Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το «κούρεμα» στις καταθέσεις μετά και τις οδηγίες του ΔΝΤ πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κύπρος βρίσκεται προ των πυλών να κλείσει η τελική συμφωνία με την ΕΕ. Η συμφωνία, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κούρεμα 20% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ και 4% στις καταθέσεις άνω των 100.00 ευρώ στις υπόλοιπες τράπεζες και τα συνεργατικά Ιδρύματα ( συνεταιριστικές τράπεζες μικρού μεγέθους)
Έντονες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter πριν από λίγο, ενώ εκφράζει ταυτόχρονα την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα σύντομα.
«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες». «Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα», αναφέρει καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μετά την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, το σπάσιμο δηλαδή σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την ουσιαστική δέσμευση των καταθέσεων -αφού με μονομερή του απόφαση ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών της Κύπρου θα μπορεί να αποφασίζει την μετατροπή τρεχούμενων, όψεως ή καταθέσεων ταμιευτηρίου σε προθεσμιακές
Το Eurogroup έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο στις 19.00 στις Βρυξέλλες με μοναδικό θέμα συζήτησης το ζήτημα της Κύπρου. Αυτήν την είδηση διαμήνυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ
Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :
-Επιβολή τέλους 20% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
- Επιβολή 4% μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:
Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.
Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.
Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.
Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.
Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.
Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.
Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος" είχε αποκαλύψει, από τις 27 Απριλίου 2012, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλοπιοιση μέσω αγορών.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζετε από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατά απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπ,ε δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομικών
Την ίδια στιγμή δίνονται υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομικών. Ο Μιχάλης Σαρρής μιλώντας το πρωί στο Mega επιβεβαίωσε ότι το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου, θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.
Η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στη Βουλή, ο κύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. «Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα της Κυριακής.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ταξίδι και τις επαφές που είχε στη Μόσχα, παραδέχθηκε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου προς τους ρώσους. «Έγινε ζημιά, αρκετά μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε», επισήμανε ο υπουργός.
Περιορισμοί στις αναλήψεις και ολοκληρωτικό πάγωμα
Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και μετατροπή όλων των καταθέσεων σε προθεσμιακούς προβλέπει ο νόμος που πέρασε από την κυπριακή Βουλή για τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί αντιτίθενται όχι μόνο στους κανόνες αλλά και στην ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά κρίνονται αναγκαίοι για τον περιορισμό της εξόδου των καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Με το νέο νόμο, ο υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει:
* Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών
* Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
* Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
* Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
* Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας