από ότι δείχνουν τα πράγματα ναι...
Διαστάσεις Οικογενειακή υπόθεση
Ο Σαμίν, ένας μουσουλμάνος αγρότης στη Βόρεια Ινδία, είναι πεπεισμένος ότι επικρατεί μια νέα συνωμοσία, η οποία έχει στόχο να ντροπιάσει τη θρησκεία του που οι πιστοί της αποτελούν μειονότητα στη χώρα αυτή όπου κυριαρχούν οι ινδουιστές.
Γεμάτος συμπλέγματα, με τα μάτια να γυαλίζουν από θυμό, στέκεται στο στενό δρομάκι που χωρίζει τα πλινθόκτιστα σπίτια της κωμόπολης Τσαρταβάλ και προειδοποιεί καμιά δεκαριά άνδρες που τον περιτριγυρίζουν, για τον επερχόμενο κίνδυνο.
«Υπάρχει καταχθόνιο σχέδιο να πλήξουν τους μουσουλμάνους και να ρίξουν λάσπη στην αξιοπρέπειά μας», λέει ο Σαμίν στους φίλους του στην περιοχή αυτή του Ουτάρ Πραντές, όπου φύεται το ζαχαροκάλαμο.
«Το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (ινδουιστές εθνικιστές), με εκείνες τις επιτροπές γυναικών και τη συνεργασία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
έχουν παραφουσκώσει μια μικρή οικογενειακή υπόθεση προκειμένου να δυσφημίσουν το Ισλάμ», λέει και μερικοί άλλοι συγκατανεύουν.
Πολλοί μουσουλμάνοι στο Τσαρταβάλ είναι πρόθυμοι να τον πιστέψουν. Εδώ και βδομάδες, η μικρή βιομηχανική κωμόπολη έχει γίνει το επίκεντρο ενός εθνικού κυκλώνα, λόγω της θέσης των μουσουλμάνων γυναικών με την ελάχιστη μόρφωση που υποκύπτουν στις επιταγές των πανίσχυρων μουσουλμάνων κληρικών, οι οποίοι τους υπαγορεύουν κοινωνικές συμπεριφορές.
Το θέμα της συζήτησης έδωσε την ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα να το εκμεταλλευτούν και τώρα απειλείται εθνικός διχασμός ανάμεσα στα 130 εκατομμύρια μουσουλμάνους και τους ινδουιστές που αποτελούν το 80% του πληθυσμού της Ινδίας, ο οποίος ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο.
Το Τσαρταβάλ έγινε πρωτοσέλιδο θέμα τον περασμένο μήνα, ό
ταν η 28χρονη μουσουλμάνα Ιμράνα Μπίμπι, μητέρα πέντε μικρών παιδιών, σύμφωνα με πληροφορίες, βιάστηκε από τον πεθερό της.
Τώρα, παρ' όλο που ο πεθερός συνελήφθη μετά την καταγγελία της Ιμράνα, ο τοπικός μουφτής που κάνει και χρέη τοπικού άρχοντα αποφάνθηκε ότι στο εξής η Ιμράνα θα πρέπει να θεωρείται σύζυγος του βιαστή της και να κάνει χρέη «μητέρας» στον άντρα της. Όπως ήταν φυσικό, η υπόθεση αυτή ξεσήκωσε τις φεμινίστριες, αλλά και τους μουσουλμάνους με πλέον σύγχρονες σκέψεις.
Ωστόσο, η Σύγκλητος της περίφημης Ισλαμικής Θεολογικής Σχολής Νταρούλ Ουλούμ Ντεομπάντ, που έχει έδρα το Ουτάρ Πραντές, αποφάσισε πως η Ιμράνα δεν θα μπορούσε πλέον να συζεί με τον σύζυγό της -αφού πλέον, κάτι τέτοιο το απαγορεύει το Κοράνι. Αυτό στάθηκε η αφορμή να ξεσπάσουν διαδηλώσεις.
Οι μουσουλμάνοι στην Ινδία υπακούουν σε δικό τους Αστικό Δίκαιο για ζητήματα όπως οι γάμοι, τα διαζύγια, τα κληρονομικά, αλλά οφείλουν υπακοή στον ποινικό νόμο του κράτους για τα αδικήματα. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι κληρικοί υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται καμιά αλλαγή στο νομικό καθεστώς του Αστικού Δικαίου που είναι εναρμονισμένο με το Κοράνι, το οποίο προσφέρει τον αυτοσεβασμό στις γυναίκες. Πάντως, στήριξαν την απόφαση που έχει ληφθεί για την Ιμράνα. Τι λέει τώρα η ίδια; «Θα υπακούσω στη "φατουά" (θρησκευτική απόφαση) που εκδόθηκε για μένα, αλλά σας παρακαλώ αφήστε με ήσυχη».