 να βαζουν, 3 να βγαζουν αερα. Και κανενα καλωδιο στην μεση, ολα μαζεμενα στο πλαι του κουτιου. Με τα μοντερνα κουτια που και μεγαλυτερο χωρο εχουν και καλυτερο cable managment, δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα.
Ευχαριστω που μοιραστικες τις γνωσεις σου μαζυ μου

Anemodoura

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Like
36.384
Πόντοι
9.931
Υπερβολή σε τι είναι η υδροψυξη;
Να δώσεις 100-150€ και να μην έχεις φασαρία από την ψύκτρα της cpu;
Και χαμηλές θερμοκρασίες, άρα και καλύτερο ocing; Και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της cpu.
Εκτός αν έχεις μείνει 15 χρόνια πίσω και νομίζεις ότι θες 300€ για να στήσεις μια υδροψυξη.
Σιγα την φασαρια που κανει η ψυκτρα, αντε να ακούγεται λιγο οταν παίζεις καποιο απαιτητικό game.
Εγω με μια ψυκτρα Noctua NH-D15 και χαμηλές θερμοκρασίες εχω και ουτε κανει καποια ανυπόφορη φασαρια.

Η υδροψυξη ειναι για αυτούς που δεν θέλουν να ακούγεται ουτε κιχ απο το PC τους.

Τελευταία τροποποίηση:
OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
762
Πόντοι
86
Για υδροψυξη, γενικα την αποφευγω, υγρα αναμεσα σε ηλεκτρικα κυκλωματα, εγω οχι! Εκτος αν δεν υπαρχει αλλη λυση κι εφοσον εχω τοποθετησει, με τα χερια μου ειδικα σφυκτηρακια στα σημεια που ενωνονται τα πλαστικα σωληνακια με τους μαστους

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.227
Πόντοι
2.356
Δεν εχω δει ποτε θερμοκρασιες πανω απο 60 στην gpu, πανω απο 50 στην cpu και οι δισκοι 30-35.
CPU & GPU ανεβάζουν θερμοκρασία μόνο αν τρέχεις κάποιο πρόγραμμα. Σε idle, λογικές είναι αυτές οι τιμές που βλέπεις.

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Κριτικές
15
Like
11.870
Πόντοι
3.846
Σιγα την φασαρια που κανει η ψυκτρα, αντε να ακούγεται λιγο οταν παίζεις καποιο απαιτητικό game.
Εγω με μια ψυκτρα Noctua NH-D15 και χαμηλές θερμοκρασίες εχω και ουτε κανει καποια ανυπόφορη φασαρια.

Η υδροψυξη ειναι για αυτούς που δεν θέλουν να ακούγεται ουτε κιχ απο το PC τους.
Ακριβώς, η υδροψυξη είναι για σοβαρά συστήματα και χρήστες.
Οι υπόλοιποι που δε νοιάζονται να χτυπάνε 80ρια στο σύστημά τους και να ακούνε βουητό ας κάτσουν με τις ψυκτρουλες τους.
Αλλά μην κοροϊδευόμαστε. Οποιοσδήποτε παίζει ένα παιχνίδι, κάνει edit κάποιο βίντεο κλπ, σίγουρα χτυπάει 70+ βαθμούς στη CPU και μπορεί και στην vga.
Δεν υπάρχει αεροψυκτρα κάτω από 100€ να κρατάει τις θερμοκρασίες πιο χαμηλά σε φουλ load.

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.227
Πόντοι
2.356
Αν τρέξεις ένα benchmark τύπου cinebench, δεν θα δεις 50.

Αυτό εννοώ.

OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
762
Πόντοι
86
Δεν εχω τρεξει καποιο benchmark, τις θερμοκρασιες που αναφερω τις παρακολουθω εχοντας ανοικτο ενα παραθυρακι, κατω-δεξια στην οθονη με speccy η HW monitor η c/gpu Z και παιζοντας toomb raider, Inquisition, lotro, Desperados 3.
KOYTI BeQuite dark base 700 και τα μυαλα στο multi.
Πολλα τα ομορφα, ποιοτικα, με τζαμακια, φωτακια, κοντρολερς κουτια. Εκεινο που με τραβιξε ηταν η λειτουργικοτητα του. Βγαινουν ολες οι βασεις εξω, μονταρεις μητρικη, ανεμιστηρες, ψυγεια, δισκους και ξαναμπενουν συρταρωτα στην θεση τους. Το ειχε και σε προσφορα το "you.gr" οποτε και ετσιμπιθει

OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
762
Πόντοι
86
Λοιπον Κυριοι κατοπιν οριμου συσκεψεως μετα του εαυτου μου και λαμβανοντας σοβαρα υπ' οψιν τις καλόπροεαιρετες συμβουλες και γνωμες σας για τις οποιες και σας ευχαριστω παρα πολυ, συναποφασισαμε (ο εαυτος μου κι εγω) και δωσαμε παραγγελιες για:
pc case BeQuite darkbase 700
psu seasonic vertex PX 850w platinum
cpu i714700kf & noctua NH-D15S cpu cooler
m/b giga GA-Z790 aorus elite AX
ram Gskill tridentZ532gb/ddr5/6400Hz
ssd 980pro 500gb & 2TB
gpu giga RTX 4070ti gaming oc
Kαποια κοματια εχω παραλαβει και καποια τα περιμενω

OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
762
Πόντοι
86
Κατι που θεωρω υποχρεωση μου να αναφερω. Η ψυκτρα του επεξεργαστη περνει και δευτερο ανεμιστηρα, αν χρειαστει. Στο εμποριο βρισκω ιδιο, εχει το Msystem, αλλα δεν περιεχει τα κλιπς.
Εστειλα μειλ στην noctua σχετικα και μου στελνουν ενα ζευγαρι κλιπσακια δωρεαν. Δεν ειναι τα 2-3 Ε που πιθανον κοστιζουν, αλλα η κινηση υποστηριξης και σεβασμου στο χρημα του πελατη τους. Μπορεις να μην ξαναπαρεις noctua, ακομα κι αν δεν χρειαζεσαι τοσο δυνατη ψυκτρα, μετα απο τετοια κινηση?

BisexualWannabe

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Αυγ 2023
Like
3.877
Πόντοι
456
100Ευρώ ψύκτρα με 6 χρόνια εγγύηση! Σε όλους στέλνει η Noctua, αν ζητήσεις και bravo τους.

skatastamoutratous

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2019
Like
1.751
Πόντοι
216
Καλό είναι να επενδύουμε σε ένα δυνατό τροφοδοτικό, γιατί όλα είναι ρεύματα! Ειδικά σε περιοχές που η ΔΕΗ γαμιεται και πέφτουν τάσεις, κόβεται το ρεύμα αλλά και για τυχόν μελλοντική χρήση/αναβάθμιση στο σύστημα. Εγώ όπως είπα το Corsair AX 860 με "ξελάσπωσε" και το έχω από το 2015 (ακόμα είναι στην εγγύηση, δέκα χρόνια είχε!)
Αν είσαι σε προβληματική από ρεύματα περιοχή η λύση ΄(και η ασφάλεια) δεν είναι η επένδυση στο τροφοδοτικό αλλά σε ένα καλό και αξιόπιστο online ups

Anemodoura

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Like
36.384
Πόντοι
9.931
Σκέφτομαι να χτίσω και εγω ενα νεο PC. Εχω καταλήξει στα παρακάτω κομμάτια.

Corsair 4000D Airflow Windowed Mid-Tower​

Corsair RMx Shift Series RM850x​

Gigabyte Z790 Gaming X DDR5​

Intel Core i7-14700K​

Noctua NH-D15​

Kingston 32GB FURY Beast DDR5 6000MHz CL36​

Samsung 1TB NVMe SSD 990 Pro​

Έχω ηδη μια 4070Ti

skatastamoutratous

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2019
Like
1.751
Πόντοι
216
Λοιπον Κυριοι κατοπιν οριμου συσκεψεως μετα του εαυτου μου και λαμβανοντας σοβαρα υπ' οψιν τις καλόπροεαιρετες συμβουλες και γνωμες σας για τις οποιες και σας ευχαριστω παρα πολυ, συναποφασισαμε (ο εαυτος μου κι εγω) και δωσαμε παραγγελιες για:
pc case BeQuite darkbase 700
psu seasonic vertex PX 850w platinum
cpu i714700kf & noctua NH-D15S cpu cooler
m/b giga GA-Z790 aorus elite AX
ram Gskill tridentZ532gb/ddr5/6400Hz
ssd 980pro 500gb & 2TB
gpu giga RTX 4070ti gaming oc
Kαποια κοματια εχω παραλαβει και καποια τα περιμενω
Άσχετο, αλλά είπα να το γράψω...
Θεωρώ καθόλου έξυπνη κίνηση σε ένα ακριβό μηχάνημα να κάνεις 20-25 ευρώ οικονομία και να παίρνεις την έκδοση της cpu χωρίς την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών...Καταλαβαίνω ότι οι gammerάδες γελάνε γιατί την θεωρούν low tech και άχρηστη, αλλά πάρα πολλές φορές που η κανονική vga θα παρουσιάσει θέματα/προβλήματα ή σε περιόδους μεταξύ αναβαθμίσεων αυτή είναι που θα καταστήσει το μηχάνημα λειτουργικό και θα σώσει την κατάσταση μέχρι την διάγνωση/επισκευή/αναβάθμιση.
Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ f έκδοση - θα το σκεφτόμουνα ΜΟΝΟ αν η διαφορά τιμής θα ήταν +3πλάσια από την σημερινή...

