Τεράστιο κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων - Η "ταρίφα" 10.000 ευρώ το κεφάλι
Σημαντικό χτύπημα σε διεθνές οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, επέφερε κοινή επιχείρηση των διωκτικών αρχών τεσσάρων κρατών-μελών της Ε.Ε., με την κωδική ονομασία «Pakoul», που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πριν από τρεις μέρες.
Με συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά έξι μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων είναι και ένας 23χρονος Αφγανός, ο οποίος φέρεται ως ηγετικό στέλεχος και συντονιστής της μεταφοράς μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε. και συνελήφθη στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι δύο στη Γαλλία, δύο στο Βέλγιο και ένας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα μέλη του κυκλώματος, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, έπαιρναν 10.000 ευρώ από κάθε μετανάστη για να τον μεταφέρουν σε χώρες της Ε.Ε., ενώ υπολογίζεται ότι μετέφεραν περίπου 10 άτομα την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, τα οποία «ξέπλεναν» μέσα από διάφορες δραστηριότητες.
Η κοινή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, υποστηριζόταν στενά από την Eurojust και την Europol. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις των εμπλεκομένων εισαγγελέων, ανακριτών και αστυνομικών στις εγκαταστάσεις τής Eurojust στη Χάγη, όπου συστάθηκε συντονιστικό κέντρο πριν από ένα μήνα, για να συντονίσει την ταυτόχρονη αστυνομική επέμβαση, ενώ δύο κινητά κλιμάκια της Europol, εγκαταστάθηκαν στη Λιλ και στην Αθήνα.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση, είχε μέλη στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη, τα οποία οι μετανάστες πλήρωναν αδρά, προκειμένου να μεταφερθούν -μέσω Τουρκίας- στην Ελλάδα και από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή από τη Γαλλία -μέσω Γερμανίας- στη Σκανδιναβία, με ΙΧ φορτηγά.
Το κύκλωμα αποτελούνταν κυρίως από Αφγανούς, που απασχολούσαν, επίσης, Κούρδους και Λιθουανούς διαμεσολαβητές.
Από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές έγιναν πολλές κατ’ οίκον έρευνες, σύμφωνα με τις δικονομικές εγγυήσεις κάθε χώρας, στις πολλές κατοικίες των υπόπτων, σε διάφορες κεντρικές πόλεις και τοποθεσίες των τεσσάρων χωρών.
Από ελληνικής πλευράς, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος στις κοινές συναντήσεις, με την έγκριση του εισαγγελέα του Α.Π., Ιωάννη Τέντε, ο αντεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, εθνικός ανταποκριτής για θέματα τρομοκρατίας στη Eurojust και επόπτης των Υπηρεσιών Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Λ. Πατσαβέλλας, εισαγγελέας Πρωτοδικών, εθνικό μέλος της Ελλάδας στην Eurojust και η ανακρίτρια, Αναστασία Παρούση, πρωτοδίκης Αθηνών. Σε εθνικό επίπεδο, ενήργησαν σειρά επιχειρήσεων αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, υπό την καθοδήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας, ταξιάρχου Αλέξανδρου Δενέκου και την εποπτεία του εισαγγελέα, κ. Αγγελόπουλου.