Φανταζομαι για τον εβραικο πολιτισμο εννοεις μονο θρησκευτικα, γιατι πολιτιστικα δεν εχουν προσφερει Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α, αλλο αν βεβαια η πιστh επηρρεαζει (ειδικα στο παρελθον) καταλυτικα τον τροπο ζωης και σκεψης οσον αφορα την ηθικη.
Απο αποψη ομως προοδου και εξελιξης βασιζεται σε σχεδον ολοκληρωτικο βαθμο στον Ελληνικο πολιτισμο.
Εγω θεωρω οτι οι Κινεζοι (χωρις να εχω διαβασει Ταο Τε Τσιγκ αλλα οσα ξερω περι Ταοϊσμου) μιλουν περισσοτερο για κοσμοθεωρια, και ηθικες αρχες που περιοριζονταν στα ορια της ευθυνης του ατομου. Επισης αυτη η στωικοτητα και η ουδετεροτητα που προωθει δεν ειναι τοσο καλη για μια κοινωνια, μιας κ η καταδικη του κακου ειναι απαραιτητη και εχει να κανει περισσοτερο με την δημιουργια ατομων - ατομικιστων- που δεν ασχολουνται με τους αλλους για να βρουν την εσωτερικη γαληνη.
Αυτο, αν το εχω εκλαβει σωστα, ισα ισα που δικαιολογει και την αποψη που εχω για τους Κινεζους και το κατα ποσο ωφελιμοι ειναι σε μια κοινωνια.
Οι Ελληνες το πηγαν ενα βημα παραπερα και το ανηγαγαν στην ευθυνη του ατομου πανω στην κοινωνια, στην αξια της ζωης και το εφαρμοσαν κιολας αλλιως δεν θα ειχε εφαρμοστει ποτε η εννοια της Δημοκρατιας. Κατι που στην Κινα δεν εγινε ποτε, ενας λαος που μεχρι σημερα δεν εχει ζησει ουτε ενα δευτερολεπτο δημοκρατιας και του τι σημαινει οτι ¨ολοι ειμαστε ισοι".
Επισης την ισορροπια οι Α. Ελληνες κατ'εμε την διεδωσαν πολυ σωστα και απο παλαιοτερα απο τους Κινεζους ακριβως μεσα απο την Ελληνικη θρησκεια, τον Δωδεκαθεισμο, ο οποιος ηταν ενα εξαιρετικο δημιουργημα.
Μεσα απο αυτο μεταλαμπαδευονταν ολες οι αξιες και οι αρχες. Πχ Αθηνα (Δικαιοσυνη), Εστια (τα σπιτια, ο πυρηνας της ελληνικης κοινωνιας), Δημητρα (Φυση) ηταν παρθενες, δηλαδη εννοιες οι οποιες δεν χωρουσαν αλλοιωση απο κανεναν.
Οι υπολοιποι Θεοι ειχαν ολοι τα ελαττωματα τους, οπως ο οποιοσδηποτε θνητος αλλα μεσα απο την μυθολογια διδασκομασταν για την Ιση και την Νεμεση..
Αναγνωριζοταν η δυνατοτητα του λαθους και η υπαρξη του κακου αλλα δεν εμεναν ατιμωρητα.
Η Κινα ηταν πολυ πιο primitive και δεν εφαρμοστηκαν ποτε οι σκεψεις τους και σιγουρα οχι καθολικα.
Μερικά αποσπάσματα έτσι τυχαία.
Οι υπερβολικές τιμές στους ήρωες,
Κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν αδύναμοι.
Οι υπερβολικές τιμές στα πλούτη,
Κάνει τους ανθρώπους να γίνονται κλέφτες.
Μην επιδεικνύεις ό,τι ποθούν οι άνθρωποι,
Και οι καρδιές τους δεν θα σκανδαλίζονται.
Η αξία της ταπεινοφροσύνης και της μετριοφροσύνης πολύ πριν το Χριστό και το Σωκράτη.
Να ζεις σε ένα καλό μέρος,
Να διατηρείς βαθύ το λογισμό σου,
Να φέρεσαι καλά στους άλλους,
Να τηρείς το λόγο σου,
Να κυβερνάς με δίκαιους κανόνες,
Να δουλεύεις όταν πρέπει, όσο πρέπει.
Όταν είσαι ευχαριστημένος με το να είσαι απλά ο εαυτός σου,
Και δεν τον συγκρίνεις με τους άλλους, ούτε τους ανταγωνίζεσαι,
Δεν θα κάνεις λάθος.
Αρετές που οι σύγχρονοι ψυχολόγοι τώρα ανακαλύπτουν!!!
Η επιτυχία είναι εξίσου επικίνδυνη με την αποτυχία.
Η ελπίδα είναι εξίσου μάταιη με το φόβο.
Τι σημαίνει ότι η επιτυχία είναι εξίσου επικίνδυνη με την αποτυχία;
Είτε ανεβαίνεις είτε κατεβαίνεις μία σκάλα,
Βρίσκεσαι σε αστάθεια.
Όταν όμως πατάς με τα δυο σου πόδια σταθερά στο έδαφος,
Δεν κινδυνεύεις να πέσεις.
Αυτό είναι ένα κομμάτι που πιστεύω ότι αναδεικνύει τον Κινεζικό τρόπο σκέψης και σοφίας της ισορροπίας.
Και είναι όλο τέτοια διαμάντια. Πραγματικά απίστευτο βιβλίο μου άνοιξε το μυαλό.
Και όσο γιαυτά που λες για το έθνος η διαφορά μας είναι ότι εσύ θεωρείς έθνος σου την Ελλάδα, ενώ εγώ όλο τον πλανήτη.
Αυτα καλό βράδυ.