Anemodoura

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Like
36.384
Πόντοι
9.931
Θεωρώ καθόλου έξυπνη κίνηση σε ένα ακριβό μηχάνημα να κάνεις 20-25 ευρώ οικονομία και να παίρνεις την έκδοση της cpu χωρίς την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών...Καταλαβαίνω ότι οι gammerάδες γελάνε γιατί την θεωρούν low tech και άχρηστη, αλλά πάρα πολλές φορές που η κανονική vga θα παρουσιάσει θέματα/προβλήματα ή σε περιόδους μεταξύ αναβαθμίσεων αυτή είναι που θα καταστήσει το μηχάνημα λειτουργικό και θα σώσει την κατάσταση μέχρι την διάγνωση/επισκευή/αναβάθμιση.
Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ f έκδοση - θα το σκεφτόμουνα ΜΟΝΟ αν η διαφορά τιμής θα ήταν +3πλάσια από την σημερινή...
Συμφωνώ απολυτα μαζι σου. Στον επεξεργαστή που εχω τωρα οσο και σε αυτον που θα αναβαθμίσω εχω επιλέξει την Κ έκδοση ωστε αν γινει κάποια στραβή με την κάρτα γραφικών να μην αχρηστευτει εντελώς το PC.
Μάλιστα πριν απο ενα 8μηνο μου χρειάστηκε μιας και η 3080 που είχα αγοράσει κάηκε μεσα σε 10-15 μερες και μέχρι να εγκριθεί η αντικατάσταση της δούλευα το PC με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.227
Πόντοι
2.356
Μπορεις να μην ξαναπαρεις noctua, ακομα κι αν δεν χρειαζεσαι τοσο δυνατη ψυκτρα, μετα απο τετοια κινηση?
Πρόκειται περί εταιρείας-υπόδειγμα. Design, επιδόσεις, υποστήριξη - τα πάντα όλα.

Είχαν πολλές οχλήσεις για το total black look, αλλά τους πήρε καιρό, δεδομένου ότι δεν έπαιρναν τις ίδιες επιδόσεις όπως με τις καφέ.

Anemodoura

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Like
36.384
Πόντοι
9.931
Πρόκειται περί εταιρείας-υπόδειγμα. Design, επιδόσεις, υποστήριξη - τα πάντα όλα.

Είχαν πολλές οχλήσεις για το total black look, αλλά τους πήρε καιρό, δεδομένου ότι δεν έπαιρναν τις ίδιες επιδόσεις όπως με τις καφέ.
Δηλαδή η μαύρη απο την καφε εχει διαφορετικές επιδόσεις;;:O:think:

OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
762
Πόντοι
86
Kατ' αρχην κουβεντουλα κανουμε και οχι αντιπαραθεση, καλοδεχουμενη λοιπον καθε γνωμη. Δεν βρισκω λαθος το σκεπτικο σου και ειλικρινα δεν ηταν η διαφορα 20, 50 η και 100Ε για το f. Aπλα το ειδα διαφορετικα, καθε εξαρτημα να κανει μονο "την δουλεια του". Οπως δεν με ενδιαφερει και το k που το πληρωσα χωρις να το χρειαζομαι, γιατι δεν υπαρχει ακομα σκετο f. Δεν εχω κανει ποτε σε κανενα εξαρτημα υπολογιστη overclocking και ουτε προκειται. Παντα περνω λιγο πιο δυνατο επεξεργαστη, λιγη παραπανω μνημη κτλ απο οτι χρειαζομαι και δεν καταφευγω σε oc.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom