ΟΟΣΑ
Σαρώνει τη Γη η «παχυσαρκία των φτωχών»
ΟΟΣΑ: Η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης αυξάνονται ταχύτατα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο
ΠΑΡΙΣΙ Σε παγκόσμια επιδημία έχει εξελιχθεί η λεγόμενη «παχυσαρκία των φτωχών», δηλαδή το γεγονός ότι η ασθένεια πλήττει περισσότερο τα οικονομικώς αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και όχι τους πιο εύπορους. Τώρα μάλιστα αυτό ισχύει και για τα κράτη, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η παχυσαρκία δεν κάνει διακρίσεις: σαρώνει πλέον και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα ειδικά η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική «πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για την αντιστροφή της τάσης της αυξανόμενης παχυσαρκίας, προτού φθάσει στα υψηλά επίπεδα των βιομηχανικών χωρών» όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Lancet». Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνονται ταχύτατα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ηδη στη Βραζιλία και στη Νότια Αφρική τα ποσοστά των παχυσάρκων έχουν υπερβεί τον μέσο όρο στις 33 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, όπου το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Και ενώ λιγότεροι από το 20% των Ινδών και λιγότεροι από το 30% των Κινέζων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ο πληθυσμός στους δύο γίγαντες του αναπτυσσόμενου κόσμου «κινείται με ταχύτητα προς την εσφαλμένη κατεύθυνση» προειδοποιεί η έκθεση. Ο διεθνής οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών να αντιμετωπίσουν τώρα το πρόβλημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για προληπτική ιατρική. «Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος κ.ά.) θα στοιχίσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον» προαναγγέλλει.
Η έρευνα δίνει έμφαση στην παιδική παχυσαρκία που παρατηρείται στις φτωχές χώρες, η οποία αν και σημαντικά μικρότερη από τα επίπεδα των χωρώνμελών του ΟΟΣΑ αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Ο τίτλος του πιο υπέρβαρου έθνους στον κόσμο ανήκει στο Μεξικό. Ακολουθούν ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισλανδία και Καναδάς.
Οπου φτώχεια και παχυσαρκία, στον δυτικό κόσμο. Στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία η παχυσαρκία παρατηρείται συχνότερα σε ανθρώπους που προέρχονται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, οι οποίοι εκ των πραγμάτων στερούνται την ποιότητα ζωής όσων διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα. Η διασύνδεση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και σωματικού βάρους, βάσει ερευνών, έχει αποδειχθεί στις ΗΠΑ, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία. Στην Ευρώπη ένας στους δύο ενηλίκους είναι υπέρβαρος και σχεδόν ένας στους τρεις παχύσαρκος. Επιστήμονες στην Αυστραλία πρότειναν να επιβληθεί φόρος σε junk food και αναψυκτικά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, από την οποία πάσχουν το 60% των ενηλίκων και ένα στα τέσσερα παιδιά.
Γλιτώνεις χρήματα, κερδίζεις «εκατομμύρια» χρόνια ζωής!
Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το ετήσιο κόστος ευρείας στρατηγικής ενημέρωσης και πρόληψης της παχυσαρκίας θα ήταν λιγότερο από 2 δολάρια ανά άτομο στην Ινδία και στην Κίνα, λιγότερο από 3 δολάρια στη Βραζιλία και περίπου 4 δολάρια στη Νότια Αφρική, στη Ρωσία και στο Μεξικό. Το οικονομικό όμως όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο διότι θα γινόταν απόσβεση λόγω μείωσης των δαπανών για την περίθαλψη. Με μια ασυνήθιστη για τον πολύ κόσμο στατιστική λογική οι ερευνητές του ΟΟΣΑ υπολογίζουν μάλιστα ότι μια τέτοια εκστρατεία υπέρ της σωματικής άσκησης και της πιο υγιεινής διατροφής «θα προσέθετε ένα εκατομμύριο χρόνια ζωής με καλή υγεία στον πληθυσμό της Ινδίας, και τέσσερα εκατομμύρια χρόνια στον πληθυσμό της Κίνας, κατά τα επόμενα 20 χρόνια